Μπάσκετ
Η «ανάσταση» του Καλάθη γράφει… Πιτίνο!
Ο Νικ Καλάθης έχει… μεταμορφωθεί υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο στο δεύτερο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και το “Όλα Πράσινα” παραθέτει τόσο τους αριθμούς του αρχηγού του Παναθηναϊκού, όσο και τους τρεις λόγους που ο ίδιος «αναστήθηκε» αγωνιστικά.
Ο Νικ Καλάθης έχει… μεταμορφωθεί υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο στο δεύτερο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και το “Όλα Πράσινα” παραθέτει τόσο τους αριθμούς του αρχηγού του Παναθηναϊκού, όσο και τους τρεις λόγους που ο ίδιος «αναστήθηκε» αγωνιστικά.
Το καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προσέφερε «γη και ύδωρ» στον Νικ Καλάθη με σκοπό να τον πείσει να παραμείνει κάτοικος ΟΑΚΑ και έτσι να ηγηθεί μίας νέας φουρνιάς κυρίως Ελλήνων παικτών με στόχο την διάκριση. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της σεζόν ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας δεν απέδιδε τα αναμενόμενα και έπαιζε σε πολύ χαμηλά στάνταρ. Φυσικά, μαζί με τον Νικ όλη η ομάδα ήταν χαμηλά από άποψη απόδοσης, γιατί όταν ο μαέστρος δεν αποδίδει καλά, τότε όλη η ορχήστρα είναι παράφωνη.
Η αποκαρδιωτική λοιπόν εικόνα που παρουσίασε το «Τριφύλλι» σε όλο τον πρώτο γύρο ανάγκασε τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ να πάρει τα μέτρα του, και να αντικαταστήσει τον Τσάβι Πασκουάλ με τον Ρικ Πιτίνο. Από τότε, η δουλειά του Αμερικανού απέδωσε καρπούς και αυτό αποτυπώνεται από την χαοτική διαφορά στα στατιστικά του Νικ.
Νικ Καλάθης προ Πιτίνο: 10.9 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 2.9 λάθη με 46% δίποντο, 19.3% τρίποντο και 42.8% βολές.
Νικ Καλάθης με Πιτίνο: 13.2 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 8.7 ασίστ, 1.8 κλεψίματα, 3.7 λάθη με 51.4% δίποντο, 39.4% τρίποντο και 55.1% βολές.
Το μυστικό όλης αυτής της τεράστιας αλλαγής οφείλεται σε τρεις πολύ βασικούς λόγους. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το κομμάτι της δουλειάς. Μόνος του ο Αμερικανός Hall of Famer προπονητής έχει δηλώσει στο αγαπημένο του twitter και όχι μόνο ότι οι παίκτες προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο που σουτάρουν για να γίνουν πιο αποδοτικοί, σε έναν τομέα που πληγώνει την ομάδα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πριν τον Πιτίνο οι παίκτες δούλευαν όσο δουλεύουν τώρα, αλλά αν κρίνω από την εικόνα και από τα στατιστικά του Καλάθη, δεν θα στοιχημάτιζα τα λεφτά μου ότι αυτή η ατομική προπόνηση στα σουτ γινόταν και στο πρώτο διάστημα της χρονιάς. Σίγουρα δεν θα δούμε ποτέ τον Νικ να σουτάρει με συνέπεια άνω του 40% από μακριά, αλλά έστω κάθε μικρή βελτίωση θα φαντάζει ιδιαίτερα σημαντική. Τέλος, η μηχανική του στο σουτ δεν γίνεται να αλλάξει παρά το γεγονός ότι είναι κακή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν αλλάξει η μηχανική ενός παίκτη, θα πρέπει ο ίδιος στη συνέχεια να μεταβάλλει όλο του το αγωνιστικό στυλ. Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί σε έναν αθλητή που έχει πατήσει τα 30.
Δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος, η επιθετική κινητικότητα των συμπαικτών του. Πόσες φορές στο ξεκίνημα της χρονιάς βλέπαμε τον Νικ να σουτάρει τρίποντο μετά από ντρίπλα στο τέλος της επίθεσης για να μην του μείνει η μπάλα στα χέρια και οι υπόλοιποι τέσσερις συμπαίκτες του απλά να κοιτάνε την εξέλιξη της φάσης; “Αυτό δεν είναι επίθεση και αυτό δεν είναι μπάσκετ”, φώναζε σε ένα τάιμ άουτ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Πιτίνο, θέλοντας να βλέπει συνεχόμενη κίνηση από όλους τους παίκτες. Το γεγονός ότι ο Καλάθης χρειάζεται πολύ ώρα την μπάλα στα δικά του χέρια συμβαίνει γιατί είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και καλείται να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Αυτό όμως προϋποθέτει συνεχιζόμενη κίνηση μακριά από την μπάλα για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και σίγουρα καταλήγει σε μία τεράστια τροχοπέδη αν όλοι παρακολουθούν τον Καλάθη και δεν ακολουθούν αυτό που πρέπει. Από την στιγμή λοιπόν που είδαμε κινητικότητα στην επίθεση, ο αρχηγός δεν αναγκαζόταν να πάρει σκοτωμένα σουτ τα οποία έβρισκαν σπάνια στόχο, αλλά έξυπνα στατικά σουτ από τις 45 μοίρες.
Ένας τελευταίος λόγος που σίγουρα έχει σχέση είναι η αλλαγή ψυχολογίας, που έχει επέλθει από δύο παράγοντες. Αρχικά, ο Πιτίνο είναι μάστερ στην πνευματική διαχείριση των παικτών του και στην προετοιμασία τους πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας της ψυχολογικής μεταβολής του Καλάθη είναι αγωνιστικός. Θυμηθείτε πώς ξεκινάει όλα τα παιχνίδια πλέον ο Παναθηναϊκός. Ο Τόμας παίρνει μία καλή θέση μέσα στην ρακέτα, ο Νικ τον βρίσκει με πάσα και ο Αμερικανός εκμεταλλευόμενος τα σωματικά του χαρακτηριστικά και το καλό του χουκ τελειώνει τις πρώτες φάσεις κοντά στο καλάθι. Αυτό αμέσως δίνει επιθετικό ρυθμό στην ομάδα και ανεβάζει την ψυχολογία του Καλάθη, καθώς βλέπει ότι συνεισφέρει σημαντικά στο επιθετικό πλάνο της ομάδας. Έτσι, αποβάλλει την πίεση γνωρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες και όταν βρίσκει την ευκαιρία γίνεται αρκετά πιο απειλητικός.
Το τελευταίο που ανάλυσα με τις στοχευμένες επιθέσεις στον Τόμας είναι φυσικά έργο του Αμερικανού προπονητή. Όταν ήρθε στο ΟΑΚΑ ο Πιτίνο, βλέπαμε έναν Καλάθη ο οποίος εκνευρισμένος από το γεγονός ότι δεν σκόραρε με συνέπεια, ξεκινούσε και θόλωνε στο μυαλό με αποτέλεσμα να φθίνει τόσο σε κομμάτι άμυνας, όσο και δημιουργίας. Αυτό το τονίζω για να δείξω την πλήρη αλλαγή που έχει φέρει ο Ρικ στον Παναθηναϊκό. Τέλος, να προσθέσω και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ο Καλάθης είναι τραυματίας από την αρχή της σεζόν και τώρα όχι μόνο δεν είναι καλύτερα, αλλά με όλη την κούραση που δέχεται με την μη ύπαρξη back up ίσως είναι και χειρότερα. Αλλά το μπάσκετ είναι ένα μαγικό άθλημα και παρά το γεγονός αυτό, με την σωστή αξιοποίηση του παίκτη φαίνονται τεράστιες διαφορές.