Ποδόσφαιρο
Τα μεγαλύτερα αργεντίνικα «μπαμ» του Παναθηναϊκού! (vids)
Ο Εμάνουελ Ινσούα έχει ενθουσιάσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού με το αργεντίνικο ταμπεραμέντο του και το “Όλα Πράσινα” σας παρουσιάζει τις καλύτερες μεταγραφές του “Τριφυλλιού” από τη “χώρα του τανγκό”.
Ο Εμάνουελ Ινσούα έχει ενθουσιάσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού με το αργεντίνικο ταμπεραμέντο του και το “Όλα Πράσινα” σας παρουσιάζει τις καλύτερες μεταγραφές του “Τριφυλλιού” από τη “χώρα του τανγκό”.
Οι Αργεντινοί παίκτες πάντοτε “μάγευαν” τους Έλληνες φιλάθλους και ειδικά αυτούς του Παναθηναϊκού, με τον σύλλογο να διατηρεί σπουδαία παράδοση αποκτώντας ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το πανέμορφο και συνάμα… “αλήτικο” γκολ που πέτυχε ο Εμάνουελ Ινσούα κόντρα στον Άρη θα ήταν αδύνατο να μην ενθουσιάσει τον κόσμο της ομάδας και το “Όλα Πράσινα” με αφορμή την αγάπη που τρέφουν οι φίλοι του “Τριφυλλιού” για το πρόσωπό του θυμάται εμβληματικές περιπτώσεις παικτών, όπως οι Ρότσα, Γκονζάλες, Λέτο, Βερόν, Άλβαρες, Μπορέλι και Φιγκερόα.
?? Χουάν Ραμόν Ρότσα (1980-1989)
Αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές μορφές που ανήκουν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η έλευσή του στον σύλλογο ήταν επεισοδιακή, καθώς οι “πράσινοι” αναγκάστηκαν να τον… “ελληνοποιήσουν” προκειμένου να αγωνιστεί, μιας και η νομοθεσία της εποχής δεν επέτρεπε μεγάλο αριθμό ξένων παικτών στα ρόστερ των ομάδων. Έτσι, “βαφτίστηκε”… Μπουμπλής, με το σκάνδαλο να απειλεί τον ίδιο με φυλάκιση και τον Παναθηναϊκό με υποβιβασμό, ωστόσο εν τέλει όλα κύλησαν ομαλά, με τον κόσμο της ομάδας να ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας. Πραγματοποίησε συνολικά 227 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 13 γκολ με την πράσινη φανέλα, ενώ κατέκτησε 5 Κύπελλα Ελλάδος (1982, 1984, 1986, 1988, 1989) και 2 πρωταθλήματα (1983/84, 1985/86).
?? Χουάν Ραμόν Βερόν (1972–1975)
Οι παλιότεροι θα τον θυμούνται να κυριαρχεί κυριαρχεί στον μεσοεπιθετικό χώρο για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ενώ οι νεότεροι θα τον γνωρίζουν λόγω του γιου του, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, που πραγματοποίησε μια μυθική ποδοσφαιρική καριέρα, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων σε Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λάτσιο, Πάρμα και Τσέλσι. Ήρθε στο “Τριφύλλι” το 1972 ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Εστουδιάντες και με την πράσινη φανέλα πέτυχε 22 γκολ σε 55 εμφανίσεις. Παρόλα αυτά, ο “Μπρουχίτα” δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο με τους “πράσινους”.
?? Έκι Γκονζάλες (2004-2008)
Μπορεί η μεταγραφή του Σεμπάστιαν Λέτο να προκάλεσε μεγάλο ντόρο, κυρίως επειδή αποκτήθηκε έπειτα από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, ωστόσο η χειμερινή μεταγραφή του Έκι Γκονζάλες τον Ιανουάριο του 2004 στον Παναθηναϊκό επέφερε ντελίριο ενθουσιασμού στους φιλάθλους της ομάδας. Ο ίδιος δικαίωσε τους πάντες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς στο δεύτερο μισό της σεζόν 2003/04 συνέβαλλε αποφασιστικά στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια, ενώ πανηγύρισε και το Κύπελλο Ελλάδος. Ακόμη, το ντεμπούτο του στο Champions League ήταν πέρα για πέρα ιδανικό, πετυχαίνοντας δύο γκολ κόντρα στη Ρόζενμποργκ στη Λεωφόρο, ενώ αξέχαστο έχει μείνει το τέρμα του κόντρα στην Άρσεναλ. Γρήγορα έγινε αρχηγός της ομάδας και άφησε το στίγμα του. Συνολικά πέτυχε 14 γκολ σε 72 συμμετοχές.
?? Σεμπάστιαν Λέτο (2009–2013 και 2016-2017)
Η πιο ακριβή μεταγραφή του Παναθηναϊκού για Αργεντινό παίκτη. Οι “πράσινοι” δαπάνησαν περίπου 3 εκ. δολάρια για να αποκτήσουν τον “Σέμπα” από τη Λίβερπουλ, η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε παραχωρήσει τον παίκτη με μορφή δανεισμού στον Ολυμπιακό. Ο ίδιος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές που άγγιζαν το 1.2 εκ. ευρώ. Λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του “Τριφυλλιού”, καθώς κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2009/10, ενώ έκτοτε αποτέλεσε τον ηγέτη της ομάδας, ειδικά μετά τη φυγή του Τζιμπρίλ Σισέ. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό έπειτα από 3 χρόνια απουσίας και σημείωσε 12 γκολ σε 34 συμμετοχές. Στην πρώτη του θητεία σημείωσε 23 γκολ σε 64 συμμετοχές.
?? Όσκαρ Άλβαρες (1976-1980)
Μπορεί να μην ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ωστόσο αγαπήθηκε πολύ από τους φίλους της ομάδας εκείνη την εποχή. Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον απέκτησε το 1972, μένοντας στους Γιαννιώτες για 4 χρόνια, μετρώντας 120 συμμετοχές και 77 γκολ. Η απίστευτη δεινότητά του στο σκοράρισμα κίνησε το ενδιαφέρον του “Τριφυλλιού”, με τον παίκτη να γίνεται “πράσινος” το 1976. Στη Λεωφόρο σημείωσε 55 γκολ σε 115 συμμετοχές, συγκομιδή που τον κατέταξε στο top10 των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών για την ομάδα. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε ένα νταμπλ (1976/77) και ένα Βαλκανικό Κύπελλο (1977).
?? Λουτσιάνο Φιγκερόα (2012-2014)
Δεν κατέγραψε πολλές συμμετοχές με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο κατάφερε να αγαπηθεί από τον κόσμο της ομάδας και να δεθεί μαζί του. Πετυχαίνοντας συνολικά 6 γκολ σε 15 συμμετοχές, προερχόμενος κυρίως από τον πάγκο ως αλλαγή, βοήθησε σημαντικά το “Τριφύλλι” σε μια περίοδο που τα πάντα κατέρρεαν. Αναμφίβολα, το highlight της θητείας του δεν είναι άλλο από το γκολ που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης”.
?? Χουάν Χοσέ Μπορέλι
Ήρθε στον Παναθηναϊκό σε νεαρή ηλικία (21 ετών) από τη Ρίβερ Πλέιτ, ωστόσο ο νόστος του για την Αργεντινή δεν του επέτρεψε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του κατά τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, ο “Χότα Χότα” τη σεζόν 1994/95 βοήθησε τα μέγιστα το “Τριφύλλι” στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο σκοράροντας 15 γκολ στο πρωτάθλημα και 4 στο Champions League, έβαλε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σφραγίδα του στην κατάκτηση ενός ακόμη νταμπλ, αλλά και στην πορεία της ομάδας μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου.