Editorial
ΘΕΜΑ: Με αυτό το format, η Euroleague δεν μπορεί να ολοκληρωθεί
Όσο η πανδημία «χτυπά» αλύπητα την Ευρώπη και μεταξύ άλλων τις ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague, μια διοργάνωση 34 αγωνιστικών (συν τα play-offs, συν το Final 4) μοιάζει απίθανο να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Γράφει ο αρχισυντάκτης του «Όλα Πράσινα», Νικόλας Φλωράτος.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Το δεύτερο «κύμα» κορονοϊού χτυπάει αλύπητα την Ευρώπη, με τα κρούσματα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Όπως είναι λογικό, ο… καλπασμός της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο δεν θα μπορούσε να μην πλήξει τους αθλητικούς οργανισμούς, με την Euroleague να μετρά τις «πληγές» της. Ήδη, Βιλερμπάν και Ζενίτ έχουν αντιμετωπίσει τον «εφιάλτη» του νέου ιού περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, ενώ Παναθηναϊκός, Άλμπα Βερολίνου, Χίμκι και Μπαρτσελόνα είναι κάποια από τα υπόλοιπα… θύματα.
Εξαιτίας της παραπάνω δυσάρεστης νέας πραγματικότητας, έπειτα από 6 αγωνιστικές ημέρες της νέας σεζόν, η Euroleague μετρά ήδη εννιά (9) αναβολές.
Πιο συγκεκριμένα:
- Μπασκόνια – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Βιλερμπάν – Παναθηναϊκός για την 3η αγωνιστική,
- Βιλερμπάν – Ερυθρός Αστέρας και Βαλένθια – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για την 4η αγωνιστική,
- Άλμπα Βερολίνου – Μπασκόνια, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Αρμάνι Μιλάνο και Αναντολού Εφές – Βιλερμπάν για την 5η αγωνιστική
- Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Παναθηναϊκός και Αρμάνι Μιλάνο – Άλμπα Βερολίνου για την 6η αγωνιστική.
Μάλιστα, παρά το ότι η Euroleague ενημέρωσε για τις νέες ημερομηνίες κάποιων εκ των αναβληθεισών αναμετρήσεων, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν στις νέες ημερομηνίες, οι σύλλογοι θα είναι ιατρικώς «ΟΚ», ενώ στο ενδιάμεσο, ουδείς γνωρίζει πόσες ομάδες και σε τι βαθμό θα έχουν «πληγεί» από τον νέο ιό. Παράλληλα, το σενάριο ενός καθολικού lockdown, που επιστρέφει στο προσκήνιο (στη Γαλλία εφαρμόζεται ήδη), δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την – ήδη περίπλοκη – κατάσταση.
Πότε και πώς θα ολοκληρωθεί ένας «μαραθώνιος» εν μέσω πανδημίας;
Σαφώς και μετά την κατακραυγή η Euroleague έπραξε – επιτέλους – σωστά, αλλάζοντας το αστείο υγειονομικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο τιμωρούσε τον ασθενή (με ήττα στα χαρτιά) επειδή… ασθενεί. Για την ακρίβεια, μια διοργάνωση που αυτοδιαφημίζεται με το σλόγκαν «Every Game Matters» δεν θα έπρεπε να περιμένει τον ξεσηκωμό του φίλαθλου κοινού, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Από εκεί και πέρα, με 28 αγωνιστικές (επί 9 αγώνες η κάθε «ημέρα») να υπολείπονται μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, συν τις 9 αναβληθείσες αναμετρήσεις μέχρι σήμερα (και ποιος ξέρει πόσες ακόμα θα ακολουθήσουν), την ώρα που ο κορονοϊός «καλπάζει» εντός κι εκτός ομάδων, ενώ μία – μία οι χώρες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε νέο lockdown, πώς ακριβώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένας «μαραθώνιος»;
Όση καλή θέληση και να υπάρχει, όση διάθεση από τις ομάδες να ταξιδέψουν έστω και… μισές, από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, το μέλλον της διοργάνωσης δεν είναι στο χέρι κανενός Μπερτομέου και καμιάς ομάδας, παρά μόνο των Οργανισμών Υγείας, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις, μπορούν ανά πάσα ώρα να απαγορεύσουν πτήσεις και αναμετρήσεις.
Εκτός όλων των άλλων, ακόμα και αν η Euroleague έπαιρνε αναβολή, σε περίπτωση που η υπόθεση των αναβολών «ξέφευγε» ή η πανδημία έπληττε ακόμα περισσότερο την Ευρώπη, από τη στιγμή που το ερχόμενο καλοκαίρι είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν υφίσταται η… πολυτέλεια μιας ενδεχόμενης επανέναρξης της σεζόν και συνέχισής της με το ίδιο format. Χρόνος δεν υπάρχει.
Ή αλλάζει ή… βουλιάζει
Συμπέρασμα; Με τα μέχρι στιγμής σημάδια να δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές, η Euroleague οφείλει να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα, εάν κι εφόσον δε θέλει να δει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ της Ευρώπης να διακόπτεται οριστικά για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.
Ακόμα και αν με κάποιο «θαύμα» καταφέρει να ολοκληρωθεί η Euroleague, θα πρόκειται για ένα τεράστιο ρίσκο το οποίο θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως την υγεία όλων και δευτερευόντως την – ήδη αμφιλεγόμενη – αξιοπιστία της διοργάνωσης.
Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, η διοργανώτρια αρχή μοιάζει με «καπετάνιο» που έχει αφήσει το καράβι να πλέει ακυβέρνητο στη «φουρτούνα», προσπαθώντας να απομακρύνει τα νερά που έχουν αρχίσει να εισχωρούν, ελπίζοντας πως θα προλάβει να ρίξει άγκυρα πριν τον τραβήξει ο βυθός.
Λύσεις (και τρόποι) υπάρχουν
Περιμένοντας, λοιπόν, τον πρώτο που (εύλογα) θα πεταχτεί να πει το γνωστό «ε, αφού μας το παίζεις έξυπνος, πες μας εσύ πώς θα ολοκληρωθεί», σίγουρα οποιαδήποτε απόφαση εμπεριέχει ρίσκο και κίνδυνο. Το ζήτημα είναι πώς μπορούν να περιοριστούν και αυτό μπορεί να συμβεί με τρεις τρόπους:
- Μειώνοντας τα ταξίδια
- Μειώνοντας τους αγώνες
- Μειώνοντας τα ταξίδια και μειώνοντας τους αγώνες – «Φούσκα»
Η δεύτερη περίπτωση φαντάζει και η πιο εύκολη. Ένας απλός τρόπος – αν και ελαφρώς άδικος λόγω μη ουδέτερης έδρας, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια – είναι η αφαίρεση του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου από το καλεντάρι, κατάργηση play-offs και Final 4 και διεξαγωγή Final 8, στα πρότυπα του Basketball Champions League.
Ο πρώτος τρόπος είναι αρκετά δύσκολος, αν υποθέσουμε ότι την ίδια ώρα δεν υλοποιείται και ο δεύτερος. Ειδικότερα χωρίς μετατροπή του υπάρχοντος προγράμματος, μοιάζει ανέφικτο. Το μόνο λογικό (μα και εξίσου δύσκολο) σενάριο, λοιπόν, θα ήταν μια έκτακτη τροποποίηση, με τις ομάδες να ταξιδεύουν μία φορά σε κάθε χώρα (για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός να αντιμετώπιζε ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ σε «διαβολοβδομάδα»), αν και αυτό δεν πρόκειται να περιορίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το ρίσκο, αφού ήδη κάποιοι αγώνες έχουν παιχτεί, ενώ και να μην είχαν, στο τέλος, το ταμείο δε θα είχε δραματική αλλαγή στον αριθμό των πτήσεων.
Η πιο σοφή επιλογή, πιθανότατα, θα ήταν το τρίτο σενάριο με τη δημιουργία μιας «φούσκας» αλά NBA. Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα… έγινε, η Euroleague επιδιώκει συμφωνία με τα εγχώρια πρωταθλήματα ώστε να επιτρέψουν στις ομάδες να μην αγωνιστούν για κάποιο διάστημα (εδώ είναι το… δύσκολο της υπόθεσης), όλοι οι σύλλογοι συγκεντρώνονται σε μία πόλη κουβαλώντας τα ρεκόρ που θα έχουν ως τότε και ολοκληρώνουν την σεζόν (17 αγωνιστικών), είτε με play-offs και Final 4, είτε με Final 8.
Όπως και να έχει, ο τρόπος με τον οποίο εκκίνησε η φετινή Euroleague και φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί, είναι τουλάχιστον «κουτός» και επικίνδυνος. Μακάρι στο τέλος να τα καταφέρει χωρίς κανένα άλλο απρόοπτο, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, η υγεία των μελών των ομάδων δεν είναι… ζάρια. Φυσικά, ευθύνες φέρουν και οι παίκτες, που έδωσαν το «ΟΚ», βάζοντας, προηγουμένως, τις υπογραφές τους στο αστείο υγειονομικό πρωτόκολλο που άρον – άρον άλλαξε ο Τζόρντι…
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση