Ποδόσφαιρο
Σαβιέρ, ο 9ος Πορτογάλος του Παναθηναϊκού!
Ο Αντόνιο Ξαβιέ ολοκλήρωσε μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και το olaprasina1908.gr θυμάται όλους τους Πορτογάλους που έχουν φορέσει στο παρελθόν τα πράσινα.
Ο Αντόνιο Ξαβιέ ολοκλήρωσε μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και το olaprasina1908.gr θυμάται όλους τους Πορτογάλους που έχουν φορέσει στο παρελθόν τα πράσινα.
Ο Αντόνιο Σαβιέρ μπορεί να είναι άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, όμως έγινε γνωστός τις τελευταίες ημέρες, με τον Παναθηναϊκό να τον αποκτά. Ο Σαβιέρ είναι 28 ετών, αγωνίζεται στα άκρα, κυρίως στα αριστερά ελέω ποδιού, αλλά καμιά φορά παίζει και στα δεξιά για να συγκλίνει προς τα μέσα, ενώ τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια και ως δεύτερος επιθετικός.
Ο Σαβιέρ, ολοκληρώνοντας τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, έγινε ο 9ος Πορτογάλος που θα φορέσει τη πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στην καρδιά.
Πάουλο Σόουζα (2000-02)
Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των προκριματικών, όπου και βρέθηκε αντιμέτωπος με την Πολόνια Βαρσοβίας και το μεγάλο αστέρι εκείνης της ομάδας είναι ο Πάουλο Σόουζα. Οι «πράσινοι» δαπάνησαν τότε κάτι περισσότερο από 600 εκ. δραχμές (1,8 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να φέρουν στην Παιανία τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, ο οποίος είχε φορέσει στο παρελθόν τις φανέλες των Μπενφίκα, Σπόρτιγκ, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ και Ίντερ.
Ο Σόουζα δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, ελέω και της κόντρας που είχε αναπτυχθεί με τον τότε προπονητή της ομάδας, Άγγελο Αναστασιάδη, κέρδισε όμως την αγάπη των φίλων της ομάδας με το φανταστικό γκολ που πέτυχε με φάουλ κόντρα στη Γιουβέντους, για να έρθει το ονειρικό 3-1 και η πρόκριση στους «16». Με τον Παναθηναϊκό ο Σόουζα μέτρησε συνολικά 32 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πέρα από το γκολ με τη Γιουβέντους και 6 ασίστ.
Κάρλος Σαΐνιο (2002-03)
Ήρθε με πολλές προοπτικές, όμως δεν κατάφερε να μπει ποτέ στο κλίμα της ομάδας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μετά από ένα χρόνο παρουσίας με τα πράσινα. Ο Σαΐνιο ξεκίνησε από πολύ χαμηλά την ποδοσφαιρική του καριέρα (από την Κάζα Πία και την Εστρέλα), βρέθηκε στην Πόρτο, εκεί όπου «έφτιαξε» το όνομα του. Η συνέχεια τον βρήκε στη Σαραγόσα και το καλοκαίρι του 2002, όταν ο Φερνάντο Σάντος είχε βρεθεί στην τεχνική ηγεσία του «Τριφυλλιού», ήρθε στον Παναθηναϊκό μετά από προτροπή του ίδιου του τεχνικού.
Η προσαρμογή ήταν αρκετά δύσκολη για τον Πορτογάλο και παρά τις φιλοδοξίες που υπήρχαν, δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συλλόγου. Το τέλος της σεζόν που συνδυάστηκε με τα γεγονότα στη Ριζούπολη, τον βρήκε εκτός ομάδας, με τον Πορτογάλο να επιστρέφει στην πατρίδα του και να αγωνίζεται μέχρι και το 2011, όπου μετά την Κύπρο, βρέθηκε στο μη ποδοσφαιρικό Ιράν.
Έλντερ Πόστιγκα (2007-08)
Βρισκόμαστε στην ταραχώδη σεζόν 2008-09, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει την πορεία πρωταθλητισμού που είχε ξεκινήσει, παρά τα όσα γίνονταν εκτός γηπέδου. Η αποχώρηση του Βαγγέλη Μάντζιου με τη μορφή δανεισμού, είχε δημιουργήσει κενό στην επίθεση, με το «Τριφύλλι» να έχει τότε για επιθετικούς τους Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Δημήτρη Παπαδόπουλο και Νταμέ Εντόι. Ο Ζοζέ Πεσέιρο αποφασίζει τότε να ενεργοποιήσει τις γνωριμίες του και φέρνει στην Ελλάδα τον Έλντερ Πόστιγκα.
Ο Πορτογάλος επιθετικός αποτελούσε έναν ικανότατο επιθετικό, ο οποίος όμως δεν έβρισκε χώρο στην Πόρτο και έψαχνε το restart στην καριέρα του. Η προσαρμογή, βέβαια, ενός επιθετικού σε μόλις 6 μήνες δεν είναι εύκολη. Ο Πόστιγκα αγωνίστηκε σε 17 αναμετρήσεις με το «Τριφύλλι», κυρίως ως αλλαγή, με τα 2 γκολ που πέτυχε να μην αποτελούν την καλύτερη επίδοση, γι’ αυτό και με την έλευση του νέου διοικητικού σχήματος, ο Πορτογάλος δεν παρέμεινε στην ομάδα.
Ντάνιελ Φερνάντες (2010-11)
Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας πέρασε από τον Παναθηναϊκό και δεν… ακούμπησε πρακτικά, μιας και οι περισσότεροι τον θυμούνται για την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή. Η αποχώρηση του Μάριο Γκαλίνοβιτς το καλοκαίρι του 2010, έβαλε το Νίκο Νιόπλια σε αναζήτηση τερματοφύλακα, με τον τότε τεχνικό του Παναθηναϊκού να αποφασίζει να δώσει το ρόλο του δεύτερου στην ιεραρχία των πορτιέρε, στον Πορτογάλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον Παναθηναϊκό δεν έπαιξε σε κανένα αγώνα, έχοντας και προβλήματα τραυματισμού.
Ζέκα (2011-17)
Η διοικητική αστάθεια που έχει προκύψει το καλοκαίρι του 2011 είχε επιφέρει δραστική μείωση του μπάτζετ. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα καλείται να δημιουργήσει ένα ρόστερ με πολλά «λαχεία». Ο έμπειρος Πορτογάλος τεχνικός βρίσκει, λοιπόν, τον Ζέκα, για τον οποίο δαπανήθηκαν τότε 380.000 ευρώ.
Ο άσημος, τότε, Ζέκα ξεκίνησε να αγωνίζεται αρχικά σαν δεξί χαφ/εξτρέμ και διακρινόταν για την ταχύτητα, την αντοχή και την ομαδικότητα του. Αποτέλεσε, μάλιστα, μέλος της εντυπωσιακής τετράδας που είχε τότε ο Παναθηναϊκός από τη μέση και μπροστά μαζί με τους Κλέιτον, Κουίνσι και Λέτο, όταν η ομάδα βρισκόταν στην 1η θέση της βαθμολογίας μέχρι το πρώτο μισό της σεζόν. Η συνέχεια τον βρήκε να μετατοπίζεται στον άξονα, με τον Παναθηναϊκό να θέλει να εκμεταλλευτεί την μαχητικότητά του.
Το «Τριφύλλι» έζησε μετά πολλές αλλαγές, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, με την έλευση του Γιάννη Αλαφούζου και της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, με τις αλλαγές προπονητών και παικτών. Ο Ζέκα ήταν από τους μοναδικούς «διασωθέντες» που παρέμειναν στον Παναθηναϊκό, έγινε ο αρχηγός της ομάδας και το καλοκαίρι του 2017 και όταν το ταμείο ήταν… μείον, ήρθε η αποχώρηση. Αποτελεί, παρόλα αυτά, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις παικτών που έχουν δεθεί με τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, ενώ κατά την παρουσία του στον Παναθηναϊκό έγινε και Έλληνας, όντας πλέον μέλος της Εθνικής.
Αντρέ Πίντο (2012-13)
Τα «λαχεία» συνεχίζονται από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, όμως δεν… κερδίζουν όλοι οι λαχνοί. Ο Αντρέ Πίντο ήρθε το καλοκαίρι του 2012 προκειμένου να αποτελέσει τον «βράχο» της άμυνας του Παναθηναϊκού, όμως η γενικότερη κακή εικόνα του «Τριφυλλιού», συνδυαστικά με τις συνεχείς αλλαγές προπονητών, την έλευση αρκετών παικτών τον Ιανουάριο, αλλά και τις αποχωρήσεων παικτών που βρίσκονταν για χρόνια στην ομάδα, δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τον Πορτογάλο να δείξει τις ικανότητες του.
Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, ο Πίντο είχε ανοδική καριέρα, παίζοντας στη Μπράγκα και τη Σπόρτινγκ και μάλιστα ως βασικός. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε 18 φορές, χωρίς όμως να δείξει κάτι ιδιαίτερο, αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2013.
Νούνο Ρέις (2016-18)
Ήρθε το καλοκαίρι των… παχιών αγελάδων στην εποχή του Γιάννη Αλαφούζου, όταν ο Αντρέα Στραματσόνι είχε «ξηλώσει» την ομάδα που είχε βρει, με σκοπό να βάλει τη δική του σφραγίδα στο «Τριφύλλι». Ο Ρέις ήρθε στον Παναθηναϊκό ως κεντρικός αμυντικός, αλλά αγωνίστηκε από σπάνια έως ποτέ στη θέση που γνωρίζει. Ο Πορτογάλος αγωνίστηκε πολλές φορές ως δεξί μπακ και άλλες τόσες ως αμυντικός χαφ, λειτουργώντας περισσότερο ως ο παίκτης που θα κάλυπτε τα όποια κενά υπήρχαν στο ρόστερ. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο σαν παίκτης και η ολοκλήρωση του συμβολαίου του το 2018, έφερε και την αποχώρηση του από την ομάδα.
Ζοάο Νούνες (2019-20)
Αποτελεί την τελευταία μεταγραφή του Παναθηναϊκού από την Ιβηρική χερσόνησο και δη από την Πορτογαλία. Η περίπτωση του Νούνες θυμίζει αρκετά αυτή του Νούνο Ρέις. Ήρθε ως κεντρικός αμυντικός, αγωνίστηκε ελάχιστα στη φυσική του θέση και περισσότερο χρησιμοποιήθηκε ως δεξί μπακ και αμυντικός χαφ. Δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στα δεδομένα του «Τριφυλλιού» και το τέλος της σεζόν τον βρήκε να παίρνει μεταγραφή για την Ακαδημία Πούσκας, η οποία μάλιστα έδωσε και 100.000 ευρώ για την απόκτησή του.
Διαβάστε ακόμη…