Μπάσκετ
Πρίφτης vs Βόβορας: Βγήκαν τα… κομπιουτεράκια – Η σύγκριση της θητείας τους
Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος γράφει για τα πεπραγμένα του πρώην και νυν προπονητή του Παναθηναϊκού στον πάγκο του συλλόγου, στεκόμενος σε αριθμούς, συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοστά των επιδόσεων της ομάδας.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές ημέρες, ο Δημήτρης Πρίφτης αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του «Εξάστερου», με την ήττα του από τον Ολυμπιακό στη Basket League να λειτουργεί ως τη σταγόνα που… ξεχείλισε το ποτήρι στη φετινή, ως τώρα τουλάχιστον, μέτρια προς κακή χρονιά που διανύει.
Ύστερα από την απόλυση του πρώην προπονητή της Ούνιξ Καζάν από το «Τριφύλλι», καθώς επίσης και από την πολύπλευρη και εκτεταμένη… σκούπα που ακολούθησε με εντολή Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός έδωσε τα «κλειδιά» της διαχείρισης του αγωνιστικού τμήματος στον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος διόρισε στη θέση του κόουτς τον Γιώργο Βόβορα.
Μια επιλογή σχετικά λογική σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν, μιας και οι διαθέσιμες, και συνάμα ποιοτικές, λύσεις στην «αγορά» ήταν περιορισμένες. Ο Βόβορας είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τα… κατατόπια, έχει διατελέσει επί έτη μέλος του τεχνικού τιμ του συλλόγου στην μετά-Ομπράντοβιτς εποχή, ενώ παράλληλα προσλήφθηκε πέρσι από τους Διαμαντίδη και Αλβέρτη ως head coach του πρωτόγνωρο «εσόδων-εξόδων» Παναθηναϊκού. Ωστόσο, μια ατυχής ήττα από το Λαύριο τον περσινό Ιανουάριο ήταν ικανή να αντιστρέψει το «κλίμα» εναντίον του, με αποτέλεσμα να τελειώσει άδοξα η βραχυπρόθεσμη θητεία του ως βασικός προπονητής του συλλόγου. Αυτή εδώ, πάντως, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να πάρει μια προσωπική… ρεβάνς, να δομήσει ένα σύνολο από «διψασμένους» παίκτες και να κυνηγήσει ως το τέλος το στόχο του τίτλου.
Έχοντας, λοιπόν, μια σαφή εικόνα από την προπονητική παρουσία των Πρίφτη και Βόβορα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αξίζει να πραγματοποιηθεί μια σύγκριση ανάμεσά τους, έτσι ώστε να δούμε ποιος τελικά κατάφερε να παρουσιαστεί πιο επιτυχημένος στο διάστημα που ανέλαβε το δύσκολο έργο της διαχείρισης ενός υλικού που δεν αρμόζει στην ιστορία του συλλόγου.
Η πορεία στην Ευρώπη
Ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Πρίφτη, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα χωρίς να αλλάξει προπονητή, είναι η αλήθεια πως παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών. Με ένα ρόστερ κατά τι καλύτερο από το περσινό (τουλάχιστον, στα «χαρτιά»), ο «Εξάστερος» δεν έβγαλε καθόλου πάθος στο παρκέ, δέχθηκε ορισμένες ταπεινωτικές ήττες στη διοργάνωση (με αποκορύφωμα το 81-48 του Ερυθρού Αστέρα στη Σερβία) και έδωσε ελάχιστες φορές στον κόσμο της ομάδας την αίσθηση πως υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης αυτού του πλάνου που στηρίχθηκε φέτος. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε την «αγγαρεία» της Euroleague (σαν… καταναγκαστικά έργα έμοιαζε και αυτή η ευρωπαϊκή σεζόν) με 9 νίκες και 19 ήττες, έχοντας παίξει 28 αναμετρήσεις (αν συμπεριλάβουμε τα ματς και με τις αποκλεισμένες ρωσικές ομάδες, τότε το ρεκόρ πάει στο 10-22, μιας και το «Τριφύλλι» ναι μεν νίκησε τη Ζενίτ στο ΟΑΚΑ, αλλά έχασε από την Ούνιξ Καζάν στην έδρα του και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία).
Αν πρέπει, λοιπόν, να κρατήσουμε κάτι από αυτή την απογοητευτική παρουσία του Παναθηναϊκού, σίγουρα μας άρεσαν οι νίκες κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Αναντολού Εφές, καθώς επίσης και το διπλό στην Τουρκία επί της Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο, τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που κυριάρχησαν την τρέχουσα σεζόν, με τους «πράσινους», ιδίως μακριά από την Αθήνα, να θυμίζουν ομάδα της… σειράς (βλ. και η ταπεινωτική ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό), αλλά και να αδικούν τους εαυτούς τους σε πολλούς αγώνες, μη βγάζοντας χαρακτήρα και προσωπικότητα στον αγωνιστικό χώρο.
Η βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού, η οποία φυσικά προήλθε και σε συνάρτηση με την αποχώρηση των ρωσικών συλλογών από τη διοργάνωση, είναι αρκετά τιμητική βάσει της απόδοσης του, καθώς τερμάτισε 13ος, μόνο πάνω από τις Βιλερμπάν και Ζαλγκίρις. Ουσιαστικά, δε σημειώθηκε καμία βελτίωση σε σχέση με πέρσι.
Όσον αφορά, τώρα, το ρόστερ που είχε δομήσει ο Γιώργος Βόβορας για το θεσμό της Ευρωλίγκα, αυτό ήταν πιο ελλιπές από το φετινό. Ναι μεν υπήρχε μεγαλύτερη ποιότητα και λύσεις στη θέση του power forward (Μήτογλου, Άαρον Ουάιτ, Μπέντιλ), ωστόσο στους υπόλοιπους ρόλους απουσίαζε το βάθος (βλ. στο «2», που τώρα υπάρχει ο Μέικον πίσω από τον Νέντοβιτς και στο «5», που οι Έβανς–Καββαδάς δίνουν παραπάνω λύσεις από τον Όγκαστ).
Παρά ταύτα, το σύνολο του Έλληνα κόουτς παρουσίασε στο παρκέ αυτό που υποσχέθηκε στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Μαχητικότητα, τσαγανό και όπου βγει. Ειδικά στην αρχή της σεζόν, είδαμε μία ομάδα που πάλευε σε κάθε μπάλα, σε κάθε μονομαχία και δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να τη νικήσει αμαχητί. Ως τη φυγή του Βόβορα, ο Παναθηναϊκός είχε σε 16 αγωνιστικές (ουσιαστικά, στον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκα) ρεκόρ 5-11, με τις νίκες του να είναι σχετικά μοιρασμένες όσον αφορά το κομμάτι της έδρας (τρεις συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, τη Μπάγερν Μονάχου και την Άλμπα Βερολίνου, ενώ οι άλλες δύο έλαβαν χώρα στη Ρωσία και την Ιταλία κόντρα στη Χίμκι και την Ολίμπια Μιλάνο αντίστοιχα).
Το σύνολο του πρώην προπονητή της Ντεμπρετσένι, πάντως, άξιζε να είχε ευνοϊκότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα του θεσμού, μιας και υπέστη ήττες που μπορεί να ήταν εντός προγράμματος, αλλά όχι επιτρεπτές με τον τρόπο που ήρθαν. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Αθήνα, ο «Εξάστερος» ανάγκασε τους Ισπανούς να φύγουν νικητές μέσα από δύο παρατάσεις και με τη βοήθεια της διαιτησίας (βλ. ολοφάνερο σπρώξιμο στον Μπέντιλ, σε μια φάση που μετά οδήγησε σε καλάθι των φιλοξενούμενων).
Βέβαια, δεν ήταν και απρόσμενη τότε η αποχώρηση του κόουτς από τον πάγκο, καθώς με το πέρασμα των μηνών, το «Τριφύλλι» ξεκίνησε να χάνει τη φρεσκάδα και την όρεξη που είχε, με αποκορύφωμα την ήττα από το Λαύριο στη Basket League. Ωστόσο, το γεγονός πως ο Βόβορας κατάφερε να πάρει τις μισές νίκες ως το Δεκέμβριο από αυτές που είχε ο Παναθηναϊκός φέτος σε όλη τη σεζόν, λέει πολλά.
Τα «αιώνια» ντέρμπι
Ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Πρίφτη αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό φέτος πέντε φορές, με τον κόουτς Μπαρτζώκα να έχει καταφέρει να πάρει το… σκαλπ από τον 53χρονο τεχνικό. Αν εξαιρέσουμε την επικράτηση των «πράσινων» επί των Πειραιωτών τον Νοέμβριο του 2021 μέσα στο ΣΕΦ με σκορ 76-81, για λογαριασμό του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός συνήθως φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι.
Η ήττα στο ΟΑΚΑ με 65-84 την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκα, ο «αυτοκτονικά» χαμένος τελικός του κυπέλλου Ελλάδος τον Φλεβάρη με σκορ 73-81, ο διασυρμός με 101-73 στο Φάληρο για την Euroleague, καθώς επίσης και η πρόσφατη ήττα στο Μαρούσι με 62-68, που στέρησε στον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει play-offs, είναι υπεραρκετές για να ισχυριστεί κανείς πως ο Ολυμπιακός έχει πάρει για τα καλά τον… αέρα του «Εξάστερου» και έχει βρει τη «φόρμουλα» για να τον νικάει παντός καιρού φέτος. Άλλωστε, μη ξεχνάμε πως η νίκη των «ερυθρόλευκων» στις 11 Απριλίου αποτέλεσε και την τελευταία εμφάνιση του κόουτς στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, μιας και, όπως προαναφέρθηκε, αυτή στάθηκε αφορμή για την απόλυσή του. Πολύ βαρύ το επιμέρους 4-1 υπέρ του Ολυμπιακού σε οποιαδήποτε κατάσταση και να είναι ο Παναθηναϊκός.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Βόβορας, εξαιτίας της σύντομης θητείας του, αλλά και της απουσίας του Ολυμπιακού από την Α1 την περσινή χρονιά, τον αντιμετώπισε μόλις μία φορά. Η «συνάντηση» αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα, με τους «ερυθρόλευκους» να καταφέρνουν να «αποδράσουν» με σκορ 71-78. Κορυφαίος για το σύνολο του Μπαρτζώκα ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ενώ για τον Παναθηναϊκό αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Εν συνεχεία, το Φλεβάρη του νέου έτους, ο «Εξάστερος» πήγε στο «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» με σκοπό να κοντραριστεί με τον Ολυμπιακό για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, με τον Όντεντ Κάτας, όμως, στον πάγκο, αφού ο Βόβορας είχε ήδη απολυθεί.
Ποσοστό/αναλογία νικών και ηττών σε όλες τις διοργανώσεις
Ο Δημήτρης Πρίφτης, έχοντας κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως πρώτος προπονητής για περίπου μία ολόκληρη χρονιά, πρόλαβε να παίξει 56 παιχνίδια σε Ευρωλίγκα, Basket League, Κύπελλο και Super Cup, επικρατώντας στα 31 από αυτά. Οι νίκες αυτές μεταφράζονται σε ποσοστό 55.4%, σε αντίθεση με αυτό των ηττών, που φτάνει το 44.6% (25 ήττες).
Αν θέλουμε να δούμε, μάλιστα, πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά σε κάθε θεσμό, παρατηρείται πως όντως φέτος υπήρχε θέμα στο τελικό αποτέλεσμα. Στην Ευρωλίγκα, αρχικά, το «Τριφύλλι», σε 32 αναμετρήσεις (συμπεριλαμβανομένου και των αγώνων με τους ρωσικούς συλλόγους), βγήκε νικητής σε 10 (31.25%) και ηττημένο σε 22 (68.75%).
Στην Ελλάδα, εν συνεχεία, (Basket League, Κύπελλο και Super Cup), έδωσε 24 ματς, εκ των οποίων τα 21 ήταν νικηφόρα (87.5%) και τα 3 χωρίς να πάρει ο «Εξάστερος» το «ροζ» φύλλο αγώνος (12.5%). Η αναλογία στην Ευρώπη προφανώς και αποτελεί ντροπή για την ιστορία του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και η ήττα από τον Άρη στο ελληνικό πρωτάθλημα στην αρχή της σεζόν.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βόβορας πρόλαβε αισθητά να κοουτσάρει σε πολύ λιγότερα ματς, μιας και τέθηκε εκτός ομάδας στα μέσα της περσινής χρονιάς. Εμφανιζόμενος σε 25 αγώνες, δεν κατάφερε να έχει θετικό ποσοστό, μιας και έχασε σε παραπάνω αναμετρήσεις από όσες νίκησε (12-13). Αυτό παρουσιάζεται ποσοστιαία σε 48% (νίκες) και 52% (ήττες).
Για να γίνουμε, όμως, και πιο αναλυτικοί, ας δούμε ξεχωριστά τις επιδόσεις της ομάδας του Βόβορα ως τις αρχές του Γενάρη. Στο κομμάτι της Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε σε 16 ματς, φεύγοντας ως θριαμβευτής σε 5 εξ αυτών (31.25%) και με το κεφάλι κάτω σε 11 (68.75%). Όσον αφορά τις ελληνικές διοργανώσεις (πέραν του Κυπέλλου, διότι δεν πρόλαβε να συμμετάσχει), από τα 9 παιχνίδια νίκησε τα 7 (77.8%) και έχασε στα 2 (22.2%). Για τον Γιώργο Βόβορα, μοιάζει να στοίχισε η ήττα από το Περιστέρι στο περσινό Super Cup, που σήμανε και την απώλεια ενός φαινομενικά βατού τίτλου, καθώς επίσης και αυτή από το Λαύριο στο πρωτάθλημα.
Συνεπώς, βάσει αριθμών, ο Δημήτρης Πρίφτης, σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται περισσότερο ουσιαστικός στον τομέα των αποτελεσμάτων, με τον Παναθηναϊκό, όμως, πολλές φορές να παίρνει νίκες στο… νήμα, ακόμα και στην Ελλάδα (βλ. νίκη στη Λάρισα με 86-90) και με άσχημες εμφανίσεις.
Στην αντίπερα όχθη, ο Βόβορας δε νίκησε σε πολλά παιχνίδια, ωστόσο, ιδίως στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα πιο συμπαγές πρόσωπο (βλ. το αίμα που… έφτυσαν οι παντοδύναμες Αναντολού Εφές και ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να περάσουν αλώβητες από το ΟΑΚΑ).
Διαβάστε ακόμη…
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: H «πράσινη»… 11άδα στη «μάχη» του Κάουνας (pic)
- Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός με την ηγεσία του Ναν και τα ριμπάουντ του Λεσόρ
- Βόβορας: «Πληρέστερος στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός, έτσι θα κερδίσει τη Ζαλγκίρις!»
- Παναθηναϊκός: Τότε επιστρέφει ο Μάγκνουσον – Το μεγάλο ερωτηματικό!
- Παναθηναϊκός: Ακόμα ένας «πράσινος» στην Εθνική, πότε ενσωματώνεται!