Ποδόσφαιρο
Παναθηναϊκός: «Πεταμένο» ημίχρονο – Τα αίτια της «γκέλας» με τον ΟΦΗ
Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε για πρώτη φορά φέτος να πάρει τους τρεις πόντους στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τον ΟΦΗ να αποσπά την ισοπαλία, σε ένα σχετικά ισορροπημένο παιχνίδι. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, λοιπόν, αναλύει τους λόγους που το «Τριφύλλι» «γκέλαρε» στην έδρα του με τους Κρητικούς, γεγονός που το κρατά πίσω στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Δυστυχώς, το σερί νικών του Παναθηναϊκού στο «σπίτι» του «έσπασε» νωρίς, μιας και το σύνολο του Νίκου Νιόπλια έκανε καλά τη δουλειά του, οργανώθηκε σωστά στον αγωνιστικό χώρο και πήρε τον 1 βαθμό που του άρμοζε. Και είναι κρίμα, καθώς οι «πράσινοι» έχουν μάθει -τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο της χρονιάς- να νικούν ή ακόμα και να διασύρουν τους αντίπαλος τους στο «Απόστολος Νικολαΐδης», μη επιτρέποντάς τους ούτε να… ανασάνουν.
Μετά από πολύ καιρό, ο Παναθηναϊκός έπεσε στην «παγίδα» των φιλοξενουμένων, ακολούθησε το ρυθμό τους και, εν τέλει, φάνηκε αδύναμος στο να επικρατήσει, έστω και στην ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να εμφυσήσουν στον εαυτό τους πως δε γίνεται να χάνουν πόντους μέσα στην έδρα τους, ειδικά κόντρα σε ομάδες που οι υπόλοιποι «μεγάλοι», κατά πάσα πιθανότητα, θα υλοποιήσουν το στόχο τους.
Γιατί, όταν μακριά από τη Λεωφόρο πασχίζεις για να μη φύγεις ηττημένος (κάτι που ελπίζουμε να διορθωθεί άμεσα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι εναντίον της Λαμίας σε τρεις βδομάδες από τώρα), τότε είσαι υποχρεωμένος να μην αφήνεις κανένα περιθώριο και ελπίδα εκεί, έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια ισχυρή παράδοση, που από μόνη της θα φοβίζει τους αντιπάλους σου πριν καν πατήσουν στο γήπεδο. Ωστόσο, δε νοείται να μένουμε σε υποθέσεις, στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Η αλήθεια είναι πως το «Τριφύλλι» σπατάλησε την ευκαιρία να παραμείνει για τα καλά σε τροχιά Ευρώπης, κάτι που οφείλεται τόσο στα λάθη των «πράσινων» όσο και στο πλάνο του ΟΦΗ.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ας ξεκινήσουμε την ανάλυση των αιτιών αυτής της «πικρής» ισοπαλίας με τους «σσπρόμαυρους» της Κρήτης.
Πρώτα πρώτα, κομβικό στοιχείο είναι αδιαμφισβήτητα η πρωτοφανής χαλάρωση του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος. Οι «πράσινοι» είχαν συνηθίσει το κοινό τους σε υψηλό pressing από την αρχή του αγώνα, γεγονός το οποίο ανάγκαζε τους αντίπαλους αμυντικούς να υποπέφτουν σε αχρείαστα λάθη. Εν αντιθέσει, λοιπόν, με ό,τι είχαμε παρακολουθήσει στα προηγούμενα τρία παιχνίδια της Λεωφόρου, όπου ο Παναθηναϊκός… φιλοδωρούσε τους φιλοξενούμενους με 2 και 3 γκολ, είδαμε, για κακή μας τύχη, ένα νωθρό και άνευρο σύνολο ποδοσφαιριστών. Ο ΟΦΗ κατόρθωσε να πάει την αναμέτρηση εκεί που ήθελε και, προφανώς, εκεί που τον βόλευε, δηλαδή σε ένα αργό τέμπο, χωρίς πολλές φάσεις και επικίνδυνες στιγμές.
Μάλιστα, ήταν αυτός κιόλας που έμοιαζε πιο πιθανό να σκοράρει στα πρώτα 45 λεπτά, μιας και τόσο το δοκάρι του Γκαγιέγκος όσο και η εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Λάμπρου πριν το μισάωρο «καρδιοχτύπησαν» τους φίλους του Παναθηναϊκού. Οι γηπεδούχοι ναι μεν είχαν και αυτοί τις ευκαιρίες τους (πιο σημαντική αυτή με το σουτ του Πέρεθ, το οποίο έβγαλε στη γραμμή ο Βούρος), ωστόσο δεν πίεσαν τον ΟΦΗ με το σθένος και το πάθος που είχαμε μάθει. Φάνηκε σα να αγνόησαν το πρώτο ημίχρονο, σα να πίστευαν πως μόνο το δεύτερο αρκεί για να φύγουν με τους τρεις πόντους. Η σκέψη, αυτή, πάντως, δεν επαληθεύθηκε και σίγουρα υπενθύμισε σε όλους πως κάθε λεπτό είναι καθοριστικό και σημαντικό.
Ο Βιτάλ ήταν για ακόμα μια φορά ανούσιος στο παιχνίδι του, ο Χατζηγιοβάνης ήταν κινητικός, αλλά μέχρι εκεί, ο Ιωαννίδης έμοιαζε βαρύς, ενώ ο Καρλίτος δεν είχε τη φρεσκάδα των αγώνων με τον Απόλλων Σμύρνης, το Βόλο και τον Ιωνικό. Το κέντρο του Παναθηναϊκού δεν κυριάρχησε, με τους Αλεξανδρόπουλο και Πέρεθ να πραγματοποιούν πολλές φορές είτε κακές μεταβιβάσεις είτε… παιδικά λάθη, τα οποία στοίχιζαν στο ορθό passing game της ομάδας. Η άμυνα, πέρα από τις προαναφερθείσες φάσεις, δε χρειάστηκε να επέμβει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις που «πούλησε» τη μπάλα δίχως λόγο, με αποτέλεσμα να βγει στην κόντρα ο ΟΦΗ. Εν γένει, θα πει κανείς πως απόρησε με την εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, μιας και όντως έδωσε σε όλους την εντύπωση πως το… σνόμπαρε.
Όμως, ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δηλαδή, η αιτία που οι παίκτες του Σέρβου τεχνικού ήταν κάτι παραπάνω από αγνώριστοι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν η συσσωρευμένη κούραση τους. Η κρισιμότητα των παιχνιδιών στο Πρωτάθλημα, καθώς επίσης και η πρόκριση με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο που έπρεπε να έρθει οπωσδήποτε, «ανάγκασε» τον Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιεί συνεχώς τους ίδιους 11.
Για παράδειγμα, στο ματς κόντρα στους Περιστεριώτες, ο καθένας θα περίμενε να ανοίξει το rotation της ομάδας, βάζοντας ποδοσφαιριστές που μέχρι τώρα έχουν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής μέσα στη σεζόν (βλ. Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης). Παρά ταύτα, ο Παναθηναϊκός κατέβηκε με ενδεκάδα πανομοιότυπη με εκείνη στα ματς του Πρωταθλήματος, αλλάζοντας μόνο τον Ιωαννίδη με τον Βιτάλ. Αυτό σημαίνει πως παίκτες όπως ο Αλεξανδρόπουλος, ο Καρλίτος, ο Χατζηγιοβάνης και ο Πέρεθ θα επιβαρύνονταν με πολλές απανωτές παρουσίες στον αγωνιστικό χώρο και συνάμα αρκετή ταλαιπωρία. Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό χθες, μιας και οι περισσότεροι εκ των βασικών δεν είχαν την απαιτούμενη ενέργεια και όρεξη για να βάλουν από νωρίς δύσκολα στον ΟΦΗ.
Και για να μη μείνω εκ νέου στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο εξετάστηκε πριν, η αλήθεια είναι πως ίδια εικόνα είχαμε και σε ένα σημαντικό κομμάτι του επόμενου 45λεπτου. Ο Παναθηναϊκός, με λίγα λόγια δηλαδή, εξακολούθησε να έχει απλά μια ισχνή κατοχή της μπάλας, χωρίς να δημιουργεί καταστάσεις για γκολ. Τις λίγες φορές που το επιχείρησε, είτε οι σέντερς των Χατζηγιοβάνη και Χουάνκαρ πέρναγαν άουτ, είτε οι μπαλιές ανακόπτονταν εύκολα από τα μετόπισθεν των Κρητικών. Μετά το 75′, η ομάδα παρουσίασε μια υποτυπώδη «σπιρτάδα» και προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι έστω και με… 0,5-0.
Ουσιαστικά, η υποστήριξη του κόσμου και το «σφίξιμο» του κλειού ελέω χρόνου οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο να κλείσει τους φιλοξενούμενους στο δικό τους μισό, κυνηγώντας το πολυπόθητο τέρμα. Ωστόσο, ο Νίκος Νιόπλιας είχε καταλάβει τις (προβλέψιμες) προθέσεις των «πράσινων» και «θωράκισε» τη μεσοαμυντική του γραμμή. Μάλιστα, το άγχος του Παναθηναϊκού για να σκοράρει «έβγαζε» τους επιθετικούς συνεχώς οφσάιντ, με αποκορύφωμα τον Καρλίτος, ο οποίος σε ένα τέταρτο υποδείχθηκε τρεις φορές σε αντικανονική θέση. Απόρροια, συνεπώς, της αμέλειας του να παραμείνει onside ήταν και το γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, το οποίο, μετά από έλεγχο στο VAR, ορθώς δε μέτρησε.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ο τίτλος και μόνο αποκαλύπτει τους δύο κυρίαρχους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός δε νίκησε τον ΟΦΗ, που αναλύθηκαν εκτενώς παραπάνω. Το ξόδεμα ενός ολόκληρου ημιχρόνου, η ενδεκάδα που δεν είχε αποθέματα ενέργειας εξαιτίας των πολλών παιχνιδιών που αγωνίστηκε αυτή κάθε αυτή, καθώς και θα τολμούσα να προσθέσω το εκτενές ντεφορμάρισμα των εξτρέμ της ομάδας (κυρίως του Βιτάλ) ήταν το… καταραμένο μίγμα των λόγων που στέρησαν δύο επιπλέον πόντους από τον Παναθηναϊκό στη «μάχη» που δίνει για να πάρει έστω ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για του χρόνου.
Τώρα, ακολουθεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Η λογική λέει πως ο κόσμος θα δώσει δυναμικό παρόν στις εξέδρες (δεν αποκλείεται το sold-out) και πως θα προσπαθήσει να ωθήσει τον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες στη νίκη. Μια νίκη που ο Παναθηναϊκός, έτσι όπως τα έκανε, καλείται να την πάρει για να φτάσει τους Θεσσαλονικείς στη βαθμολογία (θα μειώσει στο -2) και να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση του σε καλά επίπεδα. Γιατί, μετά τη διακοπή, έρχεται η Λαμία στη Φθιώτιδα, εκεί όπου το «Τριφύλλι» έχει να πετάξει από πάνω του το «ξόρκι» των εκτός έδρας όσον αφορά τη διοργάνωση της Super League…
Διαβάστε ακόμη…
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός LIVE
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: H «πράσινη»… 11άδα στη «μάχη» του Κάουνας (pic)
- Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός με την ηγεσία του Ναν και τα ριμπάουντ του Λεσόρ
- Βόβορας: «Πληρέστερος στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός, έτσι θα κερδίσει τη Ζαλγκίρις!»
- Παναθηναϊκός: Τότε επιστρέφει ο Μάγκνουσον – Το μεγάλο ερωτηματικό!