Editorial
Όχι στις Θριαμβολογίες!
Euroleague Madness για μια ακόμη αγωνιστική, και ο Κωνσταντίνος Πανάς επιζητάει να μην επέλθουν διθύραμβοι μετά από ένα ματς, όπως αυτό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Γαλατάσαραϊ.
Euroleague Madness για μια ακόμη αγωνιστική, και ο Κωνσταντίνος Πανάς επιζητάει να μην επέλθουν διθύραμβοι μετά από ένα ματς, όπως αυτό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Γαλατάσαραϊ.
Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο βέβαια αν το ματς γινόταν στην Κωνσταντινούπολη. Οι «πράσινοι» έπαιξαν ένα αρκετά καλό μπάσκετ και επιτέλους τελείωσαν γρήγορα ένα δικό τους ματς. Πόσα εγκεφαλικά πήγαμε να πάθουμε φέτος; Μπάμπεργκ; Μακάμπι; Ακόμη και στις ήττες, ένα θεωρητικά δικό μας παιχνίδι κατέληγε στον αντίπαλο. Το σημαντικό απόψε είναι να κρατήσουμε τα αρνητικά και όχι ότι οι Γκάμπριελ και Τζέιμς έκαναν ένα πολύ καλό παιχνίδι, γιατί στην επόμενη αστοχία, πάλι θα λέμε ότι η ομάδα έχει ταβάνι και δεν είναι για πολλά.
Προσωπικά δεν αλλάζω αυτό που είχα πει τις προάλλες εν βρασμώ ψυχής, αναφορικά με τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, αλλά πάνω στην βιασύνη μου ξέχασα να πω ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί τέτοιο ντεφορμάρισμα. Σίγουρα υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες από πλευράς Παναθηναϊκού, αλλά εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τον τύπο στον πάγκο. Αυτός είναι ο σταρ της ομάδας. Της δικιάς του ομάδας, που σήμερα ευτύχησε ΚΑΝΕΙΣ παίκτης του να μην έχει πάνω από ΔΥΟ ΦΑΟΥΛ. Αυτό είναι το έργο του Καταλανού για την ώρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι η fluid offense. Μια επίθεση που κλιμακώνεται και έχει πολλά κεφάλια, μόλις τις κόψεις το ένα. Σήμερα ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εύστοχος από το τρίποντο. Σήμα κατατεθέν του έως τώρα. Σήμερα το «τριφύλλι» δεν είχε πόντους με inside game του Μπουρούση φερ’ ειπείν. Ωστόσο, είδαμε πρώτη φορά φέτος την ομάδα να τρέχει με ρυθμό στην επίθεση και όχι με βιασύνη.
Το transition εκδηλώνεται μέσα από τρεις φάσεις:
Έκπτωση Oral-B έως -40%. Αυτές τις γιορτές κάντε ένα ξεχωριστό δώρο σ’ αυτούς που αγαπάτε.
1) Μέσα από την ζώνη έναρξης, όπου είναι η πρώτη πάσα στον playmaker και θέλουμε να την προωθήσουμε κάπου στην γραμμή του τριπόντου.
2) Μέσα από την ζώνη προώθησης, όπου δύο τρέχουν κοντά στους πλάγιες γραμμές, ο παίκτης με την μπάλα που συγκλίνει σε μια πλευρά και φυσικά οι δύο τρέιλερ.
3) Μέσα από την ζώνη επιλογής, όπου το πρώτο τρέιλερ κόβει προς το middle post και ο ριμπάουντερ, όπου τρέχει δίπλα από τον παίκτη με την μπάλα.
Οι «πράσινοι» λοιπόν σήμερα λειτούργησαν ιδιαίτερα με τους τρόπους (1) και (2) αν θυμάστε, όπου (1) isolation και (2) kick. Ο πρώτος τρόπος εκδηλώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο από τον μετρ του είδους, Μάικ Τζέιμς, ενώ ο δεύτερος με μαέστρο Καλάθη να σπάει αριστουργηματικά την μπάλα στα φτερά.
Στην προπονητική το πρώτο πράγμα που λέμε στους παίκτες είναι ότι υπάρχουν 4 σημεία τα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βάση.
1) Στα πρώτα λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου
2) Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου
3) Στα πρώτα 5 λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου
4) Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.
Αν σκεφτείτε λίγο πότε ο Παναθηναϊκός δημιουργούσε διαφορές, θα ενστερνιστείτε και εσείς την παραπάνω λογική. Οι «πράσινοι» μπήκαν ιδιαίτερα δυναμικά στα πρώτα λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου, δηλαδή από το 1ο μέχρι το 7ο λεπτό. Ήταν ιδιαίτερα νωχελικός από το 10ο μέχρι το 17ο λεπτό. Και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός από το 17′ μέχρι το 20′. Στα πρώτα πέντε λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, είχε ήδη τελειώσει την δουλειά.
Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» κατάφεραν να έχουν ένα ιδιαίτερα καλό ροτέισον, με τον Καλάθη να παίζει περίπου 23 λεπτά… Προτού συνεχίσω… Θυμάστε το άρθρο μου αναφορικά με τον Καλάθη; Θυμάστε τις αντιδράσεις σας προς το πρόσωπο μου όταν τον υπερασπιζόμουν, έναντι προπαγανδιστών και μη του δικού μου χώρου; Τόσο ο Καλάθης, όσο και ο Πασκουάλ, με δικαίωσαν και με δικαιώνουν. Σήμερα δεν έκανε ούτε ένα σουτ τριών πόντων, αντιθέτως πήρε δύο φορές την μπάλα στο ποστ με την μια επιτυχημένα και την άλλη να κερδίζει φάουλ. Ο Καλάθης χρειαζόταν τον Καταλανό του για να τον χρησιμοποιήσει σωστά, όπως κάποτε έκανε ο Ομπράντοβιτς.
Επιτέλους, το ΟΑΚΑ θύμιζε παλιές καλές εποχές. Ήταν σίγουρα και ο τρόπος του παιχνιδιού που ξεσήκωσε τους οπαδούς, αλλά νομίζω ότι και μετά τις δηλώσεις του προέδρου, τα πράγματα θα γυρίσουν στην θέση τους.
Αμυντικά, θα ήθελα λίγο να σταθώ στον Νίκολς. Τις προάλλες είχα δηλώσει ότι ήταν ένας παίκτης που θα άλλαζα σε αυτή την ομάδα (ο έτερος είναι ο Φελντέιν). Δεν άλλαξα την άποψη μου σήμερα φυσικά. Αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την δουλειά που κάνει στην άμυνα. Ο τύπος είναι παντού και κλείνει κάθε τρύπα στα μετόπισθεν, ενώ ο τρόπος που πανηγύρισε ένα μπλοκ, τον κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στα δικά μου μάτια. Μου αρέσουν οι τύποι που πανηγυρίζουν την άμυνα περισσότερο από ένα τρίποντο ή ένα κάρφωμα. Γιατί αυτοί οι παίκτες μένουν στην μνήμη σου. Οι μαχητές. Και μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θελκτικός στον τρόπο παιχνιδιού του Πασκουάλ, αλλά γι’ αυτό κερδίζει χρόνο στο ροτέισον, γιατί στην άμυνα είναι παντού.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Είναι πολυτέλεια πάντως να μπορείς να παίζεις αλλαγές στο σύγχρονο μπάσκετ. Σκεφτείτε τι θα γίνει, όταν γυρίσει ο Γκιστ. Μέχρι τότε πάντως, η μπάλα χαμηλά, γιατί προέχει το ματς με τους έτερους Τούρκους, όπου με νίκη η ψυχολογία ανεβαίνει στα ύψη και δεν νομίζω ότι έχει την πολυτέλεια ο Ομπράντοβιτς να είναι χαλαρός για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην αγαπημένη του ομάδα.