Editorial
Νέιτ Γουόλτερς: Ο ορισμός του πόιντ γκαρντ! (video analysis)
O coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τη μεταγραφή του Νέιτ Γουόλτερς στο «Tριφύλλι» και αναλύει τα χαρακτηριστικά του με τη χρήση βίντεο, παραθέτοντας το scouting report του.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Τι σημαίνει ο όρος point guard; Είναι ο τέλειος χειριστής, αυτός που κατεβάζει μπάλα, αυτός που συμμετέχει πάντα στα rebound, αφού οι ψηλοί κάνουν block out, το μυαλό του προπονητή μέσα στο γήπεδο, αυτός που πρώτα πασάρει και μετά εκτελεί.
Οι παραπάνω εκφράσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα «κλισέ», ωστόσο δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τι πρέπει να περιμένουμε από τον Νέιτ Γουόλτερς, το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού.
Ο Αμερικανός, γεννημένος στη Μινεσότα στις 15 Μαίου του 1991, ήξερε από μικρός ότι δεν θα ήθελε να γίνει ο απόλυτος σκόρερ, αλλά ένας ισορροπημένος τύπος, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Έτσι και αλλιώς αυτή την τέχνη την έμαθε καλά στο κολέγιο του South Dakota State, όπου φοίτησε και μεγαλούργησε για μια τριετία τουλάχιστον. Τα νούμερά του τα τελευταία τρία χρόνια προκαλούν ίλιγγο και ήταν αυτά που του έδωσαν το εισιτήριο για να εισέλθει στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Έκανε μαγικά με τα μπάλα στα χέρια, είχε τρομερό χειρισμό, εξαιρετικό ρυθμό μέσα του και πάντα του άρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω όσον αφορά τις πάσες του, γι’ αυτό και οι scouts τον συνέκριναν με τον Τζέισον Ουίλιαμς. Αν και πιο πολύ έμοιαζε στον Λουκ Ριντνάουρ, όπως είχε αποκαλύψει το nbadraft. Όπως και να ‘χει, εκείνη την εποχή μιλούσαν για ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο point guard. Γιατί δεν καρποφόρησε στο ΝΒΑ;
Παρότι είχε ιδανικό μέγεθος για τη θέση του point guard, είχε αθλητικότητα κάτω του μετρίου που δεν του επέτρεπε να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα, αλλά και στο ριμπάουντ, και υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά τη σταθερότητα στο σουτ του.
Ο Γουόλτερς συνειδητοποίησε από μικρός πως τα επίπεδα αθλητικότητας του ΝΒΑ δεν θα μπορούσε ποτέ να τα πιάσει και έτσι κατηφόρισε προς Ευρώπη, με τη Μπεσίκτας να είναι ο πρώτος του προορισμός. Ειδικά στο Eurocup έκανε σπουδαία πράγματα, τόσο εκτελεστικά, όσο και δημιουργικά, αλλά αυτό το 28% στα τρίποντα περιόριζε τις δυνατότητές του και επειδή δεν είχε elite δημιουργικότητα δεν θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των top ομάδων για μεγάλο διάστημα. Ο Ερυθρός Αστέρας τον έφερε στη Euroleague, αλλά με περιορισμένο χρόνο. Όλο αυτό, βέβαια, ήταν αρκετό για να δοκιμάσει μια ακόμη φορά στο ΝΒΑ, νιώθοντας ότι είναι έτοιμος, αλλά πάλι η αθλητικότητά του τον κράτησε πίσω. Το 2017 ήταν και η τελευταία του προσπάθεια για να μείνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Θα επιστρέψει στη Σαλόν Σαονέ, με την οποία θα κάνει σπουδαία πράγματα εκτελεστικά και μάλιστα θα αρχίσει να σουτάρει κοντά στο 40%, το καλύτερο ποσοστό που είχε μέχρι τότε.
Φυσικά, αυτό έκανε το Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που μόλις είχε χάσει αρκετούς point guard, να του χτυπήσει τη πόρτα και να δημιουργήσει μια συνεργασία πολύ ευεργετική για τον παίκτη και τη Ζάλγκιρις. Ο «Σάρας» τον εμπιστεύτηκε αμέσως και έβγαλε από μέσα του το καλύτερο εαυτό του. Ανέβασε τα επίπεδα έντασης στο αμυντικό κομμάτι, δημιουργούσε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και εκτελούσε κατά ριπάς με το αγαπημένο του floater. Η συνέχεια γνωστή, με ένα ατυχές πέρασμα από τη Μακάμπι, την αναγέννηση στην Ούνιξ Καζάν και φυσικά μια σπουδαία χρονιά, ανάλογη με αυτή που έκανε στη Λιθουανία, με τον Ερυθρό Αστέρα.
Και τώρα Παναθηναϊκός…
Πολλοί είναι αυτοί που δυσφορούν για το αν ο παίκτης μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού και η απάντηση είναι μια και μοναδική. Ο Νέιτ Γουόλτερς είναι point guard με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν θα σκοράρει με κάθε τρόπο, αλλά θα κατεβάζει τη μπάλα με ασφάλεια, θα δημιουργεί για τους συμπαίκτες του κάνοντας αυτό που θέλει ο Ράντονιτς, θα είναι πάντα εκεί στην άμυνα, όσο του επιτρέπουν τα πόδια του και κυρίως όταν κανείς δεν μπορεί αυτός θα παίρνει την μπαγκέτα για να εκτελέσει – τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα του νέου παίκτη του «Τριφυλλιού»:
Pick-n-Roll Handler
Ο Αμερικανός είναι pick-n-roll guard και φαίνεται από τις κατοχές του σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δράσεις του – το 44.4% των δράσεων του είναι pick-n-roll.
Ο Γουόλτερς είναι πολύ καλός χειριστής, έχει καλό μέγεθος και μπορεί να προστατέψει τη μπάλα, ενώ έχει καλές αποφάσεις με τη μπάλα στα χέρια. Το σημείο που κάνει τη διαφορά για τον παίκτη αφορά τα runners, δηλαδή τα τελειώματα με κίνηση που ανήκουν στη δεύτερη ζώνη εκτέλεσης περίπου στο mid post. Εκεί ο Αμερικανός είναι χάρμα ιδέσθαι, αφού δεν είναι ψέμα ότι ανήκει στους κορυφαίους floater men της λίγκας και τα νούμερα το αποδεικνύουν (90% rank με 1.1 πόντους ανά κατοχή σύμφωνα με το Synergy).
Φυσικά, μπορεί να επιτεθεί και μέχρι μέσα. Έχει καλούς ώμους και καλά τελειώματα και με τα δύο χέρια. Βέβαια, δεν έχει την ίδια ευστοχία όπως και στα runners, ούτε είναι το ίδιο καλός όταν βρίσκει σώματα. Γι’ αυτό του αρέσει να τελειώνει χωρίς επαφή, όσο μπορεί να μην βρίσκει. Η εκτέλεση με ντρίμπλα θεωρείται ως πολύ καλή σύμφωνα με το Synergy (72% rank).
Ο παίκτης έχει βελτιώσει άρρηκτα τα σταματήματά του και μοιάζει αρκετά πιο ώριμος σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα ευστόχησε σε 21 από τις 58 προσπάθειες που μέτρησε το Synergy. Δεν φαίνονται πολλές, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι και λίγες για ένα παίκτη που σούταρε με 28% στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Ευρώπη.
Ας δούμε και το κομμάτι της δημιουργίας. Ο Γουόλτερς φημίζεται ως καλός δημιουργός και αυτό ισχύει, αλλά δεν ανήκει στους top δημιουργούς. Ο παίκτης ανήκει στους δημιουργούς δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή στα σοβαρά παιδιά που μπορούν να φτιάξουν παιχνίδι υπό συγκεκριμένες καταστάσεις. Ο Αμερικανός είναι ιδιαίτερα καλός στο να μαζεύει άμυνα και να δημιουργεί. Βλέπει γήπεδο, αλλά δύσκολα θα πασάρει στο ψηλό σε πρώτο χρόνο. Εξάλλου και τα νούμερά του στο Synergy τον καταδεικνύουν ως μέτριο δημιουργό και εδώ σίγουρα δεν λένε ψέματα.
Spot Up
Το πιο σημαντικό κομμάτι για τον Γουόλτερς είναι κατά πόσο μπορεί να παίξει πλάι σε δεύτερο χειριστή και ένα είναι το σίγουρο: ότι διαρκώς φαίνεται να δουλεύει το σουτ και να προσφέρει ένα πόντο ανά κατοχή. Είχε λίγο καλύτερα νούμερα πέρυσι στην Ούνιξ όσον αφορά τις spot up εκτελέσεις, αλλά μοιάζει να έχει ισορροπήσει όπως δείχνουν και οι αριθμοί του στον Ερυθρό Αστέρα, που ήταν περισσότεροι σε χρόνο και προσπάθειες. Ο Αμερικανός λογίζεται ως εξαιρετικός στο να επιτίθεται στην close out, αλλά δεν θα επιτεθεί με μεγάλη ορμή εκεί. Έχει καλά διαβάσματα και ξέρει πώς να επιτίθεται σε τέτοιες καταστάσεις. Είπαμε, πολύ καλά τελειώματα στις δύο πρώτες ζώνες. Η εκτέλεση χωρίς ντρίμπλα (spot σουτ) λογίζεται ως πολύ καλή με 77% rank σύμφωνα με το Synergy.
Transition
Από τους πιο σημαντικούς τομείς στο παιχνίδι του Γουόλτερς είναι η επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο και ένας λόγος που μπορεί να παίξει πλάι σε δεύτερο χειριστή. Ο ίδιος έχει καλή ταχύτητα για το μέγεθος και την αθλητικότητά του και του αρέσει να ανοίγει το γήπεδο με μεγάλα sprint. Πιο συγκεκριμένα, προσέφερε 1.5 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις που ο ίδιος έτρεχε στο δεξί φτερό!
Isolation
Πάμε και στο ένας εναντίον ενός, έναν τομέα στον οποίο ο Γουόλτερς δεν είναι τόσο διαφημισμένος. Ο Αμερικανός είναι τρομερός χειριστής με σπουδαίες κινήσεις και διαθέτει πολύ καλά διαβάσματα στο ένας εναντίον ενός. Καλό έλεγχο του κορμού, ισορροπία κλπ. Αυτό που τον εμποδίζει από το να είναι elite σε αυτόν τον τομέα είναι η εκρηκτικότητα και ό,τι έχει να κάνει με την αθλητικότητα γενικότερα (ταχύτητα, έκρηξη, άλμα). Παρόλα αυτά, θεωρείται ως πολύ καλός (69%) όταν επιτίθεται μέχρι μέσα, όπου θα χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους για να τελειώσει απέναντι στον αντίπαλο του (spins, προσποιήσεις, τελειώματα με runners κλπ).
Isolation Defense
Στο αμυντικό κομμάτι δύο πράγματα είναι αρκετά για να γνωρίζουμε για τον παίκτη. Πολύ ώριμος στο κομμάτι της τακτικής και πολύ πρόθυμος να παίξει άμυνα. Είπαμε, το μεγάλο μειονέκτημα του παίκτη είναι τα πόδια του, ωστόσο με τα χρόνια έμαθε να παίζει σε υψηλότερη ένταση. Θεωρείται ως average αμυντικός συνολικά. Στο ένας εναντίον ενός αδυνατεί να παίξει άμυνα απέναντι σε εκρηκτικούς παίκτες ή εκρηκτικές κινήσεις (close out). Συνήθως απέναντι σε τέτοιους παίκτες θα τραβηχτεί λίγο πίσω και δεν θα πάει επιθετικά. Ωστόσο, πάντα προσπαθεί να είναι συνεπής και να βάζει χέρια στα σουτ ή να βρίσκεται κοντά στον αντίπαλο – όσο του επιτρέπει το σώμα του. Για την ιστορία, θεωρείται κάτω του μετρίου όταν αμύνεται σε isolation καταστάσεις.
Pick-n-Roll Defense
Όσον αφορά, όμως, την συνεργατική άμυνα και πιο συγκεκριμένα του pick-n-roll, ο παίκτης νιώθει ασφάλεια ότι δεν θα εκτεθεί στο ένας εναντίον ενός. Παίζει πάντα με πολύ σωστή τοποθέτηση του σώματός του, βάζει σωστά τα χέρια του και η παρουσία του στον Ερυθρό Αστέρα τον ευεργέτησε σε μεγάλο βαθμό αναφορικά με το αμυντικό κομμάτι. Εξάλλου, σύμφωνα με το Synergy λογίζεται ως καλός αμυντικός και πιο συγκεκριμένα εξαιρετικός σε άμυνες κάτω των 4 δευτερολέπτων, συνήθως αλλαγές, όπου θα χρειαστεί να βάλει το κορμί του πιο δυνατά. Εδώ δεν υπάρχουν τα θέματα που έχει ο Λι, όσον αφορά το μέγεθος. Εδώ το πρόβλημα αφορά το άλμα του παίκτη.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Ένας πολύ έξυπνος αθλητής με πολύ ταλέντο όσον αφορά το χειρισμό και τα διαβάσματά του. Σταθεροποίησε κάποιες καταστάσεις στο σουτ. Είναι πάντα έτοιμος στο κομμάτι της τακτικής. Δεν είναι εκρηκτικός, δεν έχει καλό άλμα, αλλά έχει καλά sprint και μπορεί να ανοίξει τους διαδρόμους στον αιφνιδιασμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κομμάτι της αθλητικότητας, ενώ το κορυφαίο του στοιχείο αφορά τις αποφάσεις του με τη μπάλα στα χέρια – αθλητής με υψηλό assist/turnover ratio.
Διαβάστε ακόμη…
- Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν
- Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, ήμασταν τραγικοί»
- Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!
- Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»
- «Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός