Ποδόσφαιρο
Σπυρόπουλος: «Βέλεθ, ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε ξένο διαιτητή και ζητούσε… Έλληνα!»
Μέσω άρθρου του στο «SDNA», ο δημοσιογράφος, Αλέξης Σπυρόπουλος, «καυτηρίασε» την απόφαση του Φραν Βέλεθ να εξοργιστεί δημόσια με τη διαιτησία της αναμέτρησης μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Αναλυτικά τα όσα έγραψε:
Προ ημερών εδώ, στην 7η ήττα του Παναθηναϊκού σε 19 αγώνες, αναρωτιόμασταν πού θα καταλήξει αναγωγικά (στους 36 αγώνες) όλο αυτό. Θα το δούμε, στο τέλος. Εκείνο που ήδη βλέπουμε, είναι το 7/19 να γίνεται 8/20. Και το 8/20, 9/21. Γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος.
Εννέα ήττες! Σήμερα στη Σούπερ Λιγκ, πιο πολλές ήττες από τον Παναθηναϊκό έχουν οι εξής τέσσερις ομάδες. Παναιτωλικός, Ιωνικός, Ατρόμητος, Απόλλωνας.
Ενα “τρία στα τρία”, Αστέρας, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, που το καθένα συνέβη για διαφορετικό λόγο, όμως υπάρχουν σε αυτό το σερί δύο κοινά. Ενα, ότι οι αντίπαλοι είναι καλές ομάδες. Δεύτερο, ότι επήλθε κατάρρευση (και ανατροπή του αποτελέσματος) στην τελική ευθεία. Υπάρχει κι ένα τρίτο (κοινό). Οτι ο ανεπαρκής να νικήσει Παναθηναϊκός, τουλάχιστον θα μπορούσε να μη ηττ
Στο τέλος ωστόσο, με τις όποιες διαφορές από παιγνίδι σε παιγνίδι, όλα καταλήγουν να αθροίζονται στον ίδιο κουβά. Ο Παναθηναϊκός ευρίσκεται, όπως και ο Αρης αυτή την εποχή, σε κάμψη η οποία επιβεβαιώνεται στην εικόνα τους, και κανείς δεν ξεγελιέται, είτε έχουν κερδίσει ένα ματς είτε έχουν χάσει ένα άλλο ματς. Ο κουβάς δημιουργεί όλη αυτή τη συζήτηση που, ομολογουμένως, δεν το πιστεύαμε πως θα την κάναμε.
Πιστεύαμε πως το top-6 θα ήταν οι πέντε, κι άλλες τέσσερις ομάδες για την 6η θέση. Ο Παναθηναϊκός και ο Αρης, ο Αρης πάντοτε και λόγω του -6, το άλλαξαν αυτό. Το top-6 είναι οι τρεις, κι άλλες έξι ομάδες για την 4η, την 5η, την 6η θέση. Και πλέον, αν ως τα Χριστούγεννα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα, πλέον είναι πραγματικά καιρός για να κοιτάζουμε τη βαθμολογία.
Ενα μέσες-άκρες απρόοπτο θρίλερ στην πολυκατοικία, ο συνωστισμός από το “4” έως και το “9” της κατάταξης, που για να ‘μαστε ειλικρινείς είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει το πρωτάθλημα, στην τρέχουσα καμπή, να δώσει. Μετά βέβαια, επειδή δεν θα πάνε στο top-6 όλοι, ακολουθεί η ανάποδη ανάγνωση. Για τον 7ο, τον 8ο και τον 9ο τα πλέι-άουτ θα είναι μία παίζουμε-για-να-παίζουμε διαδικασία. Το ωραίο αυτής της στιγμής, είναι το άσχημο της αμέσως επόμενης.
Ως το φινάλε της regular season, οι αγώνες είναι λίγοι. Τέσσερις για τον ΠΑΣ, έξι για τον Αστέρα, πέντε για τους υπόλοιπους. Και είναι, μερικοί αγώνες, και μεταξύ τους. Θα παίξουν, ΟΦΗ-Βόλος. Θα παίξουν, ΠΑΣ-Αρης. Θα παίξουν, Αστέρας-Αρης. Θα παίξουν, Βόλος-ΠΑΣ. Δεν θα βγάλουμε άκρη στο μπλέξιμο, με (προ)υπολογισμούς. Εν τέλει ισχύει ό,τι ανέφερε ο προπονητής του Βόλου. Κάθε φορά, μετά από κάθε παιγνίδι, αναθεωρούμε.
Πάλι φαβορί, δεν παύουν να είναι ο Παναθηναϊκός και ο Αρης. Ο Παναθηναϊκός, ιδίως. Η αίσθησή μου είναι ότι, όσο και να προσπαθήσει, ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να μη μπει στα πλέι-οφ. Απεναντίας ο Αρης θα χρειαστεί στ’ αλήθεια να το προσπαθήσει, για να μπει στα πλέι-οφ. Τι σημαίνει, να το προσπαθήσει; Στέκομαι λιγότερο στα εντός έδρας, προσεχώς με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ρεαλιστικά ο Αρης, για να μπει στα πλέι-οφ, ένα από τα δύο εκτός έδρας six-pointers, Γιάννενα ή Τρίπολη, πρέπει να το πάρει.
Εάν ο Αρης μείνει απέξω, το φως που ανάβει για να το δουν και να μπουν είναι, εκτιμώ, για τον ΟΦΗ και τον Αστέρα. Αρκετά περισσότερο απ’ όσο για τον ΠΑΣ και τον Βόλο. Ο ΟΦΗ υποστηρίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, που έχει κανείς να βρει για να δει. Ο Βόλος αυτό σιγά-σιγά, το παίρνει αλλιώς. Εκείνη την αλέγρα ιδέα ποδοσφαίρου που ξέραμε, έχει ατονήσει να την υποστηρίζει. Ο ΠΑΣ μάλλον έχει το πιο ρηχό ρόστερ, και πρέπει κι αυτός να βρει τουλάχιστον ένα six-pointer. Με τον Αρη ή στον Βόλο.
Ο Αστέρας τα συνδυάζει, σχεδόν όλα. Είναι σταθερός, εκ προοιμίου έχεις εμπιστοσύνη τι πρόκειται να δεις, είναι στέρεος στη δομή και στις αρχές του, δεν συναρπάζει, έχει βάθος και ισορροπία, συνήθως είναι αποτελεσματικός και (σε αντίθεση, ας πούμε, με τον ΟΦΗ) χαρίζει στον αντίπαλο ελάχιστα λάθη. Οπότε, δεν χάνει δυνάμεις/χρόνο για να τρέχει πίσω από τα λάθη του. Κι αν έχει κάποια σημασία, ο Αστέρας μπαίνει στην τελική ευθεία με την καλύτερη φόρα απ’ όλους.
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, θα είναι στα πλέι-οφ. Νομίζω, από την 4η θέση της regular season. Εκείνο που θορυβεί πιο πολύ από τις ήττες ή από τις αγοραπωλησίες ή από μία…γκεστ εμφάνιση του Αγιούμπ, είναι η εικόνα του Φραν Βέλεθ. Θορυβεί, διότι δεν προμηνύει τίποτα καλό. Τίποτα το ωφέλιμο. Θορυβεί, διότι κάτι δείχνει για το κλαμπ. Κάτι, όχι ακριβώς ευοίωνο. Ολα τα κλαμπ, έχουν την ατζέντα της πολιτικής τους. Αλλά κανένα κλαμπ δεν βγάζει μπροστά ποδοσφαιριστή, να πολιτεύεται.
Απαγορεύεται, εξαρχής. Δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Οσο κορυφαίας σημασίας και να είναι το ζήτημα στην ατζέντα. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την πολυϊδιοκτησία. Ο Ολυμπιακός από τότε που έχασε τον έλεγχο στην ομοσπονδία, αντιπολιτεύεται ό,τι κινείται κι ό,τι αναπνέει. Η ΑΕΚ έχει τα θέματά της, με τον Κλάτενμπεργκ. Ο Αρης έχει τα θέματά του, ακόμη και με τα μπαλάκια της κλήρωσης στο κύπελλο. Είδατε πουθενά σε όλα αυτά, ποδοσφαιριστή μπροστά; Είναι απαράβατο, πως όχι. Απλώς, δεν γίνεται.
Φύσει εξάλλου, ο ποδοσφαιριστής δεν είναι πολιτικός. Οπου δοκιμάζει να γίνει, κόντρα στη φύση, καμιά φορά το αποτέλεσμα είναι περίπου ευτράπελο. Ο Φραν Βέλεθ έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε ολόκληρη την πυραμίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που είχε ξένο διαιτητή και ζητούσε, για καλύτερα, Ελληνα…
Διαβάστε ακόμη…
- Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν
- Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, ήμασταν τραγικοί»
- Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!
- Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»
- «Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός