Editorial
This is… “Zach-Attack”! (vids)
Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ζακ Όγκαστ και ο Κωνσταντίνος Πανάς, μέσω ενός πλήρους Scouting Report, σκιαγραφεί κάθε πιθανή και… απίθανη πτυχή του πρώην σέντερ της Ούσακ Σπορτίφ.
Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ζακ Όγκαστ και ο Κωνσταντίνος Πανάς, μέσω ενός πλήρους Scouting Report, σκιαγραφεί κάθε πιθανή και… απίθανη πτυχή του πρώην σέντερ της Ούσακ Σπορτίφ.
Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!
➡️ Γενικά
Σύγκριση: James Gist/Jeff Ayres
Παίκτης του Νοτρ Ντέιμ, που είχε εντυπωσιάσει την τελευταία του χρονιά, αν και την τεράστια άνοδό την παρουσίασε προς το τέλος. Ο Όγκαστ για το ΝΒΑ είναι “τεσσάρι” με χαρακτηριστικά “πενταριού”, αλλά αρκετά κοντός με αδύναμο frame για αυτή τη θέση. Για την Ευρώπη, θεωρείται “πεντάρι” με σώμα “τεσσαριού”.
Όπως καταλαβαίνετε, τα φυσικά του προσόντα μπερδεύουν αρκετά την θέση του και ο παίκτης είναι ακόμη υπό κατασκευή. Μην ξεχνάμε ότι είναι γεννημένος το 1993. Βλέποντας την πρόταση που είχα κάνει πέρυσι για τον ίδιο, συνειδητοποιώ ότι είχα πετύχει κατά ένα 80% την αξία του παίκτη, αλλά έπεσα έξω σε ορισμένα πράγματα. Αρχικά, βλέποντάς τον στο NCAA μου έμοιαζε αρκετά μακρύς και αθλητικός. Παρόλα αυτά, παρακολουθώντας τον περίπου μια χρονιά στην Τουρκία, κατάλαβα ότι το μέγεθος και η δύναμή του ήταν από τα αρνητικότερα σημεία στο παιχνίδι του. Το άνοιγμα χεριών του δεν ξεπερνάει τα 2.16 μ., κάτι που τον δυσκολεύει αφόρητα ακόμη. Παρότι η στατική του έκταση υπολογίζεται κοντά στα 2.75 μ., το γεγονός ότι δεν είναι τόσο καλός leaper, του δημιούργησε θέματα απέναντι σε ψηλά κορμιά ή κοντύτερους, αλλά αθλητικότερους παίκτες.
Θεωρώ ότι πήρε μια καλή γεύση φέτος στην Ουσάκ για το τι εστί Ευρώπη και το τι πρέπει να βελτιώσει σαν παίκτης. Παρότι τα σωματικά του προσόντα δεν τον βοηθάνε για τη θέση που παίζει, ακριβώς επειδή είναι στο… “ντεμί” ανάμεσα στις θέσεις «4» και «5», θεωρώ ότι έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά. Επίσης, σίγουρα ΔΕΝ μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει θέση στο ΝΒΑ, αλλά και σε ένα πρωτάθλημα που οι παίκτες πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά κατά γενική ομολογία:
? PF
• 1) Stretch (corner specialist) – Η ικανότητα να εκτελεί από την περιφέρεια (βλ. Μίροτιτς) + ποστ παιχνίδι, αν υπάρχει.
• 2) Athletic – Ο Όγκαστ διαθέτει above average αθλητικότητα σε σχέση με το μέσο όρο στο ΝΒΑ.
• 3) Blue collar – Ρολίστες απαραίτητοι για την άμυνα και το ριμπάουντ.
• 4) Defensive stopper – Ο αμυντικός Ογκόλιθος.
? C
• 1) Post up
• 2) Pick-n-Roll Offense
• 3) Athletic
• 4) Blue Collar
• 5) Defensive Stopper
Bλέποντας λοιπόν τον Όγκαστ που συνδυάζει τα 2, 3, 4 της θέσης «5» και βάσει του ύψους του, θα πρέπει να ρίξει τόνους ιδρώτα για να μπορέσει, όχι απλά να καθιερωθεί, αλλά για να βρει ρόλο/χρόνο στο “μαγικό” κόσμο. Μην ξεχνάμε πως η λίγκα τα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει ένα νέο μοτίβο με παίκτες στο ύψους του Όγκαστ που ενδέχεται να αγωνιστούν και στη θέση του playmaker, όντας παράλληλα… “τέρατα” αθλητικότητας. Επίσης, με τις σκέψεις για διεύρυνση των διαστάσεων, το σουτ είναι πλέον η πιο απαραίτητη αρετή για κάθε παίκτη και με τον Όγκαστ να έχει ακτίνα απειλής τα 2 με 3 μέτρα, κάτι τέτοιο για την ώρα φαντάζει αδύνατο.
? Δυνατά σημεία
Όπως λέει και η σύγκριση, στα μάτια μου ο Όγκαστ είναι ένας Γκιστ με επιθετικό ταλέντο. Αν μπορούσα να του δώσω ένα τίτλο, αυτός θα ήταν “πόδια-πόδια-πόδια”. Πολύ δουλεμένο lower body. Πραγματικά, από τους πιο γρήγορους ψηλούς αυτού του ύψους. Αν η αθλητικότητά του υπαγόταν καθαρά στην ταχύτητα, θα μπορούσα άνετα να του βάλω 10/10. Παρόλα αυτά, επειδή πρέπει να υπολογίσουμε το frame, τη δύναμη και το άλμα, αυτομάτως χάνει αρκετά.
Ο Όγκαστ παίρνει μεγάλο μέρος από τους πόντους του στο ανοιχτό γήπεδο. Ξέρει να τρέχει σωστά και το σημαντικότερο: Έχει απίστευτο catch κάτω από κάθε συνθήκη. Μπορεί να μην διαθέτει πελώρια χέρια, αλλά έχει την δυνατότητα να δέχεται λόμπες και πάσες στον αιφνιδιασμό και να τις μετουσιώνει σε πόντους. Αυτό που με ενθουσιάζει για παίκτη αυτού του ύψους είναι το ball handling, συνολικά. Κυρίως το κοντρόλ που έχει στη μπάλα. Μην νομίζετε, δηλαδή, ότι θα πηγαίνει σε απομόνωση σαν τον Σίνγκλετον. Όμως, έχει δυνατή ντρίμπλα και διαθέτει τη δυνατότητα να διατηρεί τη μπάλα στην κατοχή του ακόμη και όταν λάβει μια δύσκολη πάσα σε κίνηση.
Το catch ‘n finish είναι επίσης μια από τις επιθετικές αρετές του, με δυνατότητα να παίζει πάνω από τη στεφάνη εξαιρετικά καλά. Αυτό που έχω επισημάνει και στο παρελθόν, είναι το υψηλό work ethic του παίκτη, όπως και το πόσο βελτιώθηκε ανά τα χρόνια του στο κολέγιο, αλλά και φέτος. Ήταν ένας μέτριος finisher ως πρωτοετής και σε post up καταστάσεις κατάφερε να ανεβάσει αισθητά τα νούμερά του την τελευταία χρονιά. Παράλληλα, βελτιώνεται σταδιακά ως ριμπάουντερ, όπως έκανε και φέτος. Σχετικά με αυτόν τον τομέα, ο Όγκαστ ήταν θετικός στην Τουρκία και στο Champions League. Δεν είχε κανένα θέμα να “κλειδώσει” και να κερδίσει τον προσωπικό του αντίπαλο, αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να το κάνει απέναντι σε παίκτες όπως ο Μπιρτς με εξαιρετικό leaping ability. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ότι ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του, παίρνοντας πολύ καλές θέσεις. Χαρακτηριστικά φέτος, μάζευε 6.5 επιθετικά ριμπάουντ ανά 40 λεπτά συμμετοχής.
Πάμε στην pick-n-roll επίθεση. Σε ένα κομμάτι που πονούσε πολύ ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν. Ο Όγκαστ “κόβει” εξαιρετικά καλά και σε συνδυασμό με την ικανότητα του catch ‘n finish που διαθέτε,ι γίνεται αυτομάτως αντιληπτό ότι πρόκειται για εξαιρετικό pick-n-roll executor. Δυνατότητα να ρολλάρει, να βυθιστεί (hops) ή να πάρει τα βήματα και να τελειώσει με βροντερό κάρφωμα. Αυτό είναι το παιχνίδι είναι που πραγματικά του ταιριάζει. Παράλληλα, όπως τονίσαμε, παίρνει μεγάλο μέρος των πόντων του από δεύτερες επιθέσεις και tip ins.
Ας δούμε και το κομμάτι του ποστ παιχνιδιού. Ο Όγκαστ δούλεψε και δουλεύει πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα, καταφέρνοντας να βελτιώσει αισθητά τα νούμερα του. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα versatile εκεί, ο συνδυασμός του footwork και ο τρόπος που χρησιμοποιεί το κορμί του, τον καθιστούν ιδιαίτερα δυναμικό. Δεν δυσκολεύεται να μπει στο ζωγραφιστό. Το σημαντικό είναι ότι έχει καλή αίσθηση για το παιχνίδι και διαθέτει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Ευρώπης. Αμυντικά, ο σημαντικότερος τομέας του είναι οι βοήθειες που δίνει από την αδύναμη πλευρά. Σίγουρα βελτιώθηκε στην ομαδική άμυνα.
⚠️ Αδύνατα σημεία
Συνήθως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουνψηλοί τέτοιο είδους αφορά την τεχνική. Αντιθέτως, ο Όγκαστ και καλό κοντρόλ έχει, αλλά και καλύτερη τεχνική από τον μέσο όρο αθλητικών ψηλών στην Ευρώπη. Αυτό που ξεκάθαρα δημιουργούσε θέματα ήταν το μέγεθός του. Αδυνατούσε να αντιμετωπίσει δυνατά και ψηλότερα κορμιά, ενώ τα χέρια του δεν τον βοηθούσαν να προστατέψει ιδανικά τη ρακέτα. Παρουσίασε ασυνέπεια και θεωρώ ότι το θέμα συγκέντρωσης στην άμυνα θα παίξει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Να μπορεί να είναι προσηλωμένος στον παίκτη και στην βοήθεια. Αυτό που είχα τονίσει στην πρόταση μου, είναι ότι δυσκολεύεται να αφομοιώσει τις αρετές της ομαδικής άμυνας, όπως συμβαίνει με μεγάλος μέρος Αμερικανών από το NCAA.
Το motor του, επίσης, είναι αμφιλεγόμενο. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να τρέχει ασταμάτητα στο γήπεδο και άλλες που να μοιάζει παθητικός. Ακόμη, η άμυνα στο ποστ αποτελεί ζήτημα. Έβαζε καλά το κορμί του και μπορούσε να αμυνθεί απέναντι σε αθλητικούς ψηλούς με περιορισμένο παιχνίδι στο ποστ, αλλά δυσκολευόταν αρκετά απέναντι σε παίκτες τύπου Μπουρούση.
Ο παίκτης δεν επιθυμεί να βγαίνει σε αλλαγές. Δεν διαθέτει την καλύτερη πλευρική ταχύτητα και το μέγεθός του δεν του επιτρέπει να παίζει καλή άμυνα στην κατακόρυφο. Δεν στερείται καλού leaping ability για τη θέση του και ομολογώ ότι αρκετοί κατάφεραν να του πάρουν το επιθετικό ριμπάουντ. Παρόλα αυτά, τα νούμερά του ήταν αισθητά βελτιωμένα όσο περνούσε ο καιρός, κάτι που δείχνει ότι αυτό είναι το κομμάτι που δούλεψε πολύ φέτος.
Επιθετικά, παρότι είναι εξαιρετικός στο να πιάνει και να τελειώνει τη φάση ή να ολοκληρώνει το παιχνίδι μέσα από post up, έδειξε να δυσκολεύεται αρκετά απέναντι σε αμυντικούς που ήξεραν να στηθούν. Επίσης, δεν διαθέτει μεγάλη γκάμα κινήσεων. Αρέσκεται στο να ρολάρει και να χρησιμοποιεί pump fakes ώστε να νιώσει άνετα. Ύστερα, κάνει πολλά λάθη. Τα ίδια που έκανε ο Γκιστ με τα βήματα στον πρώτο του χρόνο στον Παναθηναϊκό ή με τις λάθος πάσες (περίπου 3.3 σε 40 λεπτά). Αν συνυπολογίσουμε τη διάρκεια κατά την οποία είχε την μπάλα στην κατοχή του, τα λάθη θεωρούνται πολλά. Τέλος, είναι κακός σουτέρ. Ακόμη δεν νιώθει άνετα με την τεχνική του, γι’ αυτό βλέπουμε σκαμπανεβάσματα στα νούμερά του στις βολές.
➡️ Συνολικά
Ο παίκτης διαθέτει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξανά λέω ότι θεωρώ πως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σπάνιο αν δουλευτεί σωστά και έχει το μυαλό του στην Ευρώπη και μόνο. Είναι δουλευταράς και αυτό είναι credit από μόνο του. Όπως και να ‘χει, θα μπορέσει να δουλέψει και να βγάλει πολύ ωραία πράγματα με τον Νικ Καλάθη, καθώς ο τελευταίος μέχρι πρότινος διέθετε μόνο τον Γκιστ στο ανοιχτό γήπεδο. Παράλληλα, ανεβάζει και άλλο το επίπεδο αθλητικότητας, τουλάχιστον σε θέμα ταχύτητας, ενώ είναι δεδομένη η ανάπτυξή του στο ριμπάουντ.
Κέρδισε ένα μοναδικό τριήμερο, προσφορά του ekdromi.gr, συμπληρώνοντας μόνο το email σου!
https://www.youtube.com/watch?v=UMhTyx11nI8