Μπάσκετ
Ζέκα – Γουόκαπ: Το «ΟΠ» καταρρίπτει την «ερυθρόλευκη» ρητορική! (pics)
Η «ερυθρόλευκη» ρητορική παρομοιάζει την ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ με αυτή του Ζέκα, μόνο που… δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το «Όλα Πράσινα» αναλύει με στοιχεία!
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ο Τόμας Γουόκαπ έγινε με… fast track διαδικασίες Έλληνας, προκειμένου να μπορεί να ενισχύσει την «Γαλανόλευκη», αλλά κυρίως να μην πιάνει θέση ξένου στο ρόστερ του Ολυμπιακού ενόψει της επόμενης σεζόν, κάτι που διευκολύνει και απλοποιεί τον σχεδιασμό των «ερυθρόλευκων».
Η εξέλιξη αυτή λοιπόν, για έναν παίκτη που πριν λίγο καιρό γελούσε και απαντούσε: «Μα είμαι Αμερικανός!» όταν τον ρωτούσαν για το ενδεχόμενο να παίξει στην Εθνική Ελλάδος, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τις οποίες προσπαθεί να… κατευνάσει η πλευρά των Πειραιωτών.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον στα social media αλλά και σε διάφορα Μέσα έχει να κάνει με την περίπτωση του Ζέκα, την οποία παρομοιάζουν αρκετοί με αυτή του Αμερικανού γκαρντ, δίχως βέβαια να λαμβάνουν υπόψιν όλα τα στοιχεία που τις καθιστούν ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ.
Ξεκινώντας από το πιο βασικό, που δεν έχει καν να κάνει με προϋποθέσεις, η ελληνοποίηση του Ζέκα δεν οφέλησε κάπου το «Τριφύλλι». Εκτός του ότι λίγο μετά αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν οι περιορισμοί του μπάσκετ και έτσι η παρουσία του στο ρόστερ δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα, ούτε υπήρχε ανάγκη για απόκτηση Ελλήνων.
Από εκεί και πέρα, ο Κάρλος Ζέκα βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2011 και έδωσε εξετάσεις για την υπηκοότητα τον Νοέμβριο του 2016. Για πολίτες με χώρα καταγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως η Πορτογαλία), το διάστημα που απαιτείται για να γίνει η σχετική αίτηση είναι τρία χρόνια, όπως φαίνεται στον πίνακα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από την άλλη πλευρά, για όσους έχουν γεννηθεί σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως οι ΗΠΑ), το σχετικό διάστημα είναι 7 χρόνια, εκτός εάν υπάρχει γάμος και παιδί με Έλληνα/Ελληνίδα, όπου πέφτει στα 3. Ο Γουόκαπ ωστόσο ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2021, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει συμπληρώσει καν 2 χρόνια διαμονής στην χώρα μας.
Επίσης, ο Ζέκα έδωσε εξετάσεις, τις οποίες πέρασε με απόλυτη επιτυχία. Κάτι που προβλέπεται από τον νόμο, με το σάιτ της Κυβέρνησης να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αλλογενείς αλλοδαποί, κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει, πριν τη σχετική αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία ιθαγένειας, να έχουν επιτύχει στις εξετάσεις του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)».
Εν κατακλείδι, οι περιπτώσεις Ζέκα και Γουόκαπ δεν έχουν την παραμικρή ομοιότητα. Η ελληνοποίηση του πρώτου έγινε με εξετάσεις, σε χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο και δεν οφέλησε σε τίποτα τον Παναθηναϊκό, ενώ η δεύτερη έγινε με «σκιώδη» τρόπο, δίχως να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ δίνει τεράστιο όφελος στον Ολυμπιακό.
ΥΓ. Πόση πλάκα θα έχει εάν ο Γουόκαπ δεν κληθεί καν στην Εθνική για να παίξει ο Ντόρσεϊ;
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση