Ποδόσφαιρο
Τα «κειμήλια» του Παναθηναϊκού: Πώς γεννήθηκε το Τριφύλλι και η ιστορία της πράσινης φανέλας!
To «Όλα Πράσινα» κάνει ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ιστορία γέννησης του εμβλήματος του Τριφυλλιού και την εξέλιξη της ένδοξης φανέλας του κορυφαίου συλλόγου, που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον πρώτο πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και, μέσα στα χρόνια, κατάφερε να εδραιωθεί ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Με κατακτήσεις τίτλων, ευρωπαϊκές επιτυχίες, και την έλξη παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός έχει αφήσει το στίγμα του.
Τα ιστορικά «κειμήλια» του «Τριφυλλιού» δεν περιορίζονται μόνο στις επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων. Η ιστορία της ομάδας ξεκινά πριν από τις επιτυχίες, όταν το όραμα και η σκέψη γίνονται πράξη. Οι παίκτες που φόρεσαν τα πράσινα είναι ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά εξίσου σημαντικοί είναι και οι ανώνυμοι παίκτες, εκείνοι που με μικρά γράμματα μπήκαν στο «πράσινο» βιβλίο της ιστορίας.
Τα «κειμήλια» για κάθε σωματείο είναι το σύμβολο, το έμβλημα, η φανέλα του. Και, ενώ η ιστορία του Παναθηναϊκού συνδέεται στενά με το έμβλημά του, οι απόψεις για τη φανέλα των «πρασίνων» διίστανται. Από το χρώμα μέχρι τον τρόπο που μεταμορφώθηκε με τα χρόνια, η φανέλα αντικατοπτρίζει τις διάφορες απόψεις και θα διαλευκανθεί το ζήτημα από εδώ.
ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Ο Παναθηναϊκός, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, υιοθετεί το πράσινο Τριφύλλι ως σύμβολό του το 1918. Αυτό το σύμβολο συνδυάζει την καλοτυχία και την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, υπάρχουν τρεις εκδοχές σχετικά με την αφομοίωση του Τριφυλλιού ως έμβλημα του Παναθηναϊκού. Στην πρώτη, ο Μιχάλης Παπάζογλου, πρώην αθλητής της Χαλκηδόνας, μετέφερε το Τριφύλλι από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα το 1918, επηρεασμένος από την τοπική ομάδα της Χαλκηδόνας.
Η δεύτερη άποψη αναφέρει ως εμπνευστή του εμβλήματος τον Απόστολο Νικολαΐδη, που επηρεάστηκε από την Γκρόιτερ Φιρτ της Γερμανίας, μια ομάδα με παρόμοια χρώματα και το Τριφύλλι στο σήμα της.
Η τρίτη άποψη θέτει τον Γιώργο Χατζόπουλο, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού, ως το άτομο που εμπνεύστηκε το πράσινο Τριφύλλι, μετατρέποντας την ιδέα του Παπάζογλου στο σημερινό σύμβολο της ομάδας.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ
Αυτή η αναφορά στην καταγραφή της εξέλιξης του εμβλήματος του Παναθηναϊκού πάνω στη φανέλα της ομάδας μας οδηγεί στο δεύτερο «κειμήλιο» του συλλόγου, το οποίο δεν είναι άλλο από την ένδυσή της.
Ο λόγος έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην πρώτη φανέλα της ομάδας και τα χρώματά της, καταλήγοντας στην εξέλιξή τους μέχρι τις μέρες μας. Η αναζήτηση της πραγματικότητας αποτελούσε δύσκολο ταξίδι, καθώς το ποδόσφαιρο στις αρχές του 20ου αιώνα θεωρούνταν ευτελές άθλημα, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Τύπο της εποχής, ο Παναθηναϊκός είχε διοργανώσει μια φιλική αναμέτρηση την ημέρα των επίσημων εγκαινίων του συλλόγου. Σε αυτήν την αναμέτρηση, που δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, οι δύο ομάδες είχαν ως εμφάνιση τα λευκά και τα κόκκινα. Αυτό αποτυπώθηκε σε ένα άρθρο της εφημερίδας «Ακρόπολη», όπου παρατηρούνταν ότι η μία ομάδα φορούσε λευκά, ενώ η άλλη κόκκινα.
Η πρώτη χρονιά του Παναθηναϊκού βρίσκει την ομάδα να χρησιμοποιεί το άσπρο ως πρώτο επίσημο χρώμα, γεγονός που ακολούθησε η υιοθέτηση του πράσινου και του άσπρου στα χρώματα της ομάδας. Κατόπιν, το 1918, το Τριφύλλι εμφανίστηκε στη φανέλα, αρχικά στο κέντρο και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην καρδιά της. Η φανέλα του «Τριφυλλιού» έχει υποστεί διάφορες μετεξελίξεις με ποικίλα σχέδια, χρώματα και επενδύσεις μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή.
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση