Editorial
Δεν είναι όλα «άσπρο ή μαύρο», δεν είναι όλα «Γιαννακόπουλος ή Διαμαντίδης»!
Ο αρχισυντάκτης του «Όλα Πράσινα», Άρης Αντωνόπουλος, γράφει για τον γενικότερο «ντόρο» που ξέσπασε μετά την απόφαση του Δημήτρη Διαμαντίδη να ενταχθεί στην ΕΟΚ του Βαγγέλη Λιόλιου, αλλά και ύστερα από τις δημόσιες θέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Για ανεξήγητους λόγους, δεν είναι λίγοι αυτοί που στην Ελλάδα έχουν τα πάντα χωρισμένα στο μυαλό τους σε μονάχα δύο κατηγορίες. Σε κακό ή καλό, σε μαύρο ή άσπρο, σε μέρα ή νύχτα και εν προκειμένω σε «Γιαννακόπουλος ή Διαμαντίδης».
Το να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί οι παραπάνω πολώσεις αποτελούν λανθασμένο τρόπο σκέψης είναι μάταιο από τούτη εδώ την «πράσινη» γωνιά του διαδικτύου, καθώς σε αυτά τα ζητήματα έχουν αναφερθεί άλλοι, πιο ειδικοί από εμάς. Λαμβάνοντας, όμως, ως δεδομένο ότι τα περισσότερα δίπολα, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, δημιουργούν προβλήματα, θα εστιάσουμε στα όσα έχουν ειπωθεί και λέγονται περί Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλου και Δημήτρη Διαμαντίδη.
Από τη μία, αυτοί που ξαφνικά…ξέχασαν τι εστί Δημήτρης Διαμαντίδης και άρχισαν τους αφορισμούς, επειδή ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας έκανε μια επιλογή, και από την άλλη αυτοί που ακόμη κι αν… βρέξει θα τα βάλουν με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Αμφότερες οι δύο ομάδες φίλων του «Τριφυλλιού» είναι λάθος, τουλάχιστον κατά την άποψή μας.
Και εξηγούμαστε. Είναι λάθος η επιλογή του Δημήτρη Διαμαντίδη, ως εν γένει σύμβολο του «Εξάστερου», να δεχθεί την πρόσκληση του Βαγγέλη Λιόλιου στην ΕΟΚ, τη στιγμή που ο πρόεδρός της αποτελεί μπασκετικό «εχθρό» του Παναθηναϊκού; Είναι. Αρκεί αυτή του η απόφαση για να τον αποκαθηλώσει τον «μύθο» που έχει χτίσει εντός παρκέ με την πράσινη φανέλα και για να ξεχαστούν τα όσα πρόσφερε; Σαφώς και όχι. Συνεπώς, τι είναι ο «3D» εν έτει 2022; Είναι ένας αληθινός «θρύλος» του «Τριφυλλιού», ένας άνθρωπος που θεωρείται «σημαία» για τον σύλλογο, που τη δεδομένη χρονική στιγμή έκανε ένα λάθος. Το λάθος που έκανε δεν αναιρεί το παρελθόν του και το παρελθόν του δεν αναιρεί το λάθος του. Τόσο απλά και κατανοητά.
Περνάμε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Έχει κάνει αρκετά λάθη κατά το παρελθόν, για τα οποία έχει δεχθεί τεράστια – και δικαίως – κριτική από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, με αποκορύφωμα την προηγούμενη διετία; Ναι, έχει κάνει. Μπορούν αυτά τα λάθη να διαγράψουν τους τίτλους, τα τρόπαια, τα χρήματα και την προσπάθεια των προηγούμενων ετών για τον ίδιο; Φυσικά και όχι. Άρα, και για τον «DPG» ισχύει αυτό που προαναφέραμε. Ό,τι τα λάθη που έκανε δεν αναιρούν το παρελθόν του και το παρελθόν του δεν αναιρεί τα λάθη του.
Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε με διακριτό τρόπο όλα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να ασκείται κριτική στην εκάστοτε φυσιογνωμία για επιμέρους ζητήματα, δίχως να προχωρούμε σε εξ ολοκλήρου αφορισμούς, μηδενισμούς και δολοφονίες χαρακτήρα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι… Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να μην προχωρήσει ο Παναθηναϊκός στην απόκτηση του Δημήτρη Αγραβάνη, ακούγοντας τον κόσμο, η πλειοψηφία του οποίου δεν θέλει να τον δει ντυμένο στα πράσινα. Μια λογική, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άλλης εποχής, αναχρονιστική και βλαπτική για το αγωνιστικό κομμάτι.
Από την άλλη, όμως, ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΚΑΕ θεωρεί ότι η απόφαση του Δημήτρη Διαμαντίδη να συμπορευτεί με τον Βαγγέλη Λιόλιο και τη νέα ΕΟΚ είναι λανθασμένη. Κι αν στην περίπτωση της μη απόκτησης του Αγραβάνη – κατά την άποψή μας – έχει λάθος, εδώ έχει δίκιο. Διότι κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, εκτός από τεράστιος αθλητής του Παναθηναϊκού και υπερσύμβολο του συλλόγου, είναι άνθρωπος που εκτός παρκέ μπορεί να υποκύψει σε λάθη, τα οποία εντός παρκέ του ήταν… άγνωστα, αφού εκεί διέπρεπε.
Το να μπορούμε να ασκούμε κριτική για μεμονωμένα ζητήματα προς τον οποιονδήποτε ονομάζεται «υγεία». Άλλωστε, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, ανεξαρτήτως του παρελθόντος του. Το να πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος δεν κάνει ποτέ λάθος στη ζωή του, ανάγοντάς τον εν πολλοίς σε… Θεό, μόνο υγιές δεν είναι. Και σίγουρα θυμίζει άλλες καταστάσεις, που σε αθλητικό επίπεδο σαφώς δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα στον όλεθρο. Επομένως, ας είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο νηφάλιοι και πιο δίκαιοι στην κρίση μας. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτή τη λογική. Κι εμείς, αλλά κι ο Παναθηναϊκός.
ΥΓ: Για το ματς με την Παρτιζάν, λίγα μπορούν να ειπωθούν. Ο Παναθηναϊκός σπατάλησε ένα ημίχρονο, παίζοντας άσχημα. Όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του στερεί τη δυνατότητα διεκδίκησης της νίκης επί ίσοις όροις επειδή δεν παίζει καλά. Οτιδήποτε διαφορετικό οδηγεί στην περαιώτικη προ ετών λογική «να κάνετε ομάδα, να νικάτε και τους διαιτητές».
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση