Editorial
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Euroleague
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μέσω του «Όλα Πράσινα», προτείνει τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Euroleague με σκοπό της δημιουργίας μία δίκαιης λίγκας.
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μέσω του «Όλα Πράσινα», προτείνει τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Euroleague με σκοπό της δημιουργίας μία δίκαιης λίγκας.
Η Euroleague αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτή, της προσδίδουν αίγλη. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στη διοργάνωση παίκτης που κάποτε επελέγη στην θέση «2» του Draft, καθώς και πληθώρα ονομάτων που είχαν αξιοπρεπέστατο πέρασμα από τον “μαγικό κόσμο”. (Καλάθης, Ντε Κολό, Σέρχι, Ταβάρες).
Το καινούργιο φορμάτ έχει συμβάλει στην εκτόξευση της διοργάνωσης. Η λίγκα των 30 αγωνιστικών που όλοι αγωνίζονται με όλους ήταν μία εξαιρετική επιλογή. Μάλιστα, από την προσεχή σεζόν που οι συνολικές αγωνιστικές θα αυξηθούν κατά τέσσερις με την προσθήκη άλλων δύο ομάδων, αναμένεται ένας εξαντλητικός “πόλεμος” που θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Βέβαια. δεν είναι όλα ρόδινα. Και κατά την προσωπική μου άποψη απέχουν πολύ από το να γίνουν ρόδινα. Όσο κύρος και να έχει αποκτήσει η διοργάνωση με ονόματα, σωστά φορμάτ και άλλα, κάνει κάποια σημαντικά λάθη που συντελούν στο κακό του αθλήματος. Στο άρθρο που διαβάζετε δεν υπάρχει καμία διάθεση μηδενισμού. Προσωπικά θα προτείνω κάποια πράγματα που θα έκαναν την διοργάνωση περισσότερο ηθική, σωστή και ενδιαφέρουσα.
? Φορολογία που δημιουργία ανισότητες
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς επιτρέπει μία διοργάνωση τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Δεν γίνεται μία ελληνική ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, με την φορολογία στην Ελλάδα να είναι σε δυσθεώρητα ύψη να κοντράρει τις φορολογίες των Ρώσων, των Τούρκων, των Γερμανών και φυσικά σε καμία περίπτωση τα τεράστια ποδοσφαιρικά ταμεία των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο δρόμο που βαδίζουμε θα πρέπει να βοηθήσει κι η… τύχη για να υπάρξει πρόκριση του “Τριφυλλιού” στο Final Four. Τύχη, από την άποψη πως θα πρέπει ορισμένες μεταγραφικές κινήσεις των “πράσινων” να αποδειχθούν “λαχεία”.
Πολύ φοβάμαι ότι οι παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα υποχωρήσουν σημαντικά. Και δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό. Παρτιζάν και Βίρτους Μπολόνια έχουν ήδη εξαφανιστεί από τον χάρτη της Euroleague και η Μακάμπι τρία χρόνια με το νέο φορμάτ δεν έχει προκριθεί στα Play-Offs.
Η λύση είναι απλή. Θα πρέπει ο Μπερτομέου να μιλήσει με τις κυβερνήσεις. Ο αθλητισμός είναι εξαγώγιμο προϊόν και οφείλουν οι φορολογίες να πέσουν. Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα φορολογίας στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν να δίνουν πραγματικά ποσά στο ρόστερ τους. Αν λόγου χάρη τα χρήματα που δίνει ο Γιαννακόπουλος αφορούσαν καθαρά σε παίκτες κι όχι… “καπέλα” εφορίας, η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική.
Μην βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα. Ο ανταγωνισμός θα ανέβει μόνο αν όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες. Και αυτό θα πρέπει να το πολεμήσει ο Μπερτομέουν αν θέλει να δει την διοργάνωσή του να είναι δίκαιη. Εκτός, βέβαια, αν προτιμά να βλέπει εσαεί τις Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Φενέρ στο Final Four.
? Τα κλειστά συμβόλαια δεν έχουν θέση στο μπάσκετ
Δεύτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να διαχωρίσει η Ευρωλίγκα είναι αυτό της ύπαρξής της. Αποτελεί μπασκετική διοργάνωση που προάγει τα αθλητικά ιδεώδη ή εταιρία που ενδιαφέρεται μονάχα για τα έσοδά της; Με την ύπαρξη των εγγυημένων συμβολαίων οδηγούμαστε αυτόματα προς την δεύτερη επιλογή. Τι θέση έχουν τα εγγυημένα συμβόλαια στο μπάσκετ;
Σας ρωτάω κάτι το οποίο αναρωτιέται πραγματικά όλη η Ευρώπη. Γιατί να αγωνιστεί στην προσεχή διοργάνωση η Αρμάνι και όχι η πρωταθλήτρια Βενέτσια; Ο Μπερτομέου δηλώνει ότι θέλει να έχει τις καλύτερες ομάδες. Τις καλύτερες ή τις πιο πλούσιες; Γιατί το σωστό κριτήριο για το ποια ομάδα είναι καλύτερη κρίνεται στο γήπεδο. Και αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και δεν μπορεί να το αντικρούσει κανένας. Και φυσικά, δεν θα πρέπει να μας νοιάζει αν η ταπεινή Βενέτσια θα έπαιρνε την τελευταία θέση της διοργάνωσης. Ας την έπαιρνε. Τουλάχιστον θα βρισκόταν εκεί με σωστά κριτήρια.
Επιπλέον, αυτό που αναφέρω ενισχύεται με τις wild cards. Γιατί να υπάρχουν τέτοια πράγματα στο μπάσκετ; Βλέπαμε την Νταρουσάφακα, που δεν έχει κοινό, να αγωνίζεται λόγω χρημάτων στην διοργάνωση. Και το γήπεδο ήταν άδειο. Γιατί να μην έπαιρνε την θέση της μία ομάδα με μπασκετικό κοινό και κόσμο που αγαπάει το άθλημα; Δεν μπορώ να δω άλλον τρόπο για να καλυτερέψει το άθλημα του μπάσκετ από το σπάσιμο των συμβολαίων.
? Η ιδέα των play outs
Κι αν η Euroleague δεν μπορεί ή δεν θέλει να σπάσει 11 συμβόλαια, ας δοκιμάσει κάτι άλλο. Ας προσθέσει play outs μεταξύ των θέσεων που δεν οδηγούν στα play offs. H ομάδα που θα έχανε και θα έβγαινε τελευταία να αποχωρούσε από την διοργάνωση για την επόμενη χρονιά. Όποια και να ήταν αυτή. Θα ξεκινούσαν τα play outs με το ζευγάρωμα στις θέσεις 9-16, 10-15, 11-14 και 12-13 και θα κρινόντουσαν σε μία best of 3 σειρά. Δηλαδή, τα ζευγάρια με βάση την προηγούμενη χρονιά θα ήταν: Ολυμπιακός – Νταρουσάφακα, Μακάμπι – Μπουντούσνοσντ, Μπάγερν – Γκραν Κανάρια και Αρμάνι – Χίμκι. Οι νικητές των ζευγαριών θα ήταν ασφαλείς και οι ηττημένοι θα έπαιζαν μεταξύ τους μέχρι να βρεθεί η τελευταία ομάδα.
Τέλος, πρέπει να γίνουν ακόμη δύο αλλαγές. Η μία αφορά την διαιτησία. Δεν γίνεται κάποιοι παίκτες να έχουν εύνοια και ασυλία. Δεν γίνεται με το που ακουμπάει κάποιος τον Ντε Κολό να πηγαίνει αμέσως στις βολές επειδή παίζει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή να επιτρέπεται στον Καμπάτσο η αντιαθλητική άμυνα επειδή παίζει στην Ρεάλ.
Και το τελευταίο κομμάτι αφορά οι τελευταίες αγωνιστικές που πρέπει να γίνονται την ίδια μέρα και ώρα.
Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν και κάποιοι να διαφωνούν με όλα τα παραπάνω, Θα χαρώ να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις στα σχόλια του κειμένου στο site και στο Facebook. Το σημαντικό, πάντως, που πρέπει να συνειδητοποιήσει η Euroleague είναι το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργεί σαν μία διοργάνωση που πρεσβεύει τα αθλητικά ιδεώδη και να διαχωρίσει τα εταιρικά συμφέροντα από το μπάσκετ.
Διαβάστε ακόμη…
- Σένκεφελντ: «Υπάρχουν διαφορές Βιτόρια με Αλόνσο – Τότε θα χαμογελάσουμε»
- Γερεμέγεφ: «Αυτά θέλει να κάνει ο Βιτόρια – Πάντα πρέπει να νικάμε»
- Νέα καταγγελία για social media η ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Μετά θα λέει πάλι ότι του χάκαραν τον λογαριασμό»
- Γιαννακόπουλος: «Δεν περίμενα να φτάσετε ποτέ σ’ αυτό το σημείο για να μη με δείτε να ξανασηκ
- Βιτόρια: «Ο κόσμος το πιστεύει, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα»