Editorial
Ο Λάσο… δικαίωσε τον Πιτίνο!
Ο Νικόλας Φλωράτος σχολιάζει την εικόνα του Παναθηναϊκού στο Game 2, εξηγεί πώς ο Λάσο δικαίωσε όσα έλεγε ο Πιτίνο τον… Φεβρουάριο, αναλύει την λογική πτώση του Καλάθη και καταλήγει στο ηθικό δίδαγμα ενόψει της επόμενης ημέρας.
Ο Νικόλας Φλωράτος σχολιάζει την εικόνα του Παναθηναϊκού στο Game 2, εξηγεί πώς ο Λάσο δικαίωσε όσα έλεγε ο Πιτίνο τον… Φεβρουάριο, αναλύει την λογική πτώση του Καλάθη και καταλήγει στο ηθικό δίδαγμα ενόψει της επόμενης ημέρας.
Ήταν 26 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους όταν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Ρικ Πιτίνο ως αντικαταστάτη του Τσάβι Πασκουάλ στον «πράσινο» πάγκο. Δύο μήνες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, όντας καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αμερικανός προπονητής δήλωνε: «Η ομάδα ήταν χτισμένη διαφορετικά απ’ ότι θέλω εγώ. Ο καλύτερος παίκτης είναι ο Καλάθης. Ένας τρομερός πασέρ. Εάν έχεις τον Καλάθη πρέπει να τον περιστοιχίσεις με εξαιρετικούς σουτέρ. Η ομάδα δεν ήταν χτισμένη για τον Καλάθη και αυτό ήταν το πρόβλημα». Έκτοτε, ο Παναθηναϊκός σημείωσε τέσσερα διπλά (Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο) και με επτά νίκες στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές (η αντεπίθεση ξεκίνησε δύο ημέρες πριν τη συγκεκριμένη δήλωση με νίκη στο ΟΑΚΑ επί της Χίμκι) οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Νίκησε την λογική, επέστρεψε στην πραγματικότητα
Κρατώντας την ατάκα του Πιτίνο στο πίσω μέρος του μυαλού ως μια πραγματικότητα, στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός κατάφερε κάτι σχεδόν απίθανο: να νικήσει την λογική. Μια λογική που έλεγε ότι μια ομάδα η οποία δεν είναι χτισμένη γύρω από τον ηγέτη της (και μοναδικό αξιόλογο οργανωτή που διαθέτει), σε ένα δίκαιο άθλημα όπως είναι το μπάσκετ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο Αμερικανός, όμως, έκανε το θαύμα του. Το «ραβδάκι» του μεταμόρφωσε τους «πράσινους», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το φορμάρισμα της «αεροπορίας», είδαν τον αρχηγό τους να ανεβάζει στροφές και όλοι μαζί να γυρίζουν απ’ την κόλαση.
Το κατόρθωμα του Παναθηναϊκού ήταν τόσο μεγάλο και η αγωνιστική του μεταμόρφωση τόσο ριζική, που ξεκινώντας η σειρά απέναντι στην Ρεάλ, υπήρχε μια έντονη αισιοδοξία, μεγαλύτερη ακόμα και από χρονιές με πιο… ορθόδοξα δομημένο ρόστερ και πλεονέκτημα της έδρας. Πράγματι, στο Game 1, οι «πράσινοι» επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει, έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Παρ’ όλα αυτά, η αισιοδοξία συνέχισε να είναι διάχυτη, η πίστη για break ενισχύθηκε, αλλά το Game 2 ήρθε για να μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα που είχε αναφέρει ο Ρικ τον Φεβρουάριο και να μας υπενθυμίσει ότι ο Αμερικανός είναι ένας θρύλος της προπονητικής, αλλά όχι μάγος.
Για να αναδειχθεί το φαγητό, χρειάζεται η κατάλληλη γαρνιτούρα
Ότι από το ξεκίνημα της σειράς απέναντι στην Ρεάλ ο Καλάθης δεν είναι ο γνωστός Νικ που πήρε τον Παναθηναϊκό απ’ το χέρι και τον έφερε ως εδώ είναι αλήθεια. Καλώς ή κακώς, για να μπορέσει μια ομάδα που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από έναν παίκτη να πάρει ένα τόσο μεγάλο «διπλό», πρέπει αυτός ο παίκτης να βρίσκεται σε καλή μέρα. Ακόμα και το ότι οι «πράσινοι» αγκάλιασαν το break στο Game 1, οφείλεται στον αρχηγό τους. Όταν ο Νικ «απασφάλισε», ο Παναθηναϊκός πάτησε γκάζι και έφτασε ως την ανατροπή. Όταν ο Νικ σταμάτησε να βρίσκει λύσεις, ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε κι εν τέλει ηττήθηκε. Επομένως, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, δε γίνεται να μη σταθείς στην κακή εικόνα του αρχηγού. Αυτή, όμως, δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια, αλλά… η μισή.
Ο Καλάθης θεωρείται δικαίως ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ στην Ευρώπη γιατί μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ εκτός από ένα: να σκοράρει πίσω από τα 4-5 μέτρα με συνέπεια. Αν το έκανε κι αυτό, θα βρισκόταν στο NBA. Είναι ευλογία για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα να έχει έναν τόσο πολυσύνθετο παίκτη στο ρόστερ της, αλλά είναι επίσης «αμαρτία» για την ομάδα που τον έχει, να μην μπορεί να τον εκμεταλλευτεί στο μάξιμουμ. Τι χρειάζεται; Μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να δώσει την απάντηση. Πέρυσι, ο Καλάθης βρέθηκε μια ανάσα από το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, ενώ στα play-offs ηγήθηκε της προσπάθειας της ομάδας του Πασκουάλ μετρώντας κατά μέσο όρο 16.8 πόντους, 7.3 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ, 1.5 κλέψιμο και 19.5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ένα double-double στο Game 1 και 26 και 18 πόντους σε Game 3 και Game 4 αντίστοιχα.
Δίπλα του είχε τον Ντένμον του 41.7% στα τρίποντα, τον Λεκαβίτσιους που πέρυσι σούταρε με 48.6% έξω απ’ τα 6.75, τον Λοτζέσκι του 45.5%, τον Ρίβερς του 35.8%, τον Σίνγκλετον του 46.1% και τους «μπουκαδόρους» Τζέιμς και Παππά σε μια ομάδα με πολλές και διαφορετικές επιλογές από το τρίποντο. Φέτος, ο Παναθηναϊκός έχασε Ντένμον, Ρίβερς, Σίνγκλετον και Τζέιμς, ο Παππάς ήταν άτυχος, ο Λοτζέσκι έπεσε από το 45.5% στο 31.7% μην έχοντας αγωνιστικό ρυθμό και ο μόνος αξιόλογος σουτέρ του είναι ο – κατά τα άλλα ασταθής – Λούκας Λεκαβίτσιους (40%).
Ο Λάσο απέδειξε πόσο δίκιο είχε ο Πιτίνο
Σε μια τέτοια ομάδα λοιπόν, χωρίς κάποια επί της ουσίας απειλή μακριά από τη ρακέτα, ο Λάσο πήρε την πιο λογική απόφαση. Έκλεισε την άμυνά του εμποδίζοντας την τροφοδοσία των φορμαρισμένων ψηλών, πίεσε ασφυκτικά τον Καλάθη στο κατέβασμα, αποφάσισε να τον μαρκάρει στον χώρο για να μην του δώσει την ευκαιρία να ξεμαρκαριστεί και να βρει πάσα ή τελείωμα κοντά στο καλάθι και παίζοντάς τον under σε όλα τα σκριν, τον άφησε να σουτάρει. Κι ας έβαζε δύο, τρία ή και τέσσερα σερί, ο Λάσο ήξερε ότι ο Νικ δεν είναι ο παίκτης που θα τα βάζει όλο το βράδυ και πολύ σοφά αποφάσισε να τον εκθέσει για να μην εκτεθεί η ομάδα του.
Ο Λάσο, επίσης, γνώριζε ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έπαιρνε τρίποντα και πως όσο εύστοχος κι αν ήταν, είναι σχεδόν απίθανο για τον φετινό «Εξάστερο» να βάλει πάνω από 9-10. Επομένως, όλο το «ζουμί» ήταν στο «ζωγραφιστό». Έπαιξε με το μυαλό του Καλάθη, αποσυντόνισε τους υπόλοιπους που έβλεπαν ότι μπορούσαν να κάνουν αυτό που δεν τους αφήνει ο προπονητής τους (τρίποντο) και να μην έχουν χώρο για να κάνουν αυτό που ξέρουν (παιχνίδι στο low post), βελτίωσε την άμυνα στο transition της ομάδας του και το αποτέλεσμα; Φανέρωσε όλες τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού που ο Πιτίνο είχε καταφέρει να «μακιγιάρει» άψογα, εξέθεσε τον ηγέτη της ελληνικής ομάδας και έκανε… εικόνα την προ δύο μηνών δήλωση του Αμερικανού Hall of Famer.
Το μάθημα για την επόμενη μέρα
Ανεξαρτήτως έκβασης της σειράς, οι «μάχες» με την Ρεάλ είναι ένα πολύ μεγάλο μάθημα ενόψει της νέας σεζόν. Το Game 2 ήταν η παρουσίαση στην… πράξη όσων έχει πει κατά καιρούς ο Πιτίνο αναφορικά με το ρόστερ και η απόδειξη στα χέρια οποιουδήποτε βρίσκεται στο τιμόνι από το καλοκαίρι κι έπειτα στο «γιατί πρέπει να αλλάξει ριζικά το ρόστερ», όσον αφορά στους ξένους.
Σε προηγούμενό μου άρθρο έχω υποστηρίξει την άποψη πως οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τις μεγάλες ομάδες και οι μεγάλες ομάδες κάνουν μεγάλους παίκτες… μύθους. Υπό την καθοδήγηση του Πιτίνο (πρέπει πάντα να αναφέρεται), ο Καλάθης έκανε τον Παναθηναϊκό να φαίνεται μεγάλη ομάδα, ωστόσο απέναντι σε μια μεγάλη αντίπαλο, στα πιο κρίσιμα ματς της χρονιάς, έλειπαν τα υπόλοιπα στοιχεία που θα την έκαναν ακόμα μεγαλύτερη. Ο Παναθηναϊκός έδωσε το δικαίωμα στον Λάσο να βγάλει off τον Νικ σχετικά εύκολα. Αν, όμως, ο Ισπανός είχε να σκεφτεί πως εκτός του Καλάθη, υπήρχε άλλος ένας καλός οργανωτής, ένας «φονιάς», ένας «μπουκαδόρος» και ένας ψηλός με αξιόλογο σουτ απ’ την περίμετρο, πόσο εύκολο θα ήταν γι’ αυτόν να εφαρμόσει την ίδια άμυνα; Και αν δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή του Καλάθη, από τη στιγμή που αναγκαστικά η «Βασίλισσα» θα είχε να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα;
Όσα αναφέραμε παραπάνω, εκτός από την οπτική απεικόνιση όλων όσων εννοούσε ο Πιτίνο τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι και οι συνέπειες της πραγματικότητας αυτών που υποστήριξε. Είναι δεδομένο ότι οι «πράσινοι» θα παλέψουν μέχρις εσχάτων γιατί η φύση της ομάδας και του προπονητή είναι τέτοια, ωστόσο και το 7ο να ερχόταν, το ηθικό δίδαγμα θα παρέμενε το ίδιο: μπορείς να πετύχεις πηγαίνοντας κόντρα στην λογική, αλλά για να έχει διάρκεια χρόνων η επιτυχία σου, οφείλεις να την ακολουθήσεις, τουλάχιστον στις πιο «must» πτυχές της.
ΥΓ: Όλοι στο ΟΑΚΑ για το 2-1!
ΥΓ2: Όλοι στο ΟΑΚΑ για το 2-2!
ΥΓ3: Ο Παναθηναϊκός διαθέτει εξαιρετική πρώτη ύλη και έναν σπουδαίο προπονητή.
ΥΓ4: Κάτω τα χέρια απ’ τον Καλάθη.
Διαβάστε ακόμη…
«Όχι» στα… λαϊκά δικαστήρια!
Τσαρτσαρής για Καλάθη: «Στην Ελλάδα είμαστε 60% νερό και 40% αχαριστία»
Σαφές μήνυμα από Γιαννακόπουλο σε Καλάθη! (Pic)