Editorial
Παναθηναϊκός: Η εξήγηση για την «κατάρρευση» είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις…
Ο αρχισυντάκτης του «Όλα Πράσινα», Άρης Αντωνόπουλος, σχολιάζει το συνολικό 5-0 του ΠΑΟΚ σε βάρος του Παναθηναϊκού εντός μιας εβδομάδας, αλλά και τη γενικότερη αγωνιστική πτώση των «πράσινων» μετά τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Συνήθως, όταν σε μια ομάδα όλα πάνε στραβά, η αιτία δεν είναι μονάχα μια, αλλά πολλές. Ένα σύνολο αιτιών, δηλαδή, πολύπλοκο και πολυσύνθετο, το οποίο τις αρκετές φορές δεν επιλύεται από τους πλέον ειδικούς του ποδοσφαίρου: τους ίδιους τους προπονητές.
Παρόλα αυτά, η περίπτωση του φετινού Παναθηναϊκού αποτελεί εξαίρεση. Στην παρούσα φάση, η ανάγνωση της «πτώσης» του «Τριφυλλιού» δεν είναι σύνθετη, αλλά πολύ πιο απλή απ’ όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.
Μέχρι πρότινος, οι «πράσινοι» ήταν μια καλοδουλεμένη, καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική μηχανή, η οποία έπειθε τους πάντες με την απόδοσή της στο χορτάρι. Ακόμη και στα παιχνίδια που η μπάλα δεν… έμπαινε, η ομάδα σε «κέρδιζε». Σε έκανε να νιώθεις σιγουριά, ότι θα βρει τη λύση να φτάσει στη νίκη «no matter what», που λένε και στο Λονδίνο.
Όμως, μετά τη διακοπή του Μουντιάλ, σαν κάτι να άλλαξε. Σαν να χάθηκε η «σπίθα», η σπιρτάδα. Σαν να «έσκασε» το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Κι εδώ, λοιπόν, εντοπίζεται το ένα και μοναδικό πρόβλημα. Στο ίδιο το ρόστερ. Ένα ρόστερ, που εξαρχής είχε ορισμένες ελλείψεις σε επίπεδο βάθους, το οποίο συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο από τους σοβαρούς τραυματισμούς που έπληξαν το «Γ. Καλαφάτης». Έξω ο κορυφαίος παίκτης του «Τριφυλλιού», Αϊτόρ, έξω ο δημιουργικός και πολλά υποσχόμενος Τρουιγιέ, έξω ο αξιόπιστος Γκάνεα και σε όλα τα προαναφερθέντα, ας προσθέσουμε και τους μικροτραυματισμούς και τις τιμωρίες ελέω καρτών που πλήττουν όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να παίζει τα… ρέστα του με δύο διαθέσιμα «καθαρόαιμα» εξτρέμ (Βέρμπιτς και Παλάσιος), οι οποίοι αναγκαστικά – θέλοντας και μη – δεν επιτρέπεται να τραυματιστούν, δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν, μα κυρίως δεν επιτρέπεται να μην πιάνουν απόδοση 10/10. Φυσικά, το να πληρούνται ταυτόχρονα όλες αυτές οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν αδύνατον. Ο Βέρμπιτς είναι ντεφορμέ κι ο Παλάσιος «σκασμένος», δίχως να υπάρχει απολύτως καμία εναλλακτική για τις θέσεις τους. Στο ρόστερ υπάρχουν οι Σαβιέρ και Βαγιαννίδης, μόνο που ο πρώτος δεν υπολογίζεται κι ο δεύτερος είναι περισσότερο μπακ, παρά εξτρέμ.
Επιπρόσθετα, στον άξονα το «Τριφύλλι» έχει σοβαρό πρόβλημα σε επίπεδο δημιουργίας. Μονάχα ένας διαθέσιμος μέσος μπορεί να θεωρηθεί δημιουργικός (Πέρεθ), αφού ο Μπερνάρ είναι μεσοεπιθετικός, που τοποθετείται από τον Γιοβάνοβιτς συνήθως ως «10άρι» πίσω από τον επιθετικό, ενώ ο Κλέινχεϊσλερ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη. Κοινώς, αν μια ομάδα επιλέξει να προσαρμόσει όλο της το αμυντικό παιχνίδι επάνω στον Πέρεθ, τότε απλούστατα έχει βραχυκυκλώσει όλη την ανάπτυξη των Κυπελλούχων Ελλάδος.
Πώς, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να φτάσει μέχρι τέλους για να κατακτήσει τον τίτλο με δύο εξτρέμ, έναν δημιουργικό μέσο και έλλειψη rotation κι επιλογών από τον πάγκο; Η αλήθεια είναι ότι με 13-14 παίκτες, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν αδύνατο.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή το «Τριφύλλι» είναι αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, παρά με τους αντιπάλους του στο Πρωτάθλημα. Εδώ και μήνες καλείται να βρει λύσεις για να αναπληρώσει τα κενά του στο ρόστερ, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Και δεν έχει συμβεί, διότι ακόμη κι οι μεταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί, ουσιαστικά δεν έχουν προσφέρει τίποτα, διότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά. Ο Πούχατς βλέπει τον ντεφορμέ τελευταία Χουάνκαρ να μην αντικαθίσταται με τίποτα στην ενδεκάδα, ο Κλέινσχέισλερ προσβλήθηκε από ίωση και έμεινε εκτός, ενώ κι ο… παλιότερος αμυντικογενής Τσοκάι, ακόμη κι όταν απουσιάζει ο Κουρμπέλης, δεν παίζει βασικός, αλλά περιορίζεται σε… 10λεπτα και 15λεπτα προς το τέλος των αναμετρήσεων.
Συνεπώς, γίνεται πια σαφές και στην πράξη ότι το μέγεθος του ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι τέτοιο, που δεν μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις ενός μαραθωνίου. Γίνεται επίσης σαφές ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όσο καλός προπονητής κι αν είναι, χρειάζεται να «ανοίξει» το rotation, να εμπιστευτεί κι άλλους παίκτες που έχει στη διάθεσή του κι επιτέλους να κάνει μεταγραφές, τις οποίες θα εντάξει άμεσα στο βασικό σχήμα της ομάδας.
Η παραπάνω διαπίστωση δεν αποσκοπεί στην επίρριψη ευθυνών στον Σέρβο τεχνικό. Άλλωστε, αυτός με τη δική του δουλειά και τις δικές του επιλογές, έκανε τον Παναθηναϊκό ξανά πρωταγωνιστή στη Super League. Όμως, ο ίδιος ο 60χρονος προπονητής κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δική του επιτυχία, με τη διστακτικότητά του να κάνει όλα τα παραπάνω. Πλέον, μένει να φανεί αν θα γίνουν οι αλλαγές κι οι κινήσεις που απαιτούνται, για το φρεσκάρισμα του ρόστερ και της ενδεκάδας. Κι αν γίνουν, μένει να φανεί αν το… τρένο έφυγε ή ο Παναθηναϊκός εν τέλει θα προλάβει να επιβιβαστεί ξανά σε αυτό.
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση