Editorial
Μάριους Γκριγκόνις: Ένα «sniper» για τον Παναθηναϊκό! (vids)
Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς, μέσω ενός πλήρους scouting report, σχολιάζει τη μεταγραφή του Μάριους Γκριγκόνις στον Παναθηναϊκό και αναλύει μέσα από ειδικά βίντεο τα χαρακτηριστικά του, συγκρίνοντάς τον με τον πρώην άσσο της Μπαρτσελόνα, Τζο Ινγκλς.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Είναι η αλήθεια πως πέρασαν αρκετά χρόνια, όχι απλά για να ακουστούν ονόματα αντίστοιχα του Μάριους Γκριγκόνις, αλλά για να έχει τη δυνατότητα ο Παναθηναϊκός να υπογράψει παιδιά του βεληνεκούς του Λιθουανού, τη στιγμή, μάλιστα, που ενδιαφέρθηκαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η Βαλένθια.
Για τον Γκριγκόνις υπάρχει μια unpopular opinion – όχι τόσο φημισμένη γνώμη – η οποία θέλει το Λιθουανό να έχει αποτύχει σε ένα top class σωματείο, όπως αυτό της ΤΣΣΚΑ, και μένει να δούμε αν θα συνεχίσει σε χαμηλά standards και φέτος και θα αποδείξει και αυτός, όπως αρκετοί Λιθουανοί, ότι μακριά από τη Ζαλγκίρις δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Εξάλλου, τα παραδείγματα είναι πολλά (Λεκαβίτσιους, Ουλανόβας κλπ).
Στον φετινό Παναθηναϊκό βέβαια, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, μετά και το διαζύγιο με τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Καταλαβαίνουμε ότι ο Λιθουανός θα πρέπει να πάρει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε στη Ζάλγκιρις τη σεζόν 2020-2021, τότε που παραμιλούσε η Ευρώπη με τα πεπραγμένα του και έκανε τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας να του προσφέρει συμβόλαιο διάρκειας 3 ετών!
Για τον Μάριους Γκριγκόνις πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά υπάρχει μόνο μια σταθερή άποψη όσον αφορά τις δυνατότητές του από τα χρόνια του στην Ισπανία, μέχρι την Άλμπα Βερολίνου και την επιστροφή του στη Ζαλγκίρις. Είναι εξαιρετικός σουτέρ! Αυτό τον καθιέρωσε στο υψηλότερο επίπεδο και το μόνο που έχει αλλάξει από την εποχή που έπαιζε στη Τενερίφη μέχρι σήμερα είναι η ένταση και η ταχύτητα με την οποία εκτελεί.
Τα τρία βασικά στοιχεία του Λιθουανού είναι η spot up εκτέλεση, το pick-n-roll και η επίθεση στο transition. Όσα χρόνια και αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε ότι διακρινόταν κυρίως για αυτά τα κομμάτια με μικρές αλλαγές στο ρεπερτόριό του. Βλέπετε, στα χρόνια του στη Τενερίφη δεν ήταν τόσο καλός στην pick-n-roll εκτέλεση, ούτε στο transition. Την επόμενη χρονιά στην Άλμπα βελτιώθηκε και στους δύο αυτούς τομείς, αλλά και στην εκτέλεση με screen μακριά από τη μπάλα. Όσα χρόνια και αν πέρασαν όμως, ειδικά το spot up ήταν η κυρίαρχη δύναμή του, ακολούθως με το pick-n-roll και τον αιφνιδιασμό. Αυτά θα προσφέρει επιθετικά ο Λιθουανός με κάποιες πινελιές αρτίστα (isolation), όπως μας έμαθε στη Ζαλγκίρις.
Ποιον παίκτη μας θυμίζει ο Λιθουανός; Πολλοί θα πουν το Ματ Λοτζέσκι, ωστόσο η προσωπική μου άποψη είναι ότι θυμίζει περισσότερο τον Αυστραλό, Τζο Ινγκλς. Ο Λοτζέσκι ήταν elite σε spot up και transition, όπως και ο Λιθουανός, δεν είχε όμως τη δυνατότητα να παίξει με τη μπάλα στα χέρια όπως ο Γκριγκόνις και κυρίως ήταν πολύ πιο ελαστικός. Το πακέτο του Λιθουανού είναι αρκετά πιο γεμάτο σε σύγκριση με αυτό του «Λότζο», ωστόσο ο Αμερικανός ήταν για πολλά χρόνια στην ελίτ στους δύο αυτούς τομείς «σουτ & αιφνιδιασμό». Μένει να δούμε την πορεία που θα διαγράψει ο Μάριους Γκριγκόνις με τον Παναθηναϊκό.
Pick-n-Roll Handler
Ο Λιθουανός έχει βελτιωθεί άρδην στο κομμάτι του χειρισμού, γι’ αυτό και εδώ και μια πενταετία μπορεί και πρεσβεύει σε πολύ καλό βαθμό το pick-n-roll. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται ως εξαιρετικός με 87% rank σύμφωνα με το Synergy. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσφέρει 1.1 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Λιθουανός συνήθως θα ξεκινήσει να παίρνει pick-n-roll δράσεις στο μισό γήπεδο. Δεν έχει μεγάλη έκρηξη, το γνωρίζουμε αυτό, ωστόσο είναι πολύ ευλύγιστος και γνωρίζει πώς να αλλάζει ρυθμό. Βασικά στοιχεία στο πρώτο κομμάτι του pick-n-roll.
Έπειτα χρειάζεται το διάβασμα και η αντίδραση απέναντι σε άμυνες. Εκεί που δυσκολεύεται ο παίκτης είναι οι επιθετικές άμυνες (hedge out) ή η πολλή πίεση πάνω στη μπάλα. Από εκεί και έπειτα, χρειάζεται τα απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση. Ο Λιθουανός συνήθως θα σκοράρει μέσα από τις δύο πρώτες ζώνες, δηλαδή το τρίποντο με pull up (82%) ή με εκτέλεση από μέση απόσταση, χρησιμοποιώντας μπασίματα (βλ. floaters), όπου είναι το πιο δυνατό του κομμάτι με 84%.
Spot Up
Το σημαντικότερο κομμάτι του Λιθουανού δεν είναι άλλο από τη περιφερειακή εκτέλεση. Για να καταλάβετε ότι ο παίκτης θεωρείται από τους κορυφαίους σε αυτόν τον τομέα, φτάνει να κοιτάξουμε τους πόντους ανά κατοχή και να δούμε πως ο Γκριγκόνις βρίσκεται στη δεύτερη θέση των καλύτερων spot σουτέρ της VTB. Ο νέος αθλητής του «Εξάστερου» προσφέρει 1.5 πόντους ανά κατοχή σε τέτοιου είδους δράσεις, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ευεργετικός θα είναι για την ομάδα του με το μακρινό του σουτ.
Transition
Η τρίτη βασική αρετή του Γκριγκόνις που καλλιεργήθηκε κυρίως στην Ισπανία είναι η επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο. Βλέπετε, ο Γκριγκόνις είχε συνηθίσει σε ένα πιο γρήγορο tempo μισού γηπέδου, όσο ήταν έφηβος στη Ζαλγκίρις, αλλά όταν μετακόμισε στην Ιβηρική αναγκάστηκε να αλλάξει όλη του τη φιλοσοφία, όπου σίγουρα δυσκολεύτηκε για αρκετά χρόνια, μέχρι να τη μετουσιώσει σε ουσία και πόντους στην Άλμπα Βερολίνου. Ο Γκριγκόνις είναι πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο και θα επιτεθεί τόσο ως χειριστής (100% rank), όσο και χωρίς τη μπάλα στα χέρια, τρέχοντας στον αγαπημένο του δεξί διάδρομο (99% rank). Τα νούμερα μοιάζουν παραφουσκωμένα, αλλά ήταν ό,τι έδειξε ο Γκριγκόνις στο πέρασμα του από τη ΤΣΣΚΑ.
Pick-n-Roll Passing
Η δημιουργία του Γκριγκόνις σε τεράστια βαθμό προέρχεται μέσα από pick-n-roll δράσεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό προέρχεται μέσα από isolation και ένα ακόμη πιο μικρό ποσοστό μέσα από τον αιφνιδιασμό. Ο Λιθουανός έχει πολύ καλά διαβάσματα και θεωρείται ως πολύ καλός στο να βρίσκει το spot up (72%), είτε στη δυνατή, είτε στην αδύνατη πλευρά. Δεν είναι τόσο καλός στο να πασάρει σε πρώτο χρόνο, προσπαθεί να επιτεθεί κάθετα και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.
Isolation Defense
Στον αμυντικό τομέα ο Γκριγκόνις θεωρείται καλός. Δεν έχει μεγάλη αθλητικότητα και πολλές φορές μοιάζει βραδυκίνητος σε κάποιες κινήσεις, ωστόσο είναι μακρύς, έχει μεγάλο διασκελισμό και διαθέτει πολύ καλές τοποθετήσεις. Παρότι τα νούμερά του με τη ΤΣΣΚΑ ήταν αρκετά χαμηλά, το δείγμα ήταν μικρό, οπότε θα πρέπει να πάμε στη σεζόν που έκανε με τη Ζαλγκίρις για να τον κρίνουμε. Ο Λιθουανός θεωρείται ως πολύ καλός αμυντικός στο ένας εναντίον ενός. Θα δυσκολευτεί σίγουρα απέναντι σε εκρηκτικούς αθλητές, αλλά θα δώσει χώρο. Δύσκολα, δηλαδή, θα βγει να πιέσει πολύ επιθετικά σε τέτοιες καταστάσεις. Ξέρει να καλύπτει χώρο και μπορεί να μείνει πάνω στον αντίπαλο. Είπαμε, μακρύς και με μεγάλο διασκελισμό.
Pick-n-Roll Defense
Σε σχέση με τον παίκτη που είδαμε στη Ζαλγκίρις, ο Λιθουανός έκανε ένα step down στην άμυνα στο pick-n-roll. Ο Γκριγκόνις, παρότι αρκετά ευλύγιστος, έχει βραδυκίνητο κορμό, γι’ αυτό και δυσκολεύτηκε πολύ φέτος στο να κυνηγάει από πάνω, όπως ήθελε ο Ιτούδης. Στη Ζαλγκίρις του Σίλερ που έπαιζε πολύ με αλλαγές και τριπλές αλλαγές, ήταν αρκετά καλός. Τακτικά είναι εξαιρετικός και έχει γρήγορες αντιδράσεις, ωστόσο η εικόνα του παίκτη αμυντικά τη φετινή σεζόν σε σύγκριση με πέρυσι απέχει αρκετά από τη πραγματικότητα. Ο Λιθουανός δύσκολα θα μπορέσει να κυνηγήσει στα screen. Δεν μπορούν όλοι να πρεσβεύσουν όλες τις άμυνες, γι’ αυτό και φέτος έγινε έρμαιο σε αρκετές καταστάσεις.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο δυναμικό του έναν elite σουτέρ που μπορεί να τον βοηθήσει εκτελεστικά και δημιουργικά στο pick-n-roll, αλλά και στον αιφνιδιασμό. Είναι αρτίστας με τη μπάλα στα χέρια, μπασκετικό παιδί του Κάουνας. Μακριά από τη χώρα του και σε ένα top σωματείο απέτυχε… Μένει να δούμε αν στον Παναθηναϊκό θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αντίστοιχες ή και καλύτερες εμφανίσεις από αυτές προ διετίας στη Ζαλγκίρις!
Διαβάστε ακόμη…
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Αυτούς στέλνει στο Κάουνας η Euroleague!
- Σερέλης: «Δεν έχω ξεχάσει να είμαι προπονητής, πάμε στο Κάουνας για το διπλό!»
- Καλαϊτζάκης: «Με ένα ημίχρονο δεν κερδίζεις τη Ζαλγκίρις, ξέρουμε τι να κάνουμε!»
- Λύγισε ο Παναθηναϊκός στη Γαλλία!
- Ο Σπόραρ το παραδέχθηκε ανοικτά: «Γι’ αυτό δεν έφυγα από τον Παναθηναϊκό!»