Editorial
Στήριξη μεν, μεταγραφές δε
Ο Παναθηναϊκός υπέστη άλλη μια ήττα – σοκ, αυτή τη φορά από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ, και οι “προπονητές του καναπέ” άρχισαν ήδη να προδικάζουν την πορεία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Γράφει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
O Παναθηναϊκός για ακόμη μια φορά φέτος μας εξέπληξε αρνητικά, όχι τόσο από το γεγονός πως έχασε από την Κουμπάν , όσο από το ότι τον “σκότωσε” ΕΝΑΣ ΠΑΙΧΤΗΣ. Ο Ντιλέινι ήταν εξαιρετικός και μέσα σε πέντε λεπτά σκόραρε είκοσι τρείς πόντους, δίνοντας ουσιαστικά τη νίκη στην Λοκομοτίβ.
Coach, κάτι έπρεπε να κάνεις…
Όπως αναφέραμε πριν, ο Ντιλέινι ήταν καθοριστικός για μια ακόμη μεγάλη νίκη της Λοκομοτίβ. Αυτή τη φορά, ο ηγέτης των Ρώσων (και αγαπημένο παιδί του Μπαρτζώκα) ήταν άποντος για εικοσιπέντε λεπτά στο ματς χάρη στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία του Καλάθη, σε συνδυασμό βέβαια με τη αμυντική στρατηγική που είχε καταστρώσει ο coach Τζόρτζεβιτς.
Στα μέσα της τρίτης περιόδου ο Αμερικανός σταρ βρήκε τον τρόπο και με συνεχόμενα τρίποντα έκρινε την αναμέτρηση υπέρ των Ρώσων.
Φυσικά, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το να χάνεις από έναν παίχτη είναι ταπεινωτικό. Αλλά να βλέπεις αυτόν τον παίχτη να σε “ταπεινώνει” και εσύ να μη μπορείς να κάνεις τίποτα, είναι ότι χειρότερο για έναν προπονητή.
Εδώ προπονητές δεν είμαστε, αλλά ο Σέρβος θα ήταν καλό να έχει στο μυαλό του ένα “plan b” στο μαρκάρισμα του Ντιλέινι ή του κάθε Ντιλέινι. Ίσως να είχε ένα δεύτερο σχέδιο αμυντικής τακτικής και απλά να μην εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε.
Πονάει στις θέσεις του Center και του άσσου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής είναι οι θέσεις του Play-maker και του σέντερ. Οι απουσίες των Παππά – Μποχωρίδη έχουν στοιχίσει στον Παναθηναϊκό, στην περιφέρεια λείπει η φρεσκάδα και το rotatiοn, δηλαδή οι εναλλακτικές λύσεις που έχει κάθε ομάδα μεγάλου επιπέδου όπως είναι το “Τριφύλλι”.
Αλλά ας τα πάρουμε ένα -ένα από την αρχή.
Στη θέση του άσσου υπάρχουν οι Καλάθης – Διαμαντίδης.
Ο αρχηγός του Εξάστερου βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγική και για αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία του Διαμαντίδη του επιτρέπει να αγωνίζεται για περίπου δεκαπέντε ποιοτικά λεπτά. Όταν όμως αγωνίζεται για εικοσιπέντε, τριάντα, τριανταπέντε λεπτά, όχι μόνο δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, αλλά της δημιουργεί αγωνιστικά προβλήματα και περισσότερες αδυναμίες.
Φέτος επέστρεψε στην ομάδα ο Νικ Καλάθης. Ένας παίχτης όπου ήταν ο “διακαής πόθος” του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Έπειτα από δυο χρόνια προσπάθειας, ο ισχυρός άνδρας του “Τριφυλλιού”, κατάφερε να τον επαναπατρίσει. Έτσι, συνυπολογίζοντας τον τραυματισμό του Παππά, μαζί με Μποχωρίδη θα συμπλήρωναν την θέση του Play-maker.
Mε τον απρόσμενο τραυματισμό του Μποχωρίδη, ο Καλάθης έμεινε ουσιαστικά μόνος του στην θέση “1” χωρίς κάποιο στήριγμα. Φυσικά, όταν βρίσκεται μαζί του, ο Διαμαντίδης δεν θα πρέπει να αποτελεί στήριγμα, αλλά μια έξτρα βοήθεια. Εν κατακλείδι, ο Καλάθης δεν έχει ΚΑΜΙΑ βοήθεια και φυσικό είναι μετά από κάποια λεπτά να πέφτει η απόδοση του και κατά συνέπεια και της ομάδας.
Γκιστ μόνος ψάχνει …
Η θέση του center είναι ακόμη ένα σημείο στο οποίο “πονάει” ο Παναθηναϊκός. Πιο συγκεκριμένα, όποτε το “Τριφύλλι” αντιμετωπίζει ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα που διαθέτει ψηλούς σαν τους Σάμιουελ και Λαβάλ – δυο πολύ αλτικοί ψηλοί – οι λεγόμενοι Mobiles Centers, δυσκολεύεται να τους “νικήσει” με Ραντούλιτσα και Κούζμιτς. Έτσι, ο Γκιστ είναι η μοναδική λύση που υπάρχει για το μαρκάρισμα τους.
Ωστόσο, ο Γκιστ αναγκάζεται να καλύπτει δυο θέσεις, αυτές του “4-5”. Φυσικά, αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο, εκτός αν ο Παναθηναϊκός διέθετε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ , αλλά αφού δεν τον διαθέτει, ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού χρειάζεται μια, ίσως και δυο βοήθειες. Διότι αν ο Γκιστ συνεχίσει σε τέτοιους ρυθμούς, θα υπάρξουν σίγουρα τραυματισμοί και ο Εξάστερος φυσικά θα μείνει χωρίς αθλητικό παίχτη. Πράγμα το οποίο απαγορεύεται για μια σύγχρονη ομάδα που έχει υψηλά στάνταρ. Έτσι, αναγκαστική λύση είναι η απόκτηση ενός υπερκινητικού “τεσσαροπένταρου” (mobile center).
Στήριξη και μόνο στήριξη
“Παναθηναϊκός στα εύκολα, Παναθηναϊκάρα στα δύσκολα”, είναι η φράση την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού.
Άλλωστε μετά τον Γενάρη θα δούμε έναν τελείως διαφορετικό Παναθηναϊκό. Με την προσθήκη του ψηλού (;) και του περιφερειακού, μαζί με την επάνοδο των Παππά – Μποχωρίδη, το “Τριφύλλι” θα ανέβει επίπεδο και θα υπάρχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις.