Editorial
Παναθηναϊκός: Τι είδαμε από τους τέσσερις «βενιαμίν» του ρόστερ!
Με τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδωσε μεγάλο χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που προέρχεται από τη θυγατρική ομάδα του συλλόγου. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για τους Ηλία Ηλιάδη, Γιάννη Σαρδέλη, Γιώργο Βαγιαννίδη και Γιώργο Σιδερά, με τους οποίους σίγουρα ο Σέρβος κόουτς θα «τρίβει» τα χέρια του βάσει των στοιχείων που αντίκρυσε στον αγωνιστικό χώρο.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ό,τι είδαμε απέναντι στη Γουότφορντ στο γήπεδο του Κοσέν οφείλεται ξεκάθαρα στους μικρούς ποδοσφαιριστές του «Τριφυλλιού». Με το χρόνο συμμετοχής τους να κυμαίνεται από το ένα ημίχρονο ως και τη μία ώρα παιχνιδιού, οι Ηλιάδης, Σαρδέλης, Βαγιαννίδης και Σιδεράς ξεχώρισαν με την εμφάνιση τους, αποδεικνύοντας σε όλους όσους παρακολούθησαν τον αγώνα πως δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν να πάρουν ευκαιρίες στη βασική ομάδα του «Τριφυλλιού».
Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος της Β’ Ομάδας. Να εξελίξει, μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια στη Super League 2, τους άπειρους πλην ορεξάτους για δουλειά ποδοσφαιριστές έτσι ώστε κάποια στιγμή να κάνουν το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα τους. Συνεπώς, και σε συνδυασμό κιόλας με την πειθαρχία που έχουν δείξει σε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας του
Παναθηναϊκού σε Πήλιο και Αυστρία υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μοιάζουν έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω αγωνιστικά τη φετινή χρονιά. Μένοντας, όμως, αποκλειστικά στο φιλικό με τη Γουότφορντ, αξίζει να δούμε τα πεπραγμένα τους απέναντι στις «Σφήκες».
Ας ξεκινήσουμε από τους δύο τους οποίους ο Σέρβος κόουτς τοποθέτησε στο αρχικό σχήμα. Οι Σαρδέλης και Ηλιάδης, λοιπόν, απέδωσαν τα μέγιστα με το τριφύλλι στο στήθος, επιτελώντας με επιτυχία τα καθήκοντα τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από τη μία, ο Έλληνας μέσος, που ουσιαστικά αποτέλεσε τον αντι-Βιγιαφάνιες στην ενδεκάδα, είχε εξαιρετική παρουσία στο press της ομάδας στον άξονα. Αν και δε διαθέτει ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά (εξάλλου, δεν είναι αυτός ο ρόλος του), ο Ηλιάδης μάρκαρε αποτελεσματικά τα χαφ της Γουότφορντ, προσδίδοντας πίεση και σκληράδα στο τέμπο του αγώνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ομάδα έκλεψε μπάλες χάρις τις ορθές τοποθετήσεις του, γεγονός το οποίο τη βοήθησε να βγει σε πολλές transition επιθέσεις. Μάλιστα, ήταν και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έμεινε στην επανάληψη, παίρνοντας το δρόμο για τον πάγκο στο 60ο λεπτό για να μπει στη θέση του ο Πέρεθ. Ήταν μια ουσιώδης εμφάνιση αυτή από τον Ηλία, η
οποία σηματοδότησε κιόλας την «παρθενική» του παρουσία στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς.
Από την άλλη, ο Γιάννης Σαρδέλης ανέλαβε το ρόλο του αριστερού εξτρέμ αντί του Αϊτόρ, βγάζοντας ποιότητα και κλάση στις επαφές του με τη μπάλα. Το γεγονός αυτό φάνηκε στο απίστευτο σουτ που δοκίμασε στο 10ο λεπτό, συγκλίνοντας πολύ όμορφα με το δεξί του πόδι προς την εστία του Μπάχμαν. Εν συνεχεία, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο τερέν εξαιτίας του πάθους που εξέπεμπε, της επιμονής του και της διάθεσης του να μαρκάρει μόλις έχανε την κατοχή της μπάλας. Ήταν από τους παίκτες που… μάτωσαν για κάθε «μονομαχία» και που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για την ευκαιρία που τους δόθηκε, αρπάζοντας την από τα «μαλλιά». Σε αντίθεση με παιχνίδια του στη Β’ Εθνική πέρσι, ο Σαρδέλης κόντρα στους Άγγλους δεν ήταν… φλύαρος, συνεργαζόμενος σωστά με τους συμπαίκτες του. Το χαμηλό κέντρο βάρους του και η σπάνια τεχνική του κατάρτιση συμβάλλουν στο να κρατάει με επιτυχία τη μπάλα, θυμίζοντας αρκετά τον Βιτάλ ή τον Βιγιαφάνιες σε αυτό το γνώρισμα. Αποχώρησε στην ανάπαυλα από τον αγώνα, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.
Όσον αφορά τους έτερους δύο που πήραν το «χρίσμα» από τον Γιοβάνοβιτς, και εκείνοι παρουσιάστηκαν σοβαροί και μετρημένοι. Η αρχή έγινε με τον Βαγιαννίδη, ο οποίος μπήκε στο ματς περίπου στο ημίωρο, αποτελώντας την αναγκαστική αλλαγή του Φακούντο Σάντσες, ο οποίος βγήκε ως τραυματίας. Ως δεξί μπακ, ήταν εμφανώς πιο επιθετικογενής από τον Αργεντινό, πραγματοποιώντας ουκ ολίγα overlaps στην πλάτη του Παλάσιος.
Ανασταλτικά, είχε ένα άριστο τάκλιν επάνω στο Σαμίρ, δείχνοντας να μη φοβάται τον όγκο και το δύναμη του αντιπάλου του. Γενικότερα, ξεχώρισε για την ταχύτητα του και το γρήγορο διασκελισμό του, στοιχεία που γνωρίζαμε και από πέρσι πως διαθέτει. Στην επανάληψη, χρησιμοποιήθηκε ως δεξιός εξτρέμ, στη θέση του Παλάσιος, μη παίρνοντας όμως αρκετές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως είχε μερικές αποτελεσματικές συνεργασίες με τον Καρλίτος, με τη μία μάλιστα εξ αυτών να τον βγάζει σε πλεονεκτική θέση για γκολ. Παρά το γεγονός πως βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή, το σουτ του με το… κακό του πόδι, το αριστερό, πέρασε ψηλά άουτ. Αποχώρησε στο 80′ για να μπει στη θέση του ο Κρυπαράκος, ο οποίος δεν πρόλαβε να εγκλιματιστεί στην αναμέτρηση.
Τελευταίος προς ανάλυση είναι ο Γιώργος Σιδεράς, ο οποίος, όμως, είναι ίσως και ο πιο έτοιμος από τους τέσσερις για να προβιβαστεί στην Α’ Ομάδα. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός συνδυάστηκε αρκετά θετικά με τον Ζβόνιμιρ Σάρλια στα μετόπισθεν, μη επιτρέποντας στους επιθετικούς της Γουότφορντ να φανούν απειλητικοί προς την εστία του Λοντίγκιν. Αν εξαιρέσουμε τα δύο σουτ του Ζοαό Πέδρο μέχρι το 55′, η αμυντική γραμμή του
Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις, με τον Σιδερά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυνατός στα μαρκαρίσματα του, δε φοβήθηκε να βάλει τα πόδια του στη «φωτιά» και δεν επέτρεψε ποτέ στον Καμαρά, τον φορ της Γουότφορντ, να φύγει στο χώρο. Ήδη από την περσινή προετοιμασία στην Ολλανδία, ο Σιδεράς δείχνει έτοιμος για το ανώτερο level, με το συγκεκριμένο ματς απλώς να αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση
Διαβάστε ακόμη…
- «Πέταξε» για Κάουνας ο «Επτάστερος» – Τα «κλικ» της αναχώρησης (pics)
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Αυτούς στέλνει στο Κάουνας η Euroleague!
- Σερέλης: «Δεν έχω ξεχάσει να είμαι προπονητής, πάμε στο Κάουνας για το διπλό!»
- Καλαϊτζάκης: «Με ένα ημίχρονο δεν κερδίζεις τη Ζαλγκίρις, ξέρουμε τι να κάνουμε!»
- Λύγισε ο Παναθηναϊκός στη Γαλλία!