Editorial
Ένας… “ταύρος” εκ Λετονίας για τον Παναθηναϊκό! (vid)
Ο Αργύρης Πεδουλάκης αναζητάει ένα παίκτη φτερού που θα του λύσει τα χέρια ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και ο Κωνσταντίνος Πανάς προτείνει τον point forward της Ζενίτ, Γιάνις Τίμα.
Είναι μια θέση που όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζει και χάνει την σημασία της και πλέον το μπάσκετ αρχίζει και βασίζεται περισσότερο στα γκαρντ, αλλά και σε σχήματα με τρεις κοντούς. Αυτό γίνεται γιατί με την πάροδο του χρόνου το μπάσκετ γίνεται πιο γρήγορο και είναι απαραίτητα τα γρήγορα πόδια. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις παικτών που διατηρούν την θέση… ακάθεκτη, αναλλοίωτη στο χρόνο, και μας θυμίζουν καλές εποχές. Ένας τέτοιος παίκτης είναι ο Γιάνις Τίμα, της Ζενίτ.
Ο κύκλος δραστηριότητας μου στο scouting κυμαίνεται κυρίως στους νεαρούς Ευρωπαίους παίκτες και το τουρνουά του 2010, όπου η μαχητική Λετονία που τερμάτισε 3η δεν θα μπορούσε να μου ξεφύγει. Και όμως, τότε ο μόνος παίκτης από πλευράς Λετονίας που μου έκανε το κλικ ήταν ο αγαπημένος μου Ντάβις Μπέρτανς και δεν θα γινόταν αλλιώς με τον… κοκκινομάλλη φόργουορντ να είναι εξαιρετικός και να διαθέτει ίσως το καλύτερο release που έχω δει σε παίκτη από την εποχή του Φώτση και μετά. Απίστευτος “χεράς”. Παρόλα αυτά, υπήρχε και ένα αμούστακο παιδί που σου έκανε αμέσως το κλικ από άποψη σωματοδομής. Οι σκάουτερ ψιθύριζαν μεταξύ τους για αυτόν και τον Μπερτάνς, ότι είναι οι μόνοι με Euroleague material και παρότι ο ένας έχει κάνει από μικρός το ξεπέταγμα, ήρθε ίσως η ώρα και ο έτερος 23χρονος Λετονός να βγει στο προσκήνιο.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Το σημαντικό με τον Τίμα είναι ο τσαμπουκάς του. Τον είχα δει στο ματς με την Σερβία, όπου είχε το προσωπικό μαρκάρισμα του γκαρντ της Φενέρ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και ο Σέρβος φαινόταν ότι τον είχε στα πόδια, επειδή σκόραρε απέναντι του ένα γκολ-φάουλ. Έ αυτό ήταν, ο Μπογκντάνοβιτς δεν ξανά πέρασε… ζωντανός απέναντι του. Είτε του έκλεψε την μπάλα, είτε του δυσκόλεψε την προσπάθεια. Είναι μαχητής και τέτοιους παίκτες θέλει ο Πεδουλάκης.
Ποιος είναι ο Γιάνις Τίμα;
Τον Ιούλιο θα κλείσει τα 24. Είναι ύψους 2.01 μ. (6’ 7 ft), με άνοιγμα χεριών κοντά στα 2.03 μ. (6’ 8 ft) και στατική έκταση στα 2.59 μ. (8’ 6 ft). Κλασσική του θέση είναι το «3», αλλά έχει την πολυτέλεια και τα σωματικά προσόντα να παίζει στο «4» και στο «2». Η ικανότητα του να επιτίθεται στο καλάθι και το court vision του επιτρέπουν να γίνεται initiator και να φωνάζει τα plays, συνεπώς να αγωνίζεται και στη θέση «1». Μου θυμίζει μια αντίστοιχη περίπτωση του Μπλέικ Σιλμπ, ενός παίκτη που δεν πήρε ποτέ την αναμενόμενη αξία. Γεννημένος στη Κρασλάβα, στα 18 του έγινε επαγγελματίας και κάθε χρόνο ήταν και πιο βελτιωμένος, αγωνιζόμενος κατά σειρά στην Βεντσπιλς και στην Ρίγα, τις δύο μεγάλες δυνάμεις του λετονικού μπάσκετ.
Η μετεξέλιξη του
Από αυτό που είχα παρακολουθήσει το 2010, δηλαδή ένα αμούστακο παιδάκι με περιττά κιλά, αλλά τρομερό μέγεθος για τη θέση και μοναδικούς τρόπους απειλής τα αθλητικά του προσόντα και το μακρινό σουτ, μετατράπηκε το 2012 στον ηγέτη της Λετονίας εν απουσία του Μπέρτανς. Συγκεκριμένα ήταν πρώτος στις στατιστικές κατηγορίες – σκορ, ριμπάουντ, κλεψίματα. Κοιτάξτε παρακάτω την γνώμη των σκάουτερ για τον 18χρονο τότε, Τίμα.
– Ο Τίμα αρέσκεται στο να επιτίθεται στην ρακέτα και να τελειώνει με δύσκολα καλάθια, υπό πίεση. Σκοράρει και από μακριά, αλλά ορισμένες φορές έχει χαρακτηριστεί σαν παίκτης που πραγματοποιεί αρκετά λάθη, εκβιάζοντας δικά του σουτ, 2010
– Ο Τίμα δούλεψε πολύ στο σώμα του και έφτιαξε την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα του. Έβαλε το παιχνίδι στον αιφνιδιασμό, ενώ το εξαιρετικό σουτ από την περιφέρεια παραμένει ακλόνητο. Αρέσκεται να πηγαίνει όλο το δρόμο, όταν επιτίθεται και σε περίπτωση που κολλήσει βγάζει την μπάλα έξω, 2013
Παρακάτω δείτε το σκάουτινγκ του 2016
Γιατί επιλέγω Τίμα;
Όπως έλεγαν οι σκάουτερ μεταξύ τους, αυτός και ο Μπέρτανς έχουν στο DNA τους κάτι από… Euroleague και είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω. Φέτος εξασφάλισε διετές στην Ρωσία και για τον Λετονό είναι κάπως δύσκολη η προσαρμογή σε ξένη χώρα, ιδίως την πρώτη χρονιά. Για τον Τίμα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. Αυτό που θέλω να δω είναι κατά πόσο ο Τίμα είναι από τώρα έτοιμος για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός ή αν πρέπει να… φάει ένα ακόμη χρόνο στο Eurocup. Το δυστυχές είναι, ότι υπάρχουν μεγάλα ονόματα του Eurocup που τον έχουν σταμπάρει και με μια καλή χρονιά η αξία του θα εκτοξευθεί. Ο ίδιος ονειρεύεται το ΝΒΑ, όπου είχε επιλεχθεί το 2013 από του Γκρίζλις, με τα δικαιώματα του πλέον να ανήκουν στους Μάτζικ.
Θεωρώ, ότι αν αποκτήσει σταθερότητα σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορέσει να αποτελέσει κλειδί.
Αυτό που κάνει αίσθηση αμέσως στον παίκτη είναι το μέγεθος του. Μοιάζει τεράστιος και είναι μόλις 2.01. Τα σωματικά του προσόντα είναι τρομερά και το upper body τόσο καλοδουλεμένο, που παρεμφαίνει σε Αμερικανό! Το 2010 έμοιαζε να έχει περιττό βάρος, το 2016 μοιάζει έτοιμος να μπορεί να ανταγωνιστεί τους καλύτερους πλάγιους σε σωματοδομή. Στέκομαι αρκετα σε αυτό το τομέα, για να καταλάβετε την σημασία που έχει η αθλητικότητα στο σύγχρονο μπάσκετ. Ο παίκτης έχει μυαλό να μείνει στο «1», πόδια και σουτ να μείνει στο «2», παιχνίδι αδύναμης και σουτ για τη θέση «3» και σώμα που μπορεί να μαρκάρει την θέση «4».
