Οι απέναντι
Για το ανιστόρητο σήμα, θα μας πείτε κάτι;
Η Πυράγρα αναδεικνύει την κραυγαλέα ανακρίβεια με το έμβλημα του Ολυμπιακού, που υποτίθεται πως απεικονίζει τον δαφνοστεφανωμένο Ολυμπιονίκη και εξηγεί την πραγματικότητα.
Η Πυράγρα αναδεικνύει την κραυγαλέα ανακρίβεια με το έμβλημα του Ολυμπιακού, που υποτίθεται πως απεικονίζει τον δαφνοστεφανωμένο Ολυμπιονίκη και εξηγεί την πραγματικότητα.
Λύσσαξε στην κυριολεξία, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, προκειμένου να πείσει ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού ακούν ψέματα στον ύμνος τους.
Μόνο που ξέχασε να πει πως εκπροσωπεί έναν Σύλλογο, ο οποίος έχει ανιστόρητο σήμα! Η λέξη ίσως θεωρείται υπερβολική, αλλά είναι η κατάλληλη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει…
Ας εξηγήσουμε, όμως, γιατί η Πυράγρα χαρακτηρίζει ανιστόρητο το σήμα του Ολυμπιακού…
Στην επίσημη ιστοσελίδα «www.olympiacos.org», γράφεται επί λέξει: «Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού».
Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!
Διαβάζοντας το προαναφερθέν κείμενο, δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση για να γίνει κατανοητό ότι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πρόκειται για μία τεράστια ιστορική ανακρίβεια… Εφάμιλλη του αναλφαβητισμού που διακρίνει την πλειονότητα των «κόκκινων» οπαδών και που αποδεικνύεται από τα πανό που γράφουν, κατά καιρούς.
Όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις από την ελληνική αρχαιότητα, γνωρίζουν ότι οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν στεφανώνονταν με δάφνινα στεφάνια. Στεφανώνονταν με τον κότινο, ο οποίος πλεκόταν από κλαδιά αγριελιάς, που φύτρωνε κοντά στον ναό του Δία στην Ολυμπία… Αντίθετα, το δάφνινο στεφάνι δινόταν στους νικητές των Πύθιων Αγώνων, που διοργανωνόταν από το Μαντείο των Δελφών…
Ασφαλώς, οι πρόγονοι των σημερινών «γαύρων» και ιδρυτές του Ολυμπιακού, έχοντας ανάλογη μόρφωση με τους απογόνους τους (το μήλο κάτω από τη μηλιά…), αγνοούσαν την ελληνική ιστορία και έπεσαν στην παγίδα του «δαφνοστεφανωμένου εφήβου».
Κάποιοι, πιο μορφωμένοι «γαύροι» (υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι, αποτελούν την ανώτατη εξελικτική βαθμίδα του είδους) αντιλήφθηκαν το κραυγαλέο λάθος και προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν εκ των υστέρων.
Η εξήγηση που δίνουν είναι αστεία, αλλά ας την διαβάσουμε, όπως την παραθέτει… έγκριτη κόκκινη σελίδα: «Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 και μετά, το δάφνινο στεφάνι σταδιακά αντικατέστησε τον κλάδο ελαίας, επειδή θεωρήθηκε σύμβολο αθλητικών θριάμβων, σε αντίθεση με τον κότινο, που ήταν πιο “soft”.
Καταρχάς, υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός είναι ελληνική ομάδα και οι ιδρυτές του ήταν Έλληνες. Άρα, όφειλαν να υιοθετήσουν την ελληνική εκδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι τις προσαρμογές των ξένων.
Κατόπιν, δεν χρειάζεται να παραθέσουμε εικόνες που αναπαριστούν απονομές κότινων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και να τις συγκρίνουμε το σήμα του Ολυμπιακού. Όποιος επιθυμεί, το πράττει στο διαδίκτυο και αντιλαμβάνεται ότι ο «δαφνοστεφανωμένος έφηβος» ως ιδέα, έχει βασιστεί στο αρχαιοελληνικό πρότυπο και επί της ουσίας το αντιγράφει. Επομένως, το επιχείρημα καταρρίπτεται ξανά, αφού δεν μπορεί η αντιγραφή να διαφέρει από το πρωτότυπο.
Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!
Είναι πραγματικότητα ότι η δικαιολογία που προβάλλουν οι «γαύροι» είναι αληθοφανής, αλλά όχι αληθινή. Η αλήθεια είναι πως διαχρονικά ήταν ανιστόρητοι και χαμηλού επιπέδου. Άλλωστε, το αποδεικνύουν διαρκώς, με τελευταίο κρούσμα τις δηλώσεις της υπευθύνου επικοινωνίας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού…