Editorial
Στην Αθήνα δεν «υπάρχει» ισοπαλία! (vids)
Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ (15/9, 22:05) ξυπνά μνήμες σε όλους τους φίλους της ομάδας και ο Στέφανος Σίσκος πριν… φύγει για Λεωφόρο, απ’ όπου θα μεταδώσει ζωντανά το παιχνίδι για το “Όλα Πράσινα”, ανασύρει από το ένδοξο παρελθόν των “πράσινων” στην Ευρώπη την παράδοση του “Τριφυλλιού” με τις ολλανδικές ομάδες.
Γράφει ο Στέφανος Σίσκος
Ρίχνοντας μια ματιά στην προϊστορία του Παναθηναϊκού απέναντι στις ολλανδικές ομάδες, βλέπουμε πως η παράδοση είναι οριακά υπέρ των Ολλανδών. Φυσικά, αυτό το συμπέρασμα δεν προδικάζει σε καμία περίπτωση το σημερινό αποτέλεσμα ειδικά όταν ο απολογισμός κρίνεται από μια παραπάνω ήττα απέναντι σε ομάδες μιας χώρας που διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες σχολές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Οι φθηνότερες διακοπές γίνονται… Σεπτέμβριο! Δες τις καλύτερες τιμές από όλη την Ελλάδα
Ο Άγιαξ ήταν η πρώτη ομάδα από τη «χώρα της τουλίπας», στον αλησμόνητο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971. Το τελικό 2-0 υπέρ του “Αίαντα” δεν ήρθε όσο εύκολα περίμεναν οι Ολλανδοί, ωστόσο η υπερομάδα Κρόιφ, Κάιζερ, Νέεσκενς και φυσικά του «πατριάρχη» του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, Ρίνους Μίχελς, κατάφερε να επιβληθεί της ίσως καλύτερης ομάδας που έβγαλε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Παναθηναϊκό, του «στρατηγού» Φέρεντς Πούσκας.
Επόμενη συνάντηση με ολλανδική ομάδα, ήταν με τη Φέγενορντ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984-85. Η «λευκή» ισοπαλία στο «Ντε Κάιπ», απέναντι στην «αρμάδα» του Ρότερνταμ των Κρόιφ (δεν έπαιξε σε κανένα από τα δύο παιχνίδια), Γκούλιτ, Ρεπ, Χάουτμαν, έδωσε «φτερά» στα πόδια της ομαδάρας των Σαραβάκου, Κυράστα, Ζάετς, Ρότσα, Αντωνίου, Μαυρίδη, Λιβαθηνού και η νίκη με 2-1 στον επαναληπτικό έστησαν τη βάση για τη φοβερή πορεία μέχρι και τα ημιτελικά εκείνης της χρονιάς, όπου και είχε έρθει ο αποκλεισμός από την τεράστια Λίβερπουλ της εποχής.
Τη σεζόν 1995-96 ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει μια ανάσα από το να ξαναβρεθεί σε έναν τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (Champions League εκείνη τη χρονιά). Αντίπαλος ξανά ο πρωταθλητής Ευρώπης της προηγούμενης χρονιάς, Άγιαξ, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών που «κατέβασε» σε αγωνιστικό χώρο.
Στις 3 Απριλίου του 1996, ο Παναθηναϊκός έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του. Η μετάδοση του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, «ο Δώνης τώρα που άρχισε την κούρσα και ο Βαζέχα που δεν είναι οφσάιντ, αν του τη βγάλει ο Δώνης, ναι, ο Βαζέχα δεν είναι οφσάιντ, ο Παναθηναϊκός αν πετύχει το γκολ είναι… γκολ, 1-0», προκαλεί και θα προκαλεί για όσα χρόνια και αν περάσουν, ρίγη στους Παναθηναϊκούς όλου του κόσμου.
Βεβαίως εκείνη η νίκη που έσπασε αήττητο 14 χρόνων και 189 αγώνων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Άγιαξ στο Ντε Μέερ, δεν συνοδεύτηκε με θετικό αποτέλεσμα στην Αθήνα, όπου και το “τριφύλλι” γνώρισε τον αποκλεισμό από τον τελικό της Ρώμης. Ωστόσο, δεν μειώνει την αξία της φοβερής πορείας εκείνης της ομάδας.
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Οι επόμενες δύο φορές που συναντήθηκε ο Παναθηναϊκός με ολλανδική ομάδα, ήταν με την Αϊντχόφεν. Η πρώτη ήταν για τους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2004-2005 στην ίσως πιο άτυχη χρονιά για το “τριφύλλι”, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί ως τρίτο με 9 βαθμούς, πίσω από Αϊντχόφεν και Άρσεναλ, έχοντας μόνο μια ήττα σε 6 παιχνίδια, με 1-0 από τους Ολλανδούς στο «Φίλιπς Στάντιουμ». Στην Αθήνα το “τριφύλλι” είχε φιλοδωρήσει με 4 γκολ τους Ολλανδούς που, αν και διασύρθηκαν, είχαν περάσει ως πρώτοι με 10 βαθμούς. Έκανα αναφορά προηγουμένως σε άτυχη χρονιά, διότι μετά τον αποκλεισμό με 9 βαθμούς από τους ομίλους του Champions League, ακολούθησε και ο άδικος αποκλεισμός από το τότε Κύπελλο UEFA με την ήττα με 2-0 στη Σεβίλλη από την ομώνυμη ομάδα (1-0 το πρώτο παιχνίδι), όπου είχε στιγματιστεί από την τραγική διαιτησία του Νορβηγού διαιτητή Τομ Χένινγκ, που είχε αποβάλλει με 2 κίτρινες κάρτες στην ίδια φάση τον Έκι Γκονζάλες.
Η δεύτερη συνάντηση με την Αϊντχόφεν και τελευταία με ολλανδική ομάδα ήταν για τους ομίλους του Europa League τη σεζόν, 2014-15, μια χρονιά που ξέχασαν γρήγορα όλοι στον Παναθηναϊκό αφού ο απολογισμός ήταν μόλις δύο ισοπαλίες σε 6 αγώνες. Με την Αϊντχόφεν, ο Παναθηναϊκός είχε μια ισοπαλία (1-1) με καλή εμφάνιση στην Ολλανδία και μια ήττα με (2-3) στην Αθήνα.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που βγαίνει από την προϊστορία με τις ολλανδικές ομάδες, είναι πως στους αγώνες της Αθήνας δεν έχουμε καμία ισοπαλία. Είτε θα κερδίζει ο Παναθηναϊκός (2 νίκες), είτε οι Ολλανδοί (2 νίκες επίσης). Στη Λεωφόρο μάλιστα, επίσης είναι μοιρασμένα τα πράγματα, αφού το “τριφύλλι” μετρά και εκεί μια νίκη και μια ήττα και τα δύο αποτελέσματα με την Αϊντχόφεν.
Όπως και να έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει αποκτήσει πλέον τη σημασία ενός από τα «παραδοσιακά ντέρμπυ» της Ευρώπης, αφού ο “Αίαντας” έχει συναντηθεί με τον Παναθηναϊκό σε δύο από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του. Και από την άλλη πλευρά βεβαίως, οι συναντήσεις όχι μόνο του Άγιαξ αλλά και όλων των ολλανδικών ομάδων με τον Παναθηναϊκό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευρωπαϊκή ιστορία του “τριφυλλιού”, με κάποιες από αυτές να αντιπροσωπεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.