Editorial
Φάκελος «Βοτανικός»: Γουδή… reloaded και Athens Alive
Το «Όλα Πράσινα» παρουσιάζει το πλήρες χρονικό του γηπεδικού ζητήματος του Παναθηναϊκού από το 1989 και μετά. Στο πέμπτο μέρος, οι προσπάθειες του Δημήτρη Μπαλτάκου για γήπεδο στο Γουδή και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το ΟΑΚΑ. Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Με το γήπεδο στον Βοτανικό να έχει μείνει στις… μακέτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την προοπτική του νέου γηπέδου στο Γουδή. Τον Μάρτιο του 2017 μάλιστα μπήκε στα… σκαριά το σχέδιο «Νέα Αθήνα», με την έκταση που προοριζόταν για το γήπεδο (πίσω από το 251 νοσοκομείο Αεροπορίας) να ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειχνε σύμφωνος στο έργο.
Το «Τριφύλλι» λοιπόν προβλεπόταν να λάβει γήπεδο 35.000 θέσεων, κλειστό για το βόλεϊ και το γυναικείο μπάσκετ αλλά και πισίνα. Λύση μάλιστα είχε βρεθεί και για την χρηματοδότηση, με την Alpha Bank να αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και το κόστος να υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ, τα οποία οι «πράσινοι» θα ξεπλήρωναν σε βάθος χρόνων.
Στις 16 Μαΐου του 2017 ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Μπαλτάκος, συναντήθηκε με τον Γιώργο Βασιλειάδη (Υφυπουργός Αθλητισμού) και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
Αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη ήταν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που εξέφρασε την πρότασή της για στέγαση όλων των τμημάτων του Συλλόγου στο ΟΑΚΑ, για 99 χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί μια Παναθηναϊκή Πολιτεία. Ο Ερασιτέχνης πάντως απηύθυνε κάλεσμα και στο μπασκετικό τμήμα, με την προοπτική να αποκτηθεί μεγαλύτερη έκταση και να χτιστεί στο Γουδή και κλειστό μπάσκετ.
Την ίδια ημέρα, στις 16 Μαΐου, ο Γιώργος Βασιλειάδης έκανε τις πρώτες δηλώσεις, στις οποίες δεσμευόταν πως πρώτα θα μπει ο Παναθηναϊκός στο νέο γήπεδο και μετά θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος. Όσον αφορά τον Δημήτρη Μπαλτάκο, τόνιζε πως η δημιουργία του γηπέδου αυτού θα καταργήσει οριστικά την Διπλή Ανάπλαση Λεωφόρου – Ελαιώνα.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, που ανέφερε με ανακοίνωση πως δεν μπορεί να γίνει γήπεδο στο Γουδή, αλλά και από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ αποκάλυψε πως ο ίδιος μαζί με τον προηγούμενο πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Ηλία Μιχαλαριά, είχαν ξεκινήσει μελέτη προκειμένου να στεγαστεί όλος ο Όμιλος στο ΟΑΚΑ.
Την επομένη ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Παναθηναϊκού τάχθηκε υπέρ της προοπτικής του γηπέδου στο Γουδή, αφουγκράζοντας την επιθυμία του κόσμου για στέγαση του Συλλόγου εντός του Δήμου Αθηναίων.
Αναλυτικά η γραπτή του δήλωση, από τις 17 Μαΐου του 2017:
«Προσωπικά πιστεύω το ΟΑΚΑ ως την κατάλληλη και πιο εφικτή λύση για το μπάσκετ αλλά και για ολόκληρο το σύλλογο μας, για μια σειρά από λόγους. Για αυτό άλλωστε δημιουργήσαμε ομάδα εργασίας με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι σε συγκεκριμένο πλάνο βάσει της μελέτης της Delloite. Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι μας να λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη των εκατομμυρίων Παναθηναϊκών.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος μας προτιμάει γήπεδο εντός του Δήμου Αθηναίων άρα συντασσόμαστε μαζί του. Αναλογιζόμενοι όλες τις παραμέτρους του γηπεδικού ζητήματος χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τη διπλή ανάπλαση Γουδή- Λεωφόρος και αναμένουμε τις εξελίξεις.
ΥΓ: Έπειτα από μισό αιώνα και πλέον προσφοράς της οικογένειας μου στον Παναθηναϊκό, πίστευα ότι έχουμε κατακτήσει το σεβασμό και φυσικά το δικαίωμα να μην θεωρούμαστε «ο καθένας», ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα της Παναθηναϊκής Οικογένειας. Προφανώς κάποιοι δεν το συμμερίζονται και συνεχίζουν να λειτουργούν εν κρυπτώ».
