Editorial
Defense Philosophy: Xavi Pascual
Ο Κωνσταντίνος Πανάς καταγράφει τις απόψεις του μετά το σεμινάριο άμυνας που παρακολούθησε από τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού και σας παρουσιάζει με εικόνες το περίφημο side pick ‘n roll που έτρεχε επί Μπαρτσελόνα.
Ο Κωνσταντίνος Πανάς καταγράφει τις απόψεις του μετά το σεμινάριο άμυνας που παρακολούθησε από τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού και σας παρουσιάζει με εικόνες το περίφημο side pick ‘n roll που έτρεχε επί Μπαρτσελόνα.
Βασικός στόχος είναι να δημιουργήσεις μια καλά δομημένη ομάδα… Σίγουρα δεν μπορείς να παίζεις κάθε τύπο άμυνας χωρίς τους κατάλληλους παίκτες, αλλά μπορείς να τους κάνεις να προσπαθήσουν. Για να παίξεις καλή άμυνα, βάζεις την ομάδα πάνω από το “εγώ” σου.
Αυτό αποκόμισα από το σεμινάριο άμυνας που παρακολούθησα από τον Τσάβι Πασκουάλ και στις παρακάτω γραμμές θα σας μεταφέρω επί λέξη ότι άκουσα και είδα από τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Υπάρχουν δύο είδη αμυντικών προπονητών στην Ευρώπη.
1) Αυτοί που πάντα πάνε με τον δικό τους τρόπο, π.χ. θα παίζουν άμυνα με παγίδες σε κάθε μορφή Pick ‘n Roll
2) Και εκείνοι που αλλάζουν την άμυνα ανάλογα με το αντίπαλο που αντιμετωπίζουν. Προσαρμόζονται.
Έδωσε ιδιαίτερη βάση στο καλό scouting. Δεν πας πουθενά χωρίς ικανό scouting. Ο ίδιος επιθυμεί να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια από τους παίκτες που αντιμετωπίζει, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της άμυνας. Τόνισε ότι πάντα διαθέτει ασκήσεις προσομοίωσης αγώνα και δεν αρέσκεται σε μεμονωμένες ασκήσεις, καθώς μπορεί να μπερδέψουν τον αθλητή.
«Πάντα δίνω στους παίκτες μου στόχους, γιατί πρέπει να ξέρουν πότε και γιατί κάνουν κάτι, αλλιώς σπαταλάνε ενέργεια και χρόνο. Η άμυνα είναι να ξέρουμε τι κάνουμε και να έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε…
Βασικό στοιχείο σε υψηλό επίπεδο είναι η επικοινωνία. Υπάρχουν 6 τρόποι Pick ‘n Roll και αν δεν μιλάμε, δεν ξέρουμε τι κάνουμε σε διαφορετικές καταστάσεις.
Πρέπει πάντα να έχουμε μια βάση
Ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος επιθυμεί να ξεκινάει την προετοιμασία του είναι με ασκήσεις ένας εναντίον ενός, γιατί όπως δήλωσε αν δεν έχεις αυτό το στοιχείο τίποτε δεν θα δουλέψει. Στην επίθεση επιλέγουμε τους παίκτες ανάλογα με τα χαρίσματα τους, ενώ στην άμυνα μπορούμε να πούμε αν είναι καλός ή κακός ένας προπονητής, από το πόσο ικανός είναι να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες ενός παίκτη του. Στην άμυνα δίνουμε έμφαση σε αυτό που κάνουν καλά. Πάντα επιδιώκεις να κάνεις τον παίκτη να παίξει σωστή άμυνα.
Κλειδί – Σημαντικό είναι να μιλάς σωστά, γιατί στα scouting μιλάμε πολύ, χωρίς να εξηγούμε αυτό που πραγματικά μετράει.
Βασική του φιλοσοφία – Το μυαλό δεν έχει όρια!
Αυτό είναι μια φιλοσοφία που εμπνεύστηκε από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και την συνεργασία που είχαν επί μια τριετία στην Μπαρτσελόνα. Ο Ντούσκο έλεγε, ότι το σώμα δεν έχει όρια, αλλά ο Πασκουάλ υποστηρίζει ότι «μερικοί προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια του σώματος, εγώ σαν προπονητής θέλω να το κάνω αυτό με το μυαλό».
– Αν δεν πείσεις τους παίκτες σου ότι μπορούν να το κάνουν δεν θα το κάνουν ποτέ!
Μια υπέροχη ατάκα που χρησιμοποίησε είναι η ακόλουθη: «Όλοι έχουν κινητά, αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει 10 νούμερα», μιλώντας για την ανάγκη οι παίκτες να μπορούν να θυμηθούν plays. Αν μπορέσεις να τους κάνεις να θυμηθούν 10 τηλέφωνα από το κινητό, θα μπορέσουν να θυμηθούν και plays στο τέλους της χρονιάς, κάτι τέτοιο θα είναι φυσικό.
Ο Πασκουάλ είναι εκ των κορυφαίων προπονητών για την αποφυγή φάουλ και η δική του Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα με τα λιγότερα φάουλ στην Euroleague για πολλά χρόνια. Έτσι, χρησιμοποιεί μια βασική λεπτομέρεια για την αποφυγή τέτοιων φάουλ. Επιθυμεί πάντα ο παίκτης να αναγκάζει τον επιθετικό να αλλάξει πλευρά, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι για την αποφυγή των φάουλ. Ο πρώτος είναι με τα χέρια πίσω από την πλάτη και ο σημαντικός, αυτός που χρησιμοποιεί στο παιχνίδι, είναι με τα χέρια ψηλά. Αν θυμάστε, χθες ο Μποχωρίδης έπαιξε μια τέτοια άμυνα με χέρια ψηλά απέναντι στον Οχαγιόν και έκανε τον Πασκουάλ να τον χειροκροτήσει.
Όταν μαρκάρουμε παίκτη στα φτερά, ο Πασκουάλ δεν επιθυμεί να τον ακολουθούν μετωπιαία, αλλά να ρολάρουν πάνω στον αμυντικό με ραχιαίο πίβοτ. Έτσι διευκολύνει το sprint στην close out και δυσκολεύει τις backdoor καταστάσεις.
Πάντα επιθυμεί την επαφή και hand distance άμυνα στο κέντρο.
Στο low post επιδιώκει άμυνα στα ¾, δηλαδή να μην προδίδει την baseline, αλλά να μην επιτρέψει και εύκολο γύρισμα προς την εξωτερική. Επίσης επιθυμεί ¾, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε στάση.
Ο Πασκουάλ είναι οπαδός του run ‘n jump στην ατομική άμυνα και όχι τόσο στις βοήθειες. Ποτέ δεν επιτρέπουμε middle drive. Ποτέ όμως. Μπορείς να επιτρέψεις σε ένα παίκτη να πάρει την καλή του πλευρά, χωρίς όμως να του επιτρέψεις την διείσδυση, run ‘n jump. Πετάγεσαι μπροστά του για να τον αναγκάσεις να αλλάξει χέρι.
Ο Πασκουάλ εστιάζει πολύ συγκεκριμένα στην close out άμυνα.
Και γι’ αυτό το λόγο δεν επιτρέπει ποτέ να βγαίνει κάποιος για close out, δίνοντας πλευρά την εσωτερική. Επιθυμεί να στον στέλνει στο κέντρο ή να σπάσει την μπάλα έξω.
Πάντα να βλέπεις την μπάλα!
Jump to the ball – Αυτό είναι ένα μικρό μυστικό που θέλει ο Πασκουάλ από τους παίκτες του. Ανάλογα τον παίκτη που φυλάμε, όπου και αν πασάρει, απαιτεί ένα άλμα προς την πλευρά της πάσας, ώστε να παρενοχλήσει τον παίκτη που πήρε την μπάλα και να μην του επιτρέψει διείσδυση, ωστόσο μετά από αυτό το άλμα ο παίκτης πρέπει να επιστρέψει στον παίκτη του. Το help & recover είναι βασικό κομμάτι της κινητικής λειτουργίας της άμυνας του. Άμυνα “όλοι για έναν και ένας για όλους” στην ουσία.
Στη συνέχεια μίλησε συγκεκριμένα για το τι επιθυμεί από τους παίκτες του σε καταστάσεις cross και down screen. Στην πρώτη περίπτωση, ο screener παίζει push τον cutter και χωρίς αλλαγές, αυτός που θα κυνηγήσει τον cutter μπορεί να τον παίξει over ή under.
Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!
Σε down screen, το λάθος που κάνουν πολλοί παίκτες και εκάστοτε προπονητές είναι να παίζουν shadow. Αυτό που διδάσκουν οι προπονητές είναι να περνάνε από τα σκριν και να εμποδίζουν την πάσα. Ο αμυντικός screener, σε περίπτωση που παίξει shadow, πρέπει να οδηγηθεί σε jump ‘n back, ώστε να δυσκολέψει την πάσα και να μην αφήσει και τον παίκτη του. Σε καταστάσεις που το down screen είναι βαθύ και κοντά στο καλάθι και ο cutter επιχειρήσει curl, πρέπει να γίνουν αλλαγές για το κλέψιμο.
Για τον Πασκουάλ είναι σημαντικά δύο πράγματα.
1) Ποτέ δεν δέχεται να επιτραπεί το επιθετικό ριμπάουντ γενικά και ειδικά στο πρώτα δεύτερα μιας κατοχής. Διασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ είναι το πιο σημαντικό.
2) Πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η Αμυντική ισορροπία.
Η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα από νόμους και συνήθειες. Βασικός κανόνας του Πασκουάλ είναι να αποφεύγουμε τα χαζά φάουλ, μετά από λάθος. Τότε δουλεύουμε για την ισορροπία. Για παράδειγμα, γίνεται μια λάθος πάσα και το πρώτος πράγμα που σκέφτεται αυτός που την έχασε είναι να πάει να την κλέψει πίσω και με την φορά που θα έχει θα καταλήξει σε αντιαθλητικό φάουλ.
Άρα σε περίπτωση λάθους δεν θέλουμε ο παίκτης να πάει πάνω στην μπάλα, αλλά να γυρίσει στο ζωγραφιστό για να προστατέψει το καλάθι. Αφενός, αν γίνει φάουλ δεν θα είναι αντιαθλητικό και αφετέρου, ένας άλλος παίκτης θα έρθει για βοήθεια.
1ος παίκτης – γυρίζει ζωγραφιστό.
2ος παίκτης – πηγαίνει επιθετικά για κλέψει, ώστε να τον αναγκάσει να αλλάξει κατεύθυνση και να τον παίξει πίσω-ουρά.
3ος παίκτης – πάει για τον τελευταίο παίκτη.
4ος παίκτης – ακολουθεί το match up του και αν πάει πιο γρήγορα από το 5, αλλάζουν ρόλους.
5ος παίκτης – πάει για το κόψιμο ή για το snap (επιτρεπόμενο διώξιμο πάνω από τη στεφάνη).
Πως διατηρούμε την αμυντική ισορροπία μετά από σουτ;
Αν το σουτ είναι από τα φτερά από γκαρντ, πάντα θέλουμε το 4 και το 5 να πάνε στο ριμπάουντ, όπως επίσης και το αντίθετο γκαρντ αν νιώσει σιγουριά.
Αν υπάρχει ένας παίκτης στην ομάδα, όπου ο αντίπαλος γνωρίζει ότι δεν θα πάει στο ριμπάουντ και φύγει στον αιφνιδιασμό, τότε πρέπει να υπάρχει αλλαγή με τον κοντινότερο παίκτη. Οι άλλοι δύο ελεύθεροι πάνε με βήματα πίσω, ενώ αν υπάρξει ριμπάουντ από το 5, επιστρέφουν για κάποιο kick.
Αν το 4 σουτάρει για τρεις, το 5 και το αντίθετο γκαρντ πάνε για ριμπάουντ.
Αν σουτάρει το 5 από low post, το 4 και το αντίθετο γκαρντ πάνε για ριμπάουντ.
Όταν κάποιο γκαρντ πάει για drive, ΠΟΤΕ το αντίθετο γκαρντ δεν πάει για ριμπάουντ γιατί αν το χάσει, δεχόμαστε εύκολα αιφνιδιασμό.
Μετά από χαμένο επιθετικό ριμπάουντ, δεν παίζουμε deny στον πρώτο γκαρντ, γιατί με μια backdoor κίνηση θα ξεφύγει. Πάμε να τον οδηγήσουμε με την άμυνα μας, όλο και πιο κοντά στον παίκτη του ριμπάουντ και στην καθυστέρηση της επίθεσης.
Κόβουμε τον αιφνιδιασμό όταν τον πιέζουμε και τον αναγκάζουμε να αλλάξει χέρι, εκεί αναγκαστικά θα πρέπει να καλέσει κάποιο play.
Η επίθεση στο transition παίζετε με 4 τρόπους.
1) Μπάλα στο low post. Εκεί ο Πασκουάλ ζητάει άμυνα από μπροστά, γιατί συνήθως στην Ευρώπη δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν και έτσι γυρίζουν την μπάλα. Αν φτάσει η μπάλα στο ποστ, ζητάει ¾.
2) Early drag ή αλλιώς side pick ‘n roll. Γίνεται με πρώτη πάσα στα φτερά για ένα γρήγορο PnR. Ο Παναθηναϊκός του 2009 είχε τεράστιο αριθμό πόντων από early drag καταστάσεις.
3) PnR mid. Πραγματοποιείται συνήθως από ομάδες με χαμηλό επίπεδο επιθετικής δραστηριότητα, όταν η μπάλα κολλάει ή στο τελευταίο κρίσιμο 10λεπτο. Τα πρώτα λεπτά επιθυμεί να παίζει deny.
4) 1vs1 transition offense με τους εξής τρόπους –κάνουν kick/ τελειώνουν οι ίδιοι/ πασάρουν μέσα/ split. Αυτό που επιζητάει εδώ είναι help & recover από την strong side. Σιχαίνεται να βλέπει το κλασσικό rotation σε δευτερεύων αιφνιδιασμό.
Άρα στην παρούσα φάση ο Χ2 θα επιχειρήσει help and recover. Δεν θέλει να αφήνει την weak side ακλόνητη. Σε περίπτωση που νικήσουν τον X1, ο Χ5 πρέπει να παίξει help and recover βγαίνοντας με το 1.5 πόδι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, και γυρίζοντας για το box out ή το μαρκάρισμα στον Ο5.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Αναφορικά με το Pick ‘n Roll mid έχει μερικά βασικά στοιχεία.
Για τον ball handler αν είναι:
- Δεξιόχειρας σουτέρ
- Αριστερόχειρας σουτέρ
- Slasher
- Finisher
- Passer
Για τον screener αν είναι:
- Roller
- Popper
- Alley hoop man
- Αν μπορεί να τελειώσει (diver) ή να οργανώσει παίρνοντας την μπάλα από τις βολές.
Και φυσικά τι είδους δυάδα αμυντικών διαθέτει:
- Κοντός
- Ψηλός
- Τι αμυντικά χαρακτηριστικά έχουν.
Στη συνέχεια έδωσε ορισμένα παραδείγματα από αυτά που χρησιμοποιούσε στην Μπαρτσελόνα και πως αντιμετώπιζε τον Γιουλ, τον Κάρολ κλπ. Στην Μπάρτσα είχαν συγκεκριμένους όρους, όπως Defense 1, Defense 5 για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Για έναν κακό σουτέρ, καλό slasher, με καλό δεξί και κακή αριστερή πάσα, χρησιμοποιούσε φερ’ ειπείν την άμυνα 1. Έπαιζε αρχικά side για να τον οδηγήσει στην πλευρά που θέλει, έπειτα under γιατί ήταν κακός σουτέρ και force left μαζί με τον ψηλό του για να τον οδηγήσουν σε αριστερή πάσα.
Αυτές ήταν οι περιστροφές που ζητούσε αν μετά από mid Pick ‘n Roll η μπάλα έφτανε στον παίκτη της θέσης 4 που βρισκόταν στα φτερά.
Ο Χ2 κάλυπτε το Χ4, ο Χ4 τον Χ2, help & recover του Χ3 για τον Χ5, help & recover του Χ1 για τον Χ2. Στη συνέχεια έδειξε και άλλες καταστάσεις, όπως το να είναι ικανός σε alley hoop ο screener, άρα πρέπει να πέσει bump/check από τον παίκτη που καλύπτει τον Χ5 και εννοείται ρισκάρεις αν οι παίκτες Ο2/3/4 είναι καλοί σουτέρ.
Το περίφημο side Pick ‘n Roll που σας είχα γράψει στο The Adaptor.