Ποδόσφαιρο
Παναθηναϊκός: Οι προηγούμενοι Γάλλοι πριν τον Τρουιγιέ!
Με την προσθήκη του Αλέξις Τρουιγιέ, ο Παναθηναϊκός επενδύει στο φρέσκο «αίμα» όσον αφορά την ενίσχυση της μεσαίας του γραμμής. Ο νεαρός Γάλλος κεντρικός χαφ έρχεται στο σύλλογο γεμάτος όρεξη και δίψα για διακρίσεις, με σκοπό να μείνει χαραγμένο στις μνήμες των φιλάθλων, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει στο παρελθόν αρκετοί ομοεθνείς του. Το «Όλα Πράσινα» σάς παρουσιάζει, λοιπόν, τα πεπραγμένα των 8 Γάλλων που έχουν περάσει πιο παλιά από τον Παναθηναϊκό.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ανέκαθεν οι «πράσινοι» ψώνιζαν από την κεντρική Ευρώπη, με τη γαλλική αγορά να είναι αρκετά συχνά στο… μπλοκάκι τους. Ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, ο Παναθηναϊκός έπεισε ουκ ολίγους Γάλλους ποδοσφαιριστές να ενταχθούν στο ρόστερ του Συλλόγου, με τον Αλέξις Τρουιγιέ να είναι ένας από αυτούς.
Άλλοι ήρθαν με προσδοκίες στην Αθήνα, ωστόσο στην πορεία φάνηκε να μην αποδίδουν στον αναμενόμενο βαθμό (Γκοβού), άλλοι έγραψαν το όνομα τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της ομάδας (Τζιμπρίλ Σισέ), ενώ κάποιοι από αυτούς πραγματοποίησαν ένα αρκούντως τίμιο πέρασμα (Μουνιέ, Μολό).
Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τη συγκεκριμένη λίστα:
• Ντανιέλ Φουξ
Ο Ντανιέλ Φουξ αποτελεί τον πρώτο διαχρονικά Γάλλο παίκτη που ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Υπέγραψε στο «Τριφύλλι» το μακρινό 1974, ερχόμενος από τη γαλλική Μπουλόν. Βέβαια, η θητεία του διήρκησε μόλις έξι μήνες, καθώς αποφασίστηκε από τη διοίκηση να αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 1975 ως ελεύθερος. Ο λόγος; Δεν ταίριαξε ποτέ με τον Στέφαν Μπόμπεκ από αγωνιστικής άποψης, απέχοντας αρκετά από τις ιδέες του Γιουγκοσλάβου προπονητή. Με τους «πράσινους», ο Φουξ πρόλαβε να σημειώσει συνολικά 6 συμμετοχές, μη καταφέρνοντας, βέβαια, να σκοράρει κάποιο τέρμα, παρά το γεγονός πως η θέση του μέσα στο γήπεδο ήταν η κορυφή της επίθεσης.
• Αλέν Ραγκουέλ
Πέρασε και δεν… ακούμπησε από τον Παναθηναϊκό ο Ραγκουέλ, ο οποίος δεν κατόρθωσε ποτέ να εκπληρώσει τις απαιτήσεις και να ανταποκριθεί στις συνθήκες ενός μεγάλου συλλόγου. Ήρθε στους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2004, ύστερα από μια αρκετά παραγωγική διετία ως δεξιός μπακ στον Πανιώνιο. Βέβαια, στο ρόστερ του Ιτζάκ Σουμ ήρθε με το ρόλο του αναπληρωματικού, ωστόσο με τις εμφανίσεις που έκανε στα φιλικά της προετοιμασίας, μονιμοποίησε τη θέση του στην κερκίδα. Στη μία σεζόν που έμεινε στον Παναθηναϊκό (2004/05), δεν κατέγραψε ούτε μια επίσημη συμμετοχή, φεύγοντας κακήν κακώς την επόμενη χρονιά για τον Ατρόμητο. Από τους ποδοσφαιριστές – «ανέκδοτα» ο συγκεκριμένος.
• Τζιμπρίλ Σισέ
Αδιαμφισβήτητα, το κορυφαίο όνομα της παρούσας λίστας. Ο Σισέ, που ήρθε στον Παναθηναϊκό από τη Μαρσέιγ με ένα αρκετά βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, έγινε ύμνος στα χείλη των εκατομμυρίων φιλάθλων του Συλλόγου, που μετά από κάθε αγώνα τραγουδούσαν ρυθμικά το όνομα του. Κατέφθασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του «Τριφυλλιού» το 2009, με το αεροδρόμιο να παίρνει κυριολεκτικά… φωτιά, και έφυγε δύο χρόνια αργότερα, με πικρές αναμνήσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τον Παναθηναϊκό τον αγάπησε, δέθηκε μαζί του και τον λάτρεψε σαν οπαδός του, αποδεικνύοντας το και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε 89 αγώνες, πέτυχε 55 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ, με κάποια highlights του, προφανώς, να μένουν αξέχαστα. Τα τέρματα του απέναντι στη Ρόμα, τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στο Ολίμπικο, τα δύο του γκολ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Μαρούσι (2-1 // 2010-11), το νταμπλ του 2010 και το τακουνάκι στον Γκοβού για το αείμνηστο γκολ πρώην παίκτη της Λυών μέσα στο Καμπ Νου. Δεδομένα, ένας εκ των σύγχρονων «θρύλων» του συλλόγου.
• Ζαν-Αλλέν Μπουμσόνγκ
Ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2010 και αποτέλεσε μια άκρως αξιόλογη λύση για τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Ο Γάλλος σέντερ μπακ, με θητεία στην Οσέρ και τη Λυών, καθώς επίσης και με εμπειρίες από την Εθνική του ομάδα, ήταν αρκετά δυναμικός και ακριβής στις αναχαιτίσεις του, είχε μεγάλη ευχέρεια στο ψηλό παιχνίδι (εξ’ ου και τα 7 γκολ σε 77 ματς με το τριφύλλι στο στήθος), ενώ παράλληλα ήταν και ιδιαίτερα γρήγορος, παρά το ύψος του. Μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο με τους «πράσινους», ωστόσο κάνεις δε γίνεται να παραβλέψει την αγωνιστική προσφορά του μέσα σε αυτήν την τριετία που έκατσε στον Παναθηναϊκό. Αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2013, με το «Τριφύλλι» να αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» σε αυτήν την πλούσια καριέρα του.
• Σίντνεϊ Γκοβού
Τεράστιο βεληνεκές ως όνομα, που όμως ποτέ δεν είχε τις αναμενόμενες επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο. Με απίστευτη θητεία στη Λυών και με παραστάσεις που λίγοι είχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, ο Γκοβού ήρθε στον Παναθηναϊκό για να κάνει τη διαφορά και για να αναβαθμίσει το ήδη ποιοτικό επιθετικό κομμάτι των εν ενεργεία τότε πρωταθλητών. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη, καθώς ο Γάλλος εξτρέμ ήταν κατά κύριο λόγο αδιάφορος ως παίκτης του «Τριφυλλιού», παρά τη δεδομένη ποιότητα του. Η μοναδική στιγμή για την οποία αξίζει να τον θυμάται κανείς είναι το γκολ του απέναντι στη Μπαρτσελόνα μέσα στη Βαρκελώνη, στην ήττα του Παναθηναϊκού με 5-1 για τους ομίλους του Champions League. Έκατσε συνολικά μια χρονιά (2010/11), πραγματοποίησε 24 εμφανίσεις με 3 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και αποχώρησε με προορισμό την Εβιάν ως ελεύθερος.
• Νταμιάν Πλεσίς
Επένδυση για το μέλλον, που όμως αποδείχθηκε αποτυχημένη. Ο Πλεσίς υπέγραψε στον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 2010, με το Σύλλογο να δαπανά 800.000€ για λογαριασμό του στη Λίβερπουλ. Ο Νίκος Νιόπλιας έβλεπε στο πρόσωπο του έναν αρκετά ντελικάτο αμυντικό μέσο, που με το ύψος και την κορμοστασιά του (1.90), θα τρόμαζε κάθε αντίπαλο επιθετικό χαφ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περίμενε ο κόσμος, με τον Πλεσίς να μην ανταποκρίνεται ποτέ στις απαιτήσεις. Τη σεζόν 2010/11 πραγματοποίησε 9 συμμετοχές με το τριφύλλι στο στήθος, οι οποίες κιόλας ήταν και οι μοναδικές του. Αυτό γιατί την επόμενη σεζόν, δεν υπολογιζόταν καθόλου από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος αποφάσισε να τον δώσει δανεικό τον Γενάρη του 2012, προκειμένου να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Η ομάδα η οποία τον απέκτησε ήταν η Ντόνκαστερ, με τον Νταμιάν, όμως, να μην αγωνίζεται ποτέ σε επίσημο ματς της Championship. Το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με μοναδικό σκοπό να αποχωρήσει οριστικά. Τελικό αυτό συνέβη, με τη γαλλική Αρλς να τον παίρνει ως ελεύθερο.
• Αντονί Μουνιέ
Έχοντας στο βιογραφικό του ένα πρωτάθλημα Γαλλίας με τη Μονπελιέ το 2014, πάνω από 200 συμμετοχές στη Ligue 1 και παραστάσεις από τη Serie A, ο Μουνιέ ήρθε στον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη το καλοκαίρι του 2017 προκειμένου να κάνει τη διαφορά. Με την ομάδα να έχει αποκλειστεί λίγες μέρες πριν από τη συνέχεια του Europa League από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Αντονί είχε δικαίωμα παρουσίας μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις, στοχεύοντας μόνο σε τίτλους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη σεζόν στην οποία εντάχθηκε στο «Τριφύλλι» ήταν άκρως περίεργη, καθώς ο ιδιοκτήτης κήρυξε… πτώχευση, σταμάτησε να πληρώνει και να συντηρεί το Σύλλογο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσει και την αγωνιστική προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. Δίχως να το θέλει, ο Μουνιέ ήταν μέλος της ομάδας που τερμάτισε 11η στο Πρωτάθλημα, στη χειρότερη, δηλαδή, θέση στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, λόγω της τεράστιας ποιότητας του, αποφασίστηκε τη νέα σεζόν να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, όπου με τον Γιώργο Δώνη πέρναγε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Όσο έπαιξε ήταν θετικός, όμως οι πολλοί τραυματισμοί και το πέρας της ηλικίας του, τον εμπόδισαν να δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Έτσι, μετά από 2.5 χρονιά (Ιανουάριος του 2020) αποχώρησε ως ελεύθερος από το Σύλλογο, έχοντας σημειώσει σε 35 ματς, 5 γκολ και 1 ασίστ. Αυτή τη στιγμή, στα 34 του, εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο, βγάζοντας το «ψωμί» του στην Καλλιθέα και τη Super League 2.
• Γιοάν Μολό
Η πιο περίπλοκη υπόθεση της λίστας. Ο δουλευταράς και συνάμα παθιασμένος Γάλλος ποδοσφαιριστής ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2019, ως μία έξτρα λύση για τα εξτρέμ στο ρόστερ του Γιώργου Δώνη. Με θητεία σε Σεντ Ετιέν και Ζενίτ κατά κύριο λόγο, ο Έλληνας κόουτς θεωρούσε πως θα μπορούσε να δώσει λύσεις με την ταχύτητα και τη δύναμη του. Όμως, έκατσε στην ομάδα μόλις για ένα εξάμηνο, καθώς τα πολλά προβλήματα που είχε στον χαρακτήρα του, τον έθεσαν γρήγορα εκτός κλίματος. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, πρόλαβε να αγωνιστεί σε έξι συνολικά αγώνες (Πρωτάθλημα και Κύπελλο), σκοράροντας ένα γκολ (το πέναλτι απέναντι στον Ολυμπιακό // 1-1) και δίνοντας δύο ασίστ. Τον Ιανουάριο του 2020 δόθηκε δανεικός στη γαλλική Όρλεαν (ομάδα της Ligue 2), όντας μακριά από τα πλάνα του Δώνη.
Το καλοκαίρι του 2020, με τον 52χρονο κόουτς να έχει αποχωρήσει, ο Μολό επανεξετάστηκε από τον Πογιάτος, που είχε προσληφθεί. Όμως, δεν έπεισε τον Ισπανό προπονητή, κάνοντας ατομικές με τους… κομμένους. Βέβαια, η βραχυπρόθεσμη θητεία του 44χρονου και η πρόσληψη του Μπόλονι μετέβαλαν τα δεδομένα, με τον Μολό να βλέπει μια τελευταία ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Δέθηκε άμεσα με τον Ρουμάνο κόουτς, ο οποίος τον επανένταξε στο σύνολο και τον έθεσε εντός ροτέισον. Με μια μικρή διαφορά, βέβαια. Τον υπολόγιζε για τη θέση του δεξιού μπακ. Ο Γιοάν, αν και δεν είχε παίξει ποτέ του σε αυτό το ρόλο, χάρις το πάθος και την αυταπάρνηση του, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, όντας από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ενδεκάδας. Επί Μπόλονι, λοιπόν, πραγματοποίησε 25 εμφανίσεις, κερδίζοντας με την εικόνα του στο τερέν και τον κόσμο. Όμως, με τον ερχομό του Γιοβάνοβιτς πέρσι, τέθηκε για ακόμα μια φορά εκτός ομάδας, επιλέγοντας να φύγει για τη Γαλλία και για σύλλογο της Δ’ Εθνικής κατηγορίας, στον οποίον βρίσκεται ως και σήμερα.
Διαβάστε ακόμη…
- Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν
- Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, είμασταν τραγικοί»
- Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!
- Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»
- «Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός