Editorial
Ο… “άνευρος” Πάβλοβιτς και ο πολύτιμος Καλάθης
Ο Κωνταντίνος Πανάς μέσω του “Όλα Πράσινα” θέλησε να σας βάλει μέσα στη τακτική που ακολούθησαν οι “πράσινοι” για να φτάσουν στην εύκολη επικράτηση απέναντι στη Ζιέλονα Γκόρα με 82-51 για την προτελευταία αγωνιστική της Euroleague.
Στο 1ο Δεκάλεπτο
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναμέτρηση με τους Καλάθη, Φελντίν, Πάβλοβιτς, Γκιστ και Κούζμιτς και κατευθείαν επέλεξε να επιτίθεται από το ποστ με κύριο εκφραστή τον Σέρβο σέντερ. Οι Πολωνοί απάντησαν άμεσα στέλνοντας βοήθειες μόλις η μπάλα πήγαινε στον Κούζμιτς, γνωρίζοντας ότι δεν είναι και ο καλύτερος παίκτης στο να σπάει τη μπάλα. Έτσι ρίσκαραν και το σουτ του Πάβλοβιτς, αφού ο παίκτης που πήγαινε στη βοήθεια ήταν ο προσωπικός αντίπαλος του Μαυροβούνιου. Ο Παναθηναϊκός μόλις κατάλαβε ότι δε μπορούσε να πάρει πόντους από το ποστ έψαξαν το περιφερειακό σουτ επιτυχημένα. Η Γκόρα από την άλλη, χτυπούσε με Pick ‘n Roll και φυσικά στο transition που είναι το σήμα κατατεθέν της. Όταν πέρασε ο Ραντούλιτσα και ο Γιάνκοβιτς, οι Πολωνοί γύρισαν κατευθείαν σε ζώνη 2-3, ώστε να μη φτάσει η μπάλα στο θηριώδη σέντερ του τριφυλλιού. Με την είσοδο του Διαμαντίδη, η Ζιέλονα γύρισε σε 3-2 ζώνη, καθώς η προηγούμενη αμυντική τακτική διασπάστηκε επιτυχημένα. Τόσο ο Διαμαντίδης, όσο και ο Καλάθης έπαιζαν άμυνα από μπροστά τους γκαρντ της πολωνικής ομάδας ώστε να μη τους δώσουν την ευκαιρία να πάνε σε προσωπική μονομαχία με τους Κούζμιτς και Ραντούλιτσα. Αντιθέτως, με αλλαγές αντιμετώπισε ο Τζόρτζεβιτς τον Πονίτκα που ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τους πράσινους.
Φάσεις Κλειδιά
Σε αυτή την άμυνα, η Ζιέλονα Γκόρα επέλεξε να πάνε σε man to man. Η μπάλα βρισκόταν στον Καλάθη. Ο Γιάνκοβιτς ανεβαίνει στα φτερά και παίρνει τη μπάλα από τον Καλάθη, ο οποίος πηγαίνει στη γωνία οπού βρισκόταν ο Φελντίν.
Ο Φελντίν με τη σειρά του παίρνει το σκριν του Γκιστ και ανεβαίνει στη κορυφή, όπου παίρνει τη μπάλα από τον Γιάνκοβιτς.
Ο Γκιστ τραβιέται στο τρίποντο την ώρα που ο Φελντίν και ο Ραντούλιτσα παίζουν Pick ‘n Roll. Ο Σέρβος παίρνει τη μπάλα στη κορυφή και αφού ο παίκτης που είχε ο Γκιστ τραβήχτηκε στο τρίποντο, ο Καλάθης με κόψιμο από τη baseline παίρνει την πάσα από τον Ραντούλιτσα για το εύκολο lay up. (Φώτο 1, 2, 3)
Η δεύτερη φάση που μου άρεσε από το πρώτο δεκάλεπτο ήταν όταν οι Πολωνοί έπαιζαν box and 1 άμυνα, με το Ρέινολντς να μαρκάρει το Διαμαντίδη man to man για να του δυσκολέψει τη πάσα. Βέβαια, χρειαζόταν ένα απλό σκριν του Κούζμιτς και ένα backdoor κόψιμο του Βλάντο για να έρθει το εύκολο καλάθι. (Φώτο 11, 12)
Στο 2ο δεκάλεπτο
Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν το δεύτερο δεκάλεπτο με τους Διαμαντίδη, Φελντίν, Γιάνκοβιτς, Φώτση και Ραντούλιτσα και ο Τζόρτζεβιτς έδωσε εντολή για αρκετά περιφερειακά σουτ. Οι Πολωνοί συνέχισαν με ζώνη 2-3, ώστε να διαφυλάξουν τη ρακέτα, αλλά ήταν αρκετά soft. Με την είσοδο των Καλάθη και Γκιστ το «τριφύλλι» επέλεξε να παίξει με παγίδες και zone press με κύριους συντελεστές τους Γκιστ, Φελντίν και Καλάθη. Γκιστ και Φελντίν συνεργάστηκαν άψογα αρκετές φορές και διέσπασαν ουκ ολίγες φορές την άμυνα της Ζιέλονα Γκόρα. Καλάθης και Φελντίν έπαιζαν επιθετικά πάνω στους Μποστ και Ρέινολντς, ώστε να τους δυσκολέψουν και να μη τους αφήσουν να οργανώσουν κατάλληλα το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός άυξησε συνολικά την πίεση στην άμυνά του, πράγμα που οδήγησε σε αρκετούς εύκολους πόντους στο transition. Ο Καλάθης πήρε αρκετές προσπάθειες και έσπασε τη ζώνη των Πολωνών, όποτε τους έπιανε ανοργάνωτους. Με την είσοδο του Κούζμιτς βγήκαν τρεις πολύ καλές συνεργασίες με το Διαμαντίδη. Η μπάλα από τη κορυφή πήγαινε στα φτερά και από εκεί στον σέντερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να τελειώσει τις φάσεις. Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με 47-33.
Φάσεις Κλειδιά
Η μπάλα είναι στα χέρια του Διαμαντίδη. Ο Κούζμιτς δίνει σκριν, αλλά ο Διαμαντίδης τον στέλνει στο ποστ. Επιλέγει να παίξει Pick‘n Pop με τον Γκιστ. Ο Αμερικανός παίρνει τη μπάλα στη κορυφή και την αφήνει στον Νικ Καλάθη. Ο Γκιστ κάνει γρήγορα το backdoor κόψιμο και έχουμε το alley-oop κάρφωμα. (Φώτο 21, 22, 23)
Στο 3ο δεκάλεπτο
Ο Παναθηναϊκός έκλεισε με ένα καλό προβάδισμα το πρώτο ημίχρονο και κατάφερε με εξαιρετική άμυνα και στοχευμένες επιθέσεις να το μεγιστοποιήσει και να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 20 πόντους (67-47). Το “Τριφύλλι” ξεκίνησε με τους Καλάθη, Φελντίν, Πάβλοβιτς, Γκιστ και Ραντούλιτσα. Ο Τζόρτζεβιτς επέλεξε επιθετική άμυνα στον Πονίτκα με τον Πάβλοβιτς να προσπαθεί να μένει μπροστά του παίζοντας under the screen. Αμυντικά, στο Pick ‘n Roll ο Καλάθης έσπαγε τα σκριν, έμενε και πίεζε το γκαρντ που είχε μπάλα και έτσι κατέστρεψε αυτό το παιχνίδι των Πολωνών. Στη μόνη περίπτωση που ο Νικ έχασε τον παίκτη του, ο Ραντούλιτσα βγήκε αποτελεσματικά στο hedge out. Η Ζιέλονα Γκόρα συνέχιζε την άμυνα ζώνης 2-3, αλλά ο Παναθηναϊκός την έσπασε με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στο πρώτο δεκάλεπτο (βλ. Φάση κλειδί 1). Στη συνέχεια η μπάλα πήγαινε στον Γκιστ στο ποστ με στόχο να έρθει βοήθεια στον Αμερικανό και αυτός να πασάρει στην αδύναμη πλευρά για ελεύθερο τρίποντο. Βέβαια οι Πολωνοί το διάβασαν και δεν έγινε αυτό που επέλεξε ο Παναθηναϊκός. Η Ζιέλονα Γκορα μόλις έχασε τη διαφορά, πήγε σε γρήγορα σουτ τα οποία δε βρήκαν στόχο.
Φάσεις Κλειδιά
Θα τοποθετούσα το κάρφωμα του Γκιστ μετά από πάσα του Ραντούλιτσα, αλλά ήταν ίδια ακριβώς με την πάσα του Σέρβου στον Καλάθη στο 1ο δεκάλεπτο.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκει ανοργάνωτη την άμυνα ζώνης των Πολωνών που ήθελε απλά να μπλοκάρει πάσα στο Ραντούλιτσα. Ο Καλάθης αφήνει στο Φελντίν που πασάρει γρήγορα στον Πάβλοβιτς που είναι στο ποστ. Ο Μαυροβούνιος πιβοτάρει και πασάρει στην αδύναμη πλευρά, οπού βρίσκεται ακροβολισμένος ο Καλάθης για το ελεύθερο τρίποντο. (Φώτο 31).
Στο 4ο δεκάλεπτο
Οι “πράσινοι” ξεκίνησαν το τελευταίο δεκάλεπτο με τους Καλάθη, Διαμαντίδη, Χαραλαμπόπουλο, Φώτση και Ραντούλιτσα με τη Ζιέλονα Γκόρα να συνεχίζει τη ζώνη αμυντικά. Ο Φιλιπόφσκι επέλεξε να πάει σε side Pick ‘n Roll έτσι ώστε να αποφύγει την άμυνα του Καλάθη. Σε αυτή τη περίπτωση ο Παναθηναϊκός έκανε αλλαγές σε όλα τα σκριν, πλην του ομογενή γκαρντ. Ο Τζόρτζεβιτς επέλεξε να περνάει τη μπάλα στον Ραντούλιτσα και εκείνος να κάνει παιχνίδι από τη κορυφή, είτε βάζοντας τη μπάλα κάτω παίζοντας από το high post, είτε ψάχνοντας το backdoor κόψιμο κάποιου συμπαίκτη του. Η διαφορά ξεπέρασε τους 30, στο παιχνίδι πέρασε ο Παπαγιάννης και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Οι Πολωνοί επιχείρησαν πολλά τρίποντα, μήπως και μειώσουν τη διαφορα, αλλά το καθαρό μυαλό έλειπε (βλ. Το τρίποντο του Ζαμοΐσκι απέναντι στον Φώτση, αντί να τον “χτυπήσει” στα πόδια).
Φάσεις Κλειδιά
Ο Τζόρτζεβιτς επέλεξε να δώσει επιθέσεις στο Χαραλαμπόπουλο και αυτός τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Ο Καλάθης αφήνει στον Παπαγιάννη που βρισκόταν στη κορυφή. Ο Διαμαντίδης δίνει σκριν στον Χαραλαμπόπουλο και κόβει στη ρακέτα. Με τη σειρά του, ο νεαρός φόργουορντ ανεβαίνει στα φτερά, παίρνει τη μπάλα από το σέντερ του και πασάρει στον ελεύθερο Διαμαντίδη για το εύκολο καλάθι. (Φώτο 41, 42)
Ο MVP
Αδιαμφισβητητα ήταν ο Νικ Καλάθης. Η συνολική του παρουσία σε άμυνα, επίθεση και οργάνωση ήταν κομβική. Κατέστρεψε το επιθετικό παιχνίδι των Πολωνών, ενώ ήταν εξαιρετικός και στην επίθεση τόσο σε οργάνωση, όσο και σε εκτέλεση. Τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους, 5 ριμπάουντ, 7 ασσίστ, 3 κλεψίματα και 29 index rating. Έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων.
Ο αφανής ήρωας
Μπορεί να μην φάνηκε στη στατιστική, αλλά ο Όγκνιεν Κούζμιτς ήταν ο παίκτης που έκανε τεράστια διαφορά όσο αγωνίστηκε. Θωράκισε τη ρακέτα, καθώς δε δέχθηκε πόντο όσο αγωνίστηκε από προσωπικό του αντίπαλο, ήταν πρώτος ριμπάουντερ του αγώνα, ενώ πέτυχε και κάποια σημαντικά καλάθια. Τελείωσε την αναμέτρηση με 8 πόντους, 9 ριμπάουντ σε 12 λεπτά που αγωνίστηκε.
Πέρασε και δεν ακούμπησε
Συγκεκριμένα, οι Ντέγιαν Μπορόβνιακ και Σάσα Πάβλοβιτς ήταν απόντες αμφότεροι για τις ομάδες τους. Ο Σέρβος σέντερ της Ζιέλονα Γκόρα που ήταν κομβικός στο ματς πρώτου γύρου δε φάνηκε σε καμία περίπτωση, ενώ ήταν πολύ άστοχος με 1/10 σουτ εντός παιδειάς. Από την άλλη ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» δε πήρε πολλές προσπάθειες, φάνηκε αρκετά άνευρος και η παρουσία του πέρασε απαρατήρητη παρά την εντυπωσιακή νίκη.
Rising Stars
O Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν υπερθετικός όσο αγωνίστηκε δείχνοντας στοιχεία του all-around παιχνιδιού του. Ολοκλήρωσε την ανάμετρηση αστοχόντας σε ένα σουτ 2 πόντων, ενώ πρόσθεσε 3 ριμπάουντ, 4 ασσίστ και 1 κλέψιμο.
Ο Γιώργος Παπαγιάννης όντας αγχωμένος ήταν αρκετά άστοχος, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στα ριμπάουντ και στην άμυνα. Τελείωσε τον αγώνα με 1 πόντο, 4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ.
Ο Μαρσέλ Πονίτκα έδειξε αρκετά πίσω σε σχέση με τους έτερους 97άρηδες του Παναθηναϊκού. Ήταν νευρικός, άστοχος και δε βοήθησε καθόλου την ομάδα του. Ολοκλήρωσε το ματς με 2 πόντους και 1 ριμπάουντ.
Ο Ματέους Πονίτκα αποτελεί το next big thing του πολωνικού μπάσκετ. Ο νεαρός φόργουορντ έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των scouters ως τώρα και γι’ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό swingman για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ύψους 1.97, αγωνίζεται τόσο ως shooting guard, αλλά και ως small forward. Αθλητικός παίκτης με όχι τόσο καλή τεχνική. Έχει καλή αίσθηση του παιχνιδιού και βλέπει γήπεδο. Χρειάζεται δουλειά στα τεχνικά του στοιχεία, αν θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω.