Editorial
Opponent Analysis: Ουνικάχα Μάλαγα
Ο Κωνσταντίνος Πάνας αναλύει τους δεκαπέντε αντιπάλους του Παναθηναϊκού στην Euroleague μέσα από μια εκτενή παρουσίαση, περνώντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο, στην Ουνικάχα Μάλαγα του Χοάν Πλάθα.
Ο Κωνσταντίνος Πάνας αναλύει τους δεκαπέντε αντιπάλους του Παναθηναϊκού στην Euroleague μέσα από μια εκτενή παρουσίαση, περνώντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο, στην Ουνικάχα Μάλαγα του Χοάν Πλάθα.
Όταν ο Χοάν Πλάθα και η Μάλαγα συνεργάζονται, ξέρεις ότι είναι εγγύηση. Η ισπανική ομάδα, που κατέκτησε το Eurocup την περασμένη σεζόν, επιστρέφει δυναμικά στην κορυφαία διοργάνωση. Μια ομάδα που ανέκαθεν έκρυβε παγίδες και ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε να ξεπεράσει το εμπόδιό της.
Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!
Ο Πλάθα, βέβαια, παρότι Ισπανός είναι αρκετά ιδιαίτερος στην τακτική του. Δεν αρέσκεται σε πολύ γρήγορο tempo, αλλά σε μια πιο κοντρολαρισμένη επίθεση μισού γηπέδου με αρκετό pick-n-roll, είτε mid, είτε side. Ωστόσο, εκεί θα δυσκολευτεί αφόρητα, μην έχοντας spacers για να ανοίξει το γήπεδο και κανέναν καθαρό οργανωτή.
O Ρέι Μακάλουμ, που βρέθηκε και στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και ίσως να ήταν πιο παραγωγικός στην επίθεση ανοιχτού γηπέδου του Σφαιρόπουλου, είναι ένας παίκτης με πολύ γρήγορα πόδια, εξαιρετικό frame, που μπορεί να γίνει ένας απίστευτος αμυντικός τα επόμενα χρόνια. Πιέζει εξαιρετικά τη μπάλα και έχει σπουδαίο timing στα κλεψίματα, αλλά χάνει λόγω μεγέθους και πλευρικής ταχύτητας. Θα δυσκολευτεί αφόρητα να μείνει για πολύ κοντά στον προσωπικό του, αλλά θα κάνει καλή δουλειά και σε physical επίπεδο.
Από την άλλη, ο Ντίεθ, που ίσως τον θυμάστε (μάρκαρε το Διαμαντίδη το 2015), είναι πιο κοντά στα κυβικά facilitator σε σχέση με τον Μακάλουμ. Αρκετά καλύτερος αμυντικός συνολικά, βελτίωσε κατά πολύ την περιφερειακή εκτέλεση και το drive, αλλά και τις αποφάσεις του στο pick-n-roll.
Mε Νέντοβιτς και Μακάλουμ, θεωρώ ότι ο Πλάθα θα πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό που κινείται στην επίθεση και θα ψάξει πολύ το μακρινό σουτ από τους Σάλιν και Βαζίνσκι. Ο Πολωνός είχε ένα πολύ καλό τουρνουά στο Eurobasket και έδειξε τα επιθετικά του στοιχεία που είναι πλούσια. Από τους πιο έξυπνους παίκτες που έχω παρακολουθήσει, από την άποψη ότι ξέρει να πιβοτάρει άριστα, ενώ χρησιμοποιεί πολύ τις προσποιήσεις και κινείται πανέξυπνα χωρίς την μπάλα.
Από εκεί και έπειτα, ο Μπρουκς με τον Σουάρεζ είναι δύο διαφορετικοί παίκτες. Ο Ισπανός είναι ίσως ο κλασσικότερος σουτέρ σε αυτή τη Μάλαγα και ο Μπρουκς κινείται πολύ περισσότερο κοντά στη ρακέτα, με δυνατότητα να εκτελέσει και από μακριά. Μακρύς, γρήγορος, αλλά θα δυσκολευτεί αφόρητα κάτω από πίεση. Δεν είναι τόσο καλός finisher, αλλά εμπιστεύεται πολύ το σουτ του, είτε όταν πιβοτάρει, είτε από μέση απόσταση.
Το Σερμαντίνι-Ογκάστιν θα παίξει σημαντικό ρόλο για την φετινή πορεία. Είδαμε το τουρνουά που έκανε ο Γεωργιανός. Εξαιρετικός πλέον με το παιχνίδι στο χαμηλό post, ξέρει να απλώνει το κορμί του σε βάθος και να “κλειδώνει” τον προσωπικό του. Ιδιαίτερα έξυπνος και έμπειρος, ενώ βελτίωσε ιδιαίτερα την αίσθηση του για το ριμπάουντ και τα ένστικτα του ως rim protector.
Ο Ογκάστιν από την άλλη, θα είναι το “κλειδί” της pick-n-roll επίθεσης του Πλάθα. Είναι από τους κορυφαίους στο dive και στο διάβασμα μέσα από short roll, ενώ το footwork παραμένει σε καλό επίπεδο. Από τους καλύτερους finisher διαχρονικά και από τους πιο έξυπνους αμυντικούς ρακέτας που έχω παρακολουθήσει. Ακόμη δεν κατάλαβα γιατί δεν δούλεψε καλά δίπλα στον Ιτούδη. Πάντως και το playmaking θα τον βοηθήσει πάρα πολύ στο να δημιουργήσει για τους πλάγιους της Μάλαγα.
Σοφή επιλογή, Χοάν…