Το αθλητικό του πακέτο είναι θελκτικό και μαζί με το περίπου 37% ποσοστό καριέρας από το τρίποντο, τον έκαναν γνωστό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα δούλεψε με 7 ομάδες του ΝΒΑ που ήθελαν να τον κάνουν δικό τους και όλοι μίλαγαν για τα εξαιρετικά φυσικά προσόντα του. Το πιο σημαντικό είναι το πάθος που βγάζει όταν αγωνίζεται. Έπειτα, τα αθλητικά του προσόντα είναι αισθητά και στον αιφνιδιασμό, απ’ όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των πόντων του, όχι μόνο από πλευράς δικού του σκορ, αλλά και από πλευράς δημιουργίας. “Φτεροπόδαρος” με πολύ καλή χαμηλή ντρίμπλα, που τον βοηθάει να αυξήσει ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Τίμα είναι πανέξυπνος παίκτης και βλέπει γήπεδο, είτε με πρόσωπο, είτε με πλάτη, όταν ποστάρει. Πρέπει να επανέλθουμε στο αθλητικό πακέτο, γιατί είναι ένας απολαυστικός dunker! Οι ώμοι του είναι πολύ δουλεμένοι όπως και το lower body που τον βοηθάει στην έκταση και τις υψηλές πτήσεις. Είναι πολύ γρήγορος αθλητής συνολικά, και αρκετά γρήγορος με τη μπάλα στα χέρια.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Το ριμπάουντ είναι ένα κομμάτι στο οποίο διαπρέπει ο ξανθός πλάγιος και όχι μόνο για την ικανότητα του να πηγαίνει με δύναμη σε αυτό, αλλά για την αίσθηση που έχει ο ίδιος ο παίκτης και τις θέσεις που παίρνει. Υπήρχαν περιπτώσεις που το box out δεν λειτούργησε και αυτός παρόλα αυτά καπάρωσε το «σκουπίδι» με ευκολία. Γι’ αυτό και του έχω δώσει το παρατσούκλι «ταύρος», όχι μόνο στη σωματοδομή, η οποία μου θυμίζει αρκετά αυτή του Λιθουανού της Ρεάλ.
Ο Λετονός αρέσκεται στο να ποστάρει αρκετά και είτε να γυρίσει με ένα step back, είτε να χρησιμοποιήσει την δύναμη του για να βάλει τον αντίπαλο στο ζωγραφιστό. Ωστόσο, μου αρέσει ότι δεν εκβιάζει προσπάθειες και βγάζει την μπάλα έξω, πράγμα που δείχνει πάλι την αίσθηση για το παιχνίδι (και την εξέλιξη του από το 2010). Βέβαια δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός παίκτης από εκεί, χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνει πιο παραγωγικός. Το ωραίο είναι ότι δημιουργεί και από εκεί, πράγμα που αναζητάει για την θέση «3», ο “Άρτζι”.
Ο Λετονός λοιπόν είναι καλός στον αιφνιδιασμό, ποστάρει, δημιουργεί. Σημαντικό κομμάτι επίσης είναι η επίθεση προς το καλάθι και η ικανότητα του finisher που διαθέτει. Ναι, είναι αρκετά εκρηκτικός και μου αρέσει το πρώτο βήμα που έχει εξελίξει. Δεν διαθέτει εξαιρετικούς μηχανισμούς ντρίμπλας, αλλά επιτίθεται και προστατεύει πολύ καλά την μπάλα, με αποτέλεσμα να κερδίζει φάουλ, όσες φορές η μπάλα δεν καταλήγει στο πλεκτό. Έδειξε να επιτίθεται καλά και με επαφή, αλλά εκεί παρουσίασε και το μεγάλο του πρόβλημα. Συγκεκριμένα με επαφή, έχανε τελείως την μπάλα ή κουτρουβάλιαζε πάνω στον αμυντικό και έκανε άτσαλο τελείωμα. Όμως, αν πάρει την εσωτερική είναι φανταστικός στο να τελειώνει την φάση, ακόμη και με κάρφωμα πάνω από την αμυντικό. Είναι πολύ αθλητικός! Το πρώτο του βήμα το έχει εξελίξει αρκετά τα τελευταία 3 χρόνια που κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα.
Ατυχές μοιάζει βέβαια, ότι δεν επιτίθεται τόσο καλά από την αριστερή πλευρά, όπου χρειάζεται αρκετή δουλειά αυτή τη στιγμή. Μπορεί δηλαδή από εκείνη την πλευρά να θελήσει πάλι να τελειώσει με το καλό του χέρι.
Στο θέμα σουτ τα πράγματα είναι απλά. Ο Τίμα σκοράρει περίπου 2.3 τρίποντα σε 5 προσπάθειες. Ανεβάζει τα ποσοστό του σαν spot, ενώ έχει δείξει και δείγματα που σκοράρει μετά από ντρίμπλα, κυρίως με step back. Είναι Λετονός, γίνεται να μην είναι καλός σουτέρ; Όταν αυτό συνδυάζεται και με όλα αυτά τα προσόντα είναι δεδομένο ότι η περίπτωση του πρέπει να απασχολήσει. Έχει ένα απίστευτο μηχανισμό, τον οποίο συνδυάζει με συγχρονισμό ποδιών και απελευθέρωση. Βάζει τρομερό άλμα, ενώ είναι σημαντικό ότι ο καρπός του παραμένει στην κατακόρυφο μετά την εκτέλεση. Η απελευθέρωσή του είναι πολύ γρήγορη και το γεγονός ότι σουτάρει αρκετά πάνω από το μέτωπο, τον κάνει πολύ δύσκολο στο να δεχθεί μπλοκ.
Πάμε και στην οργάνωση, όπου παράγει μεγάλα νούμερα ο «ταύρος». Υπήρχαν παιχνίδια που μετρούσε μέχρι και 8+ ασσίστ. Από πού προέρχονταν; Το σημαντικό, ξανά λέω, είναι η αίσθηση για το παιχνίδι, βλέπει γήπεδο, δεν είναι μονοδιάστατος και είναι ομαδικός. Η οργάνωση προέρχεται, εφόσον δημιουργήσει ρήγμα, με έξτρα πάσα στον αιφνιδιασμό και με δικές του εξαιρετικές εμπνεύσεις, είτε με πλάτη, είτε με πρόσωπο σε στατική θέση. Είναι παίκτης που κοιτάει τα κοψίματα των συμπαικτών του. Το πιο σημαντικό είναι η πρώτη πάσα μετά το ριμπάουντ που οδηγεί σε αιφνιδιασμό. Αυτές οι βαθιές baseball πάσες. Ακόμη μπορεί να παίξει το Pick ‘n Roll και να βρει τον παίκτη που ρολλάρει, πίσω από την πλάτη της άμυνας, αλλά δεν είναι PnR σκεπτόμενος παίκτης, συνήθως μετά τα σκριν επιτίθεται προς το καλάθι. Αυτό βέβαια δεν τον κάνει shot first, αλλά iso threat.
Aκόμη υπάρχει και η άμυνα που είναι το πιο αινιγματικό μέρος στον συγκεκριμένο παίκτη. Έχει το σώμα να αμυνθεί σωστά και παίζει με πολύ δύναμη και πάθος πάνω στον αντίπαλο του. Αυτό που μου αρέσει πολύ και είναι το σήμα κατατεθέν του στα μετόπισθεν, είναι η άμυνα πάνω στην μπάλα. Βάζει πανέξυπνα τα χέρια του, είτε για κλέψιμο, είτε για να δυσκολέψει την ντρίμπλα του αντιπάλου του. Είναι πολύ καλός κλέφτης είτε προτάσσοντας τα χέρια του, είτε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.
Αυτό που με προβληματίζει είναι λίγο τα πλάγια βήματα που χρειάζονται δουλειά, ενώ τον έχω… πιάσει να χάνεται ορισμένες φορές στις αλλαγές στα σκριν. Βέβαια, όταν είναι συγκεντρωμένος και μείνει πάνω στον αντίπαλο του μπορεί να τον φθείρει χάρη στη δύναμη με την οποία πέφτει πάνω του και γι’ αυτό μου θυμίζει και… ταύρο που βλέπει κόκκινο πανί. Επίσης, νιώθει την ανάγκη να πηγαίνει σε κλέψιμο, γιατί είναι το πιο δυνατό του σημείο και έτσι ορισμένες φορές στην προσπάθεια του αυτή μπορεί να στερήσει από την ομάδα του την άμυνα των πέντε. Ο Ζοτς έλεγε “ο καλός αμυντικός δεν πηγαίνει ποτέ για κλέψιμο”, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει ο Λετονός. Στην ομαδική άμυνα δεν είναι κακός, θα πάει στις βοήθειες, θα θελήσει να κλείσει τρύπες, αλλά εδώ καταλήγουμε πάλι στο θέμα συγκέντρωσης, αφού σε περίπτωση που αφεθεί, μπορεί να χάσει τον παίκτη του. Ακόμη εξελίσσεται σε αυτό το τομέα.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Επίσης ο Τίμα διαθέτει παιχνίδι αδύναμης πλευράς, όχι με την μπάλα στα χέρια, αλλά όταν λάβει την μπάλα στην αδύναμη και είναι ελεύθερος, κατά κόρον θα σουτάρει με καλά ποσοστά, αν και αγαπημένο του σημείο είναι ο κορυφή που έχει πάνω από 52%. Σε άλλη περίπτωση θα θελήσει να περάσει τον αμυντικό στα πόδια με το εκρηκτικό πρώτο του βήμα και να επιτεθεί προς το καλάθι. Υπήρχαν και φορές που χρησιμοποιούσε Side Picks για να ελευθερωθεί, αλλά αν δεν νιώσει σίγουρος τότε βγάζει την μπάλα έξω ή βγαίνει ο ίδιος για να δώσει το σύστημα.
Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι του δεν είναι άλλο από την κίνηση χωρίς την μπάλα, η οποία είναι φανταστική. Κόβει Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Α! Τρομερές κινήσεις χωρίς την μπάλα, είτε για να κόψει προς τη ρακέτα για ένα εύκολο τελείωμα, είτε να πάρει τα σκριν για κάποιο ελεύθερο σουτ. Είναι σημαντικό να ξέρει ο παίκτης να κινείται με την μπάλα, αλλά αυτό που καταδεικνύει την αίσθηση που έχει για το άθλημα είναι το πώς κινείται χωρίς αυτήν. Όταν ξέρει δηλαδή να παίρνει τα σκριν και όταν γνωρίζει που να κινηθεί για να λάβει την μπάλα ή να δώσει χώρο στους συμπαίκτες του, spacing.
Γενικά, είναι ένας παίκτης που ακόμη εξελίσσεται, έχοντας πολύ μέλλον μπροστά του. Ευρωπαίος με τέτοια αθλητικά προσόντα και μακρινό σουτ δεν βρίσκεται εύκολα και ήδη ομάδες από Τουρκία και Ρωσία, έχουν ενδιαφερθεί για την περίπτωση του. Ξανά λέω, σίγουρα αποτελεί στοίχημα, αλλά θεωρώ πως σε σχέση με Μπράμο, θα μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα και θα κούμπωνε τέλεια με τον Καλάθη στον αιφνιδιασμό και με ένα γκαρντ που έχει παιχνίδι αδύναμης πλευράς.
Δείτε το παρακάτω βίντεο: