Editorial
Ποιος είπε ότι ο Ραντούλιτσα είναι κακός αμυντικός;
Είναι γνωστό ότι ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είναι ένας χαρισματικός σκόρερ, αλλά συγχρόνως κι ένας πολύ ευάλωτος αμυντικός. Ή μήπως όχι; Ο Κωνσταντίνος Πανάς καταρρίπτει το μύθο που θέλει τον Σέρβο σέντερ του Παναθηναϊκού να δέχεται περισσότερους πόντους απ’ όσους βάζει, σε μια απολαυστική έρευνα που πρέπει να διαβάσετε.
Για τον Ραντούλιτσα και τη σχέση του με την άμυνα, έχει χυθεί πολύ μελάνι από πολλούς συναδέλφους και μη. Ωστόσο, επειδή το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που πολλοί το παρακολουθούν, αλλά λίγοι το καταλαβαίνουν, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία τρία ματς του Σέρβου σέντερ στην Euroleague για να καταλάβουμε πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος του, τόσο σε επίπεδο άμυνας, όσο και σε επίπεδο επίθεσης.
Νταρουσάφακα
Αρχής γενομένης από το ματς με του Τούρκους στο ΟΑΚΑ, όπου οι «πράσινοι» επικράτησαν δια πυρός και σιδήρου. Εκείνο το βράδυ, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα αντιμετώπισε τον Σεμίχ Ερντέν και τον Μάρκους Σλότερ. Ο Τούρκος πέτυχε τους 8 από τους 11 πόντους του απέναντι στο Ραντούλιτσα, ενώ ο Σλότερ περιορίστηκε μόνο στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Σέρβο, με αποτέλεσμα να μην σκοράρει.
Σε αυτό το ματς, ο Ραντούλιτσα σκόραρε 17 πόντους, 9 παραπάνω και από τους δύο αντιπάλους του μαζί. Έδωσε στον Παναθηναϊκό 10 κατοχές με τα 8 ριμπάουντ και τα 3 κλεψίματά του (έχασε μια κατοχή με το 1 λάθος που σημείωσε), που σημαίνει ότι «έκλεψε» 4 προσπάθειες από αυτές που δικαιούταν. Πήρε δηλαδή 14 σουτ, την ώρα που έδωσε 10 κατοχές.
Τα 3 φάουλ που κέρδισε στο ματς μετουσιώθηκαν σε βολές, ενώ τα 4 φάουλ που έδωσε ήταν 3 πάνω στον Ερντέν, με τα 2 να καταλήγουν σε 1 στις 4 βολές, ενώ το 4ο ήταν πάνω στον Λουκ Χαρανγκόντι χαμηλά. Συνολικά, και με την ασσίστ στον Αντώνη Φώτση, πρόσφερε επιθετικά 20 πόντους την ώρα που δέχτηκε μόλις 8 από προσωπικούς αντιπάλους.
Τσεντεβίτα
Στο εύκολο πέρασμα των «πρασίνων» από την Κροατία, ο «Μίρο» κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρεις παίκτες. Κανείς τους δεν μπόρεσε να τον σταματήσει… Διαδοχικά, οι Μίρο Μπιλάν, Κάρλο Ζγκάνιετς και Μάρκο Αράποβιτς, προσπάθησαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν, να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Ο Μπιλάν σκόραρε μόλις 3 από τους 9 πόντους του απέναντι στον Ραντούλιτσα, ενώ ο Ζγκάνιετς πρόσθεσε 4 από τους 8 την ώρα που ο Αράποβιτς σκόραρε ένα δίποντο απέναντι στον Κούζμιτς. Σε αυτό το ματς ο Σέρβος σκόραρε 21 πόντους, 14 παραπάνω από τους προσωπικούς του αντιπάλους. Έδωσε στο «Τριφύλλι» 2 κατοχές με τα 3 ριμπάουντ και το 1 κλέψιμο (υπέπεσε σε 2 λάθη), που σημαίνει ότι πήρε 9 επιθέσεις περισσότερες απ’ όσες κατοχές πρόσφερε.
Πήρε δηλαδή 11 σουτ, την ώρα που πρόσφερε 2 κατοχές. Από τα 5 φάουλ που κέρδισε, τα 3 τον οδήγησαν στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Από τα 3 φάουλ που έκανε, το ένα οδήγησε σε 2/2 βολές τον Ζγκάνιετς, 1 επιθετικό φάουλ που κόστισε κατοχή και 1 φάουλ χαμηλά στον Μπιλάν. Συνολικά και με τις 3 ασσίστ που έδωσε, πρόσφερε επιθετικά 28 πόντους, την ώρα που δέχτηκε 7 από τους αντιπάλους του.
Εφές
Η τριπλέτα των εξαιρετικών εμφανίσεων ολοκληρώθηκε την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της Euroleague με αντίπαλο την Εφές Αναντολού. Εκεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικά 4 παίκτες! Απέναντι στον Σέρβο, όλοι οι αντίπαλοί του σκόραραν συνολικά 11 πόντους. Ο Ντάνστον πέτυχε 3 από τους 6 του. Ο Ντουβεριόγλου πέτυχε 1 καλάθι απέναντι στο Ραντούλιτσα, αλλά φορτώθηκε και με 2 φάουλ μέσα σε 2 άμυνες στις οποίες κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει. Επίσης, το μοναδικό του καλάθι πέτυχε και ο Τάιους απέναντι στον «Μιρο». Τέλος ο Σάριτς σκόραρε 4 πόντους από τους 18 του, όλους από ακτίνα 6.5 μέτρων.
Ο Ραντούλιτσα εκείνο το βράδυ μέτρησε 23 πόντους, 12 παραπάνω από τους προσωπικούς του αντιπάλους. Έδωσε στους «πράσινους» 4 κατοχές με 8 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο (υπέπεσε σε 5 λάθη), που σημαίνει ότι πήρε 8 κατοχές περισσότερες απ’ όσες κατοχές πρόσφερε. Πήρε δηλαδή 12 σουτ την ώρα που έδωσε 4 κατοχές. Έφθειρε τους ψηλούς της Εφες με 10 φάουλ, τα οποία του πρόσφεραν 10 βολές. Από τα 3 φάουλ που έκανε, τα 2 οδήγησαν σε 4/4 βολές των Μπράουν και Ντάνστον και το τελευταίο κόστισε κατοχή, αφού έκανε επιθετικό φάουλ στον Ντάριο Σάριτς. Συνολικά, με τις 2 ασσίστ που μοίρασε, πρόσφερε επιθετικά 28 πόντους, την ώρα που δέχτηκε 11 από τους αντιπάλους του.
Τεράστια αλλαγή στο Top 16
Βάσει του συντελεστή ριμπάουντ, κλεψιμάτων και λαθών, ο Ραντούλιτσα δίνει στον Παναθηναϊκό περίπου 3 κατοχές ανά αγώνα. Σουτάρει 9 σουτ ανά αγώνα, άρα παίρνει 6 σουτ περισσότερα από τις κατοχές που προσφέρει. Έχει δοκιμάσει στο σύνολο 63 σουτ, με τα 40 από αυτά να βρίσκουν στόχο, ενώ έχει δώσει 39 κατοχές βάσει ριμπάουντ και κλεψιμάτων.
Δηλαδή, έχει δυνατότητα επιτυχίας 97.5% βάσει κατοχών – σουτ. Αν συνυπολογίσουμε τις κατοχές που δίνει μέσω ριμπάουντ και κλεψιμάτων και αφαιρέσουμε από αυτές τα λάθη που κάνει, τότε ο «Μίρο» έχει δώσει μόνο 23 κατοχές. Που σημαίνει ότι παίρνει 40 επιθέσεις παραπάνω από τις κατοχές που προσφέρει.
Ωστόσο, παρότι φαίνεται να «κλέβει» επιθέσεις από τους υπόλοιπους “πράσινους”, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό εκτελεστή της ομάδας, αφού έχει true shooting που αγγίζει το 65%. Χάνει δηλαδή περίπου 2.5 σουτ, την ώρα που προσθέτει σχεδόν πάντα πάνω από 10 πόντους ανά αγώνα. Με αυτό τον τρόπο φαίνονται και οι κατανεμημένες επιθέσεις/κατοχές που προσπαθεί να επιτύχει ο Τζόρτζεβιτς με τους παίκτες του. Έχει το μεγαλύτερο σύστημα αξιολόγησης από κάθε άλλο παίκτη του Παναθηναϊκού με 17.1!
Σαφώς, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα δεν έγινε ξαφνικά καλός αμυντικός. Είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να σπάσει το Pick ‘n Roll του αντιπάλου με hedge out. Είναι γνωστό ότι χάνεται στις περιστροφές. Πολλές φορές μοιάζει να δίνει περισσότερη ενέργεια στην επίθεση, παρά στην άμυνα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να σε χρησιμοποιεί σωστά ο προπονητής σου. Γιατί, όταν έγραφα ότι δεν είναι σωστό ο Ραντούλιτσα να βγαίνει για hedge out, δεν κατηγορούσα τον ίδιο, αλλά την επιλογή του «Σάλε» να το πράξει.
Ορθώς λοιπόν ο Τζόρτζεβιτς χρησιμοποιεί πολλές βοήθειες όταν επρόκειτο για την άμυνα του Ραντούλιτσα. Τρεις φορές είδαμε στο ματς με την Εφές, ότι ο Ραντούλιτσα έσπευδε σε βοήθεια, και ενώ έμενε παίκτης ελεύθερος, ήταν πάντα εκεί ο Φελντίν για να κλέψει. Επίσης πλέον, αφού ο Σέρβος δεν χρειάζεται να σπαταλάει ενέργεια βγαίνοντας στην κορυφή, χρησιμοποιεί περισσότερο τα χέρια του, και σε συνδυασμό με το υψηλό IQ του, οδηγείται σε αρκετά κλεψίματα.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Σέρβος δεν έχει δουλέψει το σώμα του ώστε να αγωνίζεται πάνω από 25 λεπτά ανά αγώνα. Παρόλα αυτά, είναι… κομπιούτερ από την άποψη ότι τα 18 από τα 25 λεπτά που συνολικά θα παίξει, θα είναι ποιοτικά. Είναι φυσιολογικό μια νέα ομάδα να έχει σκαμπανεβάσματα όταν δεν έχει ανάσες και ειδικά όταν προέρχεται από Eurobasket. Πλέον, με το ρόστερ όχι απλά γεμάτο, αλλά να είναι το πιο πλήρες τα τελευταία 3 χρόνια, χρειάζεται απλά υπομονή για να έρθουν τα αποτελέσματα.