Editorial
2016, ποτέ μην ξαναρθείς!
Euroleague Madness για μια ακόμη αγωνιστική, με τον Κωνσταντίνο Πανά να γίνεται καυστικός με τα «πουλάκια» του Τζόρντι Μπερτομέου, αλλά και με την εικόνα της ομάδας που δεν επιτρέπεται να στοχεύει σε Final-4 με τέτοιες ήττες.
Euroleague Madness για μια ακόμη αγωνιστική, με τον Κωνσταντίνο Πανά να γίνεται καυστικός με τα «πουλάκια» του Τζόρντι Μπερτομέου, αλλά και με την εικόνα της ομάδας που δεν επιτρέπεται να στοχεύει σε Final-4 με τέτοιες ήττες.
Καταρχήν, σας εύχομαι ποτέ να μην χρειαστεί να κάνετε την δουλειά μου μετά από τέτοια ματς. Να κάνεις περίπατο για 25 λεπτά, ξαφνικά η κατρακύλα και παράλληλα να πρέπει να κριτικάρεις την απόδοση των παικτών και να γράψεις άποψη για το σημερινό στραπάτσο.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
“Ουφ”, είπα την περασμένη αγωνιστική; Ε, μάλλον σκάσαμε με την σημερινή… αγγαρεία. Κάπως έτσι πρέπει να το είδαν οι παίκτες. Αλλά θέλω πρώτα να μιλήσω για το φιάσκο που ακούει στο όνομα Euroleague, στην υποτιθέμενη κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, στο δεύτερο πιο παραγωγικό άθλημα της Ευρώπης. Καμία σχέση δεν έχει φυσικά με την έτερη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο ποδόσφαιρο, τόσο από άποψη εσόδων, όσο και από άποψη πρεστίζ κλπ. Κανείς δεν θα ξεχάσει το χειρότερο Final 4 του Λονδίνου, σε μια πόλη που δεν ενδιαφέρεται για το τι θα πει μπάσκετ. Ας αφήσουμε όμως το θέμα οργάνωσης και ας μην μιλήσουμε για τα… “χαζά” συμβόλαια που δεν επιτρέπουν σε ομάδες όπως η Μάλαγα, ο Άρης, η ΑΕΚ, η Λιέτουβος Ρίτας, η Παρτίζαν να συμμετάσχουν. Το χειρότερο; Θα πρέπει να ανεχτούμε τέτοιες αιχμηρές διαιτησίες για τα επόμενα 10 χρόνια. Το θέμα όμως κρατάει από το 2009 και το Βερολίνο. Στην προσπάθεια των διαιτητών Αρτεάγκα, Ρότσα, Μπραζάουσκας να γυρίζουν το ματς για τους Ρώσους. Στην μεγαλύτερη κλοπή σε Final-4 το 2012 με την ίδια ομάδα και πάει λέγοντας τα επόμενα χρόνια με Μπαρτσελόνα στους «8».
Σήμερα λοιπόν, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να μιλήσω για τους διαιτητές. Απλά δεν νοείται μια ομάδα που παίζει στο φουλ physical με τους Βορόνοβ, Πανίν, Κολόμ, Ουίλιαμς να μην έχει κάνει ΕΝΑ φάουλ σε δέκα λεπτά, στο καλύτερο δεκάλεπτο της Ούνικς. Διόλου τυχαίο. Δεδομένα, επέτρεψαν το physical game και από τους δύο, αλλά ορισμένα φάουλ ήταν ακράδαντα. Το λιγότερο τρία φάουλ στον Μπουρούση στο ποστ από τον Ουίλιαμς και μιλάμε για καθαρά σπρωξίματα. Καθαρότατο φάουλ στον Σίνγκλετον, σε φάση όπου ο Παναθηναϊκός έμεινε με 0.8 δεύτερα για επίθεση. Φαίνεται το κατέβασμα χεριών στο σουτ του Αμερικανού. Δύο με τρία φάουλ στον Καλάθη σε καταστάσεις τρανζίσιον και τελειώματος. Όλα τα παραπάνω σε σημεία όπου το ματς παιζόταν στην κόψη του ξυραφιού.
Αφήνουμε λοιπόν το πικρό σκέλος της διαιτησίας και πάμε στα του ματς. Σκληρή ομάδα η Ούνικς. Με τρεις παίκτες που ξεχωρίζουν. Κολόμ – Λάνγκφορντ – Παραχούσκι. Από κοντά, οι τίμιοι “εργάτες” Βορονόβ – Ουίλιαμς – Πανίν – Καϊμακόγλου. Καθαρά το επιθετικό παιχνίδι τους όμως στηρίζεται στην παραπάνω τριάδα. Όταν λοιπόν σε όλο το ματς έχεις βγάλει νοκ άουτ τον Λευκορώσο και τον Κολόμ, που στο πρώτο ημίχρονο δεν υπήρχε, και αφήνεις τον Λάνγκφορντ να βρει ρυθμό και να παρασύρει μαζί την ομάδα του… τότε κάτι κάνεις λάθος. Γιατί είναι ο ΕΝΑΣ παίκτης τους κράταγε σε όλο το ματς. Τους έδωσε φτερά-ρυθμό και τους έκανε να το πιστέψουν. Ο Φελντέιν δεν εκτέθηκε απλά στο μαρκάρισμα του, δεν υπήρχε η άμυνα του πάνω του. Τον Καλάθη τον ανάγκασε με το “έτσι θέλω” να φύγει από κοντά του και ο καλύτερος παίκτης που έπεσε πάνω του ήταν ο Τζέιμς. Ο Παππάς δεν έπρεπε να δοκιμαστεί πάνω του, απλά και μόνο για να τον κουράσει και να τον πιέσει; Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει ο προπονητής.
Νομίζω ότι επιθετικά δεν έχει πολλά που μπορούμε να πούμε και η τακτική δεν ήταν κακή. Όμως, ενώ έχουμε την πιο λειτουργική άμυνα – ΟΧΙ την καλύτερη, μην μπερδεύεστε με τα νούμερα – δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται στις ήττες να υπάρχει εκείνος ο παίκτης που δεν θα βρίσκουμε αντίδοτο σε όλο το ματς, ενώ όταν το κάνουμε θα βγουν οι υπόλοιποι από την ενέργεια που θα τους έχει προσφέρει.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Δείτε παρακάτω:
Αντρέι Βοροντσέβιτς – 20 πόντοι, εναντίον της ΤΣΣΚΑ
Τάιλερ Χάνικατ – 15 πόντοι 13 ριμπάουντ, εναντίον της Εφές
Βασίλης Σπανούλης – 22 πόντοι 8 ασσίστ, εναντίον του ΟΣΦΠ
Σέρχι Λιούλ – 30 πόντοι, εναντίον της Ρεάλ
Άντε Τόμιτς – 16 πόντοι 6 ριμπάουντ, εναντίον της Μπαρτσελόνα
Κιθ Λάνγκφορντ – 27 πόντοι, εναντίον της Ούνικς
Τρεις περιφερειακοί, δύο φόργουορντ και ένας σέντερ. Και παρότι όλοι κάνουμε αναφορά για τεράστιο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο ζωγραφιστό, οι «πράσινοι» έχουν περισσότερα προβλήματα όταν ένας περιφερειακός τραβάει το παιχνίδι. Και κακά τα ψέμματα, αυτοί είναι που κάνουν την διαφορά. Και να πούμε ότι λείπει αμυντικός καταστροφέας από την περιφέρεια; Το θέμα άμυνας είναι ομαδικό και εκεί πρέπει να στηρίζεται όταν μιλάμε για μεγάλους σκόρερ. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν βγήκαν οι γνωστές παγίδες με Σίνγκλετον ώστε να φύγει η μπάλα από τα χέρια του. Το θέμα όμως δεν είναι φυσικά μόνο ο Λάνγκφορντ, γιατί κάλλιστα θα έρθει η δικαιολογία ότι είναι παίκτης που δεν μένει εύκολα κάτω από τους είκοσι πόντους. Δεκτό. Τα ριμπάουντ όμως είναι άλυτο πρόβλημα εν απουσία Γκιστ. Τίμιος ο Ουίλιαμς, έχει στοιχεία που φέρνουν σε ένα πιο δυνατό και πιο βαρύ Λάσμε – όχι τόσο πλαστικό, βέβαια. Αλλά να σου παίρνει 4 ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ, όλα με tip ins για 8 πόντους, είναι τουλάχιστον γελοίο. Το ίδιο και με τον Κλάιμπερν και πάει λέγοντας. Πολύ με φοβίζει το επερχόμενο match up με Μπιρτς….
Το δίδυμο Μπουρούση–Φώτση ανήκει σε μια άλλη εποχή πλέον και δεν έχει ούτε τα πόδια, ούτε την αθλητικότητα να ανταπεξέλθει αμυντικά. Αλχημείες με Σίνγκλετον ή Νίκολς. Δεν βγαίνει αλλιώς…
Δεν ξέρω αν σήμερα χάθηκε ή δεν χάθηκε κάτι. Έχουμε δει χειρότερες ήττες. Ας προστατέψει την έδρα του τουλάχιστον. Αυτό θα σώσει τον Παναθηναϊκό από τέτοιες ήττες. Ίσως η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του Γκιστ, αλλά και η αρνητική δικαίωση για Γκάμπριελ…. Τέτοιο impact σε μια άμυνα έκανε μόνο ο Διαμαντίδης στα καλά του.