Editorial
Ο Στραματσόνι εκθέτει τον Αναστασίου
Μπορεί ο Αντρέα Στραματσόνι να μετρά μόλις μερικούς μήνες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ωστόσο με τη δουλειά του και τις αποφάσεις του – άθελά του – έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον προκάτοχό του στην τεχνική ηγεσία του “Τριφυλλιού”, Γιάννη Αναστασίου.
Όταν ένας προπονητής αντικαθιστά κάποιον άλλο, η διαδικασία της σύγκρισης είναι αναπόφευκτη. Και όχι άδικα. Μέσω αυτής της… άχαρης διαδικασίας διαπιστώνεται τελικά εάν εκείνος που αφίχθη, δικαίως αντικατέστησε αυτόν που “κούνησε μαντίλι”. Στην προκειμένη περίπτωση, αναφερόμαστε στους Αντρεά Στραματσόνι και Γιάννη Αναστασίου, με τον Ιταλό τεχνικό να “κερδίζει” ήδη από το… ημίχρονο τον “Ολλανδό”.
Οι επιλογές προσώπων
Ένας από τους κύριους λόγους που ο Γιάννης Αναστασίου είχε συγκεντρώσει επάνω του το μένος της “πράσινης” εξέδρας, ήταν οι επίμονες επιλογές του σε συγκεκριμένα πρόσωπα που αποδεδειγμένα δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα. Η αλήθεια είναι, ότι ο 42χρονος τεχνικός στήριξε μέχρι τέλους ορισμένους παίκτες, που στο φινάλε δεν τον δικαίωσαν με την απόδοσή τους.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, ο Αντρέα Στραματσόνι… “ανοίγει το σκορ”. Αξιολογεί το ρόστερ και αποφασίζει να κρατήσει στο Κορωπί μόνο όσους πραγματικά το αξίζουν, τοποθετώντας στην περιβόητη “μαύρη” λίστα παίκτες όπως οι Τριανταφυλλόπουλος, Μπούρμπος, Χουχούμης, Μαρινάκης, Νίνης κλπ. Και πράγματι, ας μην κρυβόμαστε, οι παραπάνω ποδοσφαιριστές δεν είχαν την εξέλιξη που όλοι περίμεναν στο “Τριφύλλι”.
Ακόμη, ο “Στράμα” έβαλε στο παιχνίδι και… “χαρτιά” που θεωρούνταν “καμμένα” επί θητείας Αναστασίου. Ο Νίκος Καλτσάς έχει βρει τον καλό του εαυτό, ο Βίκτορας Κλωναρίδης εμφανίζεται βελτιωμένος και ο Μενχτί Αμπεΐντ στις πρόσφατες αναμετρήσεις δεν θυμίζει σε τίποτα τον “άνοστο” παίκτη του 1ου γύρου του πρωταθλήματος.
Ο απογαλακτισμός από τον ρόμβο
Για την εμμονή του Γιάννη Αναστασίου με τον ρόμβο στο χώρο του κέντρου έχουμε ξαναμιλήσει. Ο “Ολλανδός” επέμεινε μετά μανίας σε ένα σύστημα, το οποίο βάσει της εικόνας που παρουσίαζε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, δεν ταίριαζε στην ομάδα, δεν είχε θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν προτιμάτε.
Στον αντίποδα, ο Αντρέα Στραματσόνι δεν φοβήθηκε να πειραματιστεί με το “καλημέρα”, ώστε να καταλήξει στο ιδανικότερο σύστημα που θα ταιριάξει στο “Τριφύλλι”. Τελικά, ο Ιταλός είδε αυτό που βλέπαμε και εμείς από τον Σεπτέμβριο του 2015, αποφασίζοντας ότι αυτό που λείπει από τους “πράσινους” είναι, αφενός η ταχύτητα, και αφετέρου το παιχνίδι από τις πτέρυγες.
“Είμαστε πλήρεις” vs “Χρειαζόμαστε ενίσχυση”
Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, ο Αντρέα Στραματσόνι δεν φοβήθηκε να πει δημόσια ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από σημαντική ενίσχυση, εάν επιθυμεί να… διασώσει ότι σώζεται την φετινή σεζόν. Οι “πράσινοι” απέκτησαν τον Τζιαντομένικο Μέστο για το… πολύπαθο δεξί άκρο της άμυνας, ενίσχυσαν την ταχύτητα και τα άκρα της ομάδας με τους Ολιβιέ Μπουμάλ και Παναγιώτη Βλαχοδήμο, ενώ παράλληλα πρόσθεσαν στο ρόστερ σέντερ φορ, ολοκληρώνοντας μια κίνηση που θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο.
Ο Γιάννης Αναστασίου “έπρεπε” να αποδείξει σε όλους, και πρώτα στον εαυτό του, ότι το πλάνο του καλοκαιριού του 2015 καταρτίστηκε σωστά, παράγοντας τα ζητούμενα αποτελέσματα. Επιμένοντας ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει πλήρες ρόστερ, ενώ ήταν εμφανές ότι οι προσθήκες είναι επιβεβλημένες, επιμένοντας σε ποδοσφαιριστές που ήρθαν με μεταγραφή, ενώ εκείνοι δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα (βλ. Λουντ, Βέμερ), ο “Ολλανδός” έχασε μια και καλή το “παιχνίδι”.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι επιλογές Στραματσόνι αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τα λάθη, τις αστοχίες και τις εμμονές του Γιάννη Αναστασίου, πράγματα δηλαδή που ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα από τη στιγμή που ο τελευταίος δεν έμοιαζε σε τίποτα στον “Ολλανδό” των αγωνιστικών περιόδων 2013/14 και 2014/15.
Επικοινωνία: arisantonopoulos@yahoo.gr