Ποδόσφαιρο
Γενί Ενγκμπακοτό: Ποιος ο φετινός του ρόλος στον Παναθηναϊκό και γιατί;
Με τους Παλάσιος – Χατζηγιοβάνη να έχουν “καπαρώσει”, από ό,τι φαίνεται, τα δύο “φτερά” της επίθεσης, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος γράφει την άποψή του πάνω στο θέμα του τρόπου χρησιμοποίησης του Κονγκολέζου εξτρέμ, ο οποίος δύσκολα θα ξεκινάει ως βασικός όσο είναι Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ο Ενγκμπακοτό ήρθε φέτος το Γενάρη στον Παναθηναϊκό, ως προσωπική επιλογή του Λάζλο Μπόλονι και του Πιερ Ντρεοσί για τη θέση του εξτρέμ. Μαζί με τους Νιας και Σανκαρέ, προστέθηκε στο ρόστερ της περσινής σεζόν για να προσφέρει λύσεις μεσοεπιθετικά, μη καταφέρνοντας όμως να φανεί αντάξιος των προσδοκιών, αν και οι συστάσεις που υπήρχαν από τη θητεία του στη Γκινγκάμπ ήταν καλές.
Δυστυχώς, ποδοσφαιριστής περιορισμένων κυβικών. Δίχως να έχει να επιδείξει κάτι το τρομερό στην καριέρα του (μακροχρόνια περάσματα σε ομάδες της Β’ Γαλλίας και Β’ Αγγλίας), ο Ενγκμπακοτό, μετά από εισήγηση του Γάλλου τεχνικού διευθυντή, Πιερ Ντρεοσί, ταξίδεψε την ανατολή του 2021 στην Αθήνα προκειμένου να δώσει άλλον “αέρα” στον τομέα της επίθεσης του «Τριφυλλιού», καθώς τα γκολ έμπαιναν με το… σταγονόμετρο, απόρροια και του συστήματος που επέλεγε να εφαρμόζει ο Λάζλο Μπόλονι.
Ωστόσο, γρήγορα κατέβηκε στην ιεραρχία των εξτρέμ και άρχισε να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο κυρίως ως αλλαγή, αφού το μοναδικό highlight της παρουσίας του εδώ είναι μόλις η ασίστ του στον Σανκαρέ για το 2-3 επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι, η οποία ασίστ, για να είμαστε ειλικρινείς, προήλθε μετά από ωραία ατομική ενέργεια.
Η περσινή χρονιά, πάντως, ολοκληρώθηκε, όπως ολοκληρώθηκε, και οι Μπόλονι – Ντρεοσί αποχώρησαν κακήν κακώς από το σύλλογο. Έτσι, ο Ενγκμπακοτό, ουσιαστικά, “έχανε” τους δύο βασικούς υποστηρικτές του μέσα στο σύλλογο, οι οποίοι επιδείκνυαν εμπιστοσύνη στις ικανότητές και τις δυνατότητές του. Νέος προπονητής, όμως, ήταν τώρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είχε ως στόχο να μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό το ήδη υπάρχον υλικό. Η σεζόν 2021-22 ξεκίνησε και ο Γενί ήταν, με τα πολλά, κανονικά στις προπονήσεις και στο ρόστερ των «πράσινων». Παρά το γεγονός πως η καλύτερη και πιο ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές θα ήταν να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του, ο Σέρβος κόουτς ήταν αναγκασμένος να τον συμπεριλαμβάνει στα πλάνα του όσο δε γινόταν αυτό.
Συνεπώς, με τη λειψανδρία που υπήρχε στα εξτρέμ κατά τη διάρκεια της διανομής της ομάδας στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, πήρε συμμετοχές στα φιλικά εναντίον της Αλ Τααβόν, της Άλκμααρ και της Φένλο, χωρίς όμως να τραβήξει τα βλέμματα με τις εμφανίσεις του, παρά το γκολ που έβαλε για το 1-2 του «Τριφυλλιού» απέναντι στην πρώην ομάδα του Γιώργου Γιακουμάκη. Εν συνεχεία, ακολούθησαν τα παιχνίδια επί αθηναϊκού εδάφους, όπου τα λεπτά του άρχισαν να λιγοστεύουν, ελέω και των προσθηκών του Λούντκβιστ και του Βιτάλ. Με τον ΑΠΟΕΛ είχε, εντούτοις, και ένα δοκάρι, μετά από ωραία πάσα του Βιγιαφάνιες, και γενικότερα κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων έδειχνε διάθεση να βοηθήσει και να πιέσει, αλλά συνήθως αυτά που είχε στο μυαλό του δεν του έβγαιναν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα η μπάλα να χάνεται.
Πού καταλήγουμε μετά από ολον αυτόν τον μακροσκελή πρόλογο; Στο συμπέρασμα πως ο Ενγκμπακοτό, ειδικά μετά την άφιξη του Παλάσιος και τη διαφαινόμενη απόκτηση ενός ακόμα εξτρέμ από την αγορά των ελεύθερων, θα έχει αρκετά περιορισμένο ρόλο στο ρόστερ, αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έφερε πρόταση στα γραφεία της ΠΑΕ. Και πάμε τώρα να εξηγήσουμε πιο αναλυτικά το γιατί.
Αρχικά, να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως το παιχνίδι του Ενγκμπακοτό είναι μονοδιάστατο. Ο 29χρονος επιθετικός έχει μόνο την ταχύτητα στο ρεπερτόριό του, συνηθίζοντας να πετάει τη μπάλα μπροστά και να προσπαθεί να τρέξει το μπακ που έχει αναλάβει να τον μαρκάρει. Ούτε την ντρίπλα του Χατζηγιοβάνη διαθέτει, ούτε την τεχνική του Αϊτόρ, ούτε την εκρηκτικότητα του Παλάσιος ούτε και την κάθετη μπαλιά του Βιγιαφάνιες. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αρκετά προβλέψιμος στις ενέργειές του, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αλλάξει το ρυθμό μιας αναμέτρησης όταν παίρνει τη μπάλα στα πόδια του. Συνεπώς, κάνει πολύ εύκολο τόσο το έργο του αντίπαλου προπονητή, ο οποίος δε χρειάζεται να “πονοκεφαλιάσει” για να βρει κάποιο τέχνασμα να τον σταματήσει, όσο και των παικτών της απέναντι ομάδας, οι οποίοι θα έχουν καταλάβει το πώς επιτίθεται και δε θα δυσκολεύονται να τον ανακόψουν.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ενγκμπακοτό δεν έχει το εύκολο γκολ. Κάθε σύγχρονο εξτρέμ που θέλει να είναι παραγωγικό και να αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του πρέπει να σκοράρει. Ε, αυτό ο Ενγκμπακοτό δε το έχει καταφέρει ακόμα, σε επίσημο πάντα επίπεδο, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αποδεικνύοντας πως το γκολ δεν είναι το φόρτε του. Μάλιστα, η αδυναμία του αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός πως έχει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα εδώ και 8 μήνες (από τις 8/1/21 σε ένα ματς της Γκινγκάμπ απέναντι στη Σατορού στα πλαίσια της Ligue 2) όσο και από τη στατιστική του, η οποία αποκαλύπτει ότι έχει να βάλει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μια σεζόν από τη χρονιά 2015-16, ενώ παράλληλα σε όλες του τις επόμενες, ο δείκτης σκοραρίσματός του κυμαίνεται μεταξύ των 3 και των 5 γκολ.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως άλλος ένας λόγος για τον οποίο ο Γιοβάνοβιτς δύσκολα θα τον επιλέγει ακόμα και για το ροτέισον της ομάδας είναι το ζήτημα της προσαρμογής του. Συγκεκριμένα, ο Ενγκμπακοτό φαίνεται και με γυμνό μάτι ότι δεν έχει καταλάβει τη νοοτροπία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν έχει αντιληφθεί το στυλ που αντιπροσωπεύει η Super League 1 (τριπλές ζώνες άμυνας, μακρινές μπαλιές, αργός ρυθμός) και, εν γένει, είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Οι επτά μήνες που ήδη έχει κάτσει στη χώρα μας μοιάζουν λίγοι για να μπορέσει να εγκλιματιστεί πλήρως στην ατμόσφαιρα του συλλόγου, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να μη γίνει και ποτέ. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που πάει σε μια τόσο κατώτερη ποιοτικά λίγκα (για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η Championship και η Ligue 2 αποτελείται από μακράν πιο ανταγωνιστικές ομάδες), οπότε ίσως να χρειάζεται και άλλο χρόνο έτσι ώστε να εισέλθει στη “σφαίρα” του εγχώριας ποδοσφαιρικής λογικής μας. Βέβαια, αυτή η αιτία, κατά πάσα πιθανότητα, είναι και η πιο ασήμαντη, καθώς ο Γενί δε μοιάζει πως μπορεί να αντιστρέψει έτσι και αλλιώς την κατάσταση υπέρ του.
Αν θέλετε, πάντως, την καθαρά δική μου άποψη πάνω στο θέμα, και εγώ πιστεύω πως ορθά ο Ενγκμπακοτό περιθωριοποιείται αγωνιστικά, αφού πολύ απλά δεν έχει αποδείξει απολύτως τίποτα. Οι παίκτες που ήδη υπάρχουν (Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, Χατζηγιοβάνης) και αυτοί που ήρθαν (Παλάσιος, Βιτάλ) είναι σαφώς πιο ικανοί και αποτελεσματικοί και δικαίως θα αφήσουν τον τρεις φορές διεθνή με την εθνική ομάδα του Κονγκό, Γενί Ενγκμπακοτό, μακριά από την ενδεκάδα. Ούτε πέρσι ήταν καλός, ούτε στα φιλικά έπεισε, ούτε και δικαίωσε τις οποίες προσδοκίες υπήρχαν στο πρόσωπό του.
Οι κακές εμφανίσεις του έκαναν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης στη θέση του εξτρέμ, έτσι ώστε να δούμε φέτος να γίνονται τα βασικά από τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι για να βγουν χειρότεροι από τον πρώην παίκτη της Γκινγκάμπ θα έπρεπε να προσπαθήσουν πάρα πολύ. Εμείς, ωστόσο, ελπίζουμε στον Ενγκμπακοτό να βρει τους ρυθμούς του και τον πραγματικό του εαυτό, για να επιχειρήσει να διεκδικεί επί ίσοις όροις μια θέση στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού κάθε Σαββατοκύριακο, καθώς επίσης και για να αυξήσει τη φήμη και την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αν και πραγματικά κάτι μου τέτοιο μου μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός…
Διαβάστε ακόμη…
- Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός με την ηγεσία του Ναν και τα ριμπάουντ του Λεσόρ
- Βόβορας: «Πληρέστερος στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός, έτσι θα κερδίσει τη Ζαλγκίρις!»
- Παναθηναϊκός: Τότε επιστρέφει ο Μάγκνουσον – Το μεγάλο ερωτηματικό!
- Παναθηναϊκός: Ακόμα ένας «πράσινος» στην Εθνική, πότε ενσωματώνεται!
- Παναθηναϊκός: Η ΜΑΓΚΙΚΗ στάση Γιαννακόπουλου που έκανε τον Αταμάν να γουστάρει κι άλλο!