Editorial
Δικαίωση, αλλά… αισιοδοξία!
Ποιος ευθύνεται για τη χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό; Σε ποιες θέσεις υστερεί η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ; Αναλύει ο Πέτρος Κουλούρης.
Ποιος ευθύνεται για τη χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό; Σε ποιες θέσεις υστερεί η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ; Αναλύει ο Πέτρος Κουλούρης.
Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!
Είναι στιγμές στις οποίες όσο και αν αναζητάς κάποιον να κατηγορήσεις, δεν μπορείς να βρεις τον υπαίτιο των δυσάρεστων συναισθημάτων που σε διακατέχουν. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι καταλήγουν να αποδίδουν τα δεινά που αντιμετωπίζουν σε… υπερφυσικές δυνάμεις, όπως η τύχη, ο Θεός ή οι εξωγήινοι.
Συγχωρέστε με, αλλά σε αντίθεση με τον Άγγελο Αναστασιάδη, θαρρώ πως ο Θεός, αν Αυτός υπάρχει, δεν ασχολείται με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον… ΠΑΟΚ. Οι εξωγήινοι, από την άλλη, προς το παρόν αγνοούνται, οπότε με την εις άτοπον απαγωγή η τύχη είναι αυτή που ευθύνεται για τη χθεσινή (18/11) ήττα από τον “αιώνιο” αντίπαλο. Σαφώς αστειεύομαι, αλλά σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι προφανές ότι οι “πράσινοι” δυσκολεύονται στα παιχνίδια που κρίνονται στο τελευταίο σουτ.
Ο Ολυμπιακός ναι μεν έχει κερδίσει τα τρία τελευταία ντέρμπι των “αιωνίων” που διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ, αλλά σε όλα, αυτά, τα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Τι ακολούθησε; Τρίποντο ο Βασίλης Σπανούλης και 66-68, ακόμα ένα σουτ έξω από τα 6.75 του αρχηγού του Ολυμπιακού και 81-82, αλλά και ένα δίποντο και φάουλ από τον Γιώργο Πρίντεζη και 77-79. Το “Τριφύλλι” θα μπορούσε κάλλιστα να έχει νικήσει σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια, στην οποία περίπτωση το περσινό πρωτάθλημα θα είχε καταλήξει στο ΟΑΚΑ, ενώ και η κατάταξη στην Euroleague θα ήταν διαφορετική.
Και δεν είναι μόνο οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό που έχουν κριθεί στις τελευταίες φάσεις. Ο Παναθηναϊκός έχασε στις λεπτομέρειες των… λεπτομερειών από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Άραγε πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχολογία στο “πράσινο στρατόπεδο” εάν ο “Εξάστερος” είχε ρεκόρ 6-2 ή 7-1 και όχι αυτό το τόσο άδικο 4-4; Έτσι είναι, όμως, ο αθλητισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρεάλ “συνέτριψε” εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα με 102-63, τη στιγμή που ο μεν Παναθηναϊκός έφτασε μία… ανάσα από τη νίκη στη Μαδρίτη και ο δε Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση των Καταλανών στο ΣΕΦ. Τούτο αποδεικνύει ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έχει τεράστιες δυνατότητες και παρά την απογοήτευση του κόσμου, άπαντες οφείλουν να στηρίξουν τον “Εξάστερο”.
Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με διαφορετικό, όμως, τρόπο. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έφερε το καλοκαίρι στο “Νίκος Γκάλης” ορισμένους σπουδαίους παίχτες, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι είναι αρκετό για να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι τραυματισμοί των Τζέιμς και Γκιστ έχουν προκαλέσει αριθμητικό πρόβλημα, με τον Τσάβι Πασκουάλ να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί μόνο οχτώ (!!) παίχτες στα παιχνίδια της Euroleague.
Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν αφορά, βέβαια, τόσο στον αριθμό των διαθέσιμων παιχτών, όσο στην κατανομή τους στις θέσεις του παρκέ. Όταν στις 13 Σεπτεμβρίου έγραφα σχετικά με τη συγκεκριμένη αστοχία στο σχεδιασμό του Αργύρη Πεδουλάκη, ορισμένοι αναγνώστες διαφώνησαν μαζί μου. Να που, όμως, μερικούς μήνες μετά ήρθε η δικαίωση, μία δικαίωση που, όπως είναι φυσικό, δεν ήθελα ποτέ να έρθει.
Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του Παναθηναϊκού βρίσκονται οι Μποχωρίδης, Καλάθης Ν., Φελντέιν, Παππάς, Τζέιμς, Ρίβερς, Χαραλαμπόπουλος, Νίκολς, Φώτσης, Γκιστ, Καλάθης Π., Σίνγκλετον και Μπουρούσης. Πως γίνεται, λοιπόν, μία ομάδα που απαρτίζεται από τους παραπάνω παίχτες να θεωρείται ότι είναι πλήρης μόνο στη θέση του πάουερ φόργουορντ;
Ας ξεκινήσουμε με μία σημαντική παραδοχή. Οι Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος, αλλά και οι ακόμα νεότεροι Λούντζης και Καλαϊτζάκης, δεν υπολογίζονται ούτε για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ούτε και για τα δύσκολα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ως εκ τούτου, η απόκτηση ενός γκαρντ είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Όπως πολύ σωστά τόνισε στο χθεσινό του άρθρο ο αγαπητός Κωνσταντίνος Πανάς, δεν είναι δυνατόν ο Τζέιμς Φελντέιν να αποτελεί το βασικό σούτινγκ γκαρντ μίας ομάδας που έχει υψηλότατους στόχους. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι ο Χαραλαμπόπουλος υπολογίζεται μόνο για τα – αποκαλούμενα – εύκολα παιχνίδια της Α1, ο Ρίβερς έχει ανάγκη από έναν παίχτη που θα δύναται να τον ξεκουράζει.
Τέλος, όπως έχει επισημανθεί από την περίοδο της προετοιμασίας της ομάδας, από τον Παναθηναϊκό απουσιάζει ένας σέντερ που θα μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τη ρακέτα. Σε περίπτωση, βέβαια, που αποκτηθεί “ψηλός”, ποιος θα… προλάβει να παίξει; Ο Σίνγκλετον, ο Μπουρούσης ή η μεταγραφή; Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι ο Κρις Σίνγκλετον θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Γκιστ όσον αφορά στο ρόλο του μπαλαντέρ ανάμεσα στις θέσεις “4” και “5”. Ο Αμερικάνος, εξάλλου, δεν ήταν ποτέ καθαρόαιμος σέντερ για να γίνει τώρα. Έτσι, ο Παναθηναϊκός θα έχει στο “4” τους Φώτση, Γκιστ και Νίκολς, τον Μπουρούση και τον νεοαποκτηθέντα παίχτη στο “5” και τον Σίνγκλετον να εναλλάσσεται ανάμεσα στις δύο θέσεις.
Οι παρατηρητικοί αναγνώστες, αλλά και οι λάτρεις των… μαθηματικών, θα μου επισημάνουν ότι με τα όσα ανέφερα παραπάνω δεν προκύπτει δωδεκάδα, αλλά… δεκατριάδα. Πράγματι. Ένας εκ των Νίκολς ή Φώτση θα αναγκαζόταν στο υποθετικό, αυτό, σενάριο να αποτελέσει τον 13ο παίχτη, ή ενδεχομένως να αποχωρήσει από την ομάδα. Βέβαια, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη θέση “4”, καθώς με δεδομένο ότι στο “Τριφύλλι” υπάρχουν ήδη έξι ξένοι, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί στις εγχώριες διοργανώσεις εάν ο παίχτης ή οι παίχτες που αποκτηθούν δεν είναι Έλληνες. Το θετικό είναι, πάντως, ότι στην Euroleague δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός.
Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκτηθούν τρεις παίχτες. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι θα προστεθεί στο ρόστερ μονάχα ένας σέντερ. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα το εν λόγω “5αρι” θα είναι ξένος, όταν ο Γκιστ επιστρέψει από τον τραυματισμό του, ο Νίκολς θα αποχωρήσει και πάλι από την εγχώρια σύνθεση της ομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ έχει τεράστιες δυνατότητες. Την άνοιξη, που θα κριθούν όλοι οι τίτλοι, οι παίχτες θα έχουν αφομοιώσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού και οι υπερπολύτιμοι Τζέιμς και Γκιστ θα έχουν επιστρέψει. Συνεπώς, ο ήδη βελτιωμένος “Εξάστερος” θα είναι ακόμα καλύτερος και έτοιμος να διεκδικήσει τους μεγάλους στόχους της φετινής αγωνιστικής περιόδου· το πρωτάθλημα, αλλά και την πρόκριση στο Final Four.
Προς το παρόν, απαιτείται στήριξη σε παίχτες και τεχνικό επιτελείο, ενώ παράλληλα αναζητούνται μεγάλες νίκες, που θα συντελέσουν στη βελτίωση της ψυχολογίας της ομάδας, ώστε στο τέλος της σεζόν να μη θυμάται κανείς τη χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού.