Editorial
Γλυκές… αλχημείες!
Ο Νικόλας Φλωράτος γράφει στο «Όλα Πράσινα» για τον «αλχημιστή» Μάικ Τζέιμς που ήρθε για να δώσει αυτό ακριβώς που είδαμε στο Τελ Αβίβ, αποκαλύπτει τι δεν πήγαινε καλά με τον Κρις Σίνγκλετον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και παραθέτει μια σπουδαίας σημασίας δήλωση του άμεσου συνεργάτη του Τσάβι Πασκουάλ, Διαμαντή Παναγιωτόπουλου, που αφορά στον Καταλανό προπονητή.
Ο Νικόλας Φλωράτος γράφει στο «Όλα Πράσινα» για τον «αλχημιστή» Μάικ Τζέιμς που ήρθε για να δώσει αυτό ακριβώς που είδαμε στο Τελ Αβίβ, αποκαλύπτει τι δεν πήγαινε καλά με τον Κρις Σίνγκλετον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και παραθέτει μια σπουδαίας σημασίας δήλωση του άμεσου συνεργάτη του Τσάβι Πασκουάλ, Διαμαντή Παναγιωτόπουλου, που αφορά στον Καταλανό προπονητή.
Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα
Η επιστροφή του Μάικ Τζέιμς στον Παναθηναϊκό ξένισε πολλούς κι ενθουσίασε άλλους τόσους. Απ’ τη μία είχαμε μια μεγάλη μερίδα κόσμου που θεωρούσε ότι ο Αμερικανός δεν έχει θέση στο «πράσινο» ρόστερ και με την επιστροφή του θα έθετε σε κίνδυνο τη λεγόμενη «χημεία» του συνόλου, ενώ απ’ την άλλη, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό έραβε κοστούμια κι έκλεινε αεροπορικά εισιτήρια για Βελιγράδι, θεωρώντας… «αυτόματη» την πρόκριση του «Εξάστερου» στο μεγάλο ραντεβού του Μαΐου. Φυσικά, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλήθεια έμελλε να είναι κάπου στη μέση.
Πριν προχωρήσω παρακάτω, για όσους δεν γνωρίζουν, ξεκαθαρίζω πως ήμουν απ’ αυτούς που ήθελαν με χίλια τον Τζέιμς. Τον Τζέιμς και κάθε «Τζέιμς», δηλαδή οποιονδήποτε παίκτη με τις ικανότητες και την προσωπικότητα του Αμερικανού. Ειδικότερα απ’ τη στιγμή που είχε ζήσει την ομάδα πρόσφατα, μαζί με τους συμπαίκτες του βρέθηκαν απ’ το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν, βγαίνοντας εν τέλει νικητές, ολόκληρο το διάστημα της απουσίας του έδειξε πως δεν ξέχασε κι επιστρέφοντας εξήγησε πόσο μεγάλο είναι το κίνητρό («άφησα μια δουλειά στη μέση»), δε χωρούσε αμφιβολία πως ο Μάικ είχε μια θέση στο ρόστερ της ομάδας. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.
Άλλωστε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και κάπως έτσι σκέφτηκε ο Τσάβι Πασκουάλ ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή του εκρηκτικού γκαρντ. Αν και άργησε (που λέει ο λόγος), στο Τελ Αβίβ, ο Τζέιμς έδειξε πως αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του, με την εμφάνιση αυτή να αποτελεί μια… πρώτη δικαίωση, κυρίως για τον ίδιο τον παίκτη και τον προπονητή του.
Έως 39€ σε κουπόνια για τα καινοτόμα προϊόντα της P&G!
Στη Μάλαγα, μάλλον δε χρειάστηκε. Η μέρα ήταν «καλή» για αρκετούς «πράσινους» και μόλις έσφιξαν τα λουριά στην άμυνα, βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τη νίκη με τον Τζέιμς «παρκαρισμένο» στην άκρη του πάγκου. Λογικό, άλλωστε, για κάθε προπονητή, όταν ο μαέστρος του νιώθει καλά (Νικ) και τα πυρηνικά του όπλα «καίνε» μέσα κι έξω απ’ τα 6.75 (Γκιστ και Ρίβερς αντίστοιχα), να ασκεί «βέτο» στο «one man show». Ο Μάικ πήρε το μάθημά του και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, πραγματοποίησε μια πολύ ουσιαστική εμφάνιση, αποδεικνύοντας στον εαυτό του πως δε χρειάζεται να κρατάς την μπάλα σε κάθε επίθεση για να πρωταγωνιστήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση του Τζέιμς, ήταν δεδομένο πως αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν η ώρα που θα χρειαζόταν να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. Αυτά που τον έφεραν πέρυσι στον Παναθηναϊκό κι αυτά που τον έστειλαν στον «μαγικό κόσμο»…
Υπάρχουν βραδιές που τίποτα δεν πάει καλά. Που η άμυνα λειτουργεί όπως πρέπει, αλλά σε αντίθεση με το παιχνίδι στη Μάλαγα, στην άλλη άκρη, δεν υπάρχουν λύσεις. Που το «πολυβόλο» σου σουτάρει με 0/8 εντός πεδιάς, τα ποσοστά σε τρίποντα (21.7%) και βολές (55%) βρίσκονται στα… τάρταρα (ακόμα και για εκτός έδρας αγώνα) και οι ασίστ του ηγέτη σου (μόλις… 4) μαρτυρούν πόσο μεγάλο είναι το επιθετικό σου πρόβλημα (εκτελεστικά και δημιουργικά). Εκεί, λοιπόν, έλειπε η «τρέλα» και το «απρόβλεπτο» του Μάικ Τζέιμς. Εκεί έλειπε το «one man show» που στο Τελ Αβίβ χάρισε τη νίκη στον «Εξάστερο».
Ο Τζέιμς δεν ήρθε για να κάνει μαθήματα… χημείας, ούτε ο Πασκουάλ θα έθετε σε κίνδυνο ό,τι έχτιζε με κόπο και τόνους ιδρώτα απ’ την αρχή της σεζόν. Στα ματς που ο Μάικ δεν θα μπορούσε να τιθασεύσει τον «δαίμονα» που κρύβει μέσα του, μοιραία θα ερχόταν ο πάγκος. Το ζητούμενο, όμως, δεν ήταν να… ξεσκονίσει το καρεκλάκι στην άκρη του παρκέ, αλλά να κολλήσει αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο, χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες και ανάλογα με τα δεδομένα γύρω του, να μπορεί να διαβάσει τι έχει ανάγκη η ομάδα από αυτόν σε κάθε περίσταση. Τα «κολλητά» παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα και Μακάμπι, στα οποία είδαμε δύο διαφορετικούς «Τζέιμς», όπως ανέλυσα πιο πάνω, αποτελούν καθρέφτες του τι εννοώ.
Ο Μάικ δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό μόνο για να δώσει το κάτι παραπάνω που έλειπε απ’ την «πράσινη» περιφέρεια, αλλά και για να πάρει πάνω του παιχνίδια και να δώσει νίκες που χωρίς αυτόν όχι απλά δεν θα έρχονταν, αλλά οι βραδιές ίσως και να ήταν εφιαλτικές… Η… χιλιοειπωμένη «χημεία» και κάθε «αλχημεία» βρίσκεται στα χέρια του εκάστοτε προπονητή και ως ώρας, ο Τσάβι Πασκουάλ παίρνει άριστα στη διαχείρισή και στον τρόπο που έχει εντάξει τον παίκτη του στο σύνολο.
Έως 39€ σε κουπόνια για τα καινοτόμα προϊόντα της P&G!
ΥΓ: Έχει λογική εξήγηση η άνοδος του Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός ξεπέρασε ένα πρόβλημα μικροτραυματισμού που αντιμετώπιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα (όχι κάτι σοβαρό αλλά ικανό να μας στερήσει τον περσινό Κρις) και πλέον νιώθει (και είναι) καλά.
ΥΓ1: Το ξέρεις από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, αλλά πάντα έχει άλλη βαρύτητα να το ακούς από προπονητές. Μάθετε λοιπόν ότι ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος (βοηθός του Πασκουάλ), σε εξόδους και χαλαρές συζητήσεις με φίλους του, δηλώνει έκπληκτος απ’ το «παλμαρέ» του Καταλανού. Τεράστιο playbook, μέσα απ’ το οποίο, σε κάθε προπόνηση ο Πασκουάλ παρουσιάζει κάτι διαφορετικό. Ακόμα μία απόδειξη πως μπροστά και πίσω απ’ τα φώτα, όλοι γύρω απ’ την ομάδα λένε τα καλύτερα. Αφήστε τους να γνωρίζουν καλύτερα.