Μεταγραφές
Παναθηναϊκός: Πώς «ναυάγησε» του φορ – Ο Κορέα, ο Άκπομ και το εμπόδιο του FFP!
Το «Όλα Πράσινα» παραθέτει το ρεπορτάζ και ξετυλίγει το χρονικό της υπόθεσης για τη μεταγραφή επιθετικού στον Παναθηναϊκό που δεν ολοκληρώθηκε πριν την προθεσμία της 4ης Σεπτεμβρίου.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση ενός επιθετικού κορυφαίου επιπέδου κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, ωστόσο οι συνθήκες και οι περιορισμοί απέτρεψαν την ολοκλήρωση του deal πριν την προθεσμία της 4ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία έπρεπε να δηλωθεί το ρόστερ για το Conference League.
Οι δύο στόχοι: Κορέα και Άκπομ
Οι «πράσινοι» είχαν αρχικά θέσει ως προτεραιότητα την απόκτηση του Χοακίν Κορέα, του 30χρονου Αργεντινού επιθετικού της Ίντερ, για να ενισχύσουν την επιθετική γραμμή τους. Ο Κορέα είχε δείξει ενδιαφέρον για τη μεταγραφή, και ο Παναθηναϊκός είχε έρθει σε συμφωνία με την Ίντερ. Η μεταγραφή αυτή θεωρούταν στρατηγικής σημασίας για την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο, που έψαχνε έναν ποιοτικό και έμπειρο επιθετικό για να ηγηθεί της γραμμής κρούσης στο Conference League και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός είχε έτοιμο ένα plan B σε περίπτωση που η συμφωνία με τον Κορέα «χαλούσε». Αυτός ο παίκτης ήταν ο Τσούμπα Άκπομ, πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ και της Μίντλεσμπρο, ο οποίος είχε επίσης συμφωνήσει σε όλα με την αθηναϊκή ομάδα. Ο Άκπομ θεωρήθηκε μια αξιόπιστη λύση αν η πρώτη επιλογή, ο Κορέα, δεν προχωρούσε.
Το ζήτημα με τον Αντράζ Σπόραρ
Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση της απόκτησης επιθετικού ήταν η ανάγκη να αποχωρήσει από την ομάδα ο Αντράζ Σπόραρ, ο Σλοβένος επιθετικός που αυτή τη στιγμή κατέχει κεντρικό ρόλο στη γραμμή επίθεσης του Παναθηναϊκού. Ο σύλλογος είχε ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση του Κορέα ή του Άκπομ να πωληθεί ο Σπόραρ, προκειμένου να δημιουργηθεί οικονομικός χώρος στο μισθολογικό μπάτζετ αλλά και να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP) της UEFA.
Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του Σπόραρ, ο Σλοβένος δεν κατάφερε να φέρει κάποια πρόταση στον Παναθηναϊκό που να ικανοποιεί τις οικονομικές απαιτήσεις του συλλόγου. Ως εκ τούτου, η ομάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς χωρίς την αποχώρηση του Σπόραρ, δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει η μεταγραφή του Κορέα ή του Άκπομ.
Το Financial Fair Play και οι επιπτώσεις
Ο Παναθηναϊκός, δεσμευόμενος από τους κανονισμούς του FFP, δεν μπορούσε απλά να «αγνοήσει» το συμβόλαιο του Σπόραρ και να αποκτήσει νέο επιθετικό. Για να υπάρξει οικονομικός χώρος για μια νέα προσθήκη, έπρεπε να δημιουργηθούν έσοδα από πωλήσεις παικτών. Το FFP επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις δαπάνες των συλλόγων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα έσοδά τους, κι έτσι οποιαδήποτε κίνηση απαιτούσε μεγάλη προσοχή και σωστό χειρισμό των οικονομικών δεδομένων.
Επιπλέον, ο Σπόραρ έχει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό έως το 2026, με ετήσιες απολαβές που αγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να παραγκωνίσει τον Σλοβένο χωρίς να τον παραχωρήσει, τότε θα έπρεπε να συνεχίσει να του καταβάλει αυτά τα ποσά μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, ενώ ταυτόχρονα θα είχε και τα έξοδα της μεταγραφής του Κορέα. Αυτό θα κόστιζε συνολικά περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Σπόραρ, συν το κόστος της μεταγραφής του Αργεντινού φορ.
Η εξέλιξη της υπόθεσης
Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του Παναθηναϊκού, οι περιορισμοί και οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της μεταγραφής επιθετικού πριν την προθεσμία της 4ης Σεπτεμβρίου για τη δήλωση του ρόστερ στο Conference League. Ο Κορέα, αν και αποτελούσε την κορυφαία επιλογή, τελικά δεν εντάχθηκε στο δυναμικό του «Τριφυλλιού», καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητος οικονομικός χώρος – νομικά – στο μισθολογικό μπάτζετ.
Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει με το υπάρχον ρόστερ για την ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και μεταγραφικές κινήσεις με ορίζοντα το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου η ομάδα έχει περισσότερα περιθώρια για βελτίωση και ενίσχυση.
Συμπέρασμα
Η υπόθεση της μεταγραφής επιθετικού στον Παναθηναϊκό αποδεικνύει πόσο σημαντικοί είναι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλει το Financial Fair Play και πώς αυτοί επηρεάζουν τις μεταγραφικές κινήσεις των συλλόγων. Παρά την επιθυμία και τις προθέσεις της διοίκησης να ενισχύσει την ομάδα με παίκτες υψηλής ποιότητας, οι περιορισμοί του FFP και η μη πώληση του Σπόραρ απέτρεψαν την πραγματοποίηση του deal με τον Κορέα ή τον Άκπομ.
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία το υπάρχον ρόστερ ή αν θα προχωρήσει σε μεταγραφές με στόχο το ελληνικό πρωτάθλημα.
Διαβάστε ακόμη…
- «Ο Παναθηναϊκός «φουλάρει» για ανανεώσεις και μεταγραφικό ‘μπαμ’ από το NBA», σύμφωνα με τους Ισπανούς
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η πιθανή ενδεκάδα του «Τριφυλλιού» για το ντέρμπι Κυπέλλου
- «Πράσινη» λαοθάλασσα στο ΟΑΚΑ: Η πιθανή προσέλευση στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός!
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Τελειώστε» τη… βρομιά τους! – Η τηλεοπτική μετάδοση
- Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός: Για την υπέρβαση στο «Παλάου»! – Η τηλεοπτική μετάδοση