Editorial
Παναθηναϊκός: Η «ταυτότητα» του Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες που ξεχώρισαν με Λεβερκούζεν
Στο τελευταίο του φιλικό επί αυστριακού εδάφους, ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανταποκρίθηκε άριστα κόντρα στην πρόκληση της Μπάγερ Λεβερκούζεν, καταφέρνοντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος γράφει, λοιπόν, για το τι είδαμε στον αγωνιστικό χώρο του Τσε λα Ζέε, στεκόμενος στη δουλειά του Σέρβου τεχνικού στο κομμάτι της ποδοσφαιρικής «ταυτότητας» που έχει αποκτήσει πλέον η ομάδα.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Το έχουμε πει επανειλημμένως και θα το ξαναπούμε. Το «Τριφύλλι», σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας στην Αυστρία, συνεχίζει την πορεία του από εκεί που την άφησε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Έχοντας το βασικό «κορμό» των παικτών του (με μερικές απώλειες, βέβαια), καθώς επίσης και τον ίδιο προπονητή στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έχει δουλέψει παρά πολύ στο τακτικό του κομμάτι, στο πως να πιέζει και να μαρκάρει το αντίπαλο, γεγονός το οποίο επαληθεύθηκε (και) απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν.
Οι Γερμανοί, αν και αποτελούν την εν δυνάμει τριταθλήτρια της Bundesliga, με ένα ρόστερ που σίγουρα έχει τις ικανότητες να τα βγάλει πέρα στο UEFA Champions League, τα βρήκαν…
σκούρα στο υψηλό pressing των «πράσινων» και στη σωστή κατανομή των ρόλων που είχε ο κάθε ποδοσφαιριστής τους μέσα στο γήπεδο. Κάτι το οποίο σίγουρα άπτεται στο… τρέξιμο και στις ώρες δουλειές που έχουν ρίξει τόσο στο Πήλιο όσο και στο Κοσέν.
Για να περάσουμε και στον αγώνα αυτόν κάθε αυτόν, όμως, αξίζει να αναφέρουμε ως ένα πρώτο σχόλιο το ποσό σωστά ήταν στημένος ο Παναθηναϊκός μέσα στο τερέν. Παρά το γεγονός πως η Λεβερκούζεν είχε την ισχνή κατοχή της μπάλας, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «πράσινοι» την έκλεβαν στο χώρο του άξονα ή που την έπαιρναν χάρις την πίεση τους.
Όπως συνηθίζουν σε όλα τους τα φιλικά ως τώρα, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ανέβασαν «στροφές» από το 25ο λεπτό και έπειτα, βγάζοντας ποιότητα και φρεσκάδα. Σε ένα σύστημα της μορφής του 4-3-3 (το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε και στα προκριματικά του Conference League τον Αύγουστο), με δύο εσωτερικούς μέσους, τα πράγματα έμοιαζαν αρκετά ικανοποιητικά.
Αυτό γιατί, από τη μία, ο Αλεξανδρόπουλος λειτουργούσε σαν ένας box-to-box κεντρικός μέσος, με πάμπολλα σπριντ και αντοχές στη μεσαία γραμμή, ενώ, από την άλλη, ο Άνταμ
Τσέριν επιτέλεσε, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που είχε πέρσι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Με λίγα λόγια, δηλαδή, απλώνοταν συχνά-πυκνά στα άκρα, και συγκεκριμένα προς τη μεριά του Παλάσιος, έτσι ώστε να τον απελευθερώσει από το μαρκάρισμα του Μπάκερ, κρατώντας, παράλληλα, τη μπάλα με αρκετή επιτυχία λόγω της καλής του τεχνικής κατάρτισης.
Το «παζλ» του άξονα συμπλήρωνε ο Ρούμπεν Πέρεθ, που φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλήρως την ίωση που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα, ανακτώντας τη χαμένη του φυσική
κατάσταση. Αγωνιζόμενος στη φυσική του θέση, ως αμυντικός μέσος, προσέδωσε ηρεμία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, «σβήνοντας» τους Αζμούν και Ντεμιρμπάι.
Στο επιθετικό τρίτο, παρατηρήθηκε έντονα ο δυναμισμός του Φώτη Ιωαννίδη, που μοιάζει πιο «ώριμος» από ποτέ υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πιο συγκεκριμένα, εξακολούθησε να πράττει αυτά που του ζητάει ο κόουτς μέσα στο γήπεδο, κατεβαίνοντας ως το κέντρο για να πάρει μπάλα, με σκοπό να δώσει χώρο στα εξτρέμ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δεχτεί μερικές δόσεις… ξύλου από τα σέντερ μπακ των «Ασπιρίνων», τα οποία δε μπορούσαν να τον ανακόψουν όταν έπαιζε με πλάτη.
Επίσης, παραμένοντας στην ανάλυση του Έλληνα επιθετικού, αξιόπιστη ήταν και η πίεση του μέχρι και τον τερματοφύλακα, ο οποίος δεν παρέλειψε να υποπέσει σε 2-3 «φτηνά» λάθη. Και δε μιλάμε για κάποιον τυχαίο, αλλά για τον Χραντέτσκι, που είναι βασικός στη Λεβερκούζεν και την Εθνική Φινλανδίας. Γενικότερα, αυτό το γνώρισμα της πίεσης ψηλά το κατέχει ο 21χρονος φορ, αν κρίνουμε και από την περσινή προετοιμασία, όπου κόντρα στη Μίλαν
εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρότητα του Ταταρουσάνου, του έκλεψε τη μπάλα και σκόραρε.
Όμως, επειδή είναι εμφανέστατη η «κακή» του επαφή με τα δίχτυα, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν κεντρικό επιθετικό ολκής, που θα πετυχαίνει γκολ ακατάπαυστα. Κάτι το οποίο, σίγουρα, θα κινητοποιήσει τον Ιωαννίδη να βελτιώσει τη συγκεκριμένη του αδυναμία, έτσι ώστε να εξελιχθεί. Πάντως, απέναντι σε αμυντικούς μεγάλης κλάσης, τα πήγε εξαιρετικά ο νεαρός σε man-to-man «μονομαχίες».
Παράσημο αποτελεί, βέβαια, και η εμφάνιση του Σεμπάστιαν Παλάσιος, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους του «Τριφυλλιού» σε αυτά τα φιλικά τεστ. Οι συμπαίκτες του συνεχώς τον έψαχναν στο χώρο, γνωρίζοντας ότι με την ταχύτητα του μπορεί να καταστεί επικίνδυνος, ενώ είχε καλή συνεργασία και με τον Βαγιαννίδη. Ο Αργεντινός άφησε θετικά στίγματα για τον τρόπο που πίεσε την αμυντική τετράδα της Λεβερκούζεν, συγκλίνοντας και στον άξονα.
Αντιθέτως, «βαρύς» παρουσιάστηκε ο Αϊτόρ, ο οποίος δεν έχει ξεχωρίσει στη φετινή
καλοκαιρινή προετοιμασία. Παρά το γεγονός πως και εκείνος ήταν συνεπής στο κομμάτι του pressing, δε του βγήκε καμία ατομική ενέργεια και σχεδόν καμία συνεργασία. Αντιμετώπισε δυσκολίες κόντρα στον Φρίμπονγκ, αλλά και με τον Φονσού-Μενσά στο δεύτερο μέρος. Ίσως η απουσία ανταγωνισμού στα εξτρέμ να του έχει δώσει τη δυνατότητα να χαλαρώσει, ίσως απλά δεν «πατάει» καλά ή πολύ απλά βρέθηκε σε μέτρια μέρα.
Αυτό, λοιπόν, που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο είναι και άξιο κριτικής κατά κύριο λόγο, ήταν ένα σύνολο παικτών ταγμένων στο προκαθορισμένο πλάνο.
Εντούτοις, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, οι αλλαγές που έγιναν στην επανάληψη δεν «έριξαν» το ρυθμό του αγώνα στο βαθμό που είχε συμβεί στα προηγούμενα φιλικά, αλλά τον διατήρησαν σε κανονικά επίπεδα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει, όσο άντεχε, ενώ και ανασταλτικά, πέραν από 2-3 φάσεις, δεν έδωσε δικαιώματα.
Από τους νεοεισελθόντες, σίγουρα άρεσε ο Ηλιάδης, που για ένα 20λεπτο απέδειξε πως «βλέπει» γήπεδο με τη διορατικότητα του, ενώ και ο Κώτσιρας «ζωντάνεψε» τη δεξιά πτέρυγα με τα συνεχόμενα underlaps του. Μια τακτική που δουλεύεται από πέρσι, με τον αριστερό οπισθοφύλακα να κινείται ως εξτρέμ και τον δεξιό να περνάει μέσα ως τρίτο σέντερ μπακ ή ως δεύτερο 6άρι.
Τελευταίος τομέας στον οποίο θα σταθώ είναι αυτός της αμυντικής νοοτροπίας. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος, για τρίτο συνεχές ματς, κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, διατηρώντας την ισορροπία στην ανασταλτική τους γραμμή. Με ηγέτη τον Σένκεφελεντ και συμπαραστάτη του τον Πούγγουρα, ο Παναθηναϊκός περιόρισε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σικ, ο οποίος δε συνεργάστηκε σχεδόν ποτέ με τους συμπαίκτες του.
Οι Ντιαμπί και Αουρίρ αδυνατούσαν να βρουν λύσεις κόντρα στους Γκάνεα και Βαγιαννίδη, με τον Έλληνα μπακ να παρουσιάζει ικανοποιητικό πρόσωπο και κόντρα στον Μπάκερ, ο οποίος συνεχώς ανέβαινε. Επιπρόσθετα, τόσο ο Μπρινιόλι όσο και ο Λοντίγκιν στο δεύτερο ημίχρονο
«σκούπισαν» κάθε φάση, με τον Ελληνορώσο κίπερ, μάλιστα, να έχει και μια διπλή επέμβαση.
Η είσοδος του Σάρλια, πάντως, ίσως και να αποπροσανατόλισε λίγο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στη μία ώρα παιχνιδιού δέχθηκε δύο κλασικές φάσεις, όμως η είσοδος του «βράχου» Μάγκνουσσον στο 60′ δικαίωσε απόλυτα τον Γιοβάνοβιτς. Εξαιρετικός στις επαφές του ο Ισλανδός, δυνατές και σίγουρες πάσες και καλές τοποθετήσεις. Ενδιαφέρουσα πρώτη εμφάνιση από τον 29χρονο στόπερ, που «έκρυψε» με την αρχοντιά του την έλλειψη ρυθμού.
Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να αναφέρω πως η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ναι μεν αποτελεί «πλήγμα» η ως τώρα αργοπορία στις μεταγραφικές κινήσεις, όμως η βάση υπάρχει. Με την άφιξη ενός επιτελικού μέσου, για παράδειγμα, είναι δεδομένη η αναβάθμιση στην ανάπτυξη, την κυκλοφορία της μπάλας και στη δημιουργία των φάσεων.
Η Λεβερκούζεν αποτέλεσε πολύ σημαντικό crash test, στο οποίο η ομάδα έβγαλε χαρακτήρα. Τώρα, γυρνάει στην Αθήνα για να δώσει δύο ακόμα φιλικά ματς στη Λεωφόρο, έτσι ώστε να παρουσιαστεί έτοιμη στα ευρωπαϊκά προκριματικά!
Διαβάστε ακόμη…
- Λανουά: «Στη γκρίζα ζώνη η αποβολή Κοστίνια – Κανένα πέναλτι»
- Παναθηναϊκός: Αποφάσισε για Ιωαννίδη και Βαγιαννίδη ο Βιτόρια
- Ημέρα «Μίμης Δομάζος» ο αγώνας Παναθηναϊκός – ΟΦΗ, με γενική είσοδο!
- Νέα καταγγελία Αγγελόπουλων – Ολυμπιακού κατά Γιαννακόπουλου!
- Τοποθετήθηκε για Μπάνγκο ο προπονητής του: «Δεν έχω τον ίδιο παίκτη τελευταία!»