Editorial
Υγειονομικό του… πρωτοκόλλου!
Το υγειονομικό πρωτόκολλο που παρουσίασε η Euroleague στους μετόχους και στις υπόλοιπες συμμετέχουσες ομάδες αποτελεί ακόμη ένα «παράσημο» στην μακρά θητεία του Τζόρντι Μπερτομέου ως CEO της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ στην Ευρώπη. Γράφει ο Νικόλας Φλωράτος.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Ο Τζόρντι Μπερτομέου είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο έχουν ειπωθεί πολλά κι έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνθρωπος ο οποίος «τρέχει» την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη και διαχειρίζεται ξένα εκατομμύρια έχει εναντιωθεί στους μετόχους που τον συντηρούν στην θέση στην οποία βρίσκεται. Πολλώ δε μάλλον, στον Παναθηναϊκό.
Θα έλεγε κανείς ότι ο Ισπανός βρίσκει και τα κάνει, αφού όλα του τα καμώματα «θάβονται» κάτω απ’ το χαλάκι και οι όποιες «αντιαθλητικές» συμπεριφορές υποβαθμίζονται, παρά τις «φωνές» από τις εκάστοτε ομάδες και τους φίλους του αθλήματος.
Με το υγειονομικό πρωτόκολλο που παρουσίασε η Euroleague, ο Μπερτομέου κατάφερε για ακόμα μία φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ακόμα και αν μιλάμε για θέματα υγείας, ο CEO της διοργάνωσης κατάφερε να κάνει ξεκάθαρο πως αυτό που αποτελεί προτεραιότητα δεν είναι η δημόσια υγεία και η προστασία αθλητών, προπονητών, παραγόντων και συντελεστών αλλά το πώς… θα παιχτεί μπάσκετ.
Τι μας λέει, λοιπόν, ο Τζόρντι; Αρχικά, λίγα εικοσιτετράωρα προηγουμένως είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα στους παίκτες ότι… «πάνω απ’ όλα πρέπει να παίξουμε». Ακολούθως, στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε ένα «πλάνο» λειτουργίας της φετινής Euroleague, το οποίο στο τέλος της ημέρας είναι ικανό να τινάξει στον «αέρα» την διοργάνωση, γεμίζοντας, παράλληλα, τα ταμεία της. Παράδοξο;
Ενώ σκοπός της παρουσίας του συγκεκριμένου ανθρώπου στην θέση στην οποία βρίσκεται υποτίθεται πως είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων, ο Μπερτομέου ουσιαστικά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, «ένιψε» τα χέρια του και μετέφερε τις ευθύνες αποκλειστικά στις ομάδες.
Πολύ απλά, η γηπεδούχος ομάδα έχει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για την διεξαγωγή της εκάστοτε αναμέτρησης και σε περίπτωση που η χώρα στην οποία εδρεύει δεν είναι προσβάσιμη (κάτι για το οποίο δεν θα ευθύνεται η ίδια – λεπτομέρειες) οφείλει να βρει γήπεδο σε ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ. Αν δεν τα καταφέρει, η πρώτη τιμωρία είναι 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που ξανασυμβεί, το ποσό που οφείλει να δώσει στην Euroleague ανέρχεται στις 400 χιλιάδες. Τέλος, αν για τρίτη φορά δηλώσει κώλυμα, το υγειονομικό πρωτόκολλο επιτάσσει… αποβολή της ομάδας από την διοργάνωση.
Φανταστείτε, λοιπόν, εν μέσω πανδημίας, με τα έσοδα στα τάρταρα, τα γήπεδα άδεια και τις ομάδες να καλούνται να αντιμετωπίσουν (αγωνιστικά, οικονομικά και ψυχολογικά) έναν αόρατο αντίπαλο, ο… διορισμένος υπάλληλος του συνεταιρισμού στον οποίο κατέχουν μετοχές, να κουνάει το δάχτυλο και να απειλεί εμμέσως ακόμα και με αποκλεισμό.
Ο Καταλανός κατάφερε να ξεπεράσει για ακόμα μία φορά τον εαυτό του, κατάφερε να αποδείξει ότι προτεραιότητα γι’ αυτόν αποτελούν οι χορηγοί και τα χρήματα και στον βωμό αυτών, όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν… περίπατο. Το υγειονομικό πρωτόκολλο αντί να προστατεύει, τελικά οδηγεί τις ομάδες στα σχοινιά και αποτελεί θηλιά στον λαιμό κάθε συλλόγου που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται η φετινή Euroleague κινδυνεύει όχι απλώς να μετατραπεί σε παρωδία, αλλά σε μια διοργάνωση του… πρωτοκόλλου.
Διαβάστε ακόμη…
- Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν
- Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, είμασταν τραγικοί»
- Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!
- Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»
- «Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός