Ποδόσφαιρο
Παναθηναϊκός: Η τακτική ανάλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς!
Πλέον, μετά από 4 αγωνιστικές, έχουμε αποκτήσει μια γεύση για το ποδόσφαιρο και την τακτική προσέγγιση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ας δούμε αναλυτικότερα πως παρατάσσεται ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο και πώς επιλέγει να κάνει το παιχνίδι του.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Παρόλο που τα τέσσερα παιχνίδια ήταν διαφορετικά το ένα απ’ το άλλο, ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει να ακολουθήσει την ίδια τακτική προσέγγιση, κάτι που δείχνει πως γενικότερα αυτό θα είναι το ποδόσφαιρο που θα παίζει ο Γιοβάνοβιτς.
Η ομάδα παρατάσσεται με τον σχηματισμό 4-2-3-1. Στην ανάπτυξη, όμως, το σύστημα μετατρέπεται σε 3-3-3-1, με τα δύο στόπερ να ανοίγουν και το ένα αμυντικό χαφ, ο οποίος είναι ο Ρούμπεν Πέρεθ, να πέφτει ανάμεσα τους για να πάρει την πρώτη μπάλα και να την μοιράσει στο γήπεδο. Έτσι σχηματίζεται η πρώτη τριάδα.
Τα δύο μπακ της ομάδας, Χουάνκαρ και Κώτσιρας, που είναι από την φύση τους πολύ επιθετικά, πιέζουν ψηλά και πατάνε στην μεσαία γραμμή. Μαζί με τον έναν κεντρικό μέσο που μένει στο κέντρο, είτε τον Μαουρίσιο, είτε τον Αλεξανδρόπουλο, σχηματίζουν την επόμενη τριάδα.
Μπροστά τους, βρίσκεται η τριάδα πίσω από τον επιθετικό. Το αξιοσημείωτο με αυτήν την τριάδα είναι η ελευθερία που έχει. Ειδικότερα, ο Βιτάλ στα αριστερά μπορεί να συγκλίνει στο κέντρο ή ακόμα και να βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Από την άλλη, είτε ο Αϊτόρ, είτε ο Χατζηγιοβάνης, δεν συγκλίνουν τόσο όσο ο Βιτάλ, όμως πέφτουν στον χώρο ανάμεσα από το αντίπαλο μπακ και τον αντίπαλο στόπερ. Αυτό δημιουργεί χώρους στα πλάγια, τους οποίους τους καλύπτουν οι μπακ.
Η επικείμενη προσθήκη του Παλάσιος στην ενδεκάδα, όταν προσαρμοστεί στο 100%, θα δώσει άλλη διάσταση στο δεξιό φτερό της επίθεσης. Η εξαιρετική τεχνική του και η έφεση στο σκοράρισμα αποτελούν στοιχεία που θα προσδώσουν άλλη μια λύση μπροστά από το αντίπαλο τέρμα.
Στο ματς με τον Βόλο συγκεκριμένα, ο Καρλίτος επιλέχθηκε πίσω από τον Ιωαννίδη και αυτό δούλεψε εξαιρετικά. Ο Ισπανός είχε ελευθερία στις κινήσεις του και πολύ συχνά έβγαινε στα αριστερά ώστε να συγκλίνει προς τα μέσα ο Βιτάλ. Αυτή η εναλλαγή ήταν εμφανέστατη στο τρίτο γκολ που πέτυχε η ομάδα, όταν ο Βιτάλ με την μπάλα στα πόδια του στον άξονα, μοίρασε στον Καρλίτος στα αριστερά, ο οποίος βρήκε τον Χατζηγιοβάνη που κινήθηκε σαν κρυφός φορ.
Ο σέντερ φορ, ο οποίος είναι ή ο Καρλίτος ή ο Ιωαννίδης μέχρι τώρα, έχουν οδηγίες να παραμένουν εντός της περιοχής για να περιμένουν είτε σέντρα από τα μπακ, είτε μπαλιά από την μεσαία γραμμή. Σπανίως βοηθούν στην ανάπτυξη. Πάντως, όπως φαίνεται, ο Ιωαννίδης είναι αυτός που προτιμάται, αλλά και που γεμίζει την περιοχή καλύτερα.
Μέχρι τώρα, στην ανάπτυξη το σύστημα δουλεύει. Η τελευταία επιλογή απουσιάζει. Το θέμα είναι πως έτσι, αν η ομάδα χάσει την μπάλα, το αμυντικό transition είναι αργό, λόγω των αργών μέσων του Παναθηναϊκού. Αυτό συνήθως αφήνει ευάλωτη την ομάδα στις αντεπιθέσεις.
Όταν η ομάδα πρεσάρει, το 4-2-3-1, μετατρέπεται σε 4-4-2. Ο σέντερ φορ πέφτει στο ύψος του «δεκαριού» και σχηματίζουν μια δυάδα.
Τακτικά, ο Παναθηναϊκός δεν είναι κακός φέτος. Τα αποτελέσματα δεν λένε ολόκληρη την ιστορία και σίγουρα παίζει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο σε σχέση με πέρσι. Μένει μόνο απλά να δέσει η ομάδα.
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση