Μπάσκετ
Παναθηναϊκός: Τα «μπλακ άουτ», οι… εμμονές του Ράντονιτς και οι λόγοι της ήττας στο Ισραήλ
Το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς έφυγε με το κεφάλι σκυμμένο από το Τελ-Αβίβ και την έδρα της Μακάμπι, χάνοντας σχετικά εύκολα με 85-74. Γιατί, όμως, το «Τριφύλλι» δεν κατάφερε να φύγει με το «διπλό» από το Ισραήλ; Τι έφταιξε; Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος αναλύει.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Περνάνε οι εβδομάδες και ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να μη μπορεί να νικήσει στη διοργάνωση της Euroleague. Ύστερα από τα… στραπάτσα κόντρα σε Άλμπα στο Βερολίνο και Μονακό στο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» απέτυχαν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Μακάμπι, η οποία διαθέτει ναι μεν αστείρευτο ατομικό ταλέντο, αλλά σίγουρα δε βρίσκεται στο 100% των δυνατοτήτων της.
Το ρεκόρ της τάξεως του 1-4, αν και δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό της εικόνας της φετινής ομάδας, είναι η πραγματική και σκληρή αλήθεια, που δυστυχώς φέρνει τον «Εξάστερο» για ακόμα μια φορά στα χαμηλά «στρώματα» της ευρωπαϊκής του βαθμολογίας, τουλάχιστον για την ώρα. Η επαγρύπνηση πρέπει να είναι άμεση, η προσθήκη του Μπέικον πρέπει να δράσει καταλυτικά στο εμφανές επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, ενώ και οι παίκτες καλούνται να διαχειρίζονται καλύτερα τα κενά διαστήματα που έχουν στο παιχνίδι τους.
Ο τελευταίος, άλλωστε, ήταν και ένας από τους σημαντικότερους λόγους εξαιτίας των οποίων ο Παναθηναϊκός γύρισε πίσω στην Ελλάδα με «άδεια» χέρια. Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στο γήπεδο της Μακάμπι, το «Τριφύλλι» μπήκε νωθρά στο δεύτερο ημίχρονο και επέτρεψε στον αντίπαλο να γίνει… αφεντικό του αγώνα. Δύο συνεχόμενα τρίποντα του Κόλσον, ανεκδιήγητα λάθη ατομικά (βλ. τραγική πάσα του Λι στον Πονίτκα, που έβγαλε τη Μακάμπι σε αιφνιδιασμό), καθώς επίσης και το ταλέντο του Μπράουν έστειλαν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θεωρητικά κυνηγούσε την ανατροπή.
Το στοιχείο της πνευματικής ανετοιμότητας έχει παρατηρηθεί σε δύο από τα τρία εκτός έδρας ματς του «Τριφυλλιού» φέτος, γεγονός που επαληθεύει πως δε γίνεται σωστή δουλειά στην ανάπαυλα. Εκ του αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύεται τη διακοπή του ημιχρόνου και την ξεκούραση στα αποδυτήρια, μη «καθαρίζοντας» το μυαλό του. Ίσως και να υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθώς στο ΟΑΚΑ, με την παρουσία του κόσμου απέναντι σε Ρεάλ και Μονακό (ειδικότερα), ο «Εξάστερος» έπαιζε με… σπασμένα τα φρένα στην επανάληψη.
Ο Ράντονιτς και οι συνεργάτες του, σε συνδυασμό και με τους παίκτες φυσικά, καταρρέουν σε κάθε κενό διάστημα της ομάδας, αφήνοντας τον αντίπαλο να πατήσει εκεί πάνω και να ξεφύγει στο σκορ. Κάθε «μπλακ-άουτ» του Παναθηναϊκού είναι καθολικό και ικανό να καταστρέψει τα πάντα στην αναμέτρηση.
Επίσης, μια ακόμα αιτία για την ήττα της Πέμπτης ήταν οι αργές αλληλοκαλύψεις στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός για δεύτερο συνεχές ματς μακριά από την Αθήνα δεν είχε ορθολογική ανασταλτική λειτουργία, δίνοντας τη δυνατότητα στη Μακάμπι να κάνει «πάρτι» κάτω από τη ρακέτα. Οι «πράσινοι» καθυστερούσαν χαρακτηριστικά να βγουν στο μαρκάρισμα του αντιπάλου τους, με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να κερδίσουν τουλάχιστον πέντε καλάθια και φάουλ, που οδηγούσαν σε έμμεσα τρίποντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γηπεδούχοι αποκτούσαν μεγαλύτερο προβάδισμα στο σκορ, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός τα έβρισκε… σκούρα μπροστά. Κακές τοποθετήσεις του σώματος, φάουλ επάνω στο βήμα του αντιπάλου και πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ οδηγούσαν τη Μακάμπι στη γραμμή των βολών, εκεί από όπου σπάνια αστοχούσε.
Παράλληλα, όμως, το «Τριφύλλι» εμφάνισε για πολλοστή φορά το… δαίμονα των ελευθέρων βολών. Με 11/20 είναι σχεδόν δεδομένο πως δε γίνεται να επικρατήσεις σε αγώνα αυτού του επιπέδου, καθώς κάθε λεπτομέρεια μετράει. Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Γκουντάιτις σε αυτόν τον τομέα (2/6), αλλά και τον Πονίτκα να αστοχεί σε τρεις κρίσιμες (8/11), ο Παναθηναϊκός απωλούσε και πετούσε στα… σκουπίδια «χρυσές» ευκαιρίες για να μείνει σε απόσταση «βολής» στο σκορ. Είναι αναγκαίο να βρεθεί μια σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα, μιας και το «Τριφύλλι» έχει καταλήξει να αναιρέσει τον όρο της «φιλανθρωπίας» για τις βολές, αφού όποτε πηγαίνει ευνοείται ο αντίπαλος και όχι οι παίκτες του.
Τέλος, καθοριστική επίδραση στην ήττα είχε και η τρομερή ταχύτητα με την οποία έφευγε σε τρανζίσιον επιθέσεις η Μακάμπι. Κάθε φορά που έκλεβαν τη μπάλα οι Ισραηλινοί, ήταν απίστευτο το πόσο άμεσα ξετύλιγαν την αντεπίθεση τους, βρίσκοντας αρκετές φορές την άμυνα του Παναθηναϊκού σε ευάλωτη θέση. Συνήθως, η κατάληξη αυτών των γρήγορων επιθέσεων ήταν ένα εμφατικό και δυνατό κάρφωμα από τον Νίμπο ή τον Πόιθρες, οι οποίοι δέχονταν την πάσα των συμπαικτών τους (συνήθως είτε του Μπόλντγουιν είτε του Μπράουν) και έφευγαν ολομόναχοι προς την ρακέτα του Παναθηναϊκού.
Η Μακάμπι βρήκε παρά πολλούς πόντους σε αυτή τη συνθήκη, μιας και οι επιστροφές του συνόλου του Μαυροβούνιου κόουτς ήταν ανεξήγητα αργές. Αν δώσεις χώρο σε παίκτες της ποιότητας του Μπράουν ή του Νίμπο αντίστοιχα, είναι δεδομένο πως θα σε τιμωρήσουν, κάτι που αντικρύσαμε ιδίοις όμασι.
Ο «Εξάστερος», λοιπόν, χρειάζεται άμεση βελτίωση τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι, αν θέλει να παίρνει νίκες σε δύσκολες έδρες ή απέναντι σε πιο ποιοτικούς αντιπάλους. Η είσοδος του Μπέικον στο ροτέισον σίγουρα αναβαθμίζει το ρόστερ, αλλά αμφιβάλλω αν ο Αμερικανός είναι ικανός να λύσει όλα τα προβλήματα. Δουλειά και πάλι δουλειά.
Ντέγιαν Ράντονιτς: Τα λάθη του που έκριναν το αποτέλεσμα
Στην ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ με σκορ 85-74, ο Μαυροβούνιος κόουτς του «Τριφυλλιού» πήρε δύο αποφάσεις οι οποίες δεν ευνόησαν σε καμία των περιπτώσεων την ομάδα του.
Σίγουρα οι παίκτες φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα της Πέμπτης, όμως και ο προπονητής πρέπει να αντιληφθεί τα δικά του σφάλματα. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει χτίσει ένα σύνολο που στηρίζεται καθαρά στην ανασταλτική του λειτουργία, δίχως να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο επιθετικά. Ο Παναθηναϊκός, γενικότερα, χωλαίνει στο σκοράρισμα και ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι ο μέσος όρος των πόντων του στην Euroleague, που ίσα ίσα ξεπερνάει τους 70. Με τέτοια συγκομιδή, η σκληρή και πικρή αλήθεια είναι πως δε νικάς εύκολα ματς στην Euroleague, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες είναι πέρα για πέρα προικισμένες επιθετικά και εκτελεστικά. Ας παραμείνουμε, όμως, στο ματς με τη Μακάμπι.
Ο πρώην προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, λοιπόν, υπέπεσε σε δύο «λάθη» τα οποία ίσως και να στέρησαν από το «Τριφύλλι» κάποιες περισσότερες ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Τελ-Αβίβ. Οι εμμονές του σε παίκτες και η δογματικότητα του σε μερικούς τομείς φάνηκαν, δυστυχώς, καταδικαστικά για τον Παναθηναϊκό, μιας και η επιμονή του δε του βγήκε σε καλό.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πάντως, η πρώτη μου αναφορά θα γίνει στον παραγκωνισμό του Άντριου Άντριους. Ο Αμερικανός γκαρντ, που μοιάζει να θυσιάζεται στο «βωμό» για χάρη του Ντουέιν Μπέικον, δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο απέναντι στο σύνολο του Όντεντ Κάτας, με αποτέλεσμα ο «Εξάστερος» να μείνει χωρίς επιθετικές ιδέες όταν η ομάδα «κολλούσε». Ο Ράντονιτς επέλεξε να εξαντλήσει ως το τέλος την επιλογή του Γκριγκόνις, ο οποίος μετά το Eurobasket είναι σκιά του εαυτού του, εξαιρουμένου της έκλαμψης του στη Σερβία με τον Αστέρα. Για ακόμα μια φορά, ο Λιθουανός γκαρντ ήταν άστοχος, όταν η μπάλα… έκαιγε ήταν απών, ενώ γενικότερα δείχνει να μην έχει προσαρμοσθεί στο ρόστερ, τη στιγμή που έτερος «σταρ» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Πονίτκα, έχει «δέσει».
Ο Άντριους θα μπορούσε να δώσει λύσεις μακριά από τα 6.75 μ., σημείο από το οποίο απέναντι στην Άλμπα ξεχώρισε. Ενδεικτικό της αδιαφορίας προς το πρόσωπο του 29χρονου περιφερειακού είναι το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε για ένα εικοσάλεπτο ο τρίτος σε ιεραρχία στα γκαρντ Μποχωρίδης, που δεν είναι καν κλασικός σουτέρ. Αυτές οι κινήσεις ίσως και να αποδεικνύουν την πρόθεση του τεχνικού τιμ να αποδεσμεύσει τον Άντριους λόγω του περιορισμού των ξένων, απόφαση, βέβαια, που αν όντως πάρει σάρκα και οστά, δε βγάζει ιδιαίτερο νόημα.
Κατά δεύτερον, αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε το πεντάλεπτο που απόλαυσε στο παρκέ ο Λευτέρης Μαντζούκας. Ο Έλληνας φέρελπις φόργουορντ, παρά το γεγονός πως απέναντι σε Άλμπα και Μονακό στάθηκε επάξια στις περιστάσεις, δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, ούτε στο «4» στη θέση του Γουίλιαμς, αλλά ούτε και στο «3», που έτσι και αλλιώς κανείς δε ξεχώρισε σε αυτή τη θέση. Και η απορία μεγαλώνει ακόμα παραπάνω, καθώς ο 19χρονος μπασκετμπολίστας, στο ελάχιστο που έκατσε στο παρκέ, έβαλε και ένα τρίποντο, δείχνοντας πως έχει διάθεση και όρεξη για να προσφέρει και στις δύο πλευρές.
Όμως, ο Ράντονιτς πήγε με την πεπατημένη των Γουίλιαμς και Πονίτκα, που δεν είναι απαραίτητα παράλογο, καθώς οι δύο τους είναι βασικά στελέχη του ρόστερ, όμως σίγουρα χρειάζονται «ανάσες», τις οποίες δεν πήραν. Ίσως ο κόουτς να φοβήθηκε, ίσως να πίστευε πως η εξέλιξη του αγώνα δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του Μαντζούκα, όμως, βάσει του αποτελέσματος, η επιλογή του να τον εμπιστευτεί ελάχιστα κρίνεται αρνητική.
Ο Ράντονιτς έχει δείξει σε αυτό το μικρό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας πως είναι κόουτς για αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις του στα παιχνίδια της ομάδας στην Euroleague κρύβουν «παγίδες», στις οποίες το «Τριφύλλι» πέφτει μέσα
Διαβάστε ακόμη…
- Έπεσε μαχόμενος από τους… Γκόλντεν Στέιτ Κάουνας – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΝΕΙΔΟΣ!
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Η κριτική των «πράσινων»
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Η κριτική του Σερέλη
- «Άσχημο» βράδυ και ήττα για τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας – Η βαθμολογία της Ευρωλίγκα
- Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Το πρώτο σχόλιο του Σερέλη για την ήττα