Editorial
Τα “όλε” να επιστρέψουν στη Λεωφόρο!
Τα τελευταία “όλε” της Λεωφόρου, η ανάγκη για ευρωπαϊκή υπέρβαση και οι τέσσερις “πονοκέφαλοι” του Ουζουνίδη ενόψει Μπιλμπάο. Γράφει ο Μάρκος Στεφάνου
Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!
☘️ Από πότε έχει να το νιώσει;
Παναθηναϊκός-Αθλέτικ Μπιλμπάο λοιπόν σήμερα το βράδυ στη Λεωφόρο, σε μια “μάχη” από τα παλιά για τους “πράσινους” ή αν προτιμάται σε μια “μάχη” στη διάρκεια της οποίας οι “πράσινοι” θα πρέπει να θυμηθούν κάτι από τα παλιά. Διότι μεγάλα παιχνίδια έχουν δώσει κι άλλα την τελευταία τριετία στην ιστορική τους έδρα, ωστόσο στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Με Αϊντχόφεν και Άγιαξ για παράδειγμα είχαν δύο καλές ευκαιρίες να πανηγυρίσουν έπειτα από καιρό νίκη επί ενός πολύ ισχυρού αντίπαλου στο “Απ. Νικολαΐδης”, ωστόσο εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων κι εν τέλει ηττήθηκαν με σκορ 3-2 και 2-1 αντίστοιχα. Και τα δύο ματς αυτά για τους ομίλους του Europa League, το πρώτο τη σεζόν 2014-15 και το δεύτερο πέρσι.
Παρεμπιπτόντως, μιας και είπαμε Αϊντχόφεν, νομίζω πως κόντρα στη συγκεκριμένη ομάδα χρονολογείται η τελευταία πολύ σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, μέσα στην ιστορική του έδρα. Ήταν τη σεζόν 2004-05, όταν σε έναν όμιλο Champions League, ο οποίος απαρτιζόταν από Παναθηναϊκό, Άρσεναλ, Αϊντχόφεν και Ρόζενμποργκ, το “Τριφύλλι” ήθελε νίκη επί των Ολλανδών και παράλληλα στραβοπάτημα των Λονδρέζων κόντρα στους Νορβηγούς στην τελευταία αγωνιστική, προκειμένου να βρεθεί αυτός στους ομίλους. Τελικά, στη Λεωφόρο ήρθε η μεγάλη νίκη με σκορ 4-1, ωστόσο το αποτέλεσμα στο άλλο παιχνίδι δεν ήταν ευνοϊκό, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ζντένεκ Σκάζνι τότε, να τερματίσει τρίτη με 9 βαθμούς. Λίγα βράδια νωρίτερα, η Λεωφόρος… “στέναζε” από τα “μαγικά” του Έκι Γκονζάλες και τα τρία ασύλληπτα τέρματα του Αργεντινού κόντρα σε Ρόζεμποργκ και Άρσεναλ.
Μάλλον ξεφύγαμε όμως…
☘️ Μπορεί να “χτυπήσει” τις αδυναμίες της
Πάμε να επιστρέψουμε στο σήμερα, σε αυτό που “καίει”. Το σημερινό παιχνίδι θα μπορούσε να είναι “must win”, στα μέτρα του ή πρόκληση για τον Παναθηναϊκό, ανάλογα με τα κέφια της κληρωτίδας. Αυτή τελικά επέλεξε το τελευταίο κι έτσι η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη θα πρέπει να πορευθεί με αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο για τα μέτρα της, ο οποίος προέρχεται από ένα πρωτάθλημα που διαθέτει ίσως τον ταχύτερο ρυθμό στον πλανήτη και δύσκολα ομάδα άλλης χώρας, πόσο μάλλον από την Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα να τον ακολουθήσει.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι “πράσινοι” θα πρέπει να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό, κάτι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο, κυρίως στη Λεωφόρο, όπου η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καμιά φορά γυρίζει “μπούμερανγκ” στον γηπεδούχο, όταν αυτός είναι ο θεωρητικά πιο αδύναμος. Και αυτό διότι, ενδέχεται να παρασυρθεί από την παρουσία του κόσμου και να προσπαθήσει να επιτεθεί περισσότερο απ’ όσο πρέπει και μπορεί. Από’ κει και πέρα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης άφησε να εννοηθεί πως η ομάδα του θα επιχειρήσει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και να επιβάλει το παιχνίδι της, κάτι όμως το οποίο φαντάζει ως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Και σε αυτό το σημείο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι μπορεί να είναι οι κυριότεροι προβληματισμοί του 49χρονου τεχνικού ενόψει της αναμέτρησης απέναντι στους Βάσκους:
-
- Η απουσία του Ουσμάν Κουλιμπαλί. Πολύ σημαντικότερο πρόβλημα απ’ όσο φαίνεται αρχικά αποτελεί ο τραυματισμός του δεξιού οπισθοφύλακα από το Μάλι. Κι αυτό διότι, πρώτον η ανάπτυξη του “Τριφυλλιού” βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα άκρα του-άρα και στους μπακ του-και δεύτερον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επάξιος αντικαταστάτης. Είτε παίξει ο Ρέις, είτε ο Κολοβέτσιος (προσωπική επιλογή ο πρώτος), ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών του, καθώς από τα δεξιά δεν θα υπάρχει ο μπακ που να έχει τη δυνατότητα να ανέβει και να «ντουμπλάρει» τον κίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα. Έτσι, αναμένεται η επιθετική ανάπτυξη των «πρασίνων» να… γέρνει από τα αριστερά, με τους Χουλτ και Λουντ (ή Καμπέσας) να καλούνται να σηκώσουν το βάρος της δημιουργίας.
- Το κέντρο της άμυνας των Βάσκων αποτελείται από δύο πολύ ψηλά και δυνατά κορμιά, τους Λαπόρτε και Ετσέιτα. Ο πρώτος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση κεντρικού αμυντικού, με την χρηματιστηριακή του αξία να υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο Ετσέιτα δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, καθώς είναι ένας στόπερ με χτυπητές αδυναμίες. Όπως είναι λογικό φυσικά, το μεγαλύτερο «μείον» του συγκεκριμένου διδύμου είναι η ταχύτητα και οι αντιδράσεις του όταν η μπάλα παίζεται χαμηλά. Μπορεί όμως ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει τη συγκεκριμένη αδυναμία; Διότι στα παιχνίδια κόντρα στην Γκαμπάλα, είδαμε «βαρύ» Άλτμαν, «βαρύ» Λουτσιάνο και «βαρύ» Μολίνς. Οι δύο πρώτοι κυρίως λόγω της εποχής και ο τρίτος επειδή έτσι είναι φτιαγμένο το… «σκαρί» του. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τους διεμβολισμούς των Καμπέσας και Λουντ, καθώς και το κάθετο παιχνίδι των Κουρμπέλη και Ζέκα. Διαφορετικά, με σέντρες και ψηλές μπαλιές δεν θα έχει τύχη.
- Γιώργος Κουτρουμπής: Ένας αμυντικός με πολλές αρετές, αλλά και σημαντικές αδυναμίες. Αδυναμίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από το μυαλό κι έπειτα από τα ποδοσφαιρικά του προσόντα. Κι όταν λέμε για «μυαλό», φυσικά δεν εννοούμε πως δεν είναι ένας έξυπνος παίκτης, αλλά ότι έχει πολλά κενά διαστήματα συγκέντρωσης στο παιχνίδι του. Κενά διαστήματα τα οποία κόντρα σε αδύναμους αντιπάλους μπορεί να μην πληρώνονται, ωστόσο απέναντι σε ομάδες όπως η Μπιλμπάο δεν υπάρχουν «συγχωροχάρτια». Πάρτε για παράδειγμα μια φάση του τελευταίου φιλικού του Παναθηναϊκού απέναντι στον Απόλλωνα. Στην πρώτη μεγάλη στιγμή των φιλοξενουμένων, ο Κουτρουμπής βγαίνει με φόρα προς την μπάλα για να μαρκάρει τον αντίπαλο χαφ, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό από πίσω του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει εκτός φάσης με ένα απλό ένα-δύο και ο Σιατραβάνης να βγει σε θέση τετ-α-τετ. Και μπορεί ο Σιατραβάνης τελικά να αστόχησε, ωστόσο ο Ινάκι Γουίλιαμς για παράδειγμα, ενδεχομένως να πανηγύριζε ήδη στο σημαιάκι του κόρνερ την ώρα που ο αμυντικός των «πρασίνων» θα συνειδητοποιούσε το λάθος του. Γι’ αυτό λέμε: Συγκέντρωση για 90 λεπτά, ούτε καν για 89…
- Ένα από τα αρνητικά του Παναθηναϊκού στη διπλή αναμέτρηση απέναντι στην Γκαμπάλα ήταν η αναποτελεσματικότητα του. Ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι, Άλτμαν και Λουντ αστόχησαν δύο φορές προ κενής εστίας, ενώ και ο Μολίνς σπατάλησε αρκετές καλές ευκαιρίες στη διάρκεια των δύο 90λέπτων. Δεν χρειάζεται καν να πούμε πως για να κυνηγήσει τις ελπίδες που του αναλογούν απέναντι στην Αθλέτικ, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μετουσιώσει σε γκολ ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία που θα του δοθεί. Αν ευνοήσει επιτέλους και ο τομέας της τύχης λίγο, τότε αυτό θα είναι το ιδανικό σενάριο.
Αυτοί είναι λοιπόν ορισμένοι από τους προβληματισμούς που σίγουρα θα έχει στο μυαλό του ο Μαρίνος Ουζουνίδης και για τους οποίους θα αναζητά λύσεις αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Φυσικά, στοιχεία όπως η ψυχή, η δύναμη και το πάθος, δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικά είναι σε τέτοια παιχνίδια. Εδώ μιλάμε για ένα παιχνίδι υπέρβασης, η οποία υπέρβαση πρέπει κάποια στιγμή να γίνει, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να ξεκινήσει να ορθοποδεί και πάλι στην Ευρώπη. Ας ελπίσουμε λοιπόν, πως σχεδόν 13 χρόνια μετά από εκείνα τα μαγικά του «Έκι» στη Λεωφόρο κι εκείνη την επιβλητική «τεσσάρα» στην Αϊντχόφεν, οι φίλοι του «Τριφυλλιού» θα μπορέσουν να φύγουν και πάλι χαμογελαστοί από τη Λεωφόρο, γνωρίζοντας πως η ομάδα τους έχει υποτάξει έναν πραγματικά ισχυρό αντίπαλο.