Ερασιτέχνης
Αραγιάννης: «Στόχος το ευρωπαϊκό! – Προς τα εκεί συγκλίνω για τον Βοτανικό»
Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του βόλεϊ γυναικών και του γυναικείου ποδοσφαίρου, Θάνος Αραγιάννης, μιλά για την ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό, τους στόχους του Συλλόγου αλλά και την Διπλή Ανάπλαση.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στο «Gazzetta»:
Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το Κύπελλο. Πως έζησες τις στιγμές στο Ηράκλειο που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους μετά από 11 χρόνια;
«Κοίτα ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχουμε καταφέρει ως Παναθηναϊκός. Είναι σημαντικό το ότι από την πρώτη φορά που ασχολούμαι καταφέραμε να είμαστε ψηλά στους στόχους μας και με λίγη τύχη θα καταφέρουμε να πάρουμε και το δεύτερο τρόπαιο και να κατακτήσουμε το νταμπλ. Από εκεί και πέρα ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα και έχουμε μεγάλη συνέχεια».
Τελειώνει ο πόντος και ενώ όλο αυτό το διάστημα ήσουν πίσω από τις κάμερες και με το που ολοκληρώνεται ο αγώνας, βγήκες μπροστά να χαρείς και εσύ. Τι ήταν το πρώτο που ένιωσες με το που ολοκληρώθηκε ο τελικός και ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο;
«Ένιωσα συγκίνηση, ήθελα να κλάψω να σου πω την αλήθεια. Ένιωσα και κενός και ήθελα αμέσως να πάω να αγκαλιάσω τα κορίτσια γι’ αυτό που καταφέρανε».
Αφήνουμε τα του Ηρακλείου και πάμε από την αρχή. Ποιος είναι ο Θάνος Αραγιάννης που όλο αυτό το διάστημα, συνειδητά απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας;
«Δεν θα σου πω για εμένα. Θα σου πω πως αγαπάω πολύ τον Παναθηναϊκό και ότι θεωρώ ευλογία να διαθέσω κάποια χρήματα για να βοηθήσω ένα τμήμα της ομάδας που αγαπάω. Το θεωρώ τιμή μου το ότι υπηρετώ τον Σύλλογο και δίνω χρήματα στην ομάδα της καρδιάς μου που από παιδί είχα το δωμάτιό γεμάτο αφίσες από όλα τα τμήματα».
Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με τον Παναθηναϊκό όσον αφορά βέβαια το διοικητικό ή για να είμαστε πιο σωστοί, το κομμάτι της οικονομικής βοήθειας σε ένα τμήμα;
«Η αλήθεια είναι πως μπήκα κάπως περίεργα, καθώς το καλοκαίρι του 2020 είχα ένα στοίχημα με έναν φίλο μου μόλις είχε αναλάβει την διοίκηση ο κύριος Μαλακατές και σκέφτηκα πως επειδή ο Σύλλογος ήταν σε μια δύσκολη στιγμή έπρεπε και εγώ να βοηθήσω και να αναλάβω είτε το γυναικείο τμήμα του βόλεϊ, είτε του μπάσκετ. Και αποφάσισα να αναλάβω το πιο ιστορικό τμήμα που είναι του βόλεϊ».
Πως μπήκες στην διαδικασία την στιγμή που έδινες τα χρήματά σου που δεν ήταν και λίγα, να μην βρίσκεσαι στο προσκήνιο συνειδητά; Να απέχεις εντελώς σε σημείο που κανείς όχι απλά να μην έχει διαβάσει μια δήλωσή σου, να μην σε έχει δει καθόλου;
«Κοίτα να σου πω την αλήθεια, ούτε και τώρα επιδιώκω την δημοσιότητα, απλά από πέρσι πολλοί φίλοι και γνωστοί μου έλεγαν πως καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ποιοι είναι οι χρηματοδότες του Ερασιτέχνη. Να ξαναπώ πως τώρα που μιλάω, σε καμία περίπτωση δεν το κάνω για την δημοσιότητα, αλλά για να ξέρει ο κόσμος πως κάποιοι χορηγοί και εγώ και ο κύριος Βρανόπουλος και κάποιοι άλλοι δίνουμε λεφτά στον Ερασιτέχνη γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τα αναμενόμενα έσοδα και μακάρι να έρθουν ακόμα περισσότεροι σαν και εμάς για να γιγαντώσουμε αυτόν τον τεράστιο Σύλλογο».
Δεν υπήρχαν στιγμές που έλεγες “ναι προσφέρω, αλλά ίσως θα έπρεπε να ακούγομαι και εγώ λίγο”;
«Όχι αυτό δεν με ενδιέφερε ποτέ. Και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, δεν ήταν με δική μου παρότρυνση και τον έκαναν δημοσιογράφοι “αυθαίρετα”. Αλλά δεν έχω κάποιο θέμα, δεν κάνουμε κάτι κακό, βοηθάω την ομάδα μου, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να προχωράμε για το καλό του Παναθηναϊκού και όχι να δούμε ποιος θα ακούγεται περισσότερο ή λιγότερο».
Ποιο είναι το όνειρο του Θάνου Αραγιάννη γι’ αυτό που έχει ξεκινήσει με τον Παναθηναϊκό στο βόλεϊ γυναικών;
«Το όνειρό μου είναι να επιστρέψουμε στα πρωταθλήματα, να πάρουμε τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό. Γιατί εμένα προσωπικά με ενοχλούσε που έβλεπα τον Παναθηναϊκό να καταρρέει και να βλέπω τους αντίπαλους να πανηγυρίζουν κάποιες φορές και ειρωνικά απέναντί μας, να κοροϊδεύουν τις παίκτριες, το σταφ και να το χλευάζουν. Και στόχος μου είναι να επανέλθουμε στην Ελλάδα να είμαστε πρώτοι στο χωριό που λένε, να έχουμε το νταμπλ στην Ελλάδα και κάποια στιγμή να καταφέρουμε να πάρουμε και εμείς ένα Ευρωπαϊκό τίτλο».
Αυτά τα δύο χρόνια που ασχολείσαι με το τμήμα, υπήρξε κάποια στιγμή που είπες πως ίσως δεν έπρεπε;
«Καταρχάς ασχολούμαι με το τμήμα ενεργά μόνο φέτος, γιατί πέρσι οι επιλογές στο ρόστερ ήταν του κυρίου Δερμάτη και του κυρίου Μαλακατέ, οπότε στην ουσία πέρσι είχα δώσει κάποια χρήματα και δεν είχα ασχοληθεί με τον σχεδιασμό. Κάθε χρόνο μαθαίνω και περισσότερα για το βόλεϊ και θέλω να εξελίσσομαι. Φέτος μαζί με τον τον κύριο Οικονόμου και την διοίκηση του Ερασιτέχνη κάναμε τον σχεδιασμό από τον Μάρτιο και ορίσαμε τους στόχους και εγώ ανέλαβα προσωπικά τις διαπραγματεύσεις και φτάσαμε εδώ που έχουμε φτάσει φέτος. Ωστόσο όλα έγιναν μετά από συνεννόηση με τον προπονητή και όλες οι επιλογές ήταν δικές του. Για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να αποχωρήσω από τον Παναθηναϊκό. Στις χαρές και στις λύπες μαζί και προχωράμε».
Πάμε στο θέμα των μεταγραφών. Επειδή εσύ έκανες τις διαπραγματεύσεις και με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, έβλεπες παίκτριες και μάνατζερ να έχουν κάποιο δισταγμό;
«Κοίτα μην λέμε ψέματα. Στην αρχή μας αντιμετώπισαν με καχυποψία και δισταγμό και κάποιες Ελληνίδες παίκτριες, αλλά και ξένες γιατί ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρηθεί την τελευταία δεκαετία από οικονομικές δυσκολίες. Και εγγυήθηκα και εγώ προσωπικά και σαν Παναθηναϊκός πως θα είναι όλες πληρωμένες. Και από εκεί και πέρα όλοι μαζί σαν ομάδα κάναμε το καλύτερο και νομίζω πως πλέον έχουμε αποκαταστήσει το όνομα του Παναθηναϊκού όπως πρέπει»
Αυτό θεωρείς πως είναι το ίδιο σημαντικό μα τίτλους; Και το λέω γιατί αυτό άλλαξε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο καθώς από τότε την στιγμή που όλοι έλεγαν πως ο Ερασιτέχνης χρωστούσε παντού, πλέον μπήκε τάξη.
«Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε το πιο σημαντικό βήμα γιατί σε δύο χρόνια μηδένισε σχεδόν τα χρέη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να φτιάξεις το όνομα γιατί δεν μπορούμε να παίρνουμε παίκτες να μην τους πληρώνουμε και να τα αφήνουμε σε επόμενες διοικήσεις. Οπότε ο άνθρωπος έκανε αυτό που έκρινε σωστό, προχώρησε στην εξυγίανση του Συλλόγου. Μετά ήρθε η διοίκηση Μαλακατέ με κάποιες φοβίες και κάποιες δυσκολίες ανέλαβε, βρεθήκανε άνθρωποι που βάζουμε τα χρήματά μας γιατί είμαστε αγνοί Παναθηναϊκοί και προσπαθούμε για το καλύτερο σε όλα τα τμήματα. Κάνουμε μια κοινή προσπάθεια και πιστεύω πως είναι ευτύχημα το ότι καταφέραμε ταυτόχρονα και να αποκαταστήσουμε το όνομα του Παναθηναϊκού με τις πληρωμές μας στην ώρα τους, κατακτώντας και τίτλους. Και ο Δημήτρης ο Γιαννακόπουλος πήρε δύο τίτλους στο βόλεϊ ανδρών και πέρσι στην πρώτη χρονιά διοίκησης Μαλακατέ πήραμε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ γυναικών που το χαρήκαμε όλοι μέσα στο ΣΕΦ και ήταν πολύ αντρίκιο. Και φέτος εμείς κάνουμε μια προσπάθεια που πιστεύω πως θα φτάσει στο νταμπλ. Και στα τρία αθλήματα τοπ, βλέπουμε τίτλους, έχουμε αποκαταστήσει τις πληρωμές και είμαστε υγιέστατοι».
Αφήνουμε λίγο το βόλεϊ και πάμε στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ένα τμήμα που δεν υπήρχε εδώ και δεκαετίες στον Παναθηναϊκό. Ένα τμήμα που ξεκίνησε από το μηδέν και τις μικρές κατηγορίες και δεν μπήκε στην διαδικασία της συγχώνευσης. Πως ασχολήθηκες με το γυναικείο ποδόσφαιρο;
«Κοίτα ένα άθλημα που εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη για όποιον παρακολουθεί τα δρώμενα και έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε γίνει κίνηση. Γιατί είναι ο ΠΑΟΚ που πρωταγωνιστεί εδώ και πολύ καιρό και για την ακρίβεια τα τελευταία 14 χρόνια με τα πρωταθλήματα που έχει πάρει και με τις συμμετοχές του στην Ευρώπη. Οπότε επειδή θα γίνει αναγκαστικό σε λίγα χρόνια, θεώρησα πως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε το τμήμα από την αρχή, παρότι είχα προτάσεις από ομάδες Α’ Εθνικής να αγοράσουμε το ΑΦΜ και να ενωθούμε με αυτές, εμείς διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο που αρμόζει στα ιδανικά του Παναθηναϊκού».
Δεν μπήκες σε αυτή την διαδικασία; Δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό;
«Όχι, όχι ποτέ δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο. Είχαμε 5-6 προτάσεις από καλές ομάδες και να μας έδιναν μάλιστα και κάποια λεφτά, αλλά εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Εμείς είμαστε Παναθηναϊκός, δεν κάνουμε αυτό που κάνουν τα άλλα σωματεία. Ξεκινάμε από την αρχή με γερές βάσεις. Ήδη έχουμε κάνει μια υπέρβαση στο μπάτζετ, έχουμε μπάτζετ Α’ Εθνικής με πολλές διεθνείς παίκτριες και καταξιωμένες και από εκεί και πέρα πάμε να χτίσουμε μια ομάδα από την αρχή, προκειμένου σε δύο χρόνια, καθώς όπως ξέρετε ανεβήκαμε, να είμαστε δυνατοί και να είμαστε στην Α’ Εθνική με στόχο να χτυπήσουμε το πρωτάθλημα και τον ΠΑΟΚ στα ίσια με την προσθήκη κάποιων ξένων».
Συνολικά το όραμά σου για το γυναικείο ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού ποιο είναι;
«Το όραμά μου για το τμήμα αυτό, είναι να πρωταγωνιστήσει ο Παναθηναϊκός στο γυναικείο ποδόσφαιρο και να είναι ψηλά στην κορυφή όπως θα πρέπει να είναι σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Οπότε το όνειρό μου για το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι να χυπάει στα ίσια τον ΠΑΟΚ για την πρώτη θέση».
Υπάρχει περίπτωση του χρόνου που η ομάδα θα αγωνίζεται στην Β’ Εθνική, να δούμε παιχνίδια στην Λεωφόρο;
«Κοίτα αυτό είναι ένα περίεργο ζήτημα γιατί κανείς δεν ασχολείται σοβαρά μαζί μας σε αυτόν τον τομέα. Γιατί το θέμα είναι πως φέτος έχουμε αλλάξει 4 γήπεδο ήδη. Ξεκινήσαμε από την Ηλιούπολη, μετά πήγαμε στο Γουδί, μετά στην Παλλήνη και τώρα παίζουμε στο Πικέρμι και τους αγώνες τους δίνουμε στο Ρουφ, οπότε θεωρώ πως πρέπει να μας βοηθήσουν και ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και η Πολιτεία και να διαθέσουν στο μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας ένα γήπεδο για ένα τμήμα του. Ενώ να σας ενημερώσω πως για όλα αυτά τα γήπεδα πληρώνουμε και μάλιστα αρκετά λεφτά κάθε μήνα. Επίσης θεωρώ πως θα πρέπει να είναι δίπλα μας και η ΠΑΕ σε αυτό το εγχείρημά μας. Ωστόσο ήδη έχουμε κάνει ένα αίτημα γραπτό προς την ΠΑΕ ο Ερασιτέχνης και ζητάμε στις 10 Απριλίου που είναι η τελευταία αγωνιστική να κάνουμε μία φιέστα ανόδου στο γήπεδό μας όπως πρέπει και αξίζει στον Παναθηναϊκό. Και πιστεύω πως οι άνθρωποι της ΠΑΕ θα συνδράμουν και θα μας το δώσουν».
Οπότε βάζουμε, βόλεϊ γυναικών και ποδόσφαιρο γυναικών. Υπάρχει κάποιο άλλο τμήμα που ενδέχεται να μπει χορηγός ο Θάνος Αραγιάννης;
«Κοίτα είμαστε όλοι κοντά σε κάθε τμήμα. Εγώ είμαι γενικά κοντά στον Παναθηναϊκό, βοηθώντας όσο μπορώ κάθε τμήμα. Και στο ανδρικό βόλεϊ έχω βοηθήσει προσωπικά, αλλά και σε άλλα».
Δεν λες όμως και πάλι για την βοήθεια την οποία λίγοι ξέρουν…
«Δεν με ενδιαφέρει να γίνει γνωστή. Με ενδιαφέρει να πάρει η ομάδα τίτλους, όπως και σε κάθε τμήμα του Παναθηναϊκού και αυτοί που είναι να ξέρουν, ξέρουν».
Πως βλέπεις αυτή την προσπάθεια που γίνεται στον Ερασιτέχνη; Και εννοώ το ότι δεν υπάρχει ένας που δίνει όλα τα λεφτά, αλλά πολλοί χορηγοί που βοηθάνε μεμονωμένα τμήματα και συνολικά τον Σύλλογο. Τα τελευταία χρόνια είσαι εσύ, ο Δημήτρης Βρανόπουλος, αλλά και άλλοι χορηγοί που προσφέρουν λιγότερα ή περισσότερα χρήματα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον Ερασιτέχνη;
«Πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει και ο ένας και οι πολλοί γιατί ο χρειάζονται όλοι. Αυτή την στιγμή ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν έχει τα αναμενόμενα έσοδα από το γήπεδο, τα εισιτήρια κλπ, ωστόσο οι χορηγοί επώνυμοι και ανώνυμοι, άλλοι βάζοντας περισσότερα και άλλοι λιγότερα λεφτά, βοηθάνε. Αλλά ξαναλέω πως αυτό δεν έχει σχέση, γιατί είτε βάζεις ένα ευρώ, είτε ένα εκατομμύριο είναι σημαντικό, πρέπει να τους σεβόμαστε και να τους έχουμε ψηλά γιατί βοηθάνε τον Παναθηναϊκό και το κάνουν με ανιδιοτέλεια. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουμε και λίγο πιο ελκυστικοί ως διοίκηση, να οργανωθούμε ακόμα περισσότερο σε κάποια πράγματα που υστερούμε θεωρώ και να καταφέρουμε να έχουμε και έσοδα από εισιτήρια και από το ενοίκιο του γηπέδου που αυτή την στιγμή είναι η Λεωφόρος και να έρθουν και άλλοι άνθρωποι που θα βάλουν χρήματα για να ανέβει ο Σύλλογος πολλά επίπεδα».
Δεν έχεις σκεφτεί πως δίνοντας τα χρήματά σου ίσως θα έπρεπε να βγεις στο προσκήνιο μήπως κάνεις και άλλους να πράξουν το ίδιο;
«Δεν νομίζω πως είναι κακό. Δεν μου αρέσει η δημοσιότητα και γι’ αυτό μάλιστα δεν έχω ούτε socia media. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι καθόλου, αλλά πιστεύω πως αν δείξουμε πως η τρέλα ενός νεαρού οδήγησε στην αναγέννηση του πιο ιστορικού τμήματος, του χρόνου ίσως έρθουν και άλλοι άνθρωποι που θα δώσουν λεφτά για να κάνουν τον Παναθηναϊκό ακόμα μεγαλύτερο και σε όλα τα σπορ».
Αν μετά το Κύπελλο ο Παναθηναϊκός πάρει και το πρωτάθλημα, θα κάνεις social;
«Σου υπόσχομαι πως αν το πάρουμε θα κάνουμε instagram».
Αφήνουμε τα αγωνιστικά και πάμε στο θέμα των ημερών κάθε Παναθηναϊκό που χωρίς την παραμικρή αμφιβολία είναι το γηπεδικό. Ο Θάνος Αραγιάννης είναι υπέρ ή κατά του Βοτανικού και της Διπλής Ανάπλασης; Και φυσικά και το γιατί.
«Δεν θα σου πως αν είμαι υπέρ ή κατά. Θα σου μιλήσω ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Ερασιτέχνη. Καταρχάς έχω κάποιες ενστάσεις για την συγκεκριμένη διαδικασία. Θεωρώ πως από τις συμβάσεις που έχω διαβάσει ότι θα μπορούσαν να ήταν αρκετά καλύτερες για τον Σύλλογο. Δεν θα σου πω αν θα ψήφιζα ναι ή όχι, γιατί είμαι πολύ μπερδεμένος όπως και ο περισσότερος κόσμος θεωρώ. Και δεν μου αρέσει που το θέτουν κάποιοι πως είναι η μόνη λύση. Ψιλοεκβιαστικά αν θέλεις. Ωστόσο αν γινόταν με σωστούς όρους ο οποιοσδήποτε Βοτανικός, πιστεύω πως θα απογείωνε τον Παναθηναϊκό, αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι πως αυτό δεν περιέχεται στην συγκεκριμένη σύμβαση. Είναι πολλά που θα μπορούσα να σου αναλύσω με αυτούς τους όρους, υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες, στην ετήσια συντήρησή του, δεν μας εξασφαλίζει αν η ΠΑΕ θα παίζει για πάντα εκεί. Δεν έχουμε όλες τις τεχνικές αναφορές για όλα τα γήπεδα που μας αφορούν πέρα του βόλεϊ. Γιατί δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Εκεί θα πρέπει να πάει ολόκληρος ο Ερασιτέχνης, οπότε εγώ αυτή την στιγμή συγκλίνω προς το όχι. Ωστόσο αν ο κόσμος βγει και ψηφίσει το ναι, οφείλουμε να το σεβαστούμε και να προχωρήσουμε.
Για εμένα από την στιγμή που δεν μιλάμε για Παναθηναϊκή Πολιτεία, καθώς το μπάσκετ θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ, η καλύτερη λύση θα ήταν να προχωρήσουμε σε μια ανακατασκευή της Λεωφόρου εφόσον αυτό ήταν εφικτό, ώστε να είναι εκεί ο Ερασιτέχνης. Υπήρχαν και άλλα πρότζεκτ, όπως αυτό του ΟΑΚΑ και μπορεί ο κόσμος να δυσανασχετούσε γιατί ήταν μακριά, θα ήταν όλα τα τμήματα μαζί. Και να σου πω και την αλήθεια, αν η ομάδα είναι αυτή που πρέπει και ο πρόεδρος αυτός που πρέπει και στην Λαμία να παίζαμε θα είχαμε 50.000 στο ποδόσφαιρο και 20.000 στο μπάσκετ. Δηλαδή σε απλά ελληνικά, αν η ομάδα δεν είναι δυνατή για να παλεύει για τίτλους και να είναι ελκυστική στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός και κάθε Βοτανικός είναι δώρο άδωρο. Μην ξεχνάμε και την περιοχή. Είχε γίνει η ερώτηση και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το πως θα πηγαίνουν εκεί οι γονείς τα παιδάκια για τις ακαδημίες, καθότι είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή και δυσπρόσιτη γεμάτη μεταφορικές εταιρείες και κάποια εργοστάσια και χωρίς κατοικίες. Συνολικά το ότι δεν υπάρχουν κατοικίες είναι κακό για την προσέλκυση παιδιών για τις ακαδημίες».
Το θέμα είναι άλλο. Αν τελικά δεν ψηφιστεί η Διπλή Ανάπλαση, θεωρείς πως θα υπάρχει θέμα με την διοίκηση; Όλη η αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί το ίδιο δυνατά ή θα υπάρχουν τριγμοί; Εσύ θα αποχωρήσεις αν βγει όχι;
«Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, αλλά πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός δεν θα πεθάνει αν δεν γίνει ο Βοτανικός. Έχουμε περάσει και χειρότερες εποχές και δεν θεωρώ πως ο Βοτανικός είναι μονόδρομος. Ξαναλέω πάντως πως δεν είμαι αντίθετος συνολικά με την Διπλή Ανάπλαση, αλλά με τους όρους αυτής. Αν οι όροι του Βοτανικού ήταν καλύτεροι και πιο ευνοϊκοί για τον Παναθηναϊκό πάνω από όλα, εκεί θα ήμουν ο πρώτος που θα έβγαινα και θα έλεγα πάμε στον Βοτανικό 1000%. Και για να σου απαντήσω αν βγει όχι, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί και δεν θα έφευγα ποτέ από τον Παναθηναϊκό είτε έβγαινε να είτε όχι».
Ας επιστρέψουμε όμως στα του βόλεϊ. Η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από 11 χρόνια, ένα μεγάλο διάστημα για το συγκεκριμένο τμήμα. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τίποτα, έφεραν άγχος ειδικά στο fina-4; Πως το έζησες εσύ από μέσα;
«Οι παίκτριες είχαν σίγουρα πίεση. Εγώ από την πλευρά μου τους είχα μιλήσει και τους είχα πει πως θέλουμε οπωσδήποτε να πάρουμε τίτλους φέτος. Αλλά εγώ μέσα μου είχα τεράστια πίστη στις κοπέλες γιατί δουλεύουν καθημερινά και πολύ σκληρά, είχα πίστη στον προπονητή και όλο το σταφ και ήμουν σίγουρος πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην κατάκτηση τίτλου. Επίσης θέλω να σου πω και πως στην Ευρώπη θεωρώ πως θα είχαμε φτάσει ως το τελικό με την Σκαντίτσι και σχετικά εύκολα γιατί είχαμε καλή κλήρωση. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη εμένα προσωπικά με πίκρανε, αλλά δεν φταίνε τα κορίτσια. Έπεσε πάνω και σε εμάς η μάστιγα του covid. Στον πρώτο αγώνα χάσαμε από μια σχετικά αδύναμη ομάδα. Βέβαια η Μανωλίνα και τα άλλα κορίτσια έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Εδώ να σου θυμίσω πως η Μανωλίνα έπαιζε εγχειρισμένη εκείνη την ημέρα. Όλα τα κορίτσια έδωσαν το 1000% και στον επαναληπτικό απλά δεν πήγε τίποτα καλά. Οι τρεις ξένες ήταν απροπόνητες και χωρίς δυνάμεις, κάναμε ένα τεράστιο μακρινό ταξίδι. Παλέψαμε, δεν τα καταφέραμε next season».
Σου έχει μείνει απωθημένο η Ευρώπη;
«Η Ευρώπη σου είπα. Εφόσον πάρουμε το νταμπλ φέτος, στόχος μου είναι να πάρουμε Ευρωπαϊκό».
Οπότε ο φετινός στόχος είναι το νταμπλ;
«Κάναμε μια αρχή. Το Κύπελλο για εμένα δεν σημαίνει εμένα προσωπικά κάτι. Επιστρέψαμε μετά από 11 χρόνια, θα είμαστε άκρως πετυχημένοι αν πάρουμε το νταμπλ».
Το ποδόσφαιρο πως το βλέπεις; Μιλάω για την ανδρική ομάδα. Το παρακολουθείς; Πηγαίνεις γήπεδο;
«Κοίτα με το ποδόσφαιρο μεγαλώσαμε όλοι. Εγώ μεγάλωσα σε συνοικία του Πειραιά, είμαι Πειραιώτης και φεύγαμε με τον πατέρα μου από τον Κορυδαλλό και πηγαίναμε στο ΟΑΚΑ μέσα στο κρύο για να δούμε τον Παναθηναϊκό. Αλλά πηγαίναμε γιατί βλέπαμε μια ωραία ομάδα και το ευχαριστιόμασταν μέσα στο κρύο, μέσα στην βροχή και περνούσαμε όμορφα. Από εκεί και πέρα τα τελευταία χρόνια κάποια πράγματα έχουν αλλάξει και ευελπιστούμε όλοι να γυρίσουμε στις παλιές καλές εποχές».
Επειδή είσαι ένας νέος άνθρωπος. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάποιος στην ηλικία σου να μπορεί να συνδυάζει υποχρεώσεις στην δουλειά, αλλά και την ομάδα;
«Κοίτα υπάρχει ισορροπία γιατί πάνω από όλα είναι δουλειά και οικογένεια και μετά είναι η τρέλα μας που είναι ο Παναθηναϊκός. Και πίστεψέ με έχω αρκετή τρέλα για να δίνω αυτά τα λεφτά που δίνω στον Σύλλογο και εγώ και όσοι το κάνουμε, γιατί δεν τα παίρνουμε ποτέ πίσω. Είναι σαν να τα πετάμε σε ένα πηγάδι και το κάνουμε καθαρά από αγάπη για την ομάδα. Γι’ αυτό και λέω πως δεν περισσεύει κανένας και παρότι στο παρελθόν υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μας με τον πρόεδρο, τις ξεπεράσαμε για το καλό του Συλλόγου».
Το καλοκαίρι έρχονται εκλογές στον Ερασιτέχνη και το ερώτημα είναι ένα. Ο Θάνος Αραγιάννης θα παραμείνει χορηγός ή σκέφτεται να συμμετέχει σε ένα σχήμα για να μπει στο Διοικητικό Συμβούλιο;
«Εμένα δεν με ενδιαφέρει να εμπλακώ με τα διοικητικά και δεν σκοπεύω να κατεβάσω ή να είμαι με κάποιον συνδυασμό. Εγώ όπως σου είπα είμαι χορηγός και θέλω να βάζω τα χρήματά μου στον Παναθηναϊκό μα ανιδιοτέλεια και να τον βλέπω να πρωταγωνιστεί σε όλα τα σπορ, είτε είναι πρόεδρος ο κύριος Μαλακατές, είτε κάποιος άλλος. Αρκεί φυσικά να έχω αυτά που είχα ζητήσει από την αρχή, τον σεβασμό και να περνάνε κάποια πράγματα γιατί ότι κάνω στην ομάδα το κάνω μόνο για την αγάπη προς το Σύλλογο. Ούτε στο ΔΣ θέλω να είμαι, ούτε πουθενά, ούτε θα κατέβω σε ψηφοδέλτιο και θα υποστηρίξουμε όποιον βγει για το καλό του Παναθηναϊκού, είτε είναι ο κύριος Μαλακατές, είτε ο κύριος Βρανόπουλος, είτε οποιοσδήποτε. Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στον Σύλλογο και να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια ότι μπορεί ο καθένας γιατί δεν περισσεύει κανείς και όλοι πρέπει να θέλουμε το καλό του Παναθηναϊκού».
Θεωρείς πως αυτό είναι το πιο σωστό; Να υπάρχει μια διοίκηση, αλλά και χορηγοί που να αναλαμβάνουν τα τμήματα και να έχουν είτε την επιτυχία, είτε και την αποτυχία;
«Πιστεύω πως και εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το μοντέλο που έχουν κάνει και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Να βάζουμε ένα στόχο με την εκάστοτε διοίκηση να υπάρχουν τεχνοκράτες από την διοίκηση και να λέμε τι συνεισφέρει ο καθένας σαν μπάτζετ. Κανείς να μην είναι ανεξέλεγκτος. Και να καρπώνεται ο καθένας την επιτυχία ή την αποτυχία σε κάθε τμήμα, έτσι θα είναι πιο ελκυστικό και σε άλλους χορηγούς να βάλουν έξτρα λεφτά, παρά να τα βάζει σε ένα κοινό ταμείο που δεν θα ξέρει το τι γίνεται γιατί έτσι ο καθένας ξέρει που πάνε τα λεφτά του και πως αξιοποιούνται».
Πόσες ώρες είναι στην καθημερινότητά σου ο Παναθηναϊκός;
«Ο Παναθηναϊκός για εμένα δεν είναι δουλειά, είναι ψυχοθεραπεία. Υπάρχει μέρα που θα ασχοληθώ όλη την ημέρα και μέρα που δεν θα ασχοληθώ καθόλου. Το καθόλου έχει να κάνει με τα τηλέφωνα κλπ, γιατί όντως την ομάδα αυτή την σκέφτομαι συνέχεια».
Τι είναι για εσένα ο Παναθηναϊκός;
«Ο Παναθηναϊκός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Είναι η ομάδα που αγαπάω. Είναι η ομάδα που με αυτή μεγαλώσαμε. Κάποιοι έχουν δώσει πολλά περισσότερα από όσο εμείς και σε χρήματα και σε χρόνο και κάποιοι έχουν δώσει και την ζωή του γι’ αυτή την ομάδα και πρέπει να τους σεβόμαστε, να μην τους ξεχνάμε και να δίνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό να το κάνει έντονα. Εμένα φαντάσου μου αρέσει πιο πολύ που μου στέλνουν φίλοι και γνωστοί και μου λένε “μπράβο μεγάλε τους νικήσατε”, παρά κάτι άλλο. Είναι η αναγνώριση από τον κόσμο, τον απλό οπαδό που τους βλέπεις να χαμογελάνε και να χαίρονται. Γιατί και εμένα δεν θα με δεις στα επίσημα, θα με δεις πάντα με τους οπαδούς. Θα καθόμαστε και θα φωνάζουμε, αυτό δεν αλλάζει».
Μιλώντας για κόσμο του Παναθηναϊκού. Πόσο έχει βοηθήσει; Αν θεωρείς πως μπορεί να κάνει περισσότερα, να μπει πιο ενεργά.
«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι νούμερο ένα στην Ελλάδα που στηρίζει τον Ερασιτέχνη. Και στα δύσκολα χρόνια γέμιζαν τα γήπεδα, τρέχανε παντού και ήταν πάντα δίπλα στην ομάδα και τον θέλουμε δίπλα μας και στα καλά και στα κακά. Νομίζω πως είναι άθλος που είναι δίπλα στον Παναθηναϊκό παρότι βλέπει το ποδοσφαιρικό τμήματα τα τελευταία 25 χρόνια (γιατί μην ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι το κυρίαρχο άθλημα) έχεις πάρει δύο νταμπλ, έχεις να πας Ευρώπη 6-7 χρόνια, ο κόσμος είναι δίπλα στην ομάδα. Θα μπορούσε να είναι κάποιες στιγμές αρκετά πιο έντονα. Τα πάντα είναι και θέμα συνθηκών και οφείλουμε ως Ερασιτέχνης να εξασφαλίσουμε όλες τις συνθήκες για να έρθουν ακόμα πιο μαζικά στον Σύλλογο».
Τέλος για το γήπεδο της νέας χρονιάς θα είναι ο Άγιος Θωμάς ή εξετάζονται και άλλα;
«Η αλήθεια είναι η διοίκηση εξετάζει διάφορες περιπτώσεις όπως το κλειστό του Πανελληνίου, το να μείνουμε στον Άγιο Θωμά ή και τον Χολαργό. Το σίγουρο είναι πως όπου και να παίζουμε θα κάνουμε το καλύτερο για το τμήμα».
Ποιο είναι το όραμά σου για το βόλεϊ γυναικών;
«Είναι να μπορέσει η ομάδα σε βάθος τριετίας τετραετίας η ομάδα να βρίσκεται στους ομίλους του Champions League επί μονίμου βάσεως».
Διαβάστε ακόμη…
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: ΚΑΚΙΣΤΟ αμυντικό ημίχρονο απέναντι στη χειρότερη επίθεση!
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Σφυρίγματα-ντροπή κατά του Ναν με το «καλησπέρα»
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός LIVE
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: H «πράσινη»… 11άδα στη «μάχη» του Κάουνας (pic)
- Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός με την ηγεσία του Ναν και τα ριμπάουντ του Λεσόρ