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν το έργο να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με την πλευρά του Παναθηναϊκού να έρχεται σε επαφή με τον παγκόσμιο κατασκευαστικό κολοσσό, AEG. Την εταιρία που -μεταξύ άλλων- έχει δημιουργήσει τα Ο2 σε Λονδίνο και Βερολίνο αλλά και την έδρα των Λέικερς και των Κλίπερς, στο NBA.
Ο Δημήτρης Μπαλτάκος είχε συναντήσεις τόσο με ανθρώπους της κατασκευαστικής, όσο και με την πλευρά της Alpha Bank (μαζί και με τον οικονομικό διευθυντή της ΠΑΕ, Αγησίλαο Τουμαζάτο), εξασφαλίζοντας την απαραίτητη δανειοδότηση από την τράπεζα, με μοναδική προϋπόθεση τη νομική θωράκιση του έργου από την κυβέρνηση.
Το ίδιο χρονικό διάστημα -και παρά την γραπτή δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου– η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έκανε αίτημα στην Πολιτεία να του παραχωρήσει για 99 χρόνια το κλειστό του ΟΑΚΑ, ενώ ο ίδιος ο «DPG» εξέφρασε την πρόθεσή του να εμπλακεί στον Ερασιτέχνη.
Το νομικό πλαίσιο για το νέο γήπεδο αναμενόταν να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ μέχρι τότε συστάθηκαν κανονικά ομάδες εργασίας. Στόχος μάλιστα ήταν να ξεκινήσουν τα έργα για το γήπεδο τον Μάιο του 2018.
Στις 26 Μαΐου του 2017 ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Μπαλτάκος, και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έβαλαν υπογραφές σε μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της «Μάνας του Λόχου» στις 4 Ιουνίου.
Για ακόμα μια φορά όμως τα λόγια δεν έγιναν ποτέ πράξεις. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωνε στις 5 Ιουνίου πως «δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο», «δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη», «ο Δήμος, σε νομικό επίπεδο, τελεί υπό το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Βοτανικό και την Διπλή Ανάπλαση».
Στο μεταξύ ο Δημήτρης Μπαλτάκος παραιτήθηκε από την προεδρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ωστόσο να αποσύρει το ενδιαφέρον του και την «Μάνα του Λόχου» να οδηγείται σε διοίκηση πρωτοδικείου, υπό τον Τάκη Οικονομόπουλο. Εκεί ουσιαστικά τελείωσαν και όλες οι συζητήσεις για το Γουδή, με ακόμα ένα σχέδιο για γήπεδο του Παναθηναϊκού να μένει… ανεκπλήρωτο.
Τον Μάρτιο του 2018 γίνεται γνωστό ένα νέο πλάνο, για δημιουργία Παναθηναϊκής Πολιτείας στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έρχεται σε επαφή με ξένες εταιρίες και στοχεύουν όχι απλά στο χτίσιμο γήπεδο ή εγκαταστάσεων, αλλά και σε ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, καταστήματα, εστιατόρια, πισίνες και γενικά μια ολική αναμόρφωση του χώρου του ΟΑΚΑ.
Redstone, AECOM και Bluerock είναι οι εταιρίες με τις οποίες έχει έρθει σε συνεννόηση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει σύμφωνη με το έργο. Σκοπός ήταν φυσικά το έργο να θωρακιστεί νομικά, όμως αυτό απαιτούσε αλλαγή του συντελεστή δόμησης από 0.4 σε 0.6.
Κάτι τέτοιο ωστόσο φάνηκε στην πράξη πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, με τους μήνες να περνούν δίχως ουσιαστικές εξελίξεις, παρά την τεράστια θέληση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να αναλάβει και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρά τα χρέη της.
Κάπως έτσι, στις 8 Μαΐου του 2019, κι ενώ τίποτα δεν είχε προχωρήσει, ο Γιαννακόπουλος ανέφερε ξανά την προοπτική του Βοτανικού στα πλαίσια ενός αγώνα μπάσκετ του «Τριφυλλιού». Κάτι που θα δούμε αναλυτικά στο επόμενο μέρος.
Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Δείτε ΕΔΩ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
Δείτε ΕΔΩ το τρίτο μέρος του αφιερώματος.
Δείτε ΕΔΩ το τέταρτο μέρος του αφιερώματος.
Διαβάστε ακόμη…
- Αντράζ Σπόραρ: Ενοχλημένος στον Παναθηναϊκό, σύντομα οι εξελίξεις
- Παναθηναϊκός: Η αλήθεια γύρω από τα σενάρια με Μπρουκς
- Αναστασίου: «Λάθος σχεδιασμός στον Παναθηναϊκό – Οι επιλογές ήταν του προπονητή ή της διοίκησης;» (vid)
- Παναθηναϊκός: Ξεκαθάρισε του Πάλμερ-Μπράουν!
- Παναθηναϊκός: Νέος «μνηστήρας» για Σπόραρ!