Editorial
Η ομάδα έχει μέλλον, αρκεί να το σχεδιάσει
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τα χαμόγελα που επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό και για το συμπέρασμα που προκύπτει από την υπόθεση Μολέντο.
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τα χαμόγελα που επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό και για το συμπέρασμα που προκύπτει από την υπόθεση Μολέντο.
Ήταν η πρώτη εβδομάδα του 2017 που ολοκληρώθηκε με χαμόγελο για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Το 4-0 επί του Αστέρα Τρίπολης και η διαφαινόμενη πρόκριση στον ημιτελικό του Κυπέλλου ακολουθήθηκε από ένα 4-0 επί του Παναιτωλικού και το ανέβασμα στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Δεν πρόκειται για κάποιο αξιομνημόνευτο σερί, αλλά όπως και να έχει, δημιουργείται μία θετική αύρα.
Ασφαλώς, οι δύο συνεχόμενες νίκες δεν αποτελούν επίτευγμα. Ούτε η τέταρτη θέση συνιστά κάτι αξιοσημείωτο. Βασικά, το μέγεθος του Παναθηναϊκού δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς ή διθυράμβους. Όμως, από την άλλη πρέπει να συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα…
Πριν από 15 ημέρες όλα έμοιαζαν «μαύρα» για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία προοδεύει, βελτιώνεται και δείχνει ότι έχει καλύτερο μέλλον.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΔΩ – ORIGINAL ULTRAS CLOTHES
Περαιτέρω, δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση. Ο Παναθηναϊκός ανακτά το momentum, αλλά πρέπει να το διατηρήσει. Και στα δύο επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια θα αποδειχτούν πολλά για τη μετέπειτα πορεία του. Αρχικά, το Σάββατο (11/2) θα φιλοξενηθεί από τον Αστέρα στην Τρίπολη και μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο (18/2) με την Ξάνθη στα Πηγάδια.
Αναμφίβολα, εάν επιτευχθεί το 2Χ2 σε δύο δύσκολες έδρες, ο Παναθηναϊκός που έχει μόλις δύο «διπλά», θα δείξει ότι συνέρχεται. Ασφαλώς, δεν ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα σημαίνει ότι η «θεραπεία» του Μαρίνου Ουζουνίδη αποδίδει.
Το σύνδρομο του πρώτου ημιχρόνου
Μετά την «παρένθεση» με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Παναθηναϊκός εμφάνισε ξανά το σύνδρομο των «χαμένων πρώτων ημιχρόνων». Συνέβη με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, συνέβη και με τον Παναιτωλικό στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί, υπήρξε μία σαφής βελτίωση στην εβδομάδα που μεσολάβησε. Αλλά, όχι αρκετή, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά τον Μαρίνο Ουζουνίδη.
Ο Μολέντο είναι το «δέντρο»
Αλλά, τα αγωνιστικά έχουν αναλυθεί αρκετά από το βράδυ της Κυριακής, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο. Να δούμε το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί στον Παναθηναϊκό, για να αποφέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Γιατί, ναι μεν προέχει το αύριο, αλλά ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να δει παραπέρα, από το καλοκαίρι και έπειτα. Αλλιώς, δεν πρόκειται να έχει μέλλον και θα άγεται και θα φέρεται…
Από την υπόθεση του Ροντρίγκο Μολέντο, όπως σας την ανέλυσε το «Όλα Πράσινα» προκύπτει η αδυναμία του Νίκου Λυμπερόπουλου να προτείνει κάτι συγκεκριμένο στο οικονομικό. Προφανώς, δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το οικονομικό πλάνο που θα υιοθετήσει η ΠΑΕ και κατά συνέπεια, δεν μπορεί και αυτός να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Είτε για να κλείσει παίκτη, είτε για να αναπροσαρμόσει ένα υφιστάμενο συμβόλαιο.
Φυσικά, αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να το επιλύσει ο Λυμπερόπουλος, ούτε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Είναι μεν οι επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά δεν διοικούν την εταιρία. Δεν δύναται να το διευθετήσει ούτε καν ο Χρήστος Παναγόπουλος, ο άτυπος «νούμερο 2» στην ΠΑΕ.
Να δώσει κατευθύνσεις ο ιδιοκτήτης
Ο μόνος ο οποίος έχει την ευθύνη να καθορίσει την οικονομική πολιτική είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, αυτός που τη χρηματοδοτεί και ξέρει τις δυνατότητες του. Δεν θα υποδείξουμε στον εφοπλιστή πόσα χρήματα θα διαθέσει, διότι εκείνος διαχειρίζεται τα λεφτά του. Αλλά, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους συνεργάτες του, ώστε να αυτοί να προγραμματίσουν τις ενέργειες τους.
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πρέπει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες και να σχεδιάσει το ρόστερ της επόμενης σεζόν σε συνεργασία με τον Ουζουνίδη. Να ξέρει εάν θα προτείνει στον Μολέντο 300 χιλιάρικα, 500 χιλιάρικα ή άλλο ποσό. Αλλά, να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Διότι, ορθώς σε πρώτη φάση ενημέρωσε τον ατζέντη του Βραζιλιάνου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα προτεινόμενα από τον Αντρέα Στραματσόνι.
Επιπλέον, η υπόθεση του Μολέντο είναι η πρώτη και έπονται και άλλες, όπως η διαπραγμάτευση με τον Σεμπαστιάν Λέτο για την ανανέωση του συμβολαίου του ή η επέκταση της συνεργασίας με τον Ρόμπιν Λουντ. Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά, για να πάρει τις αποφάσεις του…