Editorial
Τζίμερ Φριντέτ: Ένας σεσημασμένος «δολοφόνος»! (vids)
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μέσω ενός αναλυτικού scouting report, σας παρουσιάζει όλες τις αγωνιστικές πτυχές του νέου αποκτήματος του «Τριφυλλιού».
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μέσω ενός αναλυτικού scouting report, σας παρουσιάζει όλες τις αγωνιστικές πτυχές του νέου αποκτήματος του «Τριφυλλιού».
Ο Τζίμερ Φριντέτ είναι γνωστό πως αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια προσωπική επιθυμία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Φέτος, λοιπόν, ήταν… γραφτό να δώσει την συγκατάθεση του και ο προπονητής των «πρασίνων». Έτσι, ο Αμερικανός σκόρερ θα αγωνίζεται με το «Τριφύλλι» στο στήθος για τα επόμενα δύο χρόνια.
Για όσους δεν ξέρουν τι εστί Φριντέτ, πρέπει να ειπωθεί ότι ήταν ένας κολεγιακός σταρ. Ένας παίκτης που δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στο μάξιμουμ των ικανοτήτων του. Δεν χρειάζονται πολλές πληροφορίες, καθώς είχε ονομαστεί καλύτερος κολεγιακός παίκτης της Αμερικής το 2011, ενώ ο πρώτος σκόρερ του NCAA σε μία μόλις σεζόν από το 1990 και μετά.
Δείτε απλά την διαφορά από τον πρώτο του χρόνο στο κολέγιο ως το τέλος. Ξεκίνησε με 7 πόντους, 1.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ σε 18.5 λεπτά την πρώτη χρονιά, ενώ την δεύτερη είχε 16.2 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ σε 33 λεπτά. Την τρίτη χρονιά σημείωνε 22.1 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ σε 31 λεπτά και τελείωσε με 28.9 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ σε 36 λεπτά.
Επιλέχθηκε από τους Milwaukee Bucks στην θέση “10” των Drafts και πήγε αμέσως σαν trade στους Sacramento Kings, όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα.
Οι εμφανίσεις του δεν έπεισαν ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Sacramento, με αποτέλεσμα μετά από τρία χρόνια στους «Βασιλιάδες» να καταλήξει στο Σικάγο για λογαριασμό των Bulls, εκεί όπου τελείωσε τη σεζόν 2013/14. Εν συνεχεία, οι New orleans Pelicans του έδωσαν την ευκαιρία, αλλά ούτε εκεί κατόρθωσε να δικαιολογήσει το ταλέντο του.
Έπειτα, ξεκίνησε η καθοδική πορεία, αφού πέρασε αποτυχημένα από τους San Antonio Spurs, καταλήγοντας στην αναπτυξιακή λίγκα και στην θυγατρική ομάδα των Knicks. Στην Νέα Υόρκη πήρε μόνο δύο παιχνίδια στο NBA, αλλά έκανε εξαιρετική δουλειά στην G-league.
Από το 2016 έως το 2018 έσπασε την στατιστική στην Κίνα, σημειώνοντας κοντά στους 37 πόντους με 40% στο τρίποντο. Μάλιστα, σε έναν αγώνα πέτυχε 75 πόντους, εκ των οποίων τους 40 τους πέτυχε… στην τελευταία περίοδο!
? Τζίμερ Φριντέτ – Επίθεση
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο Αμερικανός καλύπτει τις θέσεις «1» και «2». Σίγουρα θα είναι πιο αποδοτικός στο «2», αφού είναι καθαρόαιμος σκόρερ. Έχει ύψος 1.88 μ. και ζυγίζει κοντά στα 90 κιλά, όντας πολύ καλά γυμνασμένος στο πάνω του κορμί.
Επιθετικά το ταλέντο του είναι τεράστιο. Δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί το πόσο καλός σκόρερ είναι. Ίσως αυτή τη στιγμή να αποτελεί τον μεγαλύτερο σκόρερ μακριά από το NBA. Μάλιστα, δύο σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο Στιβ Νας, είχαν κάνει φοβερές δηλώσεις για τον ίδιο, δείχνοντας την αξία του. Ο Αμερικανός παίκτης των Νετς είχε δηλώσει ότι ο Τζίμερ αποτελεί τον καλύτερο σκόρερ που έχει δει ποτέ στη ζωή του και ο Νας υποστήριζε ότι ο Φριντέτ δεν γίνεται να χάσει σουτ.
Ο Φριντέτ στηρίζεται κατεξοχήν στο σουτ του. Αν μείνει ελεύθερος για οποιοδήποτε λόγο, εκτελεί… πέναλτι σε κενή εστία. Η αντίπαλη άμυνα οφείλει να έχει πάντοτε το νου της επάνω του. Οπότε, όπως γίνεται κατανοητό, ανοίγουν οι διάδρομοι μέσα στην ρακέτα για παιχνίδι του Νικ με τους ψηλούς.
Ταυτόχρονα, είναι τέλειος στο να κινείται μακριά από την μπάλα. Μπορεί να περάσει από όλη την baseline και μετά από κάποιο σκριν να εκτελέσει, έχοντας ελάχιστο χρόνο και χώρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αν ο σκρίνερ κάνει ένα μέτριο σκριν, το οποίο θα δώσει κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα στον Φριντέτ, αυτός είναι έτοιμος να σουτάρει.
Η υποδοχή της μπάλας και η άμεση εκτέλεση είναι ακόμα ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί. Πραγματικά, αποτελεί… θανατηφόρο παίκτη σε τέτοιες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ακροβολισμένος σαν σουτέρ θέσης. Από τις γωνίες είναι εξαιρετικός, ενώ από τα φτερά δεν θα έχετε δει ξανά άνθρωπο να σουτάρει τόσο αποτελεσματικά.
Βέβαια, δύναται να εκτελεί πολύ καλά και μετά από ντρίπλα. Το απότομο σταμάτημα και σουτ του μετά από ντρίπλα είναι σχεδόν ασταμάτητο. Σηκώνεται ψηλά και σουτάρει με τεράστια αυτοπεποίθηση, τόσο από μακρινή απόσταση, όσο και από μέση απόσταση. Όταν δεν έχει χώρο, τότε ξεκινά τις προσποιήσεις, βασιζόμενος στο πόσο καλά κατέχει τα βασικά του αθλήματος, και ελέγχει άψογα τα πόδια του με αποτέλεσμα να μην υποπίπτει σε βήματα. Το καλό μπασκετικό του IQ τον βοηθάει να ξεγελάει τους αντιπάλους του.
Φυσικά, δεν είναι όλα τέλεια. Αν εξαιρέσουμε το σουτ και τις βολές, τις οποίες σαν σουτέρ τις έχει για… ψωμοτύρι, γενικά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο τέλεια. Η χαμηλή του ταχύτητα σε συνδυασμό με την μικρή του έκρηξη και τα ελλειπή αθλητικά προσόντα συνθέτουν έναν αθλητή που δεν έχει την ικανότητα να παίζει το 1 vs 1 με σκοπό το drive. Και φυσικά, αυτό τον μετατρέπει αμέσως σε επιθετικά μονοδιάστατο παίκτη. Αφού, όμως, δεν έχει βελτιώσει τα πόδια του τόσα χρόνια, είναι αρκετά δύσκολο να το κάνει τώρα.
Όταν αποφασίζει να μπει με drive προς το καλάθι, είτε σταματάει και σουτάρει με απότομο σταμάτημα, είτε δοκιμάζει κάποιο φλότερ. Πάντως, δεν φοβάται να επιτεθεί στο καλάθι ακόμα και αν γνωρίζει ότι δεν είναι αθλητικός. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της «αποτυχίας» του στο NBA. Αν ο Τζίμερ ήταν αθλητικός παίκτης, τώρα θα βρισκόταν στους κορυφαίους της λίγκας χωρίς καμιά αμφιβολία.
? Τζίμερ Φριντέτ – Αιφνιδιασμός
Στο κεφάλαιο του αιφνιδιασμού, ο Αμερικανός είναι ιδιαίτερα θρασύς. Όταν κατεβάσει μπάλα, αμέσως θα σταθεί και θα πάρει σουτ τριών πόντων χωρίς να γνοιαστεί καθόλου για το αν υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να μαζέψουν το επιθετικό ριμπάουντ. Είναι σκόρερ και έτσι έχει μάθει από μικρός.
Ωστόσο, η τεράστια αυτοπεποίθησή του μερικές φορές κρύβει παγίδες, αφού δοκιμάζει κάποιες ευφάνταστες ασίστ στο ανοικτό γήπεδο, οι οποίες ξεπερνούν την τεχνική του. Είναι καλό γενικά ένας αθλητής να έχει φαντασία και ωραίες εμπνεύσεις, αλλά είναι τέλειο αν μπορεί να συνοδέψει το θέαμα με την ουσία.
? Τζίμερ Φριντέτ – Δημιουργία
Οργανωτικά, ο Νεοϋορκέζος guard έχει πολύ κάποιες ικανότητες συγκεκριμένες.
Αρχικά, μπορεί να παίξει το pick and roll. Η ικανότητά του στο σουτ αναγκάζει τις αντίπαλες ομάδες να στέλνουν τους ψηλούς πάνω του, είτε μέσω hedge out, είτε μέσω αλλαγών, για να του κρύψουν το καλάθι. Σε τέτοιες περιπτώσεις διακρίνει τόσο τα καλά βυθίσματα μέσα στην ρακέτα στην πρώτη περίπτωση, όσο και το miss match στην δεύτερη.
Παράλληλα, μετά από ένα αρχικό σκριν συχνά δοκιμάζει σκαστές πάσες στον ψηλό μέσα στην ρακέτα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ξέρει πότε πρέπει να πασάρει. Όταν δεχτεί κάποια παγίδα την αποφεύγει εύκολα με μία πάσα. Δεν χάνει ποτέ το καθαρό του μυαλό και την ψυχραμιά του. Φυσικά, δεν γίνεται να υπάρχουν απαιτήσεις να δίνει πάσες από την μία γωνία στην άλλη (η πιο δύσκολη πάσα του μπάσκετ), διότι δεν έχει τέτοιες ικανότητες.
Τέλος, διακρίνει πολύ σωστά τα κοψίματα και τα τροφοδοτεί.
? Τζίμερ Φριντέτ – Άμυνα
Και κάπου εδώ ξεκινούν τα αρνητικά. Ο Φριντέτ δεν αποτελεί αξιόπιστο αμυντικό, τόσο από άποψη σώματος, όσο και από άποψη κατανόησης του παιχνιδιού. Πιο πάνω θα διαβάσατε ότι τα πόδια του είναι αργά και αυτό φυσικά δημιουργεί προβλήματα και στην άμυνα. Βασικά, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα στην πίσω μεριά του παρκέ.
Τα αργά του πόδια τον καθιστούν εύκολο στόχο για τους εκρηκτικούς guards, αφού μπορούν να τον ξεπεράσουν με αρκετή ευκολία. Δυσκολεύεται υπερβολικά να μείνει μπροστά σε παίκτες με ικανότητα σε παιχνίδι 1 vs 1. Βέβαια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν τόσο εκρηκτικά guards, οπότε η προσωπική του άμυνα θα είναι σε καλύτερο επίπεδο.
Όλη του την αδυναμία θα μπορούσε να την καλύψει εν μέρει εάν ήταν πιο συγκεντρωμένος και διάβαζε νωρίτερα τις φάσεις. Αλλά, δυστυχώς, το αμυντικό του φίλτρο δεν είναι ανεπτυγμένο. Θα τον δείτε σε φάσεις να κάνει αργές επιστροφές, να δίνει παρατεταμένες βοήθειες, να μην τρέχει στον παίκτη του αλλά να περπατάει, να παίζει άμυνα με την πλάτη στον αντίπαλο και να μην σηκώνει το χέρι για να δυσκολέψει κάποιο σουτ.
? Τζίμερ Φριντέτ – Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, ο Φριντέτ αποτελεί μία καλή λύση για τον Παναθηναϊκό, η οποία ακολουθείτε από πολλά ερωτηματικά. Ένα από αυτά είναι το γιατί ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της ιστορίας του κολεγιακού μπάσκετ δεν πλησίασε ποτέ αυτά που προσδοκούσαν όλοι από αυτόν. Φταίει ο χαρακτήρας του; Μήπως ήταν φυγόπονος και δεν δούλευε; Η απλά το NBA ήταν πάνω από το επίπεδό του και λόγω έλλειψης αθλητικότητας δεν τα κατάφερε ποτέ; Όπως καταλάβατε, κλείνω προς την τρίτη εκδοχή.
Πάντως, σε σχέση με τον Στρέλνιεκς διαθέτει ασύγκριτα μεγαλύτερο ταλέντο. Στον τομέα του σκοραρίσματος μπορεί εύκολα να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου σκόρερ και να κάνει τον Καλάθη τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, καθώς θα του μοιράζει εύκολα 5-6 ασίστ ανά παιχνίδι.
Το μόνο που με ανησυχεί, μαζί με την απειρία του από Ευρώπη, είναι η άμυνά του. Βέβαια, όλο αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο προπονητής του τον χειριστεί σωστά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κουμπιά. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι να βρει τα κουμπιά αυτά. Να τον γεμίσει κίνητρο, έτσι ώστε να μπορέσει να υπέρ αποδώσει.
Με την προσθήκη ενός τέτοιου παίκτη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει μία υπέρβαση. Το να ντυθεί στα «πράσινα» ο Φριντέτ είναι κίνηση ανάλογη με την επιστροφή του Καλάθη στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι να αποδώσει στο 100% ο Τζίμερ. Αν το κάνει, θα γίνει εύκολα ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας.
Πάντως, η κίνηση έχει το ρίσκο της, γιατί μπορεί από την μία να αποτελεί ένα τεράστιο “λαβράκι”, αλλά πάντοτε εγκυμονεί ο κίνδυνος να μην μπορέσει ο ίδιος να παίξει όπως αναμένεται.
Διαβάστε ακόμη…
- Παναθηναϊκός: Νέος «μνηστήρας» για Σπόραρ!
- Παναθηναϊκός: Διπλά επάνοδος στις προπονήσεις ενόψει Παναιτωλικού!
- Βοτανικός: Η απάντηση της κοινοπραξίας στις φήμες για κόλλημα στα έργα!
- Τζιμπρίλ Σισέ: Γούσταρε με δώρο του Παναθηναϊκού! (vid)
- Γκριγκόνις: Η τρομερή κίνηση του Λιθουανού για το Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός!