Editorial
Opponent Analysis: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Κωνσταντίνος Πάνας αναλύει τους δεκαπέντε αντιπάλους του Παναθηναϊκού στην Euroleague μέσα από μια εκτενή παρουσίαση, περνώντας από τον Ερυθρό Αστέρα του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.
Ο Κωνσταντίνος Πάνας αναλύει τους δεκαπέντε αντιπάλους του Παναθηναϊκού στην Euroleague μέσα από μια εκτενή παρουσίαση, περνώντας από τον Ερυθρό Αστέρα του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.
Ο Δημήτρης Ιτούδης έχασε τον πολύτιμο Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά στη θέση του έφερε τον «αρτίστα» Σέρχι Ροντρίγκεθ, επιθυμώντας να χτίσει την fluid επίθεση του.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η ομάδα μοιάζει πλήρης, αλλά κάπου προβληματίζει, όμως… Ο Ιτούδης έχει στα χέρια του ίσως τον κορυφαίο point guard μισού γηπέδου, τόσο σε εκτέλεση, όσο και σε δημιουργία. Μιλάμε για έναν πολύ ευκίνητο παίκτη, που διαβάζει άψογα τις άμυνες πάνω του και έχει την δυνατότητα να αντιδράσει και σε πρώτο, αλλά και σε δεύτερο χρόνο. Σίγουρα δεν έχει την άγνοια κινδύνου του Μίλος, αλλά είναι πολύ καλύτερος στα drive και φρονώ ότι θα είναι ο ενορχηστρωτής, αυτός που θα ελέγχει το ρυθμό της επίθεσης.
Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!
Από την άλλη, ο Λίο Βέστερμαν έπρεπε κάποια στιγμή να κάνει το step up αφού δεν ευδοκίμησε στην Μπαρτσελόνα. Είναι στην κατάλληλη ηλικία γι’ αυτό. Το θέμα είναι ότι ενώ ο Ιτούδης κέρδισε πράγματα στο μισό γήπεδο μέσα από το ταλέντο του Γάλλου σε bounce pass μέσα από το dive του ψηλού ή το καλό drive που διαθέτει, θα χάσει αρκετά σε αθλητικότητα, πίεση και isolation που διέθετε ο εκρηκτικός Άαρον Τζάκσον. Κερδίζει σε μέγεθος σίγουρα και επίσης ο Βέστερμαν μπορεί να παίξει ιδανικά overplay ένα point guard στα κυβικά του. Αλλά θα δυσκολευτεί αφόρητα απέναντι σε πιο εκρηκτικά γκαρντ. Ο Τζάκσον ήταν από τα καλύτερα faciligator guards στην διοργάνωση και σίγουρα από τους κορυφαίους περιφερειακούς αμυντικούς, ο οποίος είχε μεγάλη βελτίωση στο μακρινό σουτ και έχοντας αφουγκραστεί την επιθετική-αμυντική φιλοσοφία του κόουτς Ιτούδη.
Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι απομόνωσης που έχασε με τον Τζάκσον θα το βρει στο πρόσωπο του Ουίλ Κλάιμπερν. Τρομαχτική άνοδος για ένα καθαρά σκόρερ με μέγεθος και αθλητικότητα, που θα δώσει αυτό που έλλειπε πέρυσι από την θέση «3». Έναν winger που να μπορεί να βάλει τη μπάλα στο καλάθι με το “έτσι θέλω”. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι χάρη στο εξαιρετικό footwork που διαθέτει, μπορεί να πιέσει πολύ καλά τον αντίπαλο του. Θυμηθείτε ποιον έριξε ο Μπλατ πάνω στον Καλάθη μέσα στη Τουρκία και έφερε… τούμπα το ματς με τη Νταρουσάφακα.
Ο Οθέλο Χάντερ έρχεται πάλι να βρει τον Κάιλ Χάινς για να εναρμονίσουν το επιθετικό pick-n-roll του κόουτς Ιτούδη, που το έχει κάνει… επιστήμη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την γρήγορη εκτέλεση και τις αποστάσεις ανάμεσα στα screen και τους παίκτες μακριά από τη μπάλα. Ο Χάντερ σίγουρα είναι από τους κορυφαίους divers και εξαιρετικός σε catch ‘n finish καταστάσεις, ενώ για τον Χάινς δεν χρειάζεται να πούμε ότι εδώ και χρόνια αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στην ίδια κατηγορία. Επίσης, περιττεύουν τα λόγια για το motor του στα επιθετικά ριμπάουντ. Το leaping ability του Χάινς είναι από άλλο πλανήτη. Ο τρόπος που παίρνει θέσεις και το timing, ξεπερνούν το ύψος και το μέγεθος του.
Το πρόβλημα που βλέπω εγώ στην ΤΣΣΚΑ είναι σίγουρα στην θέση «4». Δεν ξέρω αν με τον Βοροντσέβιτς μπορεί να έχει υψηλότερες βλέψεις. Σίγουρα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Ρωσικού μπάσκετ, έχει βελτιώσει απίστευτα την άμυνα και το footwork, αλλά όπως είδαμε οι ικανότητες του φτάνουν έως ένα σημείο. Και ο Χριάπα μεγάλωσε…
Το δεύτερο ζήτημα είναι ο Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος έχει τη μαγική ικανότητα να εξαφανίζεται στα κρίσιμα. Ο «Τεό» έβγαινε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε θεωρώ ότι ένας εκ των Ροντρίγκεθ ή Κλάιμπερν θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Και δεδομένο ότι ο Αμερικανός δεν έχει την εμπειρία και αν πάει σε Final4 ίσως πελαγώσει, τότε πέφτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον Ισπανό.
Ένα τρίτο ζήτημα προκύπτει στην post επίθεση, η οποία υπάρχει αμυδρά στον Βοροντσέβιτς, αλλά σε κανέναν άλλο ψηλό στην γραμμή των ψηλών.
Βλέποντας λοιπόν το παραπάνω, θεωρώ ότι πρώτο μέλημα του κόουτς Ιτούδη θα είναι να τρέξει σε πρώτο χρόνο χτυπώντας με τα γρήγορα γκαρντ που διαθέτει ή μέσα από early drag, κάτι που έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο ο Έλληνας προπονητής.