Connect with us

Editorial

“Αιώνια” ταλέντα ή… ηγέτες; (vids)

Ο Κωνσταντίνος Πανάς γράφει – αυτή τη φορά από την σκοπιά του προπονητή – για το αιώνιο ερώτημα του “τι εστί ταλέντο”, ξεκαθαρίζει μέχρι ποια ηλικία ένας παίκτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία και αναφέρεται στην ετοιμότητα των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον Παναθηναϊκό.

Δημοσιεύθηκε

-

Ο Κωνσταντίνος Πανάς γράφει – αυτή τη φορά από την σκοπιά του προπονητή – για το αιώνιο ερώτημα του “τι εστί ταλέντο”, ξεκαθαρίζει μέχρι ποια ηλικία ένας παίκτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία και αναφέρεται στην ετοιμότητα των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον Παναθηναϊκό.

Advertisement

Νομίζω ότι είναι ένα καίριο ερώτημα, αλλά και κάτι αρκετά επίκαιρο μετά την επιτυχία της Εθνικής Νέων. Προσωπικά, λατρεύω αυτές τις διοργανώσεις και τις παρακολουθώ κρατώντας παράλληλα ορισμένα ονόματα που εκτιμώ ότι θα κάνουν πάταγο τα επόμενα χρόνια.

Στο μπάσκετ παίζουν ρόλο πάρα πολλά. Το ταλέντο είναι κάτι που δεν το αποκτάς, αλλά το κατέχεις. Γεννιέσαι με αυτό. Από την άλλη, η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο και το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν.

Τι θεωρούμε όμως ταλέντο στην Ελλάδα; Αρχικά, για να καταρριφθεί αυτός ο… χαζός μύθος, το ταλέντο δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου, απλά το καλλιεργείς και ανάλογα με τη δουλειά που θα πραγματοποιήσεις, αυτό αναπτύσσεται. Ο Τεόντοσιτς, ας πούμε, βάσει ταλέντου δεν συγκρίνεται σχεδόν με κανέναν από την γενιά του. Ταλέντο είναι μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Με την ενηλικίωση του, ο παίκτης ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ταλέντο. Εδώ στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς δεν χρησιμοποιούμε τόσο τους νέους σε μικρές ηλικίες, έχουμε την τάση να τους ονομάζουμε ταλέντα. Ο Μποχωρίδης, που από τα 18 μέχρι τα 20 ήταν το βασικό πόιντ γκαρντ του Άρη, έγινε ταλέντο στον Παναθηναϊκό, επειδή ακριβώς δεν αγωνίζεται. Και θα παραμείνει ταλέντο μέχρι τα 27 του, ελπίζοντας να κάνει μια καλή εμφάνιση και τότε να πούμε ότι βρίσκει τον δρόμο του.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Τι κοιτάνε όμως οι προπονητές στις μικρές ηλικίες και πού πρέπει να εστιάσουν οι νέοι που έχουν ελπίδες για το υψηλότερο επίπεδο; Ξεκάθαρα στην εκμάθηση και την καλλιέργεια των βασικών αρχών του μπάσκετ, αλλά και την αίσθηση για το παιχνίδι (αποφάσεις κλπ).. Αν ο παίκτης μέχρι τα 18 πασχίζει να κάνει σταυρωτή ή rocker dribble σαν τον Ίρβινγκ, θα παίξει μέχρι το τοπικό της γειτονιάς του. Δυστυχώς το NBA 2K και το ΝΒΑ LIVE έχουν χαλάσει τα νέα παιδιά!

Όλα προσπαθούν να μιμηθούν κινήσεις που σε αυτές τις ηλικίες είναι αδιανόητες. Σάμπως ο Ρόουζ είχε τέτοιο ball handling στα 16 του; Ή ο Κάρι τα έβαζε από τα 10 μέτρα; Άλλη μόδα και αυτή, να σουτάρουν από τα 10 μέτρα. Πραγματικά, παρατηρώ τον Λαμέλο Μπολ και με πιάνουν τα κλάματα με τις επερχόμενες γενιές στο ΝΒΑ.

Προσοχή, δεν είμαι κατά των ειδικευμένων ασκήσεων, αρκεί να μην ξεφεύγουν από την εκμάθηση και την εύρυθμη λειτουργία των βασικών. Ένα υπέροχο σεμινάριο του Μάικ Ντάνλαπ που είχα παρακολουθήσει, στο οποίο ο τύπος παρότι Αμερικανός, είπε κατά γράμμα… «οι κύριοι που βλέπετe στο ίντερνετ και κάνουν αριστoτεχνικά πράγματα με τη μπάλα, δεν έχουν καμία τύχη να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ»! Και ναι, καμία τύχη. Εξάλλου, όπως είπε, ο καλύτερος ball handler όλων των εποχών ήταν ο Μάτζικ, ακριβώς επειδή χτύπαγε την μπάλα πολύ δυνατά και πολλές φορές. Επίσης, δεν έκανε ποτέ του σταυρωτή χωρίς να προστατεύει την μπάλα…

? Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Πάμε, όμως, στον παίκτη που “καίει”. Ο Χαραλαμπόπουλος δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ταλέντο, όντας από τα 15 του στον Παναθηναϊκό και με παραστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, οι εμφανίσεις του με την Εθνική Νέων φέτος δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, από την άποψη ότι είχε έλλειψη εμπιστοσύνης στα περισσότερα ματς, δεν είχε ρυθμό και σε σύγκριση με αυτά που έκανε με τους “96άρηδες”… όχι, δεν έκανε καλό τουρνουά. Σας παραθέτω και νούμερα.

16 πόντους και 7 ριμπάουντ στο περσινό τουρνουά και 16 πόντους και 8 ριμπάουντ στο τουρνουά του 2015. Ήταν σίγουρα πιο ώριμος και πιο μεστός στις αποφάσεις του, αλλά έμοιαζε τουλάχιστον πιο αργός και με λιγότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του επιθετικά. Μου άρεσε αυτό το “project πόιντ φόργοουορντ” που πάει να γίνει. Εξάλλου, αυτό είχα προβλέψει το 2014 όταν τον έκανα σκάουτινγκ. Ο παίκτης, στην καλύτερη, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα στυλ Νεμάνια Μπιέλιτσα από τη μια ή σε ένα two way ψηλό τύπου Μοερμάν από την άλλη.

Ατάκες του τύπου… «Πασκουάλ τον είδες τον Βασίλη στο τουρνουά;», με κάνουν απλά να γελάω. Ο Βασίλης σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος για να μπορέσει να πάρει χρόνο στην Euroleague. Kαι ΟΧΙ, δεν φταίει ότι το παιδί έχει «ψυχολογικά». Αλλά σωματικά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να σου δώσει πολλά πράγματα. Για να καταλάβετε, ο Βασιλής έκανε στην ουσία «πλάκα» στους συνομηλίκους του βάσει ταλέντου και μόνο. Θέλει απίστευτη δουλειά στα πόδια, τόσο στην έκρηξη, αλλά κυρίως στο footwork. Επίσης, πρέπει να δέσει το σώμα του. Έχει πολύ καλό σκελετό, αλλά πρέπει να βάλει κιλά και παράλληλα να δέσει το σώμα του. Επίσης, είναι αργός για «3», κοντός για «4-5». Θεωρώ ότι το μέλλον του είναι στην θέση «4» σε small ball lineup και με την προϋπόθεση ότι θα έχει δουλέψει το σώμα του, ώστε να μην έχει πρόβλημα απέναντι σε ψηλότερους/δυνατότερους αντιπάλους. Για την ώρα, ο παίκτης νιώθει άνετα στη θέση «3», αλλά θέλει στην κυριολεξία… “τρελή” δουλειά στα πόδια για να παίξει εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=802Z5lBcrx4

? Αντώνης Κόνιαρης

Ο πρώην άσσος των «πρασίνων» ήταν εκθαμβωτικός στο τουρνουά. Πραγματικά, σημείωσε τεράστια βελτίωση σε ορισμένους τομείς. Πάμε όμως στην ωμή πραγματικότητα. Όσοι τον ονειρεύεστε από του χρόνου για δεύτερο΄ή τρίτο πόιντ γκαρντ, πραγματικά πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα την διαφορά επιπέδου μεταξύ ενός τουρνουά μικρών ηλικιών με αυτό της Euroleague. Ο παίκτης είναι μάγκας και “καρυδάτος” που κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται εντατική δουλειά στην έκρηξη που έχει χάσει και φυσικά στο σώμα του. Ο παίκτης παρότι μοιάζει soft, είναι πολύ σκληρός και με καλό σκελετό. Ωστόσο, για το επίπεδο Euroleague απαραίτητα πρέπει να προσθέσει όγκο και να βάλει κιλά, αλλιώς θα γίνει έρμαιο από τον μέσο γκαρντ αυτού του επίπεδου. Σαφώς βελτιωμένος στο σουτ μετά από ντρίμπλα – αλήθεια μόνο σε εμένα θυμίζει λίγο τον Άγγελο Κορωνιό; Καλός στην οργάνωση, κυρίως μέσα από baseline dish, ενώ και η άμυνά του παραμένει ακόμη σε εξαιρετικά επίπεδα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτόν τον παίκτη με πιο σκληρό κορμό και έκρηξη. Πιέζει απίστευτα τη μπάλα, αλλά θέλει αυτό το κάτι παραπάνω στη σωματοδομή του. Σε δύο – τρία χρόνια, τα ξανά λέμε.

https://www.youtube.com/watch?v=mC6zu3bzImw

? Ντίνος Μήτογλου

Πάμε και στον πιο έτοιμο από τους τρεις. Μεγάλο του προσόν: Stretch-4, spacer, corner specialist. Μόνο αυτό να κάνει, θα μπορέσει να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί το κάνει καλά. Σίγουρα πρόσθεσε κιλά και το σώμα του έδεσε πάρα πολύ. ΑΛΛΑ, ούτε αυτός είναι ακόμη έτοιμος για να σου δώσει σταθερά λεπτά στην Euroleague. Ο παίκτης έχει φοβερό σώμα, τέλειο για τις θέσεις «4» και «5». Αλλά καμία σχέση με το Φώτση, έτσι; Σε καμία περίπτωση τόσο αθλητικός, σε καμία περίπτωση τέτοια έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Πιο πολύ μου θυμίζει έναν αθλητικό Λουκά Μαυροκεφαλίδη, από την άποψη ότι πάει να γίνει two way και αυτός ή Κώστα Τσαρτσαρή, όχι τόσο καλός πασέρ, βέβαια, και όχι τόσο δυνατός ακόμη στην άμυνα. Σε καμία περίπτωση… Φώτσης. Πολλή, πάρα πολλή δουλειά στα πόδια, να δέσει και άλλο το σώμα του και θα μπορέσει να δώσει πράγματα στο υψηλότερο επίπεδο.

Καλαϊτζάκης είναι η αδυναμία μου, πραγματικά ποντάρω ΠΑΡΑ πολλά πάνω του, ενώ για τον πιο έτοιμο Λούντζη θα τα πούμε στο εγγύς μέλλον.

Απόκτησε το ολοκαίνουργιο t-shirt του Νίκου Παππά αποκλειστικά από το PAO SHOP!
Advertisement
Comments
Advertisement
Advertisement
Ερασιτέχνης3 ώρες πριν

Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!

Ποδόσφαιρο3 ώρες πριν

Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!

Μπάσκετ3 ώρες πριν

Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!

Μπάσκετ3 ώρες πριν

Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας

Μπάσκετ4 ώρες πριν

Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση

Ερασιτέχνης4 ώρες πριν

Φιάσκο: Ο Παναθηναϊκός… έχασε ματς στα «χαρτιά»!

Ποδόσφαιρο10 ώρες πριν

Αντράζ Σπόραρ: Ενοχλημένος στον Παναθηναϊκό, σύντομα οι εξελίξεις

Μεταγραφές10 ώρες πριν

Παναθηναϊκός: Η αλήθεια γύρω από τα σενάρια με Μπρουκς

Μεταγραφές11 ώρες πριν

Αναστασίου: «Λάθος σχεδιασμός στον Παναθηναϊκό – Οι επιλογές ήταν του προπονητή ή της διοίκησης;» (vid)

Ποδόσφαιρο11 ώρες πριν

Παναθηναϊκός: Ξεκαθάρισε του Πάλμερ-Μπράουν!

Μεταγραφές11 ώρες πριν

Αναστασίου: «Λάθος σχεδιασμός στον Παναθηναϊκό – Οι επιλογές ήταν του προπονητή ή της διοίκησης;» (vid)

Ποδόσφαιρο16 ώρες πριν

Τζιμπρίλ Σισέ: Γούσταρε με δώρο του Παναθηναϊκού! (vid)

Μπάσκετ2 ημέρες πριν

Βίντεο – Αποκάλυψη: Τα… φιλάκια του Βεζένκοφ στην εξέδρα στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός! (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Λεσόρ πιο «ψημένος» πλέον να ξεχάσει το NBA για τον «Επτάστερο»! (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Παπαπέτρου: Το πλάνο που έχει ο Παναθηναϊκός για τον υπαρχηγό του! (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης θα πάρει αυτό που του αξίζει! (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Προπαγάνδα STOP: Είναι πραγματικά καλύτερος φέτος ο Βιλντόζα; Ιδού η απάντηση! (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Οι «ζυμώσεις» και για δεύτερη μεταγραφή εκτός του φορ! (vid)

Μπάσκετ3 ημέρες πριν

Γιαννακόπουλος: «Θα πάρω 80% και θα σας πετάξω ΟΛΟΥΣ ΕΞΩ!» (vid)

Μεταγραφές3 ημέρες πριν

Αποκαλύψεις για Λεσόρ, Παπαπέτρου, Καλαϊτζάκη-Η αλήθεια για τις μεταγραφές στην ΠΑΕ! (vid)

Advertisement