Μπάσκετ
Παναθηναϊκός: Τα «Εξάστερα» Final Fours!
Το φετινό Final Four στο Βελιγράδι διεξάγεται δίχως την παρουσία του Παναθηναϊκού, που όμως είναι… πάντα εκεί, ως η πλέον επιτυχημένη ομάδα του θεσμού! Το «Όλα Πράσινα» κάνει αναδρομή στις 11 παρουσίες του Εξάστερου στα Final Fours.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Δέκα χρόνια λείπει ο Παναθηναϊκός από το Final Four της EuroLeague, ωστόσο η παρουσία του στον θεσμό είναι κάτι παραπάνω από ανεξίτηλη! Από το 1994 ως το 2012 οι «πράσινοι» έφτασαν 11 φορές στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης, με 7 τελικούς και φυσικά 6 τρόπαια, που καθιστούν τον Εξάστερο ως την πλέον επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία των Final Fours, από το 1988 ως σήμερα, όπου η τελική φάση διεξάγεται με αυτή τη μορφή!
Το «Τριφύλλι» δε θα είναι στο Βελιγράδι, όπου θα αναδειχθεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά οι επιτυχίες του είναι πάντα εκεί για να υπενθυμίζουν πόσο πολύ λείπει από τον θεσμό και πόσο αξεπέραστες είναι οι επιτυχίες του, καθώς καμία άλλη ομάδα δεν έχει τόσες κούπες αυτό το διάστημα!
Το «Όλα Πράσινα» κάνει αναδρομή στα Final Fours του Παναθηναϊκού…
19-21 Απριλίου 1994 – Γιαντ Ελιάου – Τελ Αβίβ (3η θέση)
Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-72
Μικρός τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 100-83
Το 1994 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά σε Final Four και μάλιστα έμελλε να αντιμετωπίσει στην πρώτη του παρουσία τον επίσης πρωτάρη Ολυμπιακό, σε «εμφύλιο» ημιτελικό, όπως «εμφύλιος» ήταν και ο έτερος ημιτελικός ανάμεσα σε Μπανταλόνα και Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Κώστα Πολίτη έμεινε σε ρηχά νερά, καθώς ο Νίκος Γκάλης έμεινε σε ιστορικό χαμηλό (8π.), ο Βράνκοβιτς φορτώθηκε νωρίς με φάουλ και παρά τους 32 πόντους του Βολκόφ οι Πειραιώτες επικράτησαν (77-72) κι άφησαν τους «πράσινους» εκτός τελικού, με το 100-83 στον μικρό τελικό επί της Μπάρτσα στον μικρό τελικό με 30π. του Γκάλη να αφήνει απλά μια πιο γλυκιά τελευταία γεύση.
11-13 Απριλίου 1995 – Παβεγιόν Πρινθίπε Φελίπε – Σαραγόσα (3η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
Μικρός τελικός: Λιμόζ-Παναθηναϊκός 77-91
Δεύτερο σερί Final Four, δεύτερος σερί «εμφύλιος» ημιτελικός, δεύτερη σερί ήττα για τον Παναθηναϊκό, που έφτασε στη Σαραγόσα πιο έτοιμος και λιγότερο… ψαρωμένος, αλλά έμεινε και πάλι εκτός τελικού. Υπό τις οδηγίες του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο τραυματισμός και η απώλεια του Παναγιώτη Γιαννάκη απέβη μοιραία και σε συνδυασμό με τους clutch πόντους του Έντι Τζόνσον, παρά τους 17 πόντους του Πάσπαλι και το νταμπλ-νταμπλ του Βράνκοβιτς (12 πόντοι, 17 ριμπάουντ) επέφεραν την ήττα (52-58). Στον μικρό τελικό το «Τριφύλλι» υπέταξε τη Λιμόζ (91-77) με 29 πόντους του Αλβέρτη.
9-11 Απριλίου 1996 – Παλέ Ντε Μπερσί – Παρίσι (1η θέση)
Ημιτελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 71-81
Τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66
Τρίτο Final Four και… φαρμακερό, με την πλέον ευτυχή έννοια για τον Παναθηναϊκό ήταν αυτό στο Παρίσι το 1996! Η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έχοντας στις τάξεις της τον σπουδαιότερο ΝΒΑερ που πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί στην Ευρώπη, τον Ντομινίκ Ουίλκινς, πήγε, είδε και νίκησε στη γαλλική πρωτεύουσα! Χωρίς «εμφύλιο» αυτή τη φορά και με τον κόσμο να μετατρέπει σε… Λεωφόρο και ΟΑΚΑ μαζί το «Παλέ Ντε Μπερσί», οι «πράσινοι» κυριάρχησαν άνετα στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ χάρη στην υπερηχητική εμφάνιση του Ντομινίκ (35π.) και στον τελικό πανηγύρισαν το πρώτο ιστορικό Ευρωπαϊκό (67-66) σε ένα παιχνίδι… μαγική εικόνα με την Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός έφτασε και στο +14, αλλά το άγχος, η ανυπομονησία, το ένστικτο επιβίωσης των Καταλανών και τα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα των διαιτητών έκαναν τον τελικό θρίλερ. Η Μπάρτσα κόντεψε να… κλέψει το τρόπαιο, αλλά ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ήταν εκεί ως «από μηχανής Θεός» και με μία τάπα που έχει μείνει στην ιστορία, χάρισε την κούπα στους εκστασιασμένους «πράσινους» που έγραψαν ιστορία, φέρνοντας το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ελλάδα!
18-20 Απριλίου 2000 – Πυλαία – Θεσσαλονίκη (1η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Εφές 81-71
Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 67-73
Τέσσερα χρόνια εκτός Final Four ήταν πολλά για τον Παναθηναϊκό, που επέστρεψε δριμύτερος το 2000, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο κι ένα πανίσχυρο ρόστερ στο παρκέ. Στο νεόδμητο κλειστό της Πυλαίας το «Τριφύλλι» είχε το ρόλο του φαβορί, τον οποίο επιβεβαίωσε, καθώς στον ημιτελικό το εμπόδιο της Εφές αποδείχθηκε χαμηλό στην πράξη (81-71) με 22 πόντους του Μποντιρόγκα, ενώ στον τελικό η παρουσία του Ρέμπρατσα στα καλάθια ήταν καταλυτική (20 πόντοι, 8 ριμπάουντ), ενώ οι πόντοι του Κάτας απέναντι στην πρώην ομάδα του ήταν καθοριστικοί για τον θρίαμβο (73-67) και το δεύτερο αστέρι στη φανέλα, εν μέσω αποθέωσης! Η χρυσή εποχή του Ζοτς είχε μόλις αρχίσει…
11-13 Μαΐου 2001 – Παλέ Ντε Μπερσί – Παρίσι (2η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Εφές 74-66
Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 81-67
Η σεζόν 2000/2001 σημαδεύτηκε από το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις που διεξήχθησαν! Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να παραμείνει εκείνη τη σεζόν στις τάξεις της FIBA και να συμμετάσχει στη SuproLeague και να μην προσχωρήσει στην ULEB για να αγωνιστεί στην EuroLeague, φτάνοντας για δεύτερη σερί σεζόν στο Final Four, που έγινε στο Παρίσι, πέντε χρονιά μετά τον πρώτο θρίαμβο. Τα 3/4 των ομάδων ήταν ίδια με της προηγούμενης χρονιάς και μόνη αλλαγή την ΤΣΣΚΑ αντί της Μπαρτσελόνα, με τους «πράσινους» να νικούν εκ νέου την Εφές στον ημιτελικό (74-66) και να στοχεύουν στο back to back στον τελικό απέναντι και πάλι στη Μακάμπι. Αυτή τη φορά όμως οι Ισραηλινοί πήραν τη ρεβάνς (81-67) παρά τους 27 πόντους του Μποντιρόγκα, στον μοναδικό χαμένο τελικό του «Τριφυλλιού»…
3-5 Μαΐου 2002 – ΠαλαΜαλαγκούτι – Μπολόνια (1η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Μακάμπι 83-75
Τελικός: Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89
Το μεγαλύτερο κομψοτέχνημα του Παναθηναϊκού του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έλαβε χώρα στην Μπολόνια τις ημέρες του Πάσχα του 2002. Κανείς δεν υπολόγιζε το «Τριφύλλι», αλλά το παρκέ ήταν αδιάψευστος μάρτυρας του ανεπανάληπτου έπους! Η νίκη επί της Μακάμπι στον ημιτελικό (83-75) με τους 26 πόντους του Μποντιρόγκα ήταν η… προειδοποίηση και στον τελικό ήρθε το τελικό χτύπημα! Η Κίντερ του Έτορε Μεσίνα έφερε αρχικά τον τελικό στα μέτρα της, παίρνοντας διψήφια διαφορά, αλλά η «πράσινη» αντεπίθεση ήταν… ανελέητη και με τον πανταχού παρόντα και MVP Ντέγιαν (21π.), αλλά και με τον «killer» Κουτλουάι (22π.) το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του Παναθηναϊκού (83-89), γράφοντας ιστορία, καθώς είναι ο μοναδικός θριαμβευτής σε τελικό που έγινε στην έδρα του αντιπάλου του!
6-8 Μαΐου 2005 – Ολιμπίνσκι – Μόσχα (3η θέση)
Ημιτελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 91-82
Μικρός τελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 91-94 (πρτ.)
Τρία χρόνια μετά το τρίτο Ευρωπαϊκό, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σε Final Four, στη Μόσχα. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς με το ρόλο του αουτσάιντερ προσπάθησε να κάνει τη ζημιά, αλλά στον ημιτελικό η υπερηχητική Μακάμπι δεν άφησε πολλά περιθώρια (91-82), παρά τα όποια… τρικ του Ζοτς και τους 17 πόντους του Κουτλουάι. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τον μικρό τελικό με την απογοητευμένη ΤΣΣΚΑ ως… μεγάλο τελικό και επικράτησαν στην παράταση (91-94) σε ένα απίθανο παιχνίδι, με νταμπλ-νταμπλ του Μπατίστ (28 πόντοι, 10 ριμπάουντ), περνώντας το μήνυμα πως… θα επιστρέψουν.
4-6 Μαΐου 2007 – ΟΑΚΑ – Αθήνα (1η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Ταού Κεράμικα 67-53
Τελικός: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91
Το Final Four του 2007 στο ΟΑΚΑ ήταν αδύνατο να μην έχει τον Παναθηναϊκό και φυσικά ήταν αδύνατο η κούπα να μην καταλήξει σε «πράσινα» χέρια! Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να διαχειριστεί και την πίεση που συνοδεύει τον γηπεδούχο, κάνοντας… μια χαψιά την Ταού στον ημιτελικό (67-53) με πρώτους σκόρερς Μπατίστ (15 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και Μπετσίροβιτς (15 πόντοι), παίρνοντας ρεβάνς για τον αποκλεισμό την προηγούμενη σεζόν στα playoffs. Στον τελικό έγινε μια ιστορική τιτανομαχία με την ΤΣΣΚΑ του Θοδωρή Παπαλουκά, με τελικό θριαμβευτή τον… Τετράστερο πλέον Παναθηναϊκό (93-91) του Σισκάουσκας (20 πόντοι) και του MVP του Final Four Δημήτρη Διαμαντίδη!
1-3 Μαΐου 2009 – O2 World – Βερολίνο (1η θέση)
Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Τελικός: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 71-73
Το 2009 στο Βερολίνο έγινε το κορυφαίο Final Four της ιστορίας, το οποίο κατέκτησε ο κορυφαίος και πληρέστερος Παναθηναϊκός της ιστορίας! Την Πρωτομαγιά το «Τριφύλλι» αποτίναξε την… κατάρα των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό, καθώς ο Πέκοβιτς (20 πόντοι) κυριάρχησε από την αρχή ως το τέλος, με το καλάθι που εν τέλει έκρινε τον ημιτελικό (82-84) μετά τα μεγάλα σουτ του Σάρας Γιασικεβίτσιους! Ο τελικός ήταν «remake» του 2007, με την ομάδα του Ζοτς εκ νέου θριαμβεύτρια (73-71) έπειτα από το αψεγάδιαστο πρώτο ημίχρονο (48-28) και τον χαρακτήρα νικητή στο φινάλε, παρά την λυσσαλέα αντεπίθεση της ΤΣΣΚΑ και του… ανεκδιήγητου Αρτεάγκα, ο οποίος το μόνο που δεν έκανε ήταν να σκοράρει για λογαριασμό της «αρκούδας»…
6-8 Μαΐου 2011 – Παλάου Σαντ Τζόρντι – Βαρκελώνη (1η θέση)
Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Σιένα 77-69
Τελικός: Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70
Το Final Four του 2011 έγινε απλά για να γίνει και να το κατακτήσει για έκτη φορά ο Παναθηναϊκός! Μπορεί πριν τη σειρά των playoffs με την Μπαρτσελόνα όλα να ήταν κομμένα και ραμμένα ώστε οι Καταλανοί να κάνουν το back to back, αλλά από τη στιγμή που το «Τριφύλλι» πέταξε έξω την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, στη Βαρκελώνη υπήρχε ένα ακλόνητο φαβορί κι αυτό ήταν οι πρωταθλητές Ελλάδας του ανυπέρβλητου MVP Δημήτρη Διαμαντίδη! Η Σιένα παρά το… ξύλο δεν μπορούσε να προβάλλει αντίσταση στον ημιτελικό (77-69) και στον τελικό το κίτρινο «ποτάμι» των φίλων της Μακάμπι αντί να παρασύρει τους «πράσινους»… παρασύρθηκε από την ορμή του Παναθηναϊκού (78-70), που έβαλε το έκτο πετράδι στο ευρωπαϊκό του στέμμα, εν μέσω καθολικής υπόκλισης!
11-13 Μαΐου 2012 – Σινάν Ερντέμ – Κωνσταντινούπολη (4η θέση)
Ημιτελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 66-64
Μικρός τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 69-74
Το 2012 έμελλε να καταγραφεί η τελευταία ως σήμερα παρουσία του Παναθηναϊκού σε Final Four, στην Πόλη. Ο Ομπράντοβιτς είχε προετοιμάσει την ομάδα του για μάχη… καμικάζι απέναντι στην χρυσοποίκιλτη ΤΣΣΚΑ, την οποία έριξε στα σχοινιά με κορυφαίο τον Σάρας (19 πόντοι) και αν η διαιτητική τριάδα Γιούνγκεμπραντ, Μαρτίν, Ράντοβιτς δεν σφύριζε τόσο απροκάλυπτα μεροληπτικά υπέρ των Ρώσων, τότε το… νοκ-ντάουν του 38′ (64-60) θα είχε γίνει νοκ-άουτ και η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά… Η «αρκούδα» επικράτησε στις λεπτομέρειες (66-64) στον ημιτελικό και στον μικρό τελικό ήρθε και η ήττα από την Μπαρτσελόνα (69-74), για να ρίξει την αυλαία στην εποχή Ζοτς.
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση