Ποδόσφαιρο
Ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδότηση (καθ)ορίζουν το γηπεδικό!
Το «Όλα Πράσινα» επισημαίνει μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια, που αφορά το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού και το όνειρο του Βοτανικού.
Το «Όλα Πράσινα» επισημαίνει μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια, που αφορά το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού και το όνειρο του Βοτανικού.
Νεότερα μπορεί να μην έχουμε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Έχουμε όμως δηλώσεις. Από την Πόπη Δομάζου, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων το εγχείρημα της «Διπλής Ανάπλασης». Μέχρι τον ίδιο τον Δήμαρχο της Αθήνας, τον Κώστα Μπακογιάννη.
Ειδικότερα, ο μεν Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε πρόσφατα ότι: «Είναι ένα μεγάλο έργο και ανήκει στα έργα-κλειδιά για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης. Και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση. Συστατικά που είναι ήδη δεδομένα. Θέλει σοβαρές αποφάσεις και καλά σχεδιασμένες κινήσεις που θα διασφαλίζουν το έργο αυτό σε όλα τα επίπεδα. Εδώ δεν μιλάμε για μία παρέμβαση εικόνας, αλλά ουσίας». Την ίδια στιγμή στιγμή δε, που η κόρη του Μίμη Δομάζου εξέφραζε την άποψη ότι το γήπεδο στον Βοτανικό μπορεί να αργήσει λίγο, αλλά θα γίνει.
Η αλήθεια είναι, ότι ιδιαίτερη κινητικότητα στο γηπεδικό ζήτημα δεν υπήρχε ούτε προ κορονοϊού. Όχι ότι το θέμα είχε πάψει να απασχολεί εντελώς τις εμπλεκόμενες πλευρές, ωστόσο απτά βήματα δεν γινόντουσαν. Εάν άλλωστε αυτό συνέβαινε θα είχαμε κάποια ενημέρωση, ή έστω διαρροή.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Το εγχείρημα στον Βοτανικό καθίσταται ένα δομημένο project, στο οποίο αν δεν υπήρχε η διαβούλευση για να συμπεριληφθεί γήπεδο μπάσκετ στο master plan, θα μπορούσε να προχωρήσει σχετικά γρήγορα. Ισχύον προεδρικό διάταγμα υπάρχει άλλωστε. Η οικοδομική άδεια χρήζει αναθεωρήσεως (εκ του νόμου προβλέπεται αυτό ανά 18-24 μήνες), όμως πρόκειται ουσιαστικά για μία τυπική διαδικασία. Όλα τα παραπάνω, υπό μία σημαντική και εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο, πάντως, που θα ισχύει ακόμη κι αν βρεθεί τελικά άκρη με το γήπεδο μπάσκετ. Ποια είναι αυτή; Η χρηματοδότηση!
Και η χρηματοδότηση, για ν’ ακριβολογούμε, από ιδιωτικά κεφάλαια. Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση του έργου με λεφτά της αγοράς, τότε οι «πράσινοι» είναι αναγκασμένοι να κυνηγούν την κρατική ενίσχυση. Και πολύ δύσκολα (έως αδύνατο) ένα ιδιωτικό project τέτοιου μεγάλου οικονομικού μεγέθους, μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά βάση με κρατικό χρήμα. Εκτός αν φτάναμε στο άκρο να μεταβαλλόταν η… φύση του έργου και από ιδιωτικό, να γινόταν δημόσιο. Κάτι που δεν θα συνέφερε ποτέ τον Παναθηναϊκό, διότι πρόκειται για έκταση που «πάλεψε» ν’ αποκτήσει κάποτε η ΠΑΕ, επί Γιάννη Βαρδινογιάννη, προκειμένου να μετουσιωθεί εκεί το όνειρο ανέγερσης σύγχρονου γηπέδου, αντάξιο του μεγέθους του συλλόγου.
Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Παναθηναϊκός ρεαλιστικά μπορεί να «τρέξει» την επένδυση στον Βοτανικό με τα χρήματα όσων εμπλακούν άμεσα στο έργο (βλ. Γιαννακόπουλος και άλλων επιφανών επιχειρηματιών), με τραπεζικό δανεισμό, καθώς και με τη συνδρομή όσων άλλων συμμετέχουν στο project (π.χ. ονοματοδοσία). Η κρατική ενίσχυση μπορεί να είναι ένα μέρος των χρημάτων που θ’ απαιτηθούν για τις κατασκευές (όπως π.χ. τα 15 εκατ. ευρώ στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια), όχι όμως η κύρια πηγή ρευστότητας και χρηματοδότησης.
Διαβάστε ακόμη…
- Οριστική εξέλιξη για τη συμμετοχή Μπακασέτα – Πελίστρι – Ίνγκασον με Παναιτωλικό!
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας