Scouting Report
Σέλβιν Μακ: Το «μπουλντόγκ» του Μπραντ Στίβενς (vid)
Ο Ανδρέας Ηλιόπουλος «σκιαγραφεί» το προφίλ του Σέλβιν Μακ, που έρχεται για να αντικαταστήσει τους Πιέρ Τζάκσον και Κίφερ Σάικς στον ρόλο του «πράσινου»… εγκεφάλου.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Μετά το πέρας της 7ης αγωνιστικής της Euroleague και την ήττα του Παναθηναϊκού από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πληροφορηθήκατε από το «Όλα Πράσινα» πως ο «Εξάστερος» υπέγραψε τον Σέλβιν Μακ με συμβόλαιο 2 μηνών. Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος θυμάται τον Μακ της Αρμάνι Μιλάνο, ο οποίος δεν κατάφερε να… στεριώσει δίπλα στον Σέρχι Ροντρίγκεζ και ενδεχομένως να «ξενέρωσε» τους φιλάθλους της ιταλικής ομάδας, που περίμεναν πολλά περισσότερα από τον Αμερικανό γκαρντ, δεδομένου του γεγονότος ότι προερχόταν από 7 γεμάτες σεζόν στον… μαγικό κόσμο του NBA. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τον τρόπο παιχνιδιού του νέου combo guard του «Τριφυλλιού» και να προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του κόουτς Βόβορα σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησής του.
Scouting Report
Αρχικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Μακ αποτελεί έναν combo guard και όχι καθαρό playmaker. Η αλήθεια είναι πως τόσο ο Σάικς, όσο και ο Τζάκσον ήταν και εκείνοι combo guards, γεγονός που πιθανόν σημαίνει πως ο κόουτς της ομάδας επιθυμεί παίκτη αυτού του είδους και όχι κλασικό οργανωτή. Ο Μακ ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τον Σάικς και τον Τζάκσον, τόσο στον τρόπο παιχνιδιού, αφού ο Αμερικανός είναι πολύ πιο κοντρολαρισμένος, όσο και στην σωματοδομή.
Ο Αμερικανός διαθέτει έναν εξαιρετικά γυμνασμένο κορμό. Θα έλεγε κάποιος πως από τη μέση και πάνω έχει σώμα forward, γεγονός που τον βοηθά στην άμυνα στο low post, κάτι που αποτελούσε βασική αδυναμία του Σάικς αλλά και του Τζάκσον. Τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός αποκτούσε γκαρντ με σωματοδομή παραπλήσια με αυτή του Μακ ήταν το μακρινό 2012, όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης έφερνε στην Αθήνα τον Μάρκους Μπανκς.
Επιπλέον, το ύψος του (1.90μ.), αλλά κυρίως το άνοιγμα χεριών του (2.02μ.) δίνει τη δυνατότητα στον Αμερικανό να είναι πολύ ενεργός στα αγαπημένα deflection του κόουτς Ρικ Πιτίνο, τα οποία όπως έχουμε παρατηρήσει τα χρησιμοποιεί κατά κόρον ο κόουτς Βόβορας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού του αποτελεί το σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, είτε μετά από ντρίμπλα είτε με spot up σουτ. Αν εξαιρέσει κανείς τη χρονιά με τη Μιλάνο, όπου ο Μακ σούταρε με 25% στα τρίποντα (πρέπει να αναφερθεί ότι ο Αμερικανός τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του πόδι τη σεζόν εκείνη), ο Μακ σουτάρει κατά μέσο όρο περίπου 40% στα τρίποντα και 48% στα δίποντα.
Την περσινή σεζόν, όπου αγωνίστηκε για 5 ματς στο Basketball Champions League με την Χάποελ Ιερουσαλήμ πριν πραγματοποιηθεί lockdown, o Μακ έπιασε πάλι τα στάνταρ της απόδοσής του, σκοράροντας 11.5 πόντους ανά αγώνα, με 39% στα τρίποντα, 62.5% στα δίποντα και 86% στις βολές, ενώ έδινε περίπου 3.5 ασίστ ανά ματς, δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω τον τραυματισμό του.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Αμερικανού, όμως, είναι το leadership που διαθέτει, προσπαθώντας συνεχώς να παρέχει κίνητρα στους συμπαίκτες του, καθοδηγώντας τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση, χαρακτηριστικό που σίγουρα έλαβε στα υπόψιν του ο Γιώργος Βόβορας ώστε να τον επιλέξει.
Ωστόσο, πέραν των πλεονεκτημάτων του, ο Σέλβιν Μακ διαθέτει κάποια μειονεκτήματα στα οποία θα πρέπει να αναφερθούμε.
Αρχικά, ενώ ο κορμός του είναι πολύ δυνατός, δεν ισχύει το ίδιο και για την ταχύτητά του. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακ είναι αρκετά αργός τόσο στα πλάγια βήματα, όσο και στο πρώτο βήμα σε άμυνα 1vs1, που σημαίνει πως θα αποτελέσει εύκολος στόχος γκαρντ όπως ο Μάικ Τζέιμς, οι οποίοι είναι πολύ εκρηκτικοί στα drive τους. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η περιορισμένη αλτικότητα του Αμερικανού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην επιδιώκει εύκολα τα drive ή αν το επιδιώξει να τελειώσει με κάποιο φλότερ και όχι με δυναμικά λέι-απ όπως οι προηγούμενοι δύο γκαρντ του «Εξάστερου».
Καταληκτικά, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να προσθέσει έναν παίκτη σκληρό, έναν αυθεντικό hustler στο ρόστερ, ήρεμο πνευματικά, χωρίς να παίρνει εκβιασμένες επιθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτές του Τζάκσον. Στα δικά μου μάτια, ο Μακ αποτελεί έναν παίκτη που θα κληθεί να παίξει τόσο στο «1» όσο και στο «2», αλλά δεν θα εκβιάσει προσπάθειες. Αντιθέτως, θα προσπαθήσει να απελευθερώσει τον Νέντοβιτς (λόγω του καλού ball handling αλλά και του σουτ του), ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεβασμένος μεν, αλλά θα χρειαστεί επιπλέον χώρους ώστε να απειλεί μέσω drive αλλά και σουτ 3 πόντων.
Επιπλέον, ο Μακ «κουμπώνει» με τον Λευτέρη Μποχωρίδη, αφού μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πεντάδα με μεγάλη άνεση, λόγω των μακριών χεριών τους αλλά και του πολύ καλού σουτ τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόουτς Βόβορα να δοκιμάσει σχήμα ακόμα και με τρία γκαρντ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Διαβάστε ακόμη…
- Αντράζ Σπόραρ: Ενοχλημένος στον Παναθηναϊκό, σύντομα οι εξελίξεις
- Παναθηναϊκός: Η αλήθεια γύρω από τα σενάρια με Μπρουκς
- Αναστασίου: «Λάθος σχεδιασμός στον Παναθηναϊκό – Οι επιλογές ήταν του προπονητή ή της διοίκησης;» (vid)
- Παναθηναϊκός: Ξεκαθάρισε του Πάλμερ-Μπράουν!
- Παναθηναϊκός: Νέος «μνηστήρας» για Σπόραρ!