Editorial
Γι’ αυτό είναι στην Εθνική!
Η απόφαση του Φώτη Κατσικάρη, να κρατήσει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόστερ της Εθνικής για το Προ-ολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, ίσως να ξάφνιασε πολλούς. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ίσως να αποβεί και καθοριστική. Σχολιάζει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Για πολλούς, η απόφαση του Φώτη Κατσικάρη να ρίξει στα «βαθιά» τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σίγουρα προκάλεσε απορία. Ο νεαρός φόργουορντ του Παναθηναϊκού, έπεισε τον ομοσπονδιακό τεχνικό να του δώσει την ευκαιρία για να αγωνιστεί -πρόωρα- σε μια μεγάλη διοργάνωση με την εθνική Ανδρών.
Τα διλήμματα του κόουτς
Από όσο μπορούμε να κρίνουμε, με βάσει τα φιλικά απέναντι σε Τουρκία και Σερβία, ο coach Κατσικάρης δοκίμασε αρκετά σχήματα μέσα στο παρκέ. Είτε με πολύ ψηλή πεντάδα (Καλάθη, Γ. Αντετοκούμπο, Χαραλαμπόπουλο, Θ. Αντετοκούνμπο και Κουφό) είτε χαμηλότερη, (Μάντζαρη, Ντόρσεϊ, Χαραλαμπόπουλο, Περπέρογλου, Μπουρούση). Με το υπάρχον ρόστερ, η Εθνική έχει την πολυτέλεια να αλλάζει διαρκώς σχήματα και συνεπώς, τρόπο παιχνιδιού.
Τα προβλήματα που παρουσίασε το ελληνικό συγκρότημα, ήταν αναμφίβολα ο τομέας των ριμπάουντ, αλλά και η δυσκολία των παιχτών να προσαρμοστούν στο παιχνίδι “5-5″. Δηλαδή, στο παιχνίδι τακτικής. Αυτό είναι κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Έλληνα τεχνικό.
Φυσικά υπήρξαν και θετικά σημεία, όπως το γρήγορο transition, αλλά και οι εμφανίσεις του Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έδωσε ηγετικά δείγματα. Παρόλα αυτά, η απόφαση για το ποιος θα «κοπεί», έπρεπε να παρθεί. Ο Καββαδάς, ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα αποχωρήσει. Για την δεύτερη θέση, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί κάποιος. Αναμφίβολα, τα ερωτηματικά ήταν, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Η συνέχεια γνωστή, ο τελευταίος ήταν ο δεύτερος παίχτης που αποχαιρέτησε την Εθνική.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Γιατί έμεινε ο Χαραλαμπόπουλος;
Το ερώτημα που «γεννιέται» μέσα μας, είναι σίγουρα γιατί ο Κατσικάρης κράτησε τον Χαραλαμπόπουλο. Επίσημη απάντηση, δεν υπάρχει. Πάντως, μέσα από τα φιλικά που έδωσε η Εθνική μας, μπορούμε να δώσουμε μια πιθανή εξήγηση.
Όποιος παρακολούθησε τα φιλικά, θα πρόσεξε πως η ομάδα παρουσίαζε προβλήματα όταν ήταν αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της στο μισό γήπεδο. Αυτό, γίνεται γιατί η πεντάδα αποτελείται από αθλητές οι οποίοι αρέσκονται να παίζουν ένα πιο ελεύθερο μπάσκετ με λιγότερο παιχνίδι τακτικής, το λεγόμενο «ανορθόδοξο». Έτσι, είναι δύσκολο να διασπάσουν μια καλοστεκούμενη άμυνα, όπως της Σερβίας.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η 12άδα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, θα πρέπει να στελεχώνεται και με παίχτες οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν σε παιχνίδι τακτικής. Ένας από αυτούς είναι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Για να δώσουμε και ένα παράδειγμα, οι θέσεις «3-4», είναι σημαντικές για μια ομάδα. Συνήθως, οι προπονητές, για αυτές τις θέσεις, επιλέγουν αθλητές με διαφορετικό στιλ ο ένας από τον άλλο. Αυτό γίνεται για να υπάρχει η ευχέρεια για αλλαγή του παιχνιδιού, να γίνει δηλαδή πιο γρήγορο ή πιο αργό, με βάση την τακτική. Στην Εθνική λοιπόν, υπάρχει ο Θανάσης Αντετοκούμπο. Ένας αθλητής που του αρέσει να τρέχει πολύ το γήπεδο, δίνοντας μεγάλη ενέργεια στην ομάδα. Παρόλα αυτά, δυσκολεύεται να αγωνιστεί σε συνθήκες που απαιτούν κυρίως τακτική. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι ένας περιφερειακός χωρίς έμπιστο σουτ. Για αυτό το λόγο, στον πάγκο υπάρχει ένας εντελώς διαφορετικού στιλ παίχτης, ο Χαραλαμπόπουλος, που μπορεί να αποδώσει σε παιχνίδια τακτικής καθώς το «βαρύ» κορμί, το καλό σουτ αλλά και οι παραστάσεις που έχει πάρει από ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, τον καθιστούν αγωνιστικά πιο έτοιμο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν αγώνα, που κύριος συντελεστής του είναι οι «αργές» επιθέσεις.
Εν κατακλείδι, οι επιλογές του Κατσικάρη, εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο, αλλά όλα θα κριθούν στο Τορίνο. Το συγκεκριμένο ρόστερ, έχει τη δυναμική να πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος, από τη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.