Ποδόσφαιρο
Αντρέα, ξέρεις προπαίδεια;
Τα μαθηματικά του Στραματσόνι, το χρόνιο πρόβλημα της νοοτροπίας και η συμβουλή ενός “πράσινου” επερχόμενου αντιπάλου. Διαβάστε πως η κληρωτίδα του πρωταθλήματος συνοψίζει το εγχώριο μέλλον του “Τριφυλλιού” σε μια… μαθηματική πράξη.
Γράφει ο Μάρκος Στεφάνου
Με μια πρόχειρη ματιά στη σημερινή κλήρωση της Superleague (τρομάρα της) της σεζόν 2016-17, μια λέξη μου ήρθε στο μυαλό: Προπαίδεια. Πιο συγκεκριμένα η προπαίδεια του “3” ή αν προτιμάτε του “9”. “3×9=27” με λίγα λόγια και θαρρώ πως ο Αντρέα Στραματσόνι και οι παίχτες του θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους αποτυχημένους αν δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη πράξη στο γήπεδο.
Για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε, ιδού το πρόγραμμα του “Τριφυλλιού” στις πρώτες 9 αγωνιστικές του πρωταθλήματος και πριν το σύνολο του Ιταλού επισκεφθεί το “Γ. Καραϊσκάκης” για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς: Πλατανιάς (εκτός), Κέρκυρα (εντός), Λεβαδειακός (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Παναιτωλικός (εκτός), Αστέρας Τρίπολης (εντός), Ξάνθη (εντός), Βέροια (εκτός), Ηρακλής (εντός).
Αν τοποθετήσουμε στην θέση της Κέρκυρας την αντίστοιχη ομάδα που υποβιβάστηκε πέρσι (Καλλονή, Πανθρακικός), τότε θα μιλάμε για ένα πρόγραμμα που ακόμα και ο περσινός τρισάθλιος Παναθηναϊκός το έβγαλε με μόλις μια απώλεια. Αυτή απέναντι στην Ξάνθη στη Λεωφόρο, με τα γνωστά… ωραία του διαιτητή Μάνταλου. Δεν μπορεί λοιπόν ο νέος Παναθηναϊκός, αν θέλει να έχει βλέψεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, να μην πάει στο Φάληρ τον Νοέμβριο έχοντας 27 βαθμούς ως παρακαταθήκη.
Διακοπές στη Μύκονο με το Trivago, στις καλύτερες τιμές της αγοράς!
Θα μου πει βέβαια κάποιος-και δικαίως-πως στο ποδόσφαιρο δεν χωρούν τέτοιοι υπολογισμοί και πως ένας αγώνας μπορεί να κριθεί από πολλούς παράγοντες. Τύχη ή ατυχία, ψυχολογία, τραυματισμοί, διαιτησία και πολλά άλλα. Αν κάνετε όμως ένα ταξίδι στο μέλλον και φτάσετε στις ημερομηνίες διεξαγωγής των παραπάνω αγώνων, αλήθεια πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση ο Παναθηναϊκός να μην έχει κερδίσει όντας καλός, αλλά άτυχος; Ή όντας καλός, αλλά επειδή του έλειπαν 2-3 παίχτες; Η απάντηση είναι όχι. Ο Παναθηναϊκός θα έχει χάσει-αν έχει χάσει- επειδή απλά θα έχει λανθασμένη νοοτροπία. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στο ίδιο έργο θεατές…
Παρεμπιπτόντως, μιας και η πρώτη ομάδα που θα υποδεχθούν οι “πράσινοι” στην άδεια-άλλο και τούτο πάλι-Λεωφόρο θα είναι η Κέρκυρα και αφού μιλάμε για νοοτροπία, θυμήθηκα μια κουβέντα που είχα με έναν εκ των αρχηγών της. Ο λόγος για τον Μάθιου Γκόμες, ο οποίος σου δίνει την εντύπωση, παρ’ ότι Γάλλος, πως έχει μεγαλώσει με κάποια αφήσα του Σαραβάκου, του Ρότσα ή ενδεχομένως του Βαζέχα. Τέτοια τρέλα έχει για το “Τριφύλλι” ο δεξιός μπακ της Κέρκυρας, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι οι πολύ σωστές και… “to the point” κουβέντες που είχε πει στο “Όλα Πράσινα” για τον Παναθηναϊκό, περιγράφοντας μέσα σε λίγες γραμμές τους λόγους (και) της περσινής “πράσινης” αποτυχίας:
«Η ομάδα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Δείτε η Ατλέτικο πως μάχεται κόντρα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ. Με παίχτες που κανείς δεν ήξερε στο παρελθόν. Εντάξει, ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους παίχτες, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά αν τρέξεις 10 φορές περισσότερο, δεν μπορείς να κερδίσεις; Αυτή είναι η νοοτροπία νικητή.
Πόσες φορές δεν κέρδισε ο Παναθηναϊκός μικρές ομάδες επειδή έπαιξε άσχημα; Δεν μπορεί να κερδίσει ομάδες όπως η Βέροια και ο Πανιώνιος; Όλοι σκέφτονται έτσι, όμως πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα μια δυνατή ομάδα. Με παίχτες «killers», που να τρέχουν και να ξέρουν το πρωτάθλημα. Μια ομάδα που να μπορεί τουλάχιστον να κερδίζει άνετα όλες τις μικρές ομάδες.
Αυτό δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Θυμάμαι πέρσι, που είχε έρθει ο Παναθηναϊκός στην Κέρκυρα, δεν μας φόβισε καθόλου. Ήμασταν σίγουροι πως θα πάρουμε κάτι από το παιχνίδι. Και τελικά αυτό έληξε πράγματι 1-1. Ξεχάστε τον Ολυμπιακό. Αν κερδίσεις όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, τότε θα τερματίσεις τουλάχιστον 6 βαθμούς πίσω από αυτόν».
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Απλά μαθηματικά από τον Γάλλο ή απλό… ποδόσφαιρο. Παίζεις με μια υποδεέστερη ομάδα; Δώσε το 100% στο γήπεδο και κέρδισε την, είναι στο χέρι σου. Αν δεν το κάνεις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό το “κάτι” δεν είναι τόσο απλό να το συνοψίσουμε μέσα σε λίγες γραμμές, ωστόσο η κορυφαία του έκφανση νομίζω πως κρύβεται στη λέξη “νοοτροπία”.
Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστό κι ελπιδοφόρο που και ο Αντρέα Στραματσόνι έχει διαγνώσει το έλλειμμα ορθής νοοτροπίας στην ομάδα του, κάτι το οποίο είχε τονίσει κατά την μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στους απεσταλμένους του τύπου στο Τέχελεν. Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι να αποδεχθείς πως όντως υπάρχει. Το επόμενο είναι να το λύσεις. Εφόσον όμως δεν υλοποιηθεί το πρώτο βήμα, ουδείς μπορεί να περάσει στο δεύτερο. Συνεπώς, ο Ιταλός τουλάχιστον βρίσκεται στον σωστό δρόμο και μένει να διαπιστώσουμε αν διαθέτει και τον τρόπο ώστε να λύσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το “Τριφύλλι” συνολικά σαν οργανισμός.
Αν τα καταφέρει, τότε η πράξη “3×9=27” θα του φανεί όσο εύκολη αυτή φαντάζει πως είναι. Αν όχι, τότε μάλλον θα μοιάζει με… αδιάβαστο πρωτάκι που θα αναρωτιέται γιατί η συγκεκριμένη πράξη δεν βγάζει 27, αλλά λιγότερο…