Editorial
Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους…
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας βγάζει τα συμπεράσματα του για το κινέζικο ενδιαφέρον και τονίζει την υποχρέωση των αναγνωστών να κρίνουν τα δεδομένα της υπόθεσης.
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας βγάζει τα συμπεράσματα του για το κινέζικο ενδιαφέρον και τονίζει την υποχρέωση των αναγνωστών να κρίνουν τα δεδομένα της υπόθεσης.
Αν ήταν σήριαλ, θα το παρομοιάζαμε με τη “Λάμψη” του Φώσκολου… Αλλά δεν είναι, δυστυχώς. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό και σοβαρό, που έχει κουράσει. Ο κόσμος του “Τριφυλλιού” έχει ταλαιπωρηθεί απίστευτα με τις φήμες για το ιδιοκτησιακό που διακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε τόσο, κάποιος από το παρελθόν ή ένα νέο όνομα, εμφανίζεται στην επικαιρότητα και δημιουργεί προσδοκία, θυμηδία, γέλιο, απόγνωση, απογοήτευση.
Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!
Τι μπορεί να γίνει; Ουσιαστικά, τίποτα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να δημοσιεύει τις πληροφορίες του, στο timing που επιλέγει και με τον τρόπο που θεωρεί ενδεδειγμένο. Έπειτα, είναι υποχρέωση του αναγνώστη να τις αξιολογεί, να κρίνει τον συντάκτη και να βγάζει τα συμπεράσματα του. Οτιδήποτε διαφορετικό, θα ήταν παρά φύση…
Η προτροπή του υπογράφοντος προς τους αναγνώστες είναι να ασχολούνται με όσα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Γεγονότα, περιστατικά, έγγραφα, δηλώσεις, e-mails. Στοιχεία που εκφράζουν προθέσεις με ξεκάθαρο τρόπο και δεν χρήζουν ερμηνείας ή επεξήγησης. Διότι στο φινάλε, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ποσοστού μετοχών ή η συμμετοχή στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, θα απαιτηθούν επίσημες συναλλαγές και όχι… λόγια του αέρα.
➡️ Η εξέταση των επιστολών
Για να πάμε στο προκείμενο, τι κρατάμε από το δημοσίευμα της εφημερίδας Sportime, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ; Τις δύο επιστολές που ανέδειξε στη δημοσιότητα. Το υπόλοιπο ρεπορτάζ το κρίνει ο καθένας όπως θέλει, αλλά αναμφίβολα, οι επιστολές είναι χειροπιαστές. Οπότε, ας επικεντρωθούμε σε αυτές.
Η κινέζικη επιστολή υπογράφεται από τον Ξι Γουάνγκ, ο οποίος διατηρεί συμβουλευτική εταιρία που συνεργάζεται με την Wanda Group, που ανήκει στον βαθύπλουτο επιχειρηματία, Γιανλίν Γουανγκ. Η Xi Wang Consultancy – με βάση την επιστολή – στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τη Wanda Group και έχει το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο.
Επομένως, αυτός ο οποίος επικοινωνεί με τον Γιάννη Αλαφούζο είναι ένα στέλεχος που συνεργάζεται με τον Γιανλίν Γουάνγκ και όχι ο Κινέζος μεγιστάνας αυτοπροσώπως.
Η επιστολή αρχίζει με την επισήμανση ότι αποστέλλεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που άρχισε στην Αθήνα, από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας. Άρα, οι προκαταρκτικές συζητήσεις διεξήχθησαν επί ελληνικού εδάφους και κάποιος με γνώση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, έκανε το… προξενιό.
Η επιστολή αναφέρει ότι η ενδιαφερόμενη πλευρά έχει την πρόθεση να δαπανήσει μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά προορίζονται για την κάλυψη των χρεών της ΠΑΕ και όποιο ποσό περισσέψει μετά την εξόφληση, θα πληρωθεί στον Γιάννη Αλαφούζο για τη μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει στο όνομα του και μέσω της Sortivo International.
Ακόμα, ο αποστολές ζητεί απάντηση εντός τριών ημερών, από τη μέρα που ο Αλαφούζος θα παραλάμβανε την επιστολή και επισημαίνει ότι εφόσον η απάντηση του εφοπλιστή είναι θετική, τότε θα αφιχθούν στην Αθήνα Κινέζοι συνεργάτες για να κάνουν έλεγχο στην ΠΑΕ και να επιβλέψουν τις νόμιμες διαδικασίες. Επίσης, απαιτεί την υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας, για να μην διαρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση του μετοχικού μεριδίου.
➡️ Ο Αλαφούζος και το περίεργο
Η επιστολή περιλαμβάνει και μερικές λεπτομέρειες που ξενίζουν, όπως την αναφορά για “τιμημένη έξοδο” του Αλαφούζου από την ΠΑΕ. Φαντάζει περίεργο ένας Κινέζος να έχει τόσο λεπτομερή ενημέρωση, ενώ μοιάζει ακατανόητο ένας υποψήφιος αγοραστής να ρισκάρει με μία φρασεολογία, που ίσως να προσβάλλει τον συνομιλητή του. Διότι ο Ξι Γουάνγκ εμμέσως αποκαλεί αποτυχημένο τον Αλαφούζο και αυτό δεν συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, ας τα προσπεράσουμε και ας συγκεντρωθούμε στα σημαντικά. Κατά γενική παραδοχή, τα προαναφερόμενα συμπεράσματα είναι ακλόνητα από το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής.
Στην απαντητική επιστολή του Αλαφούζου διαβάζουμε ότι και αυτός εκφράζει το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο εφοπλιστής τονίζει ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος θα είναι μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον μεσολαβητή και τον Γουάνγκ Γιανλίν, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο αγοραστής. Καταλήγοντας, ζητεί να κλείσουν ραντεβού μεταξύ 24-26 Μαΐου (του 2017), αφού είχε προγραμματίσει να βρεθεί το τριήμερο στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.
Συνεπώς, είναι δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι ο Αλαφούζος αντέδρασε άμεσα, προσπαθώντας να κλείσει ραντεβού με τον ενδιαφερόμενο και δήλωσε διαθέσιμος για κάθε εξυπηρέτηση.
Εάν υπήρξε τρίτη επιστολή δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Φαίνεται πως η κινέζικη πλευρά δεν επανήρθε για τους δικούς της λόγους, κάτι που επιβεβαιώνει το περιβάλλον του Αλαφούζου. Εν κατακλείδι, ας υποθέσει ο καθένας ότι θέλει και ας συμπεράνει ότι πιστεύει. Ας λάβει υπόψη του ότι το περιτύλιγμα της υπόθεσης, ας αναλογιστεί τα δεδομένα και ας κρίνει. Αυτή είναι η υποχρέωση